google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

OrangeGas: Friesland Eerste Provincie met Dekkend Netwerk Groengas Tankstations

Geschreven op 22-3-2011 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Orange GasDe provincie Fryslan heeft in april 2011 een dekkend netwerk van groengas tankstations.

Het bedrijf OrangeGas uit Heerenveen zal in maart en april groengas tankstations realiseren in Harlingen, Joure, Burgum en Surhuisterveen.

OrangeGas heeft al tankstations in Leeuwarden en Dokkum. Ook Post Olie Maatschappij heeft een groengas tankstation bij hun hoofdkantoor in Heerenveen. Hiermee komt het aantal groengas tankstations in Fryslan op zeven. Tevens heeft OrangeGas plannen om in 2011 nog tankstations te realiseren in Sneek en Wolvega.

OrangeGas realiseert en exploiteert groengasvulpunten. OrangeGas levert 100% groengas en is hiermee koploper in de markt.

In Nederland heeft OrangeGas als doel om voor eind 2011 een landelijk dekkend groengasnetwerk te realiseren. In België zullen, in nauwe samenwerking met DATS 24, meerdere groengasvulpunten gerealiseerd worden rond Brussel en Antwerpen.

Zie ook: Nederland: hoogste benzineprijs van Europa

10 Reacties

 1. Menno zegt:

  24 oktober 2015 om 22:38 | Permalink

  Eerste groengas tankstation aan snelweg A4

  OrangeGas en BP Kok openen het eerste groengas tankstation aan een snelweg. Het tankstation aan de A4 (vanuit Amsterdam richting Den Haag/Rotterdam) biedt vanaf half november 2015 100 procent groengas aan.

 2. Erik van Erne zegt:

  26 juni 2018 om 15:28 | Permalink

  OrangeGas breidt netwerk Duitsland verder uit naar 35 tankstations

  OrangeGas breidt haar netwerk met CNG-stations uit in Duitsland met de overname van 12 CNG-stations Van Mabagas Kraftstoff.

  De overname vond plaats op 15 juni 2018 en hiermee groeit het netwerk van OrangeGas naar 105 tankstations waarvan 35 in Duitsland en 75 in Nederland.

  OrangeGas en OIL! zullen de in toekomst verder samenwerken aangezien 11 van de 12 stations op OIL! locaties staan.

  De reden van verkoop van de CNG-stations door Mabagas aan OrangeGas was dat door het beperkt schaal aantal CNG-stations er niet effectief genoeg gewerkt kon worden. Binnen OrangeGas is dit een heel ander verhaal.

  OrangeGas, opgericht in 2008, exploiteert een groot netwerk van CNG-stations in Nederland en Duitsland met de ambitie om zo snel mogelijk naar 150 CNG-stations in Duitsland te groeien en marktleider te worden.

  In Duitsland zijn totaal 860 tankstations en wordt groengas/CNG echt als oplossing gezien om de milieudoelstellingen te halen in schone mobiliteit.

 3. Erik van Erne zegt:

  12 september 2018 om 10:46 | Permalink

  Waar komt Groengas vandaan?

  Altijd al afgevraagd waar Groengas van OrangeGas vandaan komt? Kijk dan snel mee met het onderstaande filmpje.

  In samenwerking met Roos Blufpand en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier hebben wij een vlog gemaakt waar Roos op onderzoek uitgaat naar de afkomst van het Groengas dat OrangeGas aan de pomp verkoopt.

 4. Erik van Erne zegt:

  3 oktober 2018 om 10:43 | Permalink

  OrangeGas Neemt Vijf Groengas Tankstations Over Van OGO CNG

  OrangeGas heeft per 1 oktober 2018 de 5 Groengas tankstations van OGO CNG overgenomen. OGO CNG was een samenwerking van Tamoil en Essent. De stations bevinden zich in Nijmegen, Den Bosch, Eindhoven, aan de A2 bij Beesd en A27 bij Nieuwendijk. Met deze 5 tankstations komt het netwerk van OrangeGas in Nederland op 80 tankstations en met Duitsland totaal op 115 tankstations. Met 80 stations is OrangeGas marktleider openbare Groengas tankstations in Nederland.
  ‘Wij zijn super blij met deze overname. Met deze tankstations optimaliseren wij ons netwerk in Nederland en verbeteren wij ons landend dekkend netwerk. Daarbij heeft OGO CNG al meer dan twee jaar sales inspanningen gedaan en weten Groengas/CNG klanten de stations al goed te vinden. Naast deze overname hebben wij al 8 a 9 jaar Groengas vulpunten op Tamoil tankstations. Hierdoor kennen wij elkaar goed en zullen deze samenwerking nog verder uitbreiden’. aldus Marcel Borger, directeur/eigenaar OrangeGas.

  Tamoil is verheugd om de samenwerking met Orangegas verder te intensiveren. Zij is van mening dat CNG/Groengas één van de brandstoffen is die in de transitie naar een fossielvrije transportsector een belangrijke rol kan spelen.’ zegt Ronald Kempen, Managing Director van Tamoil Nederland.

  Marcel Borger sluit zich aan bij Tamoil dat Groengas op dit moment en de komende 10-15 jaar de best toepasbare en betaalbare schone brandstof tov andere schone brandstoffen. Met de VW UP tot de Audi A4/A5 is er een zeer breed palet van personenauto’s beschikbaar en bij de dealer te bestellen. Daarnaast is de auto goedkoper in aanschaf en de brandstof 25 tot 40% goedkoper met hetzelfde verbruik als een diesel en dit zonder subsidies.

  De overname en uitbreiding van het netwerk in Nederland past in de ambitie van OrangeGas om een van de grootste schone brandstoffen aanbieders van Europa te worden. Borger benadrukt dat OrangeGas gelooft dat een mix van grote brandstoffen de oplossing is en niet alleen een type schone brandstof zoals bijvoorbeeld EV. Daarom wordt naast groengas/CNG het netwerk EV snelladers ook verder uitgebreid, zijn er plannen voor waterstof in 2019 en vinden er gesprekken plaats voor samenwerking aanbieden LNG. Ook staan er in 2019 twee groengas stations gepland voor België en zijn er ambities om in de Nordic landen en UK te starten.

 5. Erik van Erne zegt:

  28 december 2018 om 10:39 | Permalink

  ABN AMRO Energy Transition Fund Neemt Meerderheidsbelang in OrangeGas

  ABN AMRO Energy Transition Fund (“ETF”) is meerderheidsaandeelhouder van OrangeGas geworden. Met deze nieuwe aandeelhouder heeft OrangeGas de ambttie om binnen 5 jaar uitgroeien tot de grootste schone brandstoffen aanbieder van Noord-West Europa. Voor beide partijen komt deze samenwerking op een uitstekend moment.

  OrangeGas krijgt de mogelijkheid om haar netwerk substantieel uit te breiden en actief te worden in nieuwe landen. Voor ETF is deze investering een mooie aanvulling van haar bestaande portefeuille die op dit moment vooral bestaat uit investeringen in de zonPV- en windenergiemarkten.

  Meewind en oprichter Marcel Borger blijven aandeelhouder in OrangeGas en ETF en Meewind bieden samen de groeifinanciering aan voor de groei van OrangeGas. Verder is Jeroen Meiberg aandeelhouder geworden en toegetreden als CFO om de directie te versterken. Meiberg was al 5 jaar werkzaam als controller bij OrangeGas.

  “Met ETF hebben wij een aandeelhouder gevonden die vertrouwen heeft in onze midden en lange termijn visie en hierdoor krijgen wij de middelen om onze ambities te realiseren”, aldus Marcel Borger, oprichter en directeur OrangeGas. Als oprichter blijft Borger aandeelhouder naast ETF, Meewind en Meiberg. “Naast de middelen kijken wij ook naar de directe samenwerking met ETF.” Zegt Borger.

  Frederik Deutman van ETF vult aan “We hebben de afgelopen tijd veel partijen gesproken die bezig zijn om het wagenpark te verduurzamen. Naast de snelle groei van elektrische auto’s zien wij ook een belangrijke rol weggelegd voor groengas als schone brandstof en op langere termijn waterstof. OrangeGas heeft in deze sectoren een mooie positie opgebouwd en wij hebben veel vertrouwen in het team van OrangeGas om de verdere groei in goede banen te leiden.”

  OrangeGas heeft nu een netwerk van 123 groengas tankstations in Nederland en Duitsland en zal volgend jaar starten met stations in België en Zweden. In Nederland wil de onderneming groeien richting 100 tankstations en Duitsland naar 150 station en daarmee marktleider worden. Naast groengas/CNG tankstations is OrangeGas ook actief met een snel groeiend netwerk van EV snelladers en ook met grote ambities voor waterstof de komende 5 jaar. Ook heeft OrangeGas haar eigen biogasproductie locaties.

  EFT, een 100% dochter van ABN AMRO Bank, investeert risicodragend kapitaal met als doel om, samen met haar partners, de energietransitie te versnellen in Noord-West Europa. ETF heeft verschillende investeringen in bedrijven actief in de energietransitie en bezit daarnaast een portefeuille van zonPV- en windprojecten in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Italië.

 6. Erik van Erne zegt:

  6 juni 2019 om 10:32 | Permalink

  OrangeGas Start Met Verkoop Biodiesel (HVO100) Langs de A37 In Geesbrug

  OrangeGas is afgelopen maand gestart met de verkoop van HVO100 op locatie Geesbrug. Dit is een logisch gevolg vanuit de strategie van OrangeGas die een mix van schone brandstoffen aanbiedt. OrangeGas verkoopt al jaren Groengas, inmiddels via een netwerk van 130 stations in Nederland en Duitsland en is in 2018 gestart met EV-snelladers. In 2020 worden de eerste waterstof stations geopend.

  De eerste HVO100 locatie is een samenwerking tussen OrangeGas en Fieten Olie. De locatie bevindt zich direct langs de A37 in Geesbrug. HVO100 is de pure versie van Hydrotreated Vegetable Oil, een hernieuwbare brandstof geschikt voor diesel voertuigen. Het tankstation in Geesbrug is geschikt voor zowel vrachtwagens als personenauto’s. Met Scania Transport Laboratorium als eerste grote afnemer voegt OrangeGas een volgende schone brandstof toe aan de mix.

  De elf vrachtwagens van Scania Transport Laboratoriums tanken als eerste partij en launching customer in Geesbrug. De vrachtwagens rijden zo’n 400.000 km per jaar, op en neer tussen Zweden en Zwolle op deze schone brandstof. HVO100 is een echte dieselvervanger en kan een-op-een in de moderne diesel vrachtwagen worden gebruikt, zonder aanpassingen. Het rijden op deze dieselvervanger reduceert 90% van de CO2 uitstoot. “De nauwe samenwerking tussen Scania en OrangeGas heeft ervoor gezorgd dat er een passende oplossing is voor het vraagstuk van Scania.” aldus Peter Bosma Commercieel Manager bij OrangeGas.

  De samenwerking tussen OrangeGas en Fieten Olie gaat al jaren terug. Negen jaar geleden startte de samenwerking met een Groengas pomp in Beilen. Inmiddels verkoopt OrangeGas Groengas op vijf Fieten Olie locaties en is de HVO100 pomp in Geesbrug de zesde locatie waar wordt samengewerkt. Plannen om op nog meer stations HVO100 te realiseren zijn er zeker. “Aan het einde van het jaar verwacht OrangeGas tenminste twintig HVO100 locaties te hebben, waarvan vijf á zes met Fieten Olie.”, zegt Peter Bosma. “Er zijn gesprekken met meerdere oliepartners voor de uitrol van ons HVO100 netwerk.”, aldus Bosma.

  OrangeGas zet zich in om een mix van schone brandstoffen aan te bieden voor elke vorm van vervoer over de weg. Van vrachtwagen tot veegwagen en van OV tot personenauto. Elk vervoersmiddel en elke bestuurder heeft andere wensen voor een voertuig. Inzetten op 1 brandstof is volgens OrangeGas niet reëel, een mix van schone brandstoffen biedt de basis voor een realistisch, betaalbare en haalbare transitie naar schone mobiliteit en dus een Happy Planet.

  Later dit jaar breiden Scania Transport Laboratorium en OrangeGas hun samenwerking uit met de brandstof ED95. Ook deze Ethanol wordt toegevoegd aan de schone brandstoffen mix van OrangeGas. ED95, een dieselvervanger, wordt dan aangeboden op een andere locatie in Geesbrug in samenwerking met Fieten Olie. In Zweden wordt het product al verkocht, OrangeGas heeft hiermee de primeur in Nederland.

 7. Erik van Erne zegt:

  24 juli 2019 om 10:29 | Permalink

  OrangeGas Opent Groengas Tanklocatie In Zwolle

  Aan de Marconistraat 17 is een nieuwe locatie geopend waar CNG auto’s de goedkope en schone brandstof Groengas kunnen tanken. De landelijk centraal gelegen tanklocatie biedt 24 uur per dag de gelegenheid om te tanken met de pinpas, Maestro, MasterCard, V-pay, Visa, Multi Tank Card en Travelcard.

  Door de samenwerking met het Amigo tankstation van Varo Energy is het landelijk denkkende netwerk van OrangeGas verder uitgebreid naar 82 tanklocaties. Andere Groengas tanklocaties van OrangeGas in de buurt zijn: Windesheim, Kampen, Staphorst en Ommen. Zwolle is de 13e tanklocatie in Overijssel.

 8. Erik van Erne zegt:

  28 november 2019 om 10:08 | Permalink

  OrangeGas Wil Groot Aantal Tankstations Openen In Zweden

  Na Nederland en Duitsland gaat OrangeGas ook aan de slag in Zweden. De bouw van het eerste tankstation is inmiddels van start gegaan. Op de locatie in de stad Färjestaden zal onder meer biogas verkocht worden, ook komt er een snellaadpaal voor elektrische auto’s op de locatie.

  De opdracht is verkregen door een publieke aanbesteding te winnen. Het station zal in juni volgend jaar geopend worden. Färjestaden bevindt zich op het eiland Öland. Op dit eiland opent OrangeGas in juni ook zijn tweede biogas-tankstation. Deze komt in de stad Borgholm. Ook hier wordt ingezet op een snellader.

  De voorbereidingen voor een derde en vierde tankstation van OrangeGas voor biogas in Stockholm zijn in volle gang. En er is voor nog eens achttien biogas-locaties een subsidie aangevraagd. “Wij hopen binnen 3 jaar een netwerk van 40-50 tankstations te hebben in Zweden,” zegt directeur/oprichter Marcel Borger van OrangeGas. Ook is er subsidie aangevraagd voor nog eens twee productielocaties voor biogas in Zweden. OrangeGas verklapt verder dat er binnenkort nog een nieuw land aan de lijst toegevoegd zal worden.

  OrangeGas heeft inmiddels een netwerk van 82 groengas-locaties in Nederland, 52 tankstations in Duitsland en elektrische snelladers in Amsterdam en omgeving. Ook is het bedrijf betrokken bij het bijna te openen waterstofstation in Den Haag. In 2020 start het met de bouw van waterstofstations in Amsterdam en Utrecht.

 9. Erik van Erne zegt:

  19 december 2019 om 15:29 | Permalink

  Drie Nieuwe Waterstof Tanstations In Amsterdam, Utrecht En Leeuwarden by OrangeGas

  OrangeGas gaat in 2020 drie tankstations voor waterstof bouwen, in Amsterdam, Utrecht en Leeuwarden. De waterstofinstallaties bij de locaties worden geleverd en onderhouden door het Noorse bedrijf Nel Hydrogen A/S.

  OrangeGas kiest voor de nieuwste H2Station-units van het Noorse bedrijf. In vergelijking met de vorige generatie van de installatie is de capaciteit drie keer groter. De oppervlakte die nodig is voor de unit, is met tweederde verminderd. Dat maakt de waterstofinstallatie ook geschikt voor plaatsing bij compacte tankstations. Er kan tot 100 kg getankt worden in drie uur tijd. Dagelijks kunnen auto’s 500 kg tanken, bussen en trucks 1500 kg.

 10. Erik van Erne zegt:

  3 september 2021 om 15:43 | Permalink

  Energietransitie: hoe laadt Fryslân zich op voor de toekomst?

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (1)
 • Agenda (3.459)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (944)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (4)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.803)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (449)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.839)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Koningin Máxima Op Werkbezoek Bij Stichting Petje Af
 • Tony Chocolonely: Eerlijike, Heerlijke Chocoladerepen Met Een Verhaal by Greengiving
 • Koning Willem-Alexander Opent Internationaal Elaad Testlab Voor Elektrische Voertuigen In Arnhem
 • De 200ste Windmolen Bij Unilin Insulation in Seneffe by ENGIE
 • De Relatie Tussen Attitudes En Reisgedrag En Het Verband Met De Coronapandemie by KiM
 • Essay: Interacties Tussen De Netwerken Voor Energie, Mobiliteit En ICT by KiM
 • Snellaadpalen Voor Elektrische Auto’s Bij Jumbo Supermarkten En La Place Restaurants by PowerGo
 • Dutch Cups Leverancier Van Herbruikbare Glazen Krijgt 205 Zonnepanelen Op Het Dak
 • Lelystad Stimuleert Gebruik Herbruikbare Bekers Met Statiegeld Op Evenementen by GreenCups
 • Den Bosch Wil Herbruikbare Bekers Bij Evenementen: Jazz in Duketown, Vuelta, Carnaval
 • LeidseKoplopers Willen Herbruikbare Bekers Op Kantoren In Leiden
 • KVK-KIDV Business Challenge Innovatief Verpakken: Zes Nieuwe Verpakkingsuitdagingen
 • Recordopbrengst Duurzame Energie: Bijna 54 Procent Stroom Uit Duurzame Bronnen by Energieopwek
 • Three Little Birds: Every Little Thing Is Gonne Be All Right by Bob Marley & The Wailers
 • Greenwashing: Reclame Code Commissie Noemt CO2-Vrij Vliegen Bij KLM Misleidend
 • Eerste Waterstoftankstation In Horst Aan de Maas in Limburg Geopend
 • De VEMW Energiedag 2022 by Koninklijke VEMW
 • Groene Waterstoffabriek Sinnewetterstof Oosterwolde: Zonne-Energie by Alliander En GroenLeven
 • Drents Tiny House Op Waterstof Uit Zuid- en Oost-Drenthe Gepresenteerd In Den Haag
 • Atlas Werkconferentie Online Op 21 april 2022 by Atlas Leefomgeving: Van Praten Naar Doen
 • Links

  Milieunet op..