Onyx Power Kolencentrale In Rotterdam Gaat Toch Nog Niet Sluiten: Nog Vier Te gaan
Geschreven op 30-11-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingUpdate 31 maart 2022: De kolencentrale van Onyx Power in Rotterdam heeft besloten geen gebruik te maken van de subsidieregeling voor vrijwillige sluiting en blijft dus open.
Minister Rob Jetten (Klimaat) betreurt dat. “Het is een slechte beslissing voor het klimaat. Er lag een goed pakket aan afspraken en een passende subsidieregeling. Daarom vind ik het onverstandig dat Onyx Power terugkomt op deze afspraak”.
Het is een tegenvaller voor de klimaatdoelen die het kabinet zichzelf gesteld heeft na onder meer een juridische uitspraak in het kader van de Urgenda-rechtszaak. De centrale moet zich sowieso houden aan een productiebeperking en mag in 2030 geen kolen meer gebruiken voor elektriciteitsproductie, maar de CO2-uitstoot zou nog veel forser omlaag gegaan zijn als de centrale niet openbleef.
“De productiebeperking realiseert bij Onyx in de huidige markt naar verwachting een reductie van circa 2 megaton CO2, ten opzichte van 3 megaton wanneer zij zou sluiten”, zegt Jetten in de Kamerbrief. De totale CO2-uitstoot bij de productie van elektriciteit was vorig jaar 33 megaton, dus dat scheelt ongeveer 3 procent.
30 november 2021: Staatssecretaris Yeilgöz-Zegerius heeft vandaag namens het kabinet besloten steun te verlenen zodat de kolencentrale van Onyx Power in Rotterdam kan sluiten.
Ze neemt dit besluit omdat bij de productie van elektriciteit met kolen veel CO2 vrijkomt en die uitstoot op korte termijn omlaag moet om klimaatdoelen te halen.
De eigenaar van de kolencentrale ontvangt maximaal 212.5 miljoen euro subsidie om de centrale vrijwillig en volledig te sluiten. Zodra aan alle voorwaarden zijn voldaan moet de centrale binnen twee maanden stoppen met kolen en binnen drie jaar zijn ontmanteld.
Staatssecretaris Yeilgöz-Zegerius: “Stap voor stap faseren we de kolencentrales in Nederland uit en maken we onze energievoorziening schoner. Zo besparen we CO2 terwijl we een betrouwbare energievoorziening behouden. De komende jaren zijn de resterende drie kolencentrales namelijk nog nodig om stroom te leveren als er veel vraag naar is, bijvoorbeeld in periodes van weinig wind en zon”. Nu zijn er in Nederland nog drie kolencentrales: een in de Eemshaven van RWE en twee op de Maasvlakte in Rotterdam. Die drie bedrijven staan in de top 10 van meest vervuilende bedrijven van Nederland. Samen zijn ze goed voor zo’n 7 procent van de totale CO2-uitstoot. In 2030 valt het doek definitief voor de kolencentrales, dan moeten ze dicht. De overheid heeft daarom deze laatste drie een aanbod gedaan te stoppen.
Met de sluiting van de kolencentrale van Onyx wordt de jaarlijkse CO2-uitstoot van de centrale van circa 3 megaton teruggebracht naar 0. De leveringszekerheid van elektriciteit blijft met de sluiting van de Onyx kolencentrale Rotterdam geborgd, doordat de resterende kolencentrales in de positie blijven om eventuele leveringszekerheidsrisico’s op te vangen. Aan de subsidie zijn een aantal voorwaarden verbonden. Zo moet Onyx Power een adequaat sociaal plan vaststellen, steun geven aan werknemers die mogelijk hun baan verliezen en moet de Europese Commissie uitsluitsel geven dat er geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Zodra aan deze voorwaarden is voldaan, krijgt de centrale twee maanden de tijd om definitief te stoppen met de elektriciteitsproductie met kolen. Vervolgens duurt de ontmanteling van de centrale maximaal drie jaar. Het kabinet heeft tevens met Onyx afgesproken dat het bedrijf afziet van de eerder verleende SDE+-subsidie voor het bij- en meestoken van biomassa.
Om objectief vast te stellen of met de toegekende subsidie geen sprake is van overcompensatie, heeft het kabinet twee onderzoeken laten uitvoeren. KPMG heeft het resterende verdienvermogen van de Onyx centrale onderzocht en concludeert dat de maximale subsidie niet te ruim is. Daarnaast heeft onderzoeksbureau Mace de technische staat van de centrale onderzocht en geconcludeerd dat de centrale technisch gezien langdurig in bedrijf had kunnen blijven. Op basis van deze adviezen heeft het kabinet besloten om de subsidie toe te kennen. De uitbetaling van de subsidie vindt stapsgewijs plaats.
Zie ook: Hemweg Vattenfall Kolencentrale In Amsterdam Gaat Dicht In 2020 En Wordt Groene Energiehub - Kolencentrales in Nederland Krijgen Miljarden Euro’s Subsidie voor Bijstook Biomassa – Nederlandse Energiecentrales Verstoken Steeds Meer Kolen: CO2-Uitstoot Fors Hoger – Open Brief 64 Hoogleraren: Oproep aan Kabinet om Alle Elf Kolencentrales in Nederland te Sluiten –Wij Stoppen Steenkool: Alle Kolencentrales in Nederland Dicht, niet Investeren in de Kolenindustrie – Battle of The Grids: Kernenergie- en Kolencentrales Overbodig, Voorrang voor Duurzame Energie - Energie van Nederland: Nederland Wordt Vuilste Land van Europa - Open Brief 16 Hoogleraren: Stop de Bouw van Kolencentrales - Nederlandse Energiecentrales Verstoken Steeds Meer Kolen: CO2-Uitstoot Fors Hoger - Ranking Stroomleveranciers 2015: Nuon, Essent, Atoomstroom en DGB zijn de Grote Vervuilers – Het Energy Next! Congres 2015: Het Roer Moet Om, Maar Hoe? - Steenkoolverbruik in Nederland Opnieuw Sterk Gestegen by CBS: De CO2-Uitstoot Neemt Toe - Kabinet Verbiedt Elektriciteitsproductie Met Kolen in 2030: Hemweg- en Amercentrale in 2025 - Onyx Power Kolencentrale In Rotterdam Gaat Definitief Sluiten