Onvoldoende kennis over energiebesparing bij verhuurders en huurders
Geschreven op 29-1-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-Klussen, Energie en BesparingVeel huurders en huurdersorganisaties hebben nog weinig kennis over en ervaring met energiebesparing. Voor een succesvolle aanpak is het essentieel om aan te sluiten bij de beleving van de bewoners. Dat blijkt uit onderzoeken en pilotprojecten van het Woonbond Kennis- en Adviescentrum (WKA) in opdracht van SenterNovem.
Het eerste project Vraagstimulering naar energiebesparing bij bewoners in de bestaande bouw vindt plaats met VACpunt Wonen, in het kader van het activiteitenprogramma van het Platform Bewoners en Duurzaam Bouwen. De tussenrapportage (het project loopt nog tot medio 2009) laat zien dat er op het gebied van energiebesparing nog een wereld te winnen valt bij huurders(organisaties). Aan het pilotproject doen negen complexen mee, met ruim 1.500 woningen, verspreid over het hele land. Uit het project blijkt dat de vraag naar energiebesparende maatregelen door huurders nog niet groot is. Veel huurders beseffen nog onvoldoende hoe sterk de energiekosten zijn gestegen en ze hebben weinig kennis over het huidige energieverbruik. Bovendien zijn ze bang dat de energiebesparing niet opweegt tegen een eventuele huurverhoging.
Ook een recent onderzoek van het WKA onder 79 huurdersorganisaties en 55 verhuurders (Meerwaarde monitoring werkelijke energiebesparing) laat zien dat energiebesparing bij huurdersorganisaties nog geen vanzelfsprekend onderwerp is. De meerderheid (58%) heeft er nog weinig ervaring mee. Alle partijen zijn het erover eens dat goed inzicht in kosten en besparingsmogelijkheden de belangrijkste factor is. Huurdersorganisaties zouden graag zien dat de verhuurder een garantie geeft voor het daadwerkelijk realiseren van de besparing. Verhuurders onderschrijven dat niet, hoewel een woonlastengarantie wel deel uitmaakt van het convenant energiebesparing. Bron: Woonbond
Je zou zo zeggen: nou weten we het wel. Energiebesparing leeft niet in Nederland. We praten erover en zijn erg enthousiast over de enorme besparingsmogelijkheden, maar daar blijft het bij, enkele pilotprojecten daargelaten. Ik schreef het al eerder: Stimulering energiebesparende maatregelen dringend gewenst. De Woonbond en Aedes zijn daar ook op uitgekomen want men pleit in een brief aan de Tweede Kamer voor een Subsidie voor planontwikkeling en participatie bij energiebesparing. Dacht overigens dat juist voor die planontwikkeling en participatie het programma Meer met Minder met bijbehorend budget in het leven is geroepen.
De stap van idee naar concrete uitvoering is voor veel investeerders groot; dit geldt ook voor de corporatiesector. Van groot belang is dat corporaties ondersteund worden bij de technische planontwikkeling, maar ook bij het verkrijgen van het noodzakelijke draagvlak bij huurders. In het ‘Convenant energiebesparing corporatiesector’ is afgesproken dat op lokaal niveau door de verhuurder met de huurdersorganisaties concrete plannen voor energiebesparing worden afgesproken. Om hier op korte termijn een extra impuls aan te geven is het wenselijk om een subsidie van € 300 per woning te geven voor planontwikkeling en huurdersparticipatie. Uitgaande van 100.000 woningen per jaar en een tweejaarlijkse periode kost dit in totaal € 60 miljoen. Bron: Woonbond
Op zich een goed idee, maar het direct stimuleren van concrete uitvoering van energiebesparende maatregelen zet meer zoden aan de dijk. U weet waarschijnlijk nog wel hoe goed dat liep en hoe eenvoudig het allemaal kon worden geregeld. Gewoon het systeem van de Energiepremieregeling op alles wat zuinig is of energiebesparend is weer van stal halen. Verhuuders die hun huurders actief willen betrekken bij energiebesparing kunnen ook even contact met ons opnemen. Wij gaan die uitdaging graag aan.
Zie ook: Het National Sustainability Fund ! – Meer met Minder – energie besparen in woningen !