Nuon Opent Koudecentrale in Amsterdam Zuidoost
Geschreven op 26-5-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingVandaag opent Nuon een nieuwe en duurzame koudecentrale in Amsterdam Zuidoost. Deze koudecentrale maakt gebruik van het koude water in de nabijgelegen Ouderkerkerplas.
De aangesloten kantoren en gebouwen kunnen daardoor hun traditionele koelmachines vervangen door deze natuurlijke bron van koude. Dit zorgt voor een CO2-reductie van wel 75%.
Amsterdam Zuidoost is, na de Amsterdamse Zuidas, het tweede gebied in Nederland dat gebruik maakt van deze milieuvriendelijke koeling. Nuon is het eerste energie bedrijf in Nederland dat met deze techniek gebouwen voorziet van comfortabele koude.
De klanten die kiezen voor duurzame koude, zijn bedrijven die milieudoelstellingen hoog in het vaandel hebben staan en open staan voor innovatieve en duurzame oplossingen. Momenteel zijn acht gebouwen aangesloten op het koudenet in Zuidoost; kantoren van ING en Atlas ArenA Amsterdam en de nieuwe studio’s van Endemol. Deze klanten nemen gezamenlijk bijna één zesde van het opgestelde vermogen af.
Bij de productie van koude wordt gebruikt gemaakt van koud water in de diepe lagen van een plas of meer. Dit water wordt naar warmtewisselaars in een koudecentrale gepompt. Het water gaat door de warmtewisselaar waarbij het koude water het water in de leidingen van het koudesysteem koelt. Het iets opgewarmde water wordt vervolgens meteen teruggepompt naar de van nature warmere bovenlaag van de plas. Het gekoelde water in het koudesysteem gaat naar de klant. Dit water geeft zijn koude af aan het interne koelsysteem bij de klant. Klanten koelen hiermee ruimtes, computers en servers. Zij hebben geen eigen koelsysteem meer nodig.
Erik van Erne zegt:
19 november 2015 om 14:25 | Permalink
Koudewinning én waterkwaliteitsverbetering in de Ouderkerkerplas: een win-winsituatie!
Bij koudewinning in de Ouderkerkerplas nabij Amsterdam is een nieuwe methode onderzocht om zomerse algenbloei te verminderen. Door toevoer van puur zuurstof nabij de bodem wordt fosfaat (voedingsbron voor algen) aan ijzer in de bodem gebonden. Het onderzoek heeft uitgewezen dat fosfaat sinds de start van zuurstoftoevoer in 2010 met ca. 75% is afgenomen. Dit is goed nieuws voor zowel natuur als recreatie.
Zomerse algenbloei is voor veel Nederlandse wateren een groot probleem. Het beperkt planten- en dierenleven en belemmert mogelijkheden voor recreatie. Teveel fosfaat (eutrofiëring) is een hoofdoorzaak. Maatregelen zijn doorgaans zeer kostbaar en bieden niet altijd uitkomst. De waterkwaliteitsdoelstellingen vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) maken het zoeken naar vernieuwende oplossingen urgent. Medio november presenteerden AGV, Nuon en B-Ware de eindresultaten van het bovengenoemde praktijkonderzoek.