Nieuw Zonnepark Langs De A27 by De Groene Reus en SolarProactive
Geschreven op 1-9-2020 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing, Iets andersDe Groene Reus en SolarProactive gaan samenwerken om een 20 ha groot zonnepark langs de A27 te realiseren. Op een terrein langs de A27, niet ver van de Stichtse brug aan de kant van Zeewolde maar nog op Almeers grondgebied, zal een zonnepark komen.
Er ligt al een netaansluiting van een windmolen die is afgebroken. De Groene Reus gaat de burgerparticipatie verzorgen. Een zogenaamde letter of intent is onlangs getekend. Hierin is de beoogde samenwerking vastgelegd. eind november wordt de SDE subsidie aangevraag. Toekenning kan dan duren tot april. Vanaf dan kan de bouwplanning gaan starten zodat medio volgend jaar het park gereed kan zijn.
De Groene Reus verzorgt de participatie. Zo kunnen inwoners en bedrijven uit Almere en Flevoland ook echt meedoen”, aldus Koos Sweringa Projectleider van De Groene Reus. Lokale samenwerking is de sleutel tot duurzaam succes. Daarom hebben wij de handen ineen geslagen om inwoners uit Almere en omgeving mee te laten profiteren van dit zonnepark.
Zonnepark A27 is gelegen aan de A27 op een gedeelte van perceel ‘sectie C, perceel 4169, Almere’. Het bruto oppervlak van het zonnepark bedraagt circa 20 hectare waarop het de bedoeling is om een zonnepark te realiseren met een omvang van nominaal circa 23 Mega Watt piek (MWp). De zonnepanelen zullen hierbij worden geplaatst in gesloten rijen evenwijdig aan de indeling van de percelen. De landschappelijke inpassing en het ontwerp van het zonnepark is vooraf afgestemd met de gemeente Almere.
Het zonnepark is een omvangrijk energieproject (23 MWp is ongeveer 7,000 huishoudens) en levert een forse bijdrage aan het doel van de gemeente Almere om in 2022 energieneutraal te zijn.
Langs de A27 worden de windturbines verwijderd om plaats te maken voor een kleiner aantal grotere turbines. De netaansluiting van de oude turbines is echter nog aanwezig. Deze kabel heeft destijds een miljoen euro gekost en zal als schroot uit de grond worden gehaald. Het voorstel is om deze aansluiting her te gebruiken, door een zonnepark te plaatsen op gronden aansluitend aan één van de oude aansluitingen.
De opzet van zonnepark Almere A27 is om het rationele gebruik van het landschap te benadrukken en waar mogelijk de ecologische diversiteit te vergroten. Het zonnepark wordt daarom binnen een bestaande kamer in het landschap geplaatst. Waarbij de panelenrijen de richting van het landschap volgen. Hierdoor ontstaat een rustig beeld met orthogonale begrenzingen en rechte randen. Dat rustige totaalbeeld is gewenst, omdat het zonnepark als geheel te overzien is, omdat de snelweg enkele meters hoger ligt dan de panelen. Een zone rondom de nieuwe windturbine moet worden vrijgehouden. De begrenzing hiervan wordt ook orthogonaal opgepakt.
Een afwisselend patroon van rijen panelen en open randen benadrukken de richting van het landschap. Ook deze verdeling kent een rationele opzet: De randen langs de noord- en zuidkant bestaan uit een strook van 15 meter breed langs de watergangen; Vervolgens 12 rijen panelen; Een tussenstrook van 12 meter breed; 13 rijen panelen; Een strook middenin het perceel van weer 15 meter breed
De interne vrije stroken bestaan volledig uit kruidenrijke akkerranden. De twee buitenranden bestaan uit meerdere onderdelen. Langs de noordzijde wordt een ecologische oever voorzien, waar beplanting/ruigte hoger kan worden. Hierdoor wordt de minder aantrekkelijke achterzijde van de panelen wat aan het zicht onttrokken. Daarnaast is hier ruimte voor een onderhoudsstrook langs de oever, het hekwerk en ruimte langs de panelen.