google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Niemand Begrijpt Nuon: Tijd voor Acht Antwoorden over Nuon Magnum by Nuon

Geschreven op 7-10-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Nuon MagnumNuon investeert in de toekomst en ontwikkelt een nieuwe elektriciteitscentrale, Nuon Magnum.

De centrale is gebaseerd op de vergassingstechnologie en kan elektriciteit opwekken uit gas, kolen en biomassa.

Deze centrale, gebouwd voor de toekomst, combineert duurzaamheid met productiecapaciteit.

Zie ook: NUON Stopt Met Bouw Kolencentrale in Eemshaven: NUON Gaat tot 2020 Alleen Gas Stoken - NUON Magnum Energiecentrale in de Eemshaven Gaat Gebruik Waterstof Onderzoeken

Door de mogelijkheid diverse brandstoffen (multi-fuel) flexibel in te zetten is Nuon minder afhankelijk van één type brandstof. Daarnaast is kolenvergassing een schoon alternatief. Bij vergassing worden de steenkool en biomassa eerst omgezet in een gas, dat wordt gereinigd en vervolgens gebruikt om elektriciteit op te wekken. Hierdoor zijn de emissies aanzienlijk lager dan bij een conventionele centrale. Ook biedt de techniek de mogelijkheid CO2 af te vangen. Ondanks alle besparingsinitiatieven blijft de energievraag in Nederland met circa 2% per jaar stijgen. Met de ontwikkeling van Nuon Magnum speelt Nuon in op de stijgende vraag naar energie en sluit aan bij de eisen van verantwoord produceren van energie. De centrale heeft een productiecapaciteit van circa 1.200 megawatt, genoeg om 2 miljoen huishoudens dagelijks van elektriciteit te voorzien. Bron: Nuon

Aldus Nuon. Tja, het is maar hoe je het bekijkt. Nuon zou beter kunnen invsteren in een echt duurzame toekomst door massaal te investeren in wind, zon, water en aardenergie. Bovendien wordt de Magnum Centrale pas in een mogelijk tweede fase voorzien van de “schone verhassingsinstallatie” en het domme plan om CO2 af te vangen en op te slaan. Nuon houdt vast aan haar ambities om schone, betaalbare en betrouwbare energie te produceren. Dat betekent dat wanneer de marktcondities het toestaan Nuon een besluit wil nemen tot de bouw van de vergassingsinstallatie en de CO2 afvanginstallatie. Zie ook: Hallo Dit is Niemand, Niemand Praat Graag over het Milieu, Maar Wie is Niemand Eigenlijk?

Nuon heeft ook een lijstje met acht vragen en uiteraard de Nuon antwoorden opgesteld over Nuon Magnum en dat gaat gelijk al fout met de Nuon stelling: ‘Aardgas en kolen blijven in de nabije toekomst voor de opwek van energie nodig.’ Nee, dat is helemaal niet nodig. Nederland is al exporteur van energie en een 100% duurzame energievoorziening is de toekomt. Tja, dat dat net iets duurder is en veel minder winst oplevert, is uiteraard de ware reden voor de keus van Nuon.

1. Waarom bouwt Nuon een centrale in de Eemshaven?
De centrale die wij bouwen in de Eemshaven kan straks elektriciteit opwekken uit aardgas, biomassa, en uit kolen die zijn omgezet in gas. Dit wordt ook wel een multi-fuel centrale genoemd. De centrale wordt in twee stappen gebouwd. Nu bouwen we een centrale die gestookt wordt op aardgas. In de volgende stap bouwen we een installatie waarin kolen en biomassa eerst worden omgezet naar gas. Uit dat gas halen we voor de verbranding al het grootste deel van de CO2. Door ook biomassa mee te stoken is de CO2-uitstoot naar verwachting tot wel 80% lager dan bij traditionele kolencentrales.

Nuon geeft dus zelf aan dat die tweede fase er voorlopig niet komt, dus daar halen we even een streep door.

2. Heeft Nuon verzwegen dat er een centrale in de Eemshaven wordt gebouwd?
Nee hoor. Nuon is er altijd open over geweest. In de afgelopen jaren hebben burgers en organisaties hier hun mening over gegeven, zowel in het formele inspraaktraject als tijdens bijeenkomsten. Ook is er al veel over geschreven in kranten en andere media.

Tuurlijk klopt dat. Hier op Anders Bekeken hebben we er ook al veel aandacht aan besteed, maar wat hebben we er verder aan? Feit is dat er een energiecentrale wordt gebouwd die NIET duurzaam is. Zie ook: Minister Jaqueline Cramer kiest weer voor kolencentrales - Kolencentrales onder vuur !

3. Is die CO2-afvang geen verre toekomstmuziek?
De technieken voor CO2-afvang bestaan al. In een land als Noorwegen wordt het al sinds eind jaren negentig toegepast in de olie- en gasindustrie. De Noorse milieubeweging Bellona is daar positief over. In oktober start Nuon met een CO2-afvangtest voor in de centrale in Buggenum.

Dat klinkt heel leuk, maar de feiten liggen anders. Daar kan dus ook een streep door. Zie ook: Kabinet ziet CO2 afvang en opslag helemaal zitten

4. Brengt Nuon met de nieuwe centrale de Waddenzee in gevaar?
De nieuwe centrale wordt gebouwd in Eemshaven, Groningen. Bij de bouw hebben wij oog voor de omgeving, dat zijn wij ook verplicht! Nuon houdt zich aan de regels die voor vergunningen gelden. Wij werken ook actief mee aan de realisatie van ruim 50 hectare aan nieuw natuurgebied in de Waddenzee. En natuurlijk wordt de centrale uitgerust met de meest moderne technieken om de uitstoot van schadelijke stoffen tot een minimum te beperken.

Tja, dat is een open deur. Wie zich niet aan de regels houdt, is in overtreding en dan wordt de tent gesloten. Lijkt een beetje op die mooie reclameslogan: Kattenbakstrooisel is asbest-vrij. Tuurlijk asbest is verboden, dus dat is logisch. Onzinnig antwoord, kan dus ook een streep door. Zie ook: Wakker Dier Liegebeestverkiezing 2009

5. Heeft volgens Nuon duurzame energie dan geen toekomst?
Nuon gelooft in de kansen voor duurzame energie. Wij willen bijdragen aan de Nederlandse klimaatdoelstelling. Daarnaast wil Nuon ook zo snel mogelijk over naar een CO2-neutrale energievoorziening. Investeren in technieken als de afvang van CO2 helpen daarbij, maar ook door te investeren in wind-, water- en zonne-energie. Bovendien blijven wij onze klanten helpen om hun energieverbruik verder terug te brengen.

Kijk dat is weer typisch Nuon. Punt één gaan deze vragen en antwoorden over de Nuon Magnum centrale en die is dus NIET duurzaam. Punt twee heeft energiebesparing niets te maken met duurzame energieopwekking, maar wel met minder energie verbruiken. De wijze waarop Nuon klanten helpt om het energieverbruik terug te dringen is bovendien een lachertje. Halen we dus ook een streep door. Nuon gelooft helemaal niet in duurzame energieopwekking, Nuon gelooft in zoveel mogelijk winst maken. Dat doet Nuon vooral met gitzwarte energie en daar probeert Nuon al jaren een mooi groen tintje aan te geven. Koploper Greenwashing, samen met Shell.

6. Welke maatregelen neemt Nuon om de uitstoot van de nieuwe centrale te beperken?
In de centrale maken we gebruik van de nieuwste technieken om de CO2 uit gas te halen. Door ook biomassa mee te stoken neemt de CO2-uitstoot van de centrale tot wel 80% af ten opzichte van traditionele kolencentrales.

Herhaling van zetten. Die tweede zogenaamd “schone fase” is nog ver weg. Toekomstmuziek. Kan ook weer een streep door. Zie ook: Jacqueline Cramer: Overname Nuon door Vattenfall goed nieuws voor het klimaat

7. Past de nieuwe centrale in de Eemshaven wel in een duurzame toekomst?
Op dit moment kunnen we het nog niet af met duurzame energie. Daarom blijven aardgas en kolen in de nabije toekomst voor de opwek van energie nodig. Op de lange termijn wil Nuon al haar energie op een duurzame manier opwekken. Ondertussen blijven wij onze klanten helpen om energie te besparen.

Volkomen onzinnig antwoord. Deze centrale wordt niet gebouwd voor de komende drie of vijf jaar. Op de lange termijn, ja zo ergens in 2222 gaat Nuon waarschijnlijk ook wel inzien dat men op een doodlopende weg zit, Een weg die wel heel veel klimaatgevolgen heeft. Dat Nuon klanten helpt met energie te besparen is een farce. Net als die bakker die u wat minder brood wil verkopen. Dé Energiebespaarsite van Nederland: Niemand begrijpt de Nuon Verspillingscheck

8. Wat is de meest duurzame energie?
Dat is de energie die niet wordt gebruikt. Nuon helpt daarom klanten om hun energie gebruik tot het minimum terug te dringen.

Kijk dat is een mooi antwoord, maar klopt natuurlijk ook niet. Energie die niet wordt gebruikt is niet duurzaam, niet grijs, niet zwart en niet groen. En voor de derde keer geeft Nuon aan toch oh zo goed bezig te zijn om klanten te helpen minder energie te verbruiken. Tja, als dat nou eens echt waar zou zijn, waar is dan die nieuwe centrale voor nodig? Oh, ja voor energie die niet wordt gebruikt natuurlijk, lekker duurzaam.

Vraag mij trouwens af of men bij Unilever erg blij is met de gekozen naam voor deze centrale. De naam Magnum krijgt toch ineens een heel ander imago zou je zo zeggen. Zie ook: One Planet, One Chance Photo essay by Magnum

Tags:

4 Reacties

  1. Erik van Erne zegt:

    12 oktober 2010 om 20:04 | Permalink

    Reacties Nuon en Essent op onthullende filmpjes

    Nuon doet op haar beurt haar best haar kolencentrale geen kolencentrale, maar een ‘multifuel-centrale’ te noemen, waar verschillende brandstoffen in kunnen. Nuon geeft echter zelf al aan dat deze in de toekomst voornamelijk op kolen draait. Daardoor gaat de centrale net zoveel CO2 uitstoten als 2 miljoen auto’s.

    Hoezo niet vies dus?

    Kolencentrales nodig?
    Nuon zegt met de ontwikkeling van haar kolencentrale in te spelen op de stijgende vraag naar energie. Wat ze er niet bij vertelt, is dat Nederland met de komst van alle nieuwe centrales zoveel elektriciteit gaat produceren dat we het moeten gaan exporteren. Bovendien laat Greenpeace zien dat we ook op een schone manier aan de Nederlandse energiebehoefte kunnen voldoen.

    Hoezo nodig dus?

  2. Erik van Erne zegt:

    2 november 2010 om 06:24 | Permalink

    ‘CO2-afvang bij Nuon centrale zal nooit zonder subsidie kunnen’

    Op een open dag op de bouwplaats van de Nuon Magnum-centrale (Eemshaven), maakt een woordvoerder van Vattenfall duidelijk dat de beoogde CO2-afvang altijd overheidssubsidie nodig zal hebben. Het Financieele Dagblad woonde de open dag bij en noteerde een toelichting van plantmanager Ton Duijn.

    Subsidie voor CCS is volgens hem bijna een noodzakelijke voorwaarde voor Vattenvall om de dure techniek van CO2-afvang en opslag te introduceren. Duijn vindt het logisch dat overheden daaraan meebetalen: ’De overheid bepaalt de prijs van CO2-uitstoot. We willen toe naar een marktmechanisme met CO2-rechten. Maar dat kan nooit zonder subsidie, daarvoor is deze techniek te duur.

  3. Erik van Erne zegt:

    2 november 2010 om 06:33 | Permalink

  4. Bob Valdez zegt:

    10 januari 2011 om 16:46 | Permalink

    Oplossing: met alle nieuwe middelen kan prima kenbaar gemaakt worden waarom die centrales er niet moeten komen.
    Een betrouwbare organisatie maakt bekend hoe schadelijk de centrales- en hoe krom de regelingen zijn.
    Daarna geeft zij aan welke leveranciers stroom van - Eon C.S. verkopen.
    Daarna aangeven welke stroom leveranciers schonere stroom leveren.
    Nu is de klant geïnformeerd en kan beslissen waar stroom te kopen.
    Maak alles netjes en eerlijk bekend en zeg niet meer dan waar u 100% zeker van bent.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (4)
  • Agenda (3.460)
  • Biologisch (121)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (946)
  • Communicatie (382)
  • Cradle to Cradle - Circulair (1)
  • Design (245)
  • Dieren (182)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (10)
  • Educatie (353)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.809)
  • Europa (29)
  • Evenementen (211)
  • Geluid (27)
  • Gezondheid (324)
  • Goed Doel (122)
  • Green Deal (43)
  • Greenwashing (123)
  • Hergebruik-Kringloop (1)
  • Iets anders (459)
  • Int. Samenwerking (195)
  • Investeren (151)
  • Joe Biden - Barack Obama (119)
  • Kerst (125)
  • Klimaat (1.751)
  • Licht (403)
  • Lucht (35)
  • Mensenrechten (176)
  • Milieu (1)
  • MVO (2)
  • Natuur (823)
  • Nederland (46)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (158)
  • Oud & Nieuw (133)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (247)
  • Vakantie (73)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (52)
  • Vervoer en OV (1.844)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (317)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
  • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
  • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
  • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
  • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
  • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
  • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
  • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
  • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie
  • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
  • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
  • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
  • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
  • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
  • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
  • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
  • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
  • Links

    Milieunet op..