google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Nederlandse Energiecentrales Verstoken Steeds Meer Kolen: CO2-Uitstoot Fors Hoger

Geschreven op 27-8-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

air pollution-from-factoryTja, dat was natuurlijk te verwachten sinds voormalig Milieu-Minister Jacqueline Cramer koos voor nieuwe kolen energiecentrales. In de eerste vijf maanden van 2015 hebben de Nederlandse energiecentrales een record hoeveelheid kolen verstookt met als gevolg een sterk hogere CO2-uitstoot.

Het kolenverbruik lag bijna een derde hoger dan in de afgelopen drie jaar. We kunnen zelfs een triest dieptepunt noteren in de maand april. Toen werd de absolute record hoeveelheid van 1,3 miljard kilo kolen verstookt. Kolengestookte energiecentrales stoten bijna twee keer zoveel CO2 uit dan gasgestookte energiecentrales. In het tweede kwartaal van 2015 was de Nederlandse CO2-uitstoot ruim 4 procent hoger dan in 2014.

Zie ook: Ranking Stroomleveranciers 2015: Nuon, Essent, Atoomstroom en DGB zijn de Grote Vervuilers – Open Brief 64 Hoogleraren: Oproep aan Kabinet om Alle Elf Kolencentrales in Nederland te Sluiten – Duurzaamheid Staat Hoog op de Agenda: Grote Gemeenten Kiezen Massaal voor Kolenstroom

De toename die onder andere wordt veroorzaakt door het starten van nieuwe kolencentrales aan de Eemshaven en de E.ON Kolencentrale op de Maasvlakte. Ook de economische groei en het koude weer in april hebben bijgedragen aan de hoge CO2 uitstoot. Het aandeel van kolen in de Nederlandse stroomproductie groeit al enkele jaren.

In het Energieakkoord dat in 2013 werd gesloten tussen 40 organisaties met als doel de CO2-uitstoot te beperken is afgesproken dat vijf oudere kolengestookte energiecentrales worden gesloten, maar dat staat pas op de planning voor de zomer van 2017. Of dat veel zoden aan de dijk zet, is nog maar de vraag. Veel nieuwe energiecentrales zijn nu ook kolengestookt terwijl ze wel geschikt zijn voor het gebruik van gas om stroom te produceren.

Wisten we natuurlijk al lang. Niet voor niets was er jaren geleden al een oproep van een  groep van zestien hoogleraren om te stoppen met de bouw van kolencentrales. De extra uitstoot van CO2 die de bouw van de geplande vijf kolencentales zou veroorzaken, is even groot als de uitstoot van negen miljoen auto’s. Uiteraard trok niemand zich iets aan van die oproep, met alle gevolgen van dien.

Minister Jaqueline Cramer kiest weer voor kolencentrales – Toch nieuwe kolencentrales – Kolencentrales onder vuur – Kolencentrale Essent van de baan Amsterdam wil geen nieuwe kolencentrale – Bouw nieuwe kolencentrales stopgezet NUON Stopt Met Bouw Kolencentrale in Eemshaven: NUON Gaat tot 2020 Alleen Gas Stoken – Nieuwe Kolencentrales, waarom? – Hallo Dit is Niemand, Niemand Praat Graag over het Milieu, Maar Wie is Niemand Eigenlijk? – Niemand Begrijpt Nuon: Tijd voor Acht Antwoorden over Nuon Magnum by Nuon – De Essent-RWE Kolen Energiecentrale in de Eemshaven: Antwoorden by Essent – Essent Kan het Goed Verkopen, Maar Hoe Milieubewust is Essent Eigenlijk? – Energie van Nederland: Nederland Wordt Vuilste Land van Europa – Groen krijgt Poen: Ga Nu Weg bij Fossiele Energiebedrijven – Het Energy Next! Congres 2015: Het Roer Moet Om, Maar Hoe? – Kolencentrales in Nederland Krijgen Miljarden Euro’s Subsidie voor Bijstook Biomassa

In 2015 telt Nederland 11 actieve kolencentrales. Soms staan er meerdere centrales op één locatie of zitten zitten twee gescheiden systemen onder één dak. Er wordt daarom ook wel eens geschreven dat er 6 kolencentrales in Nederland staan. Maar daarmee wordt dan eigenlijk bedoeld dat er 6 locaties met kolencentrales zijn: Amsterdam (1 centrale), Maasvlakte (4 centrales),  Eemshaven (2 centrales), Geertruidenberg (2 centrales), Nijmegen (1 centrale) en Borssele (1 centrale).  De kolencentrales in Nederland zijn van: Nuon (Amsterdam, Hemweg Centrale 8), Essent (Eemshaven, Eemshaven 1 & 2, Geertruidenberg, Amercentrale  8 & 9), E.on (Rotterdam, Maasvlakte 1, 2 & 3), Electrabel (Nijmegen, Gelderland 1, Rotterdam, Maasvlakte 4) en EPZ (Borssele).

Het Energieakkoord van 2013 schrijft dat de oude centrales uit de jaren 80 per 2016/2017 sluiten. De centrale in Buggenum (de kleinste in Nederland) is per 1 april 2013 gesloten. De hieronder vermelde data zijn overgenomen uit het Energieakkoord.

Eemshaven (2), Eemshaven 1 en 2, eigenaar: RWE/Essent, vermogen: 2x 800MW, poederkoolcentrale. Status: testdraaien, verwachte start: 2015.
Opstart wordt tegengehouden door juridische procedures om ontbrekende (natuur)vergunningen. In zomer 2012 werd vergunning ingetrokken, RWE/Essent mocht toch door bouwen van de overheid (gedoogsteun) en heeft inmiddels weer een nieuwe vergunning aangevraagd en verkregen. Greenpeace is juridisch actief in actie tegen deze centrale. De centrale is de grootste van Nederland (ook meeste uitstoot) en ligt gelegen naast de Waddenzee (UNESCO Werelderfgoed).

Rotterdam, Maasvlakte 3, eigenaar: Eon, vermogen: 1.070MW, poederkoolcentrale, gekoppeld aan kolenoverslag, Carbon Capture Ready.
Status: testdraaien, verwachte start: 2015. Opstart wordt tegengehouden door juridische procedures om ontbrekende (natuur)vergunningen. Zie ook: CO2-opslag is geen alles-in-1-oplossing: Risico’s CCS Niet Nauwkeurig te Berekenen

Rotterdam, Maasvlakte, eigenaar: GDF Suez/Electrabel, vermogen: 800MW, poederkoolcentrale, naast kolenoverslag, Carbon Capture Ready.
Status: testdraaien, verwachte start: 2015. Opstart wordt tegengehouden door juridische procedures om ontbrekende (natuur)vergunningen.

Geen officiële plannen tot sluiting: Amsterdam, Hemweg Centrale 8, eigenaar: Nuon, vermogen: 630MW, bouwjaar: 1995, met transportband gekoppeld aan OBA kolenoverslag Amsterdam. Zie ook: Amsterdam wil geen nieuwe kolencentrale !

Geen officiële plannen tot sluiting: Geertruidenberg, Amercentrale  9, eigenaar: RWE/Essent, vermogen: 600MW, bouwjaar: 1994, plan is om voor 50% op biomassa over te stappen. Gelegen naast Nationaal Park de Biesbosch.

Gaan sluiten of zijn gesloten sinds 2013: Bruggenum, Willem Alexander, eigenaar: Nuon, vermogen: 253MW, bouwjaar: 1994. Gesloten sinds 1 april 2013.

Sluit uiterlijk 31 december 2015: Borssele, eigenaar: EPZ, vermogen: 406mw, bouwjaar: 1988, gelegen naast de kerncentrale Borssele. EPZ heeft dinsdag 24 november haar kolencentrale definitief uit bedrijf genomen. De laatste bunkering van kolen heeft maandag plaatsgevonden en dinsdagmiddag omstreeks 14.00 uur is het vuur definitief in de ketel gedoofd.

Sluit per 1 januari 2016: Geertruidenberg, Amercentrale 8, eigenaar: RWE/Essent, vermogen: 645 MW, bouwjaar: 1981. Gelegen naast Nationaal Park de Biesbosch.

Sluit per 1 januari 2016: Nijmegen, Gelderland 1, eigenaar: GDF Suez/Electrabel, vermogen: 570MW, bouwjaar: 1981. Zie ook: De Groene Delta van Nijmegen: Zonnepark Nijmegen – Van Kolencentrale naar Duurzame Energie

Sluit per 1 juli 2017: Rotterdam (2), Maasvlakte 1 en 2, eigenaar Eon, vermogen: 2x 500MW, bouwjaar: 1988/1989, met transportband gekoppeld aan EMO kolenoverslag Rotterdam.

Zie ook: Nederland barst van de energie – Minister Jacqueline Cramer wil meer groene energie, maar er dreigt teveel windenergie? – Monitor Duurzaam Nederland: De CO2-uitstoot moet 5x lager – Hoe ziet Nederland er uit in 2028

8 Reacties

 1. Frits zegt:

  31 augustus 2015 om 13:14 | Permalink

  CBS: CO2-uitstoot in eerste kwartaal 2015 flink gestegen

  In het eerste kwartaal van 2015 is 8,1 procent meer CO2 uitgestoten door de Nederlandse economie dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Gecorrigeerd voor de relatief lage temperaturen in het eerste kwartaal is de CO2-uitstoot met 3,8 procent gestegen. De economie groeide in het eerste kwartaal van 2015 met 2,4 procent op jaarbasis. Dit blijkt uit de eerste voorlopige raming van CBS.

  Energiebedrijven stoten meer CO2 uit
  De CO2-uitstoot door ‘energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer’ is hoger dan een jaar eerder. De energiebedrijven hebben veel meer elektriciteit opgewekt dan het jaar ervoor. Voor elektriciteitsopwekking worden onder andere steenkool en aardgas verbruikt waarbij CO2 wordt uitgestoten. De toegenomen productie is vooral veroorzaakt door de gestegen vraag vanuit het buitenland. Door de hogere productie is de toegevoegde waarde van de energiebedrijven gestegen, deze stijging is echter veel lager dan de stijging in CO2-uitstoot. Dalende productie chemische basisindustrie leidt tot minder CO2-uitstoot

  De ‘landbouw, delfstoffenwinning, industrie en bouwnijverheid’ hebben meer CO2 uitgestoten dan een jaar eerder. De basismetaalindustrie en aardolie-industrie produceerden meer en veroorzaakten daardoor meer CO2 emissies. De emissie-intensieve chemische basisindustrie heeft daarentegen minder geproduceerd in het eerste kwartaal, vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze lagere productie is gepaard gegaan met forse daling in de emissies.

  Meer CO2-uitstoot huishoudens en dienstverlening door relatief kouder weer. Alle drie maanden van het eerste kwartaal van 2015 waren kouder dan een jaar eerder. Door het relatief kouder winterweer hebben huishoudens en de dienstverlening dit kwartaal meer aardgas verstookt voor ruimteverwarming en was er daarmee ook meer CO2 uitgestoten.

 2. Frits zegt:

  31 augustus 2015 om 13:22 | Permalink

  CBS: Hogere CO2-uitstoot in tweede kwartaal 2015

  De CO2-uitstoot in Nederland was in het tweede kwartaal 4,1 procent hoger dan een jaar eerder. Belangrijke oorzaken van de hogere uitstoot zijn de groei van de economie met 1,6 procent, het hogere gasverbruik door huishoudens en de inzet van meer kolen in plaats van aardgas in energiecentrales.

  Het tweede kwartaal van 2015 was minder warm dan een jaar eerder. Vooral april was in vergelijking met vorig jaar een frisse maand. Hierdoor is er meer aardgas verbruikt voor het verwarmen van gebouwen. Daardoor nam de uitstoot van huishoudens, goed voor ruim 15 procent van de CO2 uitstoot, toe met 6 procent. Ook in de dienstverlening nam de uitstoot toe door het toegenomen aardgasverbruik voor de verwarming van panden.

  In het tweede kwartaal was de CO2-uitstoot door energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer ruim 10 procent hoger dan een jaar eerder. Deze bedrijven zijn goed voor circa 37 procent van de totale uitstoot. De energiebedrijven hebben weliswaar minder elektriciteit geproduceerd dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, maar doordat er voor de productie meer steenkool en minder aardgas werd ingezet, kwamen de emissies uiteindelijk hoger uit. Het verbranden van steenkool gaat gepaard met relatief meer CO2-emissies dan het verbranden van aardgas. De brandstofmix van Nederlandse energiecentrales is hiermee vanuit milieuoogpunt verslechterd.

  Dalende productie chemie leidt tot minder CO2-uitstoot
  Het cluster landbouw, delfstoffenwinning, industrie en bouwnijverheid heeft minder CO2 uitgestoten dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit komt vooral door de lagere uitstoot van de chemiesector, een emissie intensieve sector. Zowel de productie van de chemie als de daarbij horende CO2-emissies zijn in het tweede kwartaal van 2015 gekrompen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2014. De aardolie-industrie heeft meer CO2 uitgestoten. De productie van aardolieproducten is in het tweede kwartaal van 2015 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. In de transportsector is de CO2-uitstoot toegenomen in het tweede kwartaal, onder meer door extra vervoersbewegingen die samenhangen met de groei van de handelsstromen.

 3. jan bozelie zegt:

  2 september 2015 om 12:23 | Permalink

  ik vind echter bij dit artikel , wel europees moet kijken. De nederlandse centrales zijn door het voorhanden zijn van koelwater, 5% efficiënter dan de duitse broertjes, inzet van de nl centrales voor duitsland bespaart dus co2

 4. Frits zegt:

  2 september 2015 om 13:05 | Permalink

  @Jan

  Tja, het is maar hoe je het bekijkt. De CO2 uitstoot blijft en de totale CO2 uitstoot in Nederland gaat omhoog in plaats van omlaag, wat de doelstelling is.

 5. Kees zegt:

  20 oktober 2015 om 13:31 | Permalink

  Scotland’s last coal-fired power station to close in March 2016

  Scottish Power has announced that its coal-fired Longannet power station will be closing on 31 March 2016 after 46 years of service.

  In 2014, 49.6% of Scottish electricity consumption was generated by renewable sources. An increase from 44.4% in 2013.

 6. Erik van Erne zegt:

  30 november 2015 om 10:53 | Permalink

  CBS: Steenkoolverbruik in Nederland Opnieuw Sterk Gestegen – De CO2-Uitstoot Neemt Toe

  Het steenkoolverbruik in Nederland is in het eerste halfjaar van 2015 met 27 procent gestegen tot 9 miljard kilogram.

 7. Erik van Erne zegt:

  16 januari 2016 om 10:17 | Permalink

  Een versnelde sluiting van de kolencentrale van energiebedrijf Nuon in het Westelijk havengebied in Amsterdam is ‘bespreekbaar’. Dat zegt bestuurder Martijn Hagens van Nuon in EenVandaag.

 8. Erik van Erne zegt:

  23 augustus 2017 om 15:46 | Permalink

  Amer- en Hemwegcentrale mogelijk toch via rendementseis te sluiten

  Omdat EU-lidstaten steenkoolcentrales met een thermisch vermogen groter dan duizend megawatt vanaf 2021 een maximale rendementseis van 44% mogen stellen, is het wellicht toch mogelijk de Amer- en de Hemwegcentrale tot sluiting te dwingen door middel van rendementseisen. Naar aanleiding van vragen van energiedagblad Energeia, nuanceert de Raad van State haar eerdere advies aan minister Kamp, waarin ze stelde dat voor sluiting een sluitingswet nodig zou zijn.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (458)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Links

  Milieunet op..