google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Nationaal Consortium Zon op Water Gaat Drie Drijvende Zonneparken van 100 MW Realiseren

Geschreven op 28-6-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

12 juni 2019: Het Nationaal Consortium Zon op Water presenteert donderdag een plan voor honderdduizenden drijvende zonnepanelen op open wateren.

Volgens het samenwerkingsverband van bedrijven, Rijkswaterstaat, 35 gemeenten en kennisinstellingen zoals TNO zijn deze drijvende zonneparken nodig om de klimaatdoelen te halen.

Er liggen installatieplannen klaar voor drijvende zonneparken die in 2021 ongeveer 500 megawatt duurzame energie moeten opleveren. Dat is vergelijkbaar met een kleine kolencentrale. Volgens het consortium kan het aantal megawatts in 2023 verviervoudigd worden tot 2 GW.

Vooral zand- en baggerdepots zouden ideaal zijn, omdat die natuurwaarde ontberen. Nederland zou volgens het Consortium Zon op Water vanwege de schaarse vrije ruimte niet de luxe hebben om drijvende panelen af te wijzen. Natuurmonumenten, de Vogelbescherming en de IJsselmeervereniging zijn tegen de plannen van het consortium. Deze organisaties pleiten voor zoveel mogelijk zonnepanelen op daken.

Volgens een in 2017 verschenen onderzoek van Natuur & Milieu is er in Nederland nog ruimte voor 145 miljoen panelen op daken.

14 juli 2017: Texel4Trading en Wattco hebben hun drijvende zonnepanelen geïnstalleerd in de Slufter, het depot voor verontreinigde baggerspecie op de Maasvlakte. De komende weken zullen Sunprojects en Sunfloat ook hun zonnepanelen daar installeren.

Zij zijn de vier bouwers van drijvende zonne-systemen in het Nationaal Consortium Zon op Water, waarin meer dan 30 partijen vertegenwoordigd zijn.

De proef moet aantonen dat de toepassing van drijvende zonne-systemen technisch en economisch haalbaar is op wateren met ruige condities zoals op de Slufter. Een belangrijke stap op weg naar het grootste drijvende zonne-energiepark in Europa!

Daarnaast onderzoekt het consortium aan welke eisen dergelijke systemen moeten voldoen, zodat waterbeheerders er succesvol een vergunning voor kunnen afgeven. Het is de bedoeling dat de proef op 1 september van start gaat. Als de proef succesvol is, onderzoeken Rijkswaterstaat en Havenbedrijf Rotterdam of het mogelijk is om op commerciële basis een grootschalig zonneveld op de Slufter te realiseren.

De Slufter is een depot voor verontreinigd sediment van circa 250 hectare op de Maasvlakte. Vanwege de uiterst westelijke ligging van baggerdepot bevindt de Slufter zich op een van de meest zonrijke plekken in Nederland. Het is een ideale plaats voor de opwekking van zonne-energie. Maar de constructie moet wel bestand zijn tegen de elementen. Uit een eerdere proef is gebleken dat de condities op de Slufter zware constructieve eisen stellen aan de drijvende systemen.

In deze nieuwe proef worden deze ervaringen meegenomen. Naar inschatting kunnen op de Slufter zo’n 500.000 zonnepanelen geplaatst worden, met een vermogen van meer dan 100 MWp. Dit is gelijk aan duurzaam opgewekte stroom voor circa 30.000 huishoudens. Zo’n grootschalig drijvend zonnepark op de Slufter, wordt dan het grootste drijvende zonnepark van Nederland en Europa.

Zie ook: Marktconsultatie Drijvend Zonnepark Zon Op De Slufter Op De Maasvlakte In Rotterdam

28 juni 2017: Tot en met 2019 worden in Nederland ten minste drie drijvende zonneparken ontwikkeld door Zon op Water. Elk zonnepark krijgt een omvang van 100 MW. De doelstelling is om in de periode tussen 2017 en 2023 in totaal 2 GW aan drijvende zonne-energie systemen te realiseren in Nederland.

Het consortium staat onder leiding van SEAC. Partners in het consortium zijn o.a. Rijkswaterstaat, waterschappen, drinkwaterbedrijven, STOWA, provincies, Eneco, Havenbedrijf Rotterdam, ECN, TNO en KNMI.

De argumenten om te kiezen voor drijvende zonnepanelen zijn volgens de betrokkenen bij het consortium Zon op Water de grotere schaal, meer- opbrengst door koeling, instraling en reflectie en lagere kosten vanwege de relatief minder maatschappelijke weer- stand. Ook de flexibiliteit systemen en de combinatie met windenergie worden genoemd. De belangstelling voor drijvende zonneparken in Nederland neemt momenteel enorm toe, de 100 MW grens is al gepasseerd.

De officiële startbijeenkomst van het Nationaal Consortium Zon op Water vond begin dit jaar plaats. Het consortium bestaat uit 30 bedrijven, kennisinstellingen en overheden die samen de ambitie hebben om drijvende installaties van zonnepanelen te ontwikkelen en de daadwerkelijke realisatie van drijvende zonneparken te bevorderen. De partijen streven naar 2000 ha drijvende zonnepanelen in Nederland in 2023.

Het eerste doel van het consortium is het uitvoeren van een onderzoeksproject gericht op het ontwikkelen van stormbestendige constructies voor drijvende zonneparken. Vanaf 2017 worden in een pilot de Slufter op de Maasvlakte vier verschillende systemen beproefd van de Nederlandse leveranciers Texel4Trading, Wattco, Sunprojects en Sunfloat. Het doel van de pilot is onder meer het bepalen van het opbrengstmodel voor de vier concepten, het in kaart brengen van de krachten op de systemen en het waar nodig optimaliseren van de concepten.

Donderdag 8 juni 2017 organiseerde SEAC het eerste symposium voor leden van het Nationaal Consortium Zon op Water. Vijftig deelnemers kwamen bij elkaar om te luisteren naar de presentaties en te praten over de uitdagingen van drijvende zonne-energie systemen. Leveranciers Wattco, Sunprojects, Texel4trading en Sunfloat gaven op de bijeenkomst een update van de technische ontwikkelingen. De bouw van de ruig water pilots op De Slufter Maasvlakte is ondertussen in volle gang. Bronnen: Solar Magazine en SEAC

Zie ook: Nationaal Consortium Zon op Water Gaat Drie Drijvende Zonneparken van 100 MW Realiseren – Zon op Zee: Drijvend Zonnepark op Noordzee – Floating Solar at Sea by Oceans of Energy – Het Eerste Offshore Zonne-Energiepark In De Noordzee Bij België by Vlaamse Blauwe Cluster – SolarSea: Floating Solar Panels At Sea – Unlimited Renewable Energy Without Using Land by Swimsol – Oproep Topsector Energie: 300.000 euro subsidie voor nieuwe innovaties zonnepanelen op zee – – Solar@Sea II: TNO Onderzoekt Potentieel Flexibel Zonnepark Op ZeeNationaal Consortium Zon In Landschap: Symbizon Zonnepanelen En Landbouw Combineren

Het Grootste Drijvend Zonnepark van Nederland: Zonnepark Bergerden in Lingewaard – Drijvende Zonnepanelen Op Industrieterrein Westpoort in Groningen by Sunfloat – Drijvend Met de Zon Meedraaiend Rond Zonnepanelenveld in de Eisenhowerplas in Elst – Drijvend Zonnepark op Zandwinplas van Roelofs Zandwinning in Tynaarlo: 23 MW Duurzame Energie – Grootste Drijvende Zonne-Energiecentrale ter Wereld Geopend in Huainan, China – The Blue Future: Floating Mega Islands by MARIN – Nieuw Groenwater Golfenergieconcept Succesvol Getest by MARIN – Hywind: World’s Largest (30MW) Floating Offshore Wind Farm Off the Coast of Peterhead, Scotland – The Hexicon Energy Concept: Wind, Wave and Solar Energy Floating Platform – Energy Islands to power the World – Solar islands to Power the World

2 Reacties

  1. Erik van Erne zegt:

    15 december 2017 om 12:11 | Permalink

    Sunfloat: Drijvende Zonnepanelen Voor Grote Opbrengst Zonne-Energie

    Op de Innovation Expo 2016 demonstreerde Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) met Tempress, Sunfloat en Havenbedrijf Amsterdam drijvende zonnepanelen. Panelen die voor meer stroomopbrengst zorgen door tweezijdig werkende panelen en de mogelijkheden om in Nederland zonne-energie op te wekken aanzienlijk vergroten. Kortom, een innovatie die een grote rol kan gaan spelen in de energietransitie.

    Het consortium Zon op Water testte de zonnepanelen en op de Nationale Klimaattop in 2016 ondertekenden Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf Amsterdam een intentieovereenkomst om een grootschalig drijvend zonneveld te laten ontwikkelen. Een voorbeeld van een baanbrekende innovatie die tot stand kwam in samenwerking tussen verschillende partijen en experts.

  2. Erik van Erne zegt:

    23 oktober 2021 om 23:07 | Permalink

    Oproep Topsector Energie: 300.000 euro subsidie voor nieuwe innovaties zonnepanelen op zee

    TKI Wind op Zee organiseert samen met TKI Urban Energy namens de Topsector Energie een open innovatie call voor offshore floating solar: er is 300.000 euro subsidie beschikbaar voor drijvende zonnepanelen op zee. Ondernemers met een innovatief idee dat de ontwikkeling van zonne-energie op zee kan versnellen, kunnen deelnemen aan de call.

    De ontwikkeling van offshore drijvende zonne-energie heeft volgens de TKI’s het potentieel om op grote schaal bij te dragen aan offshore energieproductie en is de afgelopen tijd meer in de kijker gezet. Deze nieuwe technologie kan mogelijk worden geïntegreerd in bestaande en toekomstige windparken. Volgens het Mission Oriented Innovation Program (MMIP1) en de Solar on Water Roadmap van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zou grootschalige toepassing van zonne-energie op de Noordzee over 10 tot 20 jaar mogelijk kunnen zijn. Er zijn echter zorgen over de kosten, de uitdagingen van de hevige maritieme omgeving in de Nederlandse Noordzee en de impact op de ecologie.

    Daarom wil TKI Wind op Zee organisaties ondersteunen bij het verkennen van innovaties en onderzoek in drijvende zonne-energie door een deel van innovatieprojecten te subsidiëren. Meer specifiek, projecten gericht op de levensduur van de systemen en de ontwikkeling van de kosten van grootschalige elektriciteitsopwekking op basis van offshore zonne-energie. De relevante onderwerpen zijn:

    De oproep voor het indienen van voorstellen sluit op 15 december 2021. De tijdlijn voor het project loopt van 31 januari 2022 tot 1 maart 2023. De subsidie bedraagt maximaal 100.000 euro subsidie per project.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (4)
  • Agenda (3.460)
  • Biologisch (121)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (946)
  • Communicatie (382)
  • Cradle to Cradle – Circulair (1)
  • Design (245)
  • Dieren (182)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (10)
  • Educatie (353)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.809)
  • Europa (29)
  • Evenementen (211)
  • Geluid (27)
  • Gezondheid (324)
  • Goed Doel (122)
  • Green Deal (43)
  • Greenwashing (123)
  • Hergebruik-Kringloop (1)
  • Iets anders (459)
  • Int. Samenwerking (195)
  • Investeren (151)
  • Joe Biden – Barack Obama (119)
  • Kerst (125)
  • Klimaat (1.751)
  • Licht (403)
  • Lucht (35)
  • Mensenrechten (176)
  • Milieu (1)
  • MVO (2)
  • Natuur (823)
  • Nederland (46)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (158)
  • Oud & Nieuw (133)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (247)
  • Vakantie (73)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (52)
  • Vervoer en OV (1.844)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (317)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
  • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
  • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
  • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
  • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
  • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
  • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
  • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
  • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
  • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
  • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
  • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
  • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
  • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
  • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
  • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
  • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
  • Links

    Milieunet op..