Nationaal Consortium Zon Op Dijken: Verkennend En Ontwerpend Vooronderzoek by Stowa
Geschreven op 11-2-2020 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingUpdate 3 juli 2020: In het onderzoek ‘Zon op dijken’ is berekend dat de drie meest kansrijke dijktypen samen circa 700 duizend huishoudens van elektriciteit kunnen voorzien.
Dat is een substantiële bijdrage die waterschappen kunnen leveren aan de energietransitie waar Nederland voor staat. De uitkomst van het onderzoek geeft concrete input voor de Regionale Energie Strategiee?n (RES), de regionale vertalingen van het Klimaatakkoord naar concrete maatregelen.
Met de Zonnewijzer (PDF) kunt u kijken hoe kansrijk uw dijk is.
11 februari 2020: Zonne-energie op dijken kan een relevante bijdrage leveren aan de nationale energievraag. Het rapport Zon Op Dijken beschrijft onder welke voorwaarden zonne-energie op dijken opgewekt kan worden.
Nederland staat voor een grote opgave. In 2050 moet heel Nederland energieneutraal zijn, de waterschappen willen dit al bereiken in 2025. Dat betekent dat ze niet méér energie verbruiken dan ze zelf opwekken. Bijvoorbeeld via zonnepanelen of met windturbines.
De energietransitie zal de leefomgeving zichtbaar bei?nvloeden. In ons dichtbevolkte land betekent dit het combineren van de opwekking van zon- en windenergie met functies als wonen, werken, infrastructuur, landbouw, natuur en water. Tegen deze achtergrond is het relevant om de mogelijkheden te verkennen om dijken te benutten voor de opwekking van zonne-energie.
Dijken hebben in de eerste plaats als doel om ons land te beschermen tegen overstromingen. Bovendien hebben dijken vaak grote landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarden. Het verantwoord omgaan met deze waarden bij het gebruiken van dijken voor zonne-energie is in dit kader een grote uitdaging. Bij het gebruiken geldt een aantal principes vanuit het oogpunt van waterveiligheid, energieopwekking en ruimtelijke kwaliteit. Deze principes worden in dit rapport uitgewerkt voor de meest kansrijke dijktypen.
Om te beoordelen of installaties voor zonne-energie aan de gestelde voorwaarden voldoen, zullen zij nog uitgebreid getest moeten worden. In de herfst 2019 worden verschillende typen zonne-energie installaties op proefvakken van de waterschappen Zuiderzeeland en Scheldestromen geïnstalleerd. Deze worden gedurende 2 jaar gemonitord op vegetatieontwikkeling en erosie.
In het onderzoek Zon op dijken (PDF) is berekend dat de drie meest kansrijke dijktypen samen een substantiële bijdrage die waterschappen kunnen leveren aan de energietransitie waar Nederland voor staat. Met een speciale Zonnewijzer (PDF) kunt u kijken hoe kansrijk uw dijk is.
Zie ook: Zon Op Dijken: Proef Met Zonnepanelen Op Dijken In Zeeland En In Flevoland - Nationaal Consortium Zon Op Dijken: Ruimte Voor 2,9 GW Aan Zonnepanelen - Veel Ruimte Voor Zonnepanelen Op Water In De Vier Noordelijke Provincies by ROM3D - Zon op Kaart Geeft Inzicht in Gerealiseerde en Geplande Zonne-energieparken in Nederland - Nationaal Consortium Zon op Water Gaat Drie Drijvende Zonneparken van 100 MW Realiseren - Zon op Zee: Drijvend Zonnepark op Noordzee – Floating Solar at Sea by Oceans of Energy - Nationaal Consortium Zon op Infra: Grootschalige Inzet Van Zonne-Energie Op Infrastructuur - Het Nationaal Consortium Zon In Landschap En Landbouw