google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Met Belgerinkel naar de Winkel: Liefde is… samen met belgerinkel naar de winkel

Geschreven op 24-1-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing, Vervoer en OV Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

met-belgerinkel-naar-de-winkel.jpgUpdate 15 februari 2012: Met Belgerinkel naar de Winkel zorgt elk jaar weer opnieuw voor gezellige momenten in de gemeente, aandacht voor handelaars in de buurt en geeft fietsers een duwtje in de rug. Met Belgerinkel naar de Winkel 2012 in België vindt plaats van zaterdag 5 mei tot zaterdag 9 juni 2012. 

Vorig jaar sprongen 88.000 Vlamingen in vijf weken tijd meer dan één miljoen keer op de fiets tijdens Met Belgerinkel naar de Winkel 2011. Fietsers uit meer dan 200 Vlaamse steden en gemeenten bespaarden samen 4,5 ton CO2.

In Nederland slaat de actie duidelijk minder aan. Vijf weken lang sprongen inwoners van 10 gemeenten op de fiets tijdens Met Belgerinkel naar de Winkel 2011 en maakten ongeveer 70.000 fietsritjes. In totaal is door de deelnemers in de campagneperiode circa 144.000 kilometer gefietst.

Of en wanneer Met Belgerinkel naar de Winkel 2012 in Nederland gaat plaatsvinden is nog onduidelijk. Gaan we even navragen bij de organisatie. Het antwoord kwam snel: Met Belgerinkel naar de Winkel vindt in 2012 niet plaats in Nederland.

9 mei 2011: Zo, Met Belgerinkel naar de Winkel is ook in Nederland van start gegaan met een dieptepunt aan deelnemende gemeenten. Inwoners uit slechts tien gemeenten worden gestimuleerd om op de fiets in plaats van in de auto om boodschappen te doen en maken zo kans op leuke prijzen. Gemeenten en winkeliers promoten via Met Belgerinkel naar de winkel de fiets als duurzaam en gezond alternatief voor de auto.

Inwoners uit de gemeenten Aalsmeer, Bussum, Gorinchem, Ermelo, Harderwijk, Hilversum, Leusden, Schouwen-Duiveland, Soest en Zuidhorn kunnen meedoen aan Met Belgerinkel naar de Winkel 2011.

25 januari 2011: In 2011 staat Met Belgerinkel naar de Winkel in het teken van De Liefde. Liefde voor elkaar, en liefde voor de fiets! Heb je een romantisch uitje gepland? Fiets nog snel even langs de buurtwinkel of bakker voor een flesje wijn en een peperkoeken hartje om gezellig te kunnen picknicken.

Fietsen en liefde, dat is zoals Romeo en Julia… voor elkaar gemaakt. Het ideale thema dus voor Met Belgerinkel naar de Winkel. Blink jullie stalen ros al maar op om van 7 mei tot en met 11 juni 2011, hand in hand, het met rozenblaadjes bestrooide pad van de liefde te berijden.

In Nederland staat Met Belgerinkel naar de Winkel eveneens van 7 mei tot en met 11 juni 2011 op de agenda. Fietsen levert altijd winst op: fietsen is gezond en snel, goed voor de luchtkwaliteit en klimaat én houdt winkels in de gemeente bereikbaar. Meld uw gemeente aan voor 2011! Wilt u de inwoners van uw gemeente een concrete bijdrage laten leveren aan het verbeteren van de luchtkwaliteit, klimaatbeheersing en bereikbaarheid in de gemeente?Stimuleer dan het gebruik van de fiets door mee te doen met de campagne Met Belgerinkel naar de Winkel. Meld uw gemeente direct aan.

26 november 2010: Tijdens ‘Met Belgerinkel naar de Winkel 2010’ fietsten  een recordaantal van 175.000 klanten naar hun plaatselijke handelaar. Zo’n tien procent – of 16.000 fietsers – spaarde voor een exclusieve Walter Van Beirendonck fietstas. Van 8 mei tot 12 juni 2010 is er weer een nieuwe editie van ‘Met Belgerinkel naar de Winkel 2010’ in België. Onder het motto ‘Haal de max uit je fiets’ tonen men dit jaar dat de fiets ook uitstekend geschikt is voor grotere boodschappen. Om hier stijlvol in te slagen, kan je van 8 mei tot 12 juni voor een exclusieve – en dubbel zo grote – fietstas van Walter Van Beirendonck sparen. Er doen dit jaar meer dan 200 gemeenten mee in Vlaanderen.

In Nederland krijgt de campagne Met Belgerinkel naar de Winkel 2010 de slogan Fiets en je wint altijd! Door te fietsen in de campagneperiode – van 24 april t/m 29 mei 2010-  maken deelnemers kans op mooie (fiets)prijzen. Maar fietsen levert altijd winst op: fietsen is gezond en snel, goed voor de luchtkwaliteit en klimaat én houdt winkels in de gemeente bereikbaar.

Inwoners van 15 gemeenten in zes provincies maken van 24 april t/m 29 mei 2010 kans op mooie (fiets)prijzen door op de fiets boodschappen te doen. Deelnemen kan in: Amsterdam Nieuw-West, Breukelen, Bussum, Ede, Elburg, Emmen, Ermelo, Gorinchem, Groningen, Harderwijk, Hattem, Hilversum, Oldebroek, Pijnacker-Nootdorp en Soest. Met Belgerinkel naar de Winkel 2010

24 januari 2009: Zo, de data voor Met belgerinkel naar de Winkel 2009 staan weer vast. In België staat alles weer klaar dus kunt u weer meedoen van zaterdag 16 mei tot zaterdag 20 juni in meer dan 180 gemeenten in Vlaanderen. In Nederland is de periode net iets anders. In 2009 begint de campagne Met belgerinkel naar de Winkel een week eerder op zaterdag 9 mei en eindigt een week later op zaterdag 27 juni. Het aantal deelnemende gemeenten in Nederland is nog heel beperkt. Bussum en Nieuwegein hebben inmiddels gezelschap gekregen van nog enekele gemeenten, maar om nou te zeggen dat deze actie echt leeft in Nederland. Nee, daarvoor is het aantal deelnemers toch wel heel erg laag. Jammer.

Amsterdam stadsdeel Osdorp 97 Heiloo 105
Amsterdam stadsdeel Slotervaart 57 Nieuwegein 53
Bussum 106 Nunspeet 85
Ede 52 Oldebroek 0
Elburg 99 Renkum 61
Ermelo 31 Soest 43
Harderwijk 164 Veenendaal 0
Hattem 0 Wijk bij Duurstede 62
Heerde 0 Zeist 16

Doel van deze campagne is het stimuleren van het fietsgebruik naar de winkel. Telkens je met de fiets gaat shoppen bij een van de deelnemende handelaars krijg je een stempel op je Belgerinkel-spaarkaart. Tien stempels levert je een volle spaarkaart op.

8 april 2008: Op 10 mei 2008 start de provincie Utrecht de campagne: Met Belgerinkel naar de winkel. De campagne sluit mooi aan bij het klimaatakkoord en duurt van 10 mei tot en met 28 juni. Het geheel wordt ondersteund door het IVN Consulentschap Utrecht.

Mooi toch! Niets over het feit dat dit idee gewoon is overgenomen uit België. Want: Met Belgerinkel naar de Winkel, de grootste fietscampagne van Vlaanderen komt er binnenkort weer aan. Die wordt al enkele jaren georganiseerd door de BBL in samenwerking met enkele andere partijen. Elk jaar opnieuw wordt er massaal meegedaan door burgers, bedrijven en overheden. Er is zelfs een campagnehandleiding die u zo kunt downloaden.

Doel van deze campagne is het stimuleren van het fietsgebruik naar de winkel. Telkens je met de fiets gaat shoppen bij een van de deelnemende handelaars krijg je een stempel op je Belgerinkel-spaarkaart. Tien stempels levert je een volle spaarkaart op. In 2008 starten we op zaterdag 26 april en de campagne loop tot en met 14 juni. Het is een initiatief van Bond Beter Leefmilieu

Ook in Nederland doet men het een en het ander met een spaarkaart ! Jammer dat iedereen in Nederland er een eigen draai aan geeft en dat er geen centrale organisatie bestaat waar je je kunt aanmelden om mee te doen. Dat kan in België wel. Via een reactie van het IVN blijkt dat het IVN de actie in Nederland coördineert en dat doet in samenwerking met onze zuiderburen de BBL. Kijkt u dus even op Met Belgerinkel naar de Winkel en meldt u aan.

Ook Nieuwegein doet mee, maar dan weer van 5 mei tot en met 23 juni. En in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe doen ze net weer iets anders met Fiets het Verschil.

4 Reacties

 1. IVN Consulentschap Utrecht zegt:

  19 februari 2008 om 16:43 | Permalink

  Helaas staat er een vervelende fout in het bericht. Er bestaat in Nederland wel één centrale organisatie die de campagne cooödineert. Die organsiatie is het IVN en omdat zij de licentierechten van de campgane bezit moet de campagne overal in dezelfde periode plaatsvinden, onder dezelfde naam, met hetzelfde campagnemateriaal e.d. Dat iedereen er in Nederland een eigen draai aan geeft klopt dus niet.

  Gerard Sodderland
  IVN

 2. Erik van Erne zegt:

  19 februari 2008 om 17:47 | Permalink

  @ Gerard,

  Dat gaan we dan even herstellen in het bericht. Mooi hoor dat het IVN de licentierechten bezit. Dat klinkt wat abstract. Iedereen kan toch gewoon een actie met de fiets naar de winkel beginnen, al dan niet met belgerinkel. Het logo komt uit België en daar komt toch ook het idee vandaan? Mooi dat het IVN in deze gezamenlijk optrekt met de BBL uit België. Had men met de dikke-warme truiendag ook beter kunnen doen. Ideetje voor 2009 !

  Gaat het IVN er nu voor zorgen dat de zaken op elkaar worden afgestemd en dat de actie herkenbaar wordt, dus iedereen gebruikt hetzelfde campagne materiaal.

 3. IVN Consulentschap Utrecht zegt:

  20 februari 2008 om 09:50 | Permalink

  Hallo Erik,

  Bedankt voor je reactie en fijn dat je het bericht gaat aanpassen. Nog even ter toelichting: Om de campagne in Nederland onder de naam Met Belgerinkel naar de Winkel in Nederland te mogen uitvoeren (met dezelfde campagnematerialen e.d.)moeten we licentierechten aan BBL betalen. De campoagne is namelijk merkenrechtelijk beschermd binnen de Benelux. Voordeel is dat wij nu met BBL gezamenlijk optrekken en ook ervaringen uitwisselen.\
  Uiteraard mag elke organisatie zelf een fietsactie beginnen, alleen Met Belgerinkel naar de Winkel is een ‘beschermde’ actie die wij door de unformiteit tot een landelijk succes willen maken. In 2006 was er 1 gemeenten die meedeed, in 2006 4 gemeenten en dit jaar al 17 gemeenten! Volgend jaar hopelijk nog veel meer. Zie ook http://www.belgerinkel.nl

 4. Erik van Erne zegt:

  24 april 2008 om 17:29 | Permalink

  16 gemeenten hebben zich aangemeld!
  De gemeenten Breukelen, Bunschoten, De Bilt, De Ronde Venen, Ede, Elburg, Harderwijk, Houten, Montfoort, Nieuwegein, Nunspeet, Oudewater, Renswoude, Soest, Veenendaal en Woerden doen dit jaar mee aan Met Belgerinkel naar de Winkel!

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (457)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Links

  Milieunet op..