google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Meer met Minder gaat Helpen met Energie Besparen: Met Gemak Energie Besparen

Geschreven op 22-2-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Bouwen-Klussen, Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

meer-met-minder.jpgUpdate 17 november 2010: Meer Met Minder is Uitgeput: Het Geld is Op, Voorzetting in 2011 Onduidelijk

2 oktober 2010: Meer Met Minder in Utrecht subsidieert isolatie en duurzame energie. Wilt u uw huis isoleren of duurzame energie opwekken? Via de regeling Meer Met Minder in Utrecht kunt u €1000,- tot €5000,- subsidie ontvangen. Afhankelijk van uw huis en de maatregelen die u uit laat voeren.

Meer Met Minder in Utrecht sluit aan op de landelijke subsidieregeling ‘rijkspremie Meer Met Minder’. U kunt de provinciale subsidie bovenop de landelijke subsidie van €300,- tot €750,- aanvragen. Beide bijdragen vraagt u aan via één loket. Tot 1 januari 2011 worden de kosten van het advies grotendeels vergoed via een landelijke subsidieregeling.

U kunt tot 1 januari 2012 aanvragen indienen. Voor de regeling Meer Met Minder in Utrecht is €7 miljoen beschikbaar gesteld. De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Meer Met Minder in Utrecht is de opvolger van Energiek Utrecht. Deze subsidieregeling is per 1 oktober 2010 vervallen.

Zie ook: Het National Sustainability Fund en het Energiebesparingsfonds – Garantiefonds provincie Utrecht voor investeren in Groene Energie – Utrecht klaar voor de toekomst – ruim €5 miljoen subsidie

15 juni 2010: Mooi hoor. Het eerste digitale Energieloket van Meer Met Minder gaat vandaag van start in Rotterdam. Het digitale Energieloket is een voor een gemeente, regio of provincie op maat gemaakte website waarop alle actuele informatie over energiebesparing in woningen of bedrijfspanden staat. Meer Met Minder (MMM) heeft een basis website ontwikkeld en verzorgt de back office ervan. Dat betekent dat Meer Met Minder de algemene informatie over energiebesparing, bedrijven die energiebesparende maatregelen kunnen uitvoeren (‘MMM-aanbieders’) en relevante nationale subsidies aanlevert en ververst. Daarnaast kunnen gemeenten, stadsregio’s of provincies zelf hun lokale informatie over eigen (subsidie)regelingen, beleid, initiatieven en goede lokale voorbeelden toevoegen. MMM stelt via de website ook haar digitale hulpmiddelen ter beschikking, zoals de database met MMM-aanbieders, de energiesubsidiewijzer, de energielastenverlager en handige filmpjes over hoe je maatregelen als isolatie en dubbel glas moet (laten) uitvoeren.

Ook voor huurders en eigenaren van bedrijfspanden Het digitale Energieloket voor de Stadsregio Rotterdam bevat niet alleen informatie voor particuliere woningeigenaren, maar ook voor eigenaren van appartementen (die te maken hebben met een Vereniging van Eigenaren (VvE), huurders en mensen die een bedrijfspand energiezuiniger willen maken.

28 september 2009: Het grootschalige landelijke woningisolatieprogramma Meer met Minder is geen succes. Het aantal van 70.000 woningen dat dit jaar moet worden geïsoleerd, wordt niet gehaald. De stimuleringspremie van 750 euro voor huishoudens die tenminste 30 procent energie weten te besparen heeft slechts enkele honderden aanvragen opgeleverd. Deel van de oorzaak is de hoge rente waartegen particulieren een lening voor woningisolatie kunnen sluiten.

22 februari 2009: Metgemakenergiebesparen is de nieuwste website die u gaat helpen met energie besparen.  Hoe men dat precies gaat doen, is nog niet helemaal duidelijk want voor de officiële start  van Meer met Minder moeten we nog wachten tot donderdag 26 februari 2009. Meer Met Minder is begin 2008 van start gegaan met een convenant tussen de bouwbranche, de energiesector, de installatiebranche en de rijksoverheid. In juli volgde de benoeming van Chris Bruijnes als directeur en nu is het tijd om echt aan de slag te gaan.

Op 26 februari maakt Meer met Minder duidelijk wat `Met gemak energie besparen’ betekent. Aanwezig zijn minister Eberhard van der Laan (VROM), Elco Brinkman (Bouwend Nederland), Hans Alders (EnergieNed), Marcel Engels (UNETO-VNI), Willem van Leeuwen (Aedes), consumentenorganisaties en vele ervaringsdeskundigen uit het werkveld.

Meer met Minder wordt dé organisatie waar consumenten die echt aan de slag gaan met  (grote) energiebesparende maatregelen terecht kunnen voor een leverancier of andere oplossing. Bron: Nieuwsbank

Doel van Meer met Minder is met een nationaal Energiebesparingplan in de komende 12 jaar bij minimaal 2,4 miljoen bestaande woningen en andere gebouwen gemiddeld 30 procent energie te besparen. Energiebesparende maatregelen verdienen zichzelf vaak snel terug omdat de energierekening fors naar beneden gaat. Chris Bruijnes: “Toch nemen veel eigenaren en huurders niet de moeite om energiebesparende maatregelen te nemen. Meer met Minder wil daar verandering in brengen. Dit betekent dat mensen beter geïnformeerd moeten worden, het financieel aantrekkelijk moet worden gemaakt, kwalitatief beter en met minimale rompslomp. Iedere sector en de overheid moet daar zijn steentje aan bijdragen. Bron: Anders Bekeken

Mooi, met alle hulp die ons links en rechts wordt geboden, zou het toch helemaal goed moeten komen met energiebesparing in de gebouwde omgeving, zoals dat zo mooi wordt genoemd. Of, of zou er een klein puntje zijn waar nog steeds niet in wordt voorzien?

euro-stapel.jpgJa, ja, u weet het al. Geld, euro’s om te investeren in die energiebesparende maatregelen, dat ontbreekt. Al heel lang geleden werd daar door minister Jacqueline Cramer een aparte subsidieregeling voor aangekondigd. Tot op heden is die nog niet echt ingevuld.

Wel allerlei leuke plannen, waarbij energiemaatschappijen het even voor u of mij voorfinancieren, maar dan zit je natuurlijk wel heel lang vast aan zo’n club. Ook zijn er al heel lang mogelijkheden om een en ander te financieren met een zogenaamde groene lening. Klimaathypotheken waren er ook al. Gek genoeg blijkt dat allemaal niet zo goed te werken.

Het wil maar niet vlotten met energiebesparende maatregelen.  Al heel erg lang geleden (dec 2007) schreef ik over het opzetten van het National Sustainability Fund waar iedereen rentevrij of nagenoeg rentevrij kan lenen. Daarnaast een goed werkend Feed-In tarief introduceren en de vergoedingen net als in België voor lange termijn vastleggen. Dan gaat het echt hard.

Inmiddels kom ik gelukkig steeds vaker berichten tegen die dat in andere woorden ook zeggen: “Het Energiebesparingsfonds maakt de financiering van investeringen in energiebesparing gemakkelijk doordat uit het fonds leningen met een lage rente verstrekt worden. Deze leningen moeten de woningeigenaar verleiden aan de slag te gaan met bijvoorbeeld vloerisolatie of dubbele beglazing. De woningeigenaar verdient het bedrag dat hij investeert – per woning wellicht een bedrag van 10.000 euro – terug: de energienota (de voorschotnota) wordt direct aangepast.

Doordat de staat garant staat voor de lening, is er ondanks de kredietcrisis voor financiële instellingen geen belemmering om het fonds te vullen. Bij een fonds van € 1 à 2 miljard gevuld door financiële instellingen en/of pensioenfondsen, zal het beroep op de staatsgarantstelling van de rijksoverheid waarschijnlijk slechts enkele miljoenen bedragen.”, aldus Jan Terlouw, voorzitter van het Platform Gebouwde Omgeving (PeGO)van EnergieTransitie.< Het Energiebesparingsfonds waaruit energiebesparende maatregelen voor woningen moeten worden betaald, wordt in mei opgezet. Dan wordt eerst gestart met een pilot, waarna dit najaar het fonds daadwerkelijk gestart kan worden. Dat zei minister Cramer (VROM) tijdens een overleg met de Tweede Kamer over energiebesparing in gebouwen.

Het was een van de weinige toezeggingen die de minister en ook minister Van der Laan (WWI) gaven tijdens het overleg. Dit duidelijk tot ergernis van Liesbeth Spies (CDA) en Diederik Samsom (PvdA). Ondanks grote woorden van deze twee en ook andere Kamerleden over het belang van energiebesparing in gebouwen, zeker in een tijd van economische recessie, zegden Cramer en Van der Laan niets toe over fiscale en andere financiële ondersteuning. Bron: Meer met Minder

Zie ook: Dé ideale fiscaal aantrekkelijke lening voor energiebesparing – Batibouw 2008 – Dé Groenlening voor energie besparende maatregelen ! EOS – De renteloze lening voor energiebesparende maatregelen

3 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  7 maart 2009 om 12:25 | Permalink

  Nou, dat was een mooie, maar ook ietwat merkwaardige bijeenkomst. Dat begon al met het eerste optreden van minister Eberhard van der Laan dat ik persoonlijk mocht meemaken. Dat optreden ga ik echt helemaal nooit meer vergeten. Ongelofelijk, ik dacht even dat Eberhard gewoon nog niet door heeft dat hij al een maand of drie minister is en dus ook verantwoordljk is voor alle plannen en doelstellingen die er liggen. Met dank aan Ella Vogelaar.

  De toespraak van minister Eberhard van der Laan kunt u hier even nalezen. Niet dat u er veel wijzer van gaat worden hoor, want er kwam geen enkele toezegging. Het begin van zijn toespraak zegt eigenlijk alles:

  Volgens de Meer Met Minder-afspraken moeten we 500.000 woningen isoleren in 2011. Ik weet daarom vrij nauwkeurig wat u vandaag van mij verwacht, namelijk toezeggingen voor drie dingen:

  én subsidie voor maatwerkadvies,

  én een subsidie voor het energiebesparingsfonds

  én goedkope kredietverlening voor energiebesparende maatregelen.

  Kosten van dat hele pakket: zo om en nabij de één miljard euro. Op het gevaar af dat u direct massaal de zaal verlaat, ga ik u nu zeggen: vergeet het maar! We hebben als kabinet het geld nu eenmaal niet om dat allemaal te betalen.

  Daarna kwam het allemaal op één ding neer: afspraak is afspraak en als oud-advocaat gaat Eberhard van der Laan zich daar echt aan houden. Door mogen u en ik hem op aanspreken. De minister eindigt dan ook heel mooi:

  Daarvoor is het zaak dat we de afspraken in het Meer Met Minder-convenant nakomen. Dat hebben we elkaar beloofd en belofte maakt schuld. Laten we in het nakomen van die beloftes vanaf nu ál onze energie steken.

  Helaas, er ging helemaal geen cheque in het bespaarvarken. De presentatrice had het zelfs over een ongedekte cheque.

  Daarnaar werd er door enkele provincies wel een cheque in het varken gestopt, maar dat bleek eigenlijk geld te zijn dat er al was en dat nu aan het Meer met Minder programma wordt gelabeld. De ASN bank kwam zeer verrassend met een cheque van maar liefst 100 miljoen euro. Nog voor ik dacht, dat schiet op, riep Dorinde Putman al dat het wel de bedoeling was dat dat geld weer terug ging naar de ASN Bank. Het bleek dus te gaan om het beschikbare budget voor groene leningen. De Rabo Bank kon natuurlijk niet achterblijven, want die hebben al jaren een klimaathypotheek. Wijselijk ging er geen cheque het varken in.

  Toen kwam er nog 36 miljoen van de gemeente Tilburg en dat leek mij al rijkelijk veel, zelfs meer dan een provincie had gegeven. Dankzij enige toelichting en vragen uit de zaal bleek het te gaan om 36 miljoen van de woningcorporaties. Ik kreeg het gevoel dat die het nog niet echt wisten, want dat geld moest nog wel even worden gevonden. Maar de gemeente Tilburg stelde zich garant. Althans men stelde zich garant om te bemiddelen en te zorgen dat er financiering zou worden gevonden. Voor de woningcorporaties uiteraard.

  Daarna ging er nog van alles en nog wat het bespaarvarken in, varierend van een boek van Sarah Monkou tot een complete laptop. Gelukkig was die actie van Chris Bruijnes symbolisch. De start van de nieuwe website. Mooi en nationalistisch oranje.

  Dat was het wel zo’n beetje en samengevat komt het erop neer dat Meer met Minder min of meer zonder budget moet opereren. Er is al wel 4,5 miljoen voor proefprojecten toegezegd, maar de minister kon ook dat nog niet definitief bevestigen. Wellicht horen we op 13 of 14 maart meer.

  Chris, ik wens je sterkte en succes.

 2. Peet zegt:

  20 april 2009 om 19:11 | Permalink

  Kronehoef start pilot project ‘Haal energie uit je wijk’

  In de wijk Kronehoef Midden is het startsignaal gegeven om letterlijk energie uit de wijk te halen. De gemeente Eindhoven stimuleert samen met de stichting Meer Met Minder huiseigenaren om energiebesparende maatregelen te treffen. Tijdens de eerste bewonersbijeenkomst waren de reacties over het project uiteenlopend: van enthousiast tot sceptisch.

  Tijdens de eerste bewonersbijeenkomst waren de aanwezigen enthousiast over het treffen van energiebesparende maatregelen. Ook waren er kritische geluiden, met name over het maatwerkadvies dat aangevraagd moet worden. Ondanks het feit dat de investering van 300 euro terug te verdienen is, ervaren bewoners dit bedrag als een drempel. Want waarom een advies aanvragen als je zelf al weet wat er moet gebeuren? Volgens de aanwezige energieadviseurs is vooral de combinatie van energiebesparende maatregelen belangrijk. Schaf je bijvoorbeeld een HR ketel aan, maar heb je geen goed geïsoleerd huis, dan levert de ketel niet het gewenste resultaat.

 3. Erik van Erne zegt:

  22 oktober 2010 om 07:14 | Permalink

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (459)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
 • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Links

  Milieunet op..