Meer Dan Elektriciteit En Waterstof: Onze Energievoorziening In 2050 by Metske Steensma
Geschreven op 19-10-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingFossiele brandstoffen zijn de oorzaak van veranderingen in het klimaat met natuurrampen als overstromingen en bosbranden als gevolg.
We zijn naarstig op zoek naar andere energiebronnen: wind, zon en waterstof.
Maar zullen deze nieuwe bronnen voldoende energie leveren om in al onze behoeften te voorzien?
In zijn boek “Meer dan elektriciteit en waterstof: Onze energievoorziening in 2050” laat chemisch technoloog Metske Steensma zien wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn van de noodzakelijke en onvermijdelijke energietransitie. Waterstof zal een van de belangrijkste energiebronnen worden. Het merendeel van de machines zal elektrisch worden. Wat zijn echter de technische consequenties? Zijn er gevallen waar elektrificatie niet mogelijk is? En hoe zit het met de opslag van energie? Wat kan nog wel en wat kan niet meer?
Deze vragen komen aan de orde in dit waardevolle naslagwerk, bedoeld voor mensen die beweringen over energieonderwerpen willen narekenen of de haalbaarheid van maatregelen willen natrekken.
Dr.ir. Metske Steensma studeerde procesbeheersing en milieukunde aan de Universiteit Twente, en werkte binnen industriële research en op universiteiten in binnen- en buitenland. In zijn werk legde hij zicht toe op berekening en modellering. Hij is auteur van vele publicaties over onstabiele stoffen en chemische veiligheid.
Het boek Meer dan elektriciteit en waterstof: Onze energievoorziening in 2050 is verschenen bij Uitgeverij Eburon als paperback onder ISBN 9789463013710 en telt 152 pagina’s.
Zie ook: Waterstof, Onze Nieuwe Energie? Documentaire Van Anic van Damme by National Geographic – De Nederlandse Waterstof & Brandstofcel Associatie (NWBA): De Opvolger Van DutchHy – De Waterstofeconomie by Jeremy Ripkin: The Hydrogen Economy – Conferentie Nederland Waterstofland: Groene Waterstof van Water en Duurzame Energie – The European Union Hydrogen Highway – De Schone Waterstof Bus Van GVB Amsterdam – Een Fluisterstille Boottocht door de Amsterdamse Grachten: De Waterstofboot Nemo H2 – Gemeente Groningen Kiest voor Waterstof Voertuigen: Afvalwagen, Veegwagen en Personenauto’s – Vier Kilometer Pijpleiding Voor Groene Waterstof by Groningen Seaports en Pipelife – Twee Van Hool A330 Waterstofbussen Voor RET Rotterdam – Duwaal N-H: Tweezijdige Ontwikkeling van de Waterstofketen Van Wind tot Wiel by HYGRO – Waterstoftankstation H2 Wave op Industriepark Kleefsewaard in Arnhem – Duurzame Havencoalitie Lauwersoog: Subsidie Voor Waterstof in Schepen by Provincie Groningen – Symposium WaterStof, Wat Kun Je Ermee En Wat Niet? by Pioniers van de Toekomst – Waterstofevent Is Waterstof Uw Toekomst: Kansen Voor Tankstations & Mobiliteit by NWBA – De Waterstof Backbone in Nederland: Vijf Industriële Clusters Met Elkaar Verbinden by Gasunie – Provincie Gelderland Stimuleert Ontwikkeling Groene Waterstof: Uitvoeringsstrategie Waterstof – Provincie en gemeente Groningen doen mee met waterstofcoalitie – Waterstof Coalitie Wil Vliegende Start Waterstof Economie: 3-4 GW Groene Waterstof – Groene Waterstof Is Een Aantrekkelijke Aanvulling Op Wind- En Zonne-energie – Waterstof, Onze Nieuwe Energie? Documentaire Van Anic van Damme by National Geographic – The Truth About Hydrogen: De Waarheid Over Waterstof by Real Engineering – Waterstofevent Is Waterstof Uw Toekomst: Kansen Voor Tankstations & Mobiliteit by NWBA – Waterstof Project HY3: Onderzoek Opschaling Groene Waterstof In Nederland En Duitsland – Nieuw Waterstof Binnenvaartschip Antonie In Ontwikkeling Dankzij 4 Miljoen Euro Subsidie – Gasunie Start Proef Met Opslag Groene Waterstof In Ondergrondse Zoutlagen In Groningen – Conferentie Nederland Waterstofland: Groene Waterstof van Water en Duurzame Energie – Koning Willem-Alexander Opent Waterstofinstallatie HyStock In Veendam – Onderzoek Productie Groene Waterstoffabriek In Eemshaven Groningen by RWE En Innogy – NortH2: Windparken In De Noordzee En Productie Groene Waterstof In De Eemshaven Groningen – Subsidie Voor Groningse Windparken Oostpolder, Westereems III en Oostpolderdijk by Innogy – NUON Magnum Energiecentrale in de Eemshaven Gaat Gebruik Waterstof Onderzoeken