Lelijk of Mooi? Warmtekrachtcentrale Stadshaard Roombeek Enschede
Geschreven op 29-5-2011 - Erik van Erne. Geplaatst in Design, Energie en BesparingDe Stadshaard in Enschede is de nieuwe warmtekrachtcentrale van Essent voor de wijk Roombeek. Een blikvanger en oriëntatiepunt: een eenvoudige vorm van 10 meter hoog met een schoorsteen van 40 meter.
Het is een gasgestookte centrale die elektriciteit opwekt terwijl de daarbij vrijkomende warmte wordt gebruikt voor warmtedistributie in de wijk. Op dit moment wordt aan ca. 900 woningen en 70.000 m2 bedrijfsruimte warmte geleverd.
De gevels zijn opgebouwd uit panelen van 1 x 1 meter met sprekende motieven en figuratieve afbeeldingen. Ze doen denken aan de bekleding van Delfts Blauwe tegels van Hollandse open haarden en maken zodoende de associatie mogelijk dat dit gebouw iets te maken heeft met vuur en warmte: de Stadshaard. De kunstenaar is Hugo Kaagman.
De Stadshaard Enschede is door de lezers van NRC Handelsblad gekozen tot ‘lelijkste gebouw van Nederland’. De redactie van deze krant vindt dit een verrassende keuze en concludeert dat opvallende architectuur altijd ferme voor- en tegenstanders opwekken. Architect Branimir Medi? is blij met de uitverkiezing: “Het verschil tussen lelijk of mooi is vaak maar klein. Als je mensen zou hebben gevraagd om het mooiste gebouw te kiezen, waren ze misschien ook bij de Stadshaard uitgekomen.” Het ontwerp is van Branimir Medi? & Pero Puljiz. Bron: Cie
De nieuwe warmtekrachtcentrale is gebouwd op een prominente plek, aan de rand van het terrein (Op de Brouwerij genoemd) waar voorheen Grolsch Bierbrouwerij was gevestigd. Bij de vuurwerkramp op 13 mei 2000 is een groot deel van dit terrein en de wijk Roombeek weggevaagd. Die rampspoed is door de gemeente Enschede aangegrepen om tot een complete herontwikkeling van het gebied te komen waarbij woningen en gebouwen op een efficiënte manier van warmte worden voorzien. De Stadshaard bevat technische installaties om warmte en elektriciteit op te wekken en te distribueren. Bij dit soort projecten dient de warmteopwekking dichtbij de afnemers plaats te vinden om warmteverlies te voorkomen (hoe langer de leidingen, hoe meer verlies). Bron: Essent
els zegt:
31 oktober 2013 om 12:17 | Permalink
echt onmeunig lelijk zeg dit.
pfff