google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Kernenergie: Een Dodelijke Uitweg Met Veel CO2-Uitstoot

Geschreven op 17-4-2011 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

uraniumDe dreiging van de opwarming van de aarde wordt door de nucleaire industrie aangegrepen als een mooie gelegenheid om zich te positionneren als een energiebron met een lage CO2 uitstoot.

Hoewel de splijting van uranium in een kernreactor geen broeikasgassen teweegbrengt, zijn alle andere stappen in de nucleaire keten, nl ontginning, malen en verrijken van uranium, de constructie van kerncentrales en het behandelen en opslaan van kernafval alle ongelooflijk energie-intensief en veel van deze energie wordt geleverd door fossiele brandstoffen.

Vergeleken met windenergie stoot kernenergie 3 tot 4 keer zoveel CO2 uit per eenheid geproduceerde energie, als je de volledige brandstofcyclus bekijkt.

En er is niet enkel de uitstoot van broeikasgassen, er is ook het steeds aanwezige risico op ongevallen en er zijn de enorme hoeveelheden radioactief afval die maken dat kernenergie een ramp is op milieugebied. Een schakel die vaak geen aandacht krijgt is dat de ontginning en het malen van uranium voor de productie van kernenergie in elk continent wijdverspreide problemen gecreëerd hebben op gebied van milieu en mensenrechten. De impacten hiervan werden het sterkst gevoeld door inheemse volkeren.

De uraniumontginning kent momenteel een wereldwijde hausse, en de prijzen zijn op hun hoogste punt sedert de jaren 1970 ($72/pond U3O8). Dit heeft geleid tot de exploratie van tot nogtoe onontgonnen uraniumreserves en het terug ontginnen van ertshoudende gesteentes met lager uraniumgehalte, die in het verleden niet meer ontgonnen werden door de ineenstorting van de uraniumprijzen in de jaren 1980. Het onttrekken van uranium is enkel zinvol op plaatsen die concentraties bevatten van minstens 1000 g/t (0.1%). Behalve een paar vindplaatsen van uranium van hoge graad (hoge concentratie) in Saskatchewan, Canada, zijn de percentages uranium in het erts lager dan 0,5 procent waardoor grote hoeveelheden erts moeten ontgonnen worden om het uranium te bekomen. In de mijnen staan de arbeiders bloot aan radioactief stof en radongas, wat een risico inhoudt op longkanker. Gedurende de mijnwerken worden grote hoeveelheden radioactief besmet water uit de mijn gepompt en geloosd in rivieren en meren, waardoor de besmetting in het milieu terecht komt.

Door meer ventilatie in de mijnen vermindert het gezondheidsrisico voor de mijnwerkers maar worden radioactief stof en radongas in de omgeving verspreid, waardoor het risico op longkanker voor de omwonenden toeneemt. Bergen van zogenaamde afvalrots bevatten vaak nog hoge concentraties van radionuclides in vergelijking met gewone rots. Deze afvalbergen blijven ook als de mijn gesloten wordt een bedreiging voor mensen en het milieu, door het vrijkomen van radongas en doorsijpelend water dat radioactieve en toxische materialen bevat.

Erts dat ontgonnen wordt in conventionele open-kuil mijnen of ondergrondse mijnen wordt eerst verbrijzeld en geloogd in een Uraniummolen. Het voornaamste gezondheidsrisico bij het het malen van uranium is de uitstoot van radioactief stof. Als een uraniummolen wordt gesloten moeten grote hoeveeheden radioactief besmet afschraapsel veilig opgeborgen worden. In de beginperiode werd de enorme hoeveelheid afval van de uraniummolens (de zgn tailings) zonder enige controle of afscherming in het milieu vrijgelaten. Een ander belangrijk risico is het vocht dat wegsijpelt uit de hopen tailings. Dit wegsijpelen vormt een risico voor besmetting van het grond- en oppervlaktewater. Voor de omwonenden is er ook de dreiging van uraniumverbindingen en andere substanties zoals arsenicum, in hun drinkwatervoorraden en in vis uit de streek. Door de lange halfwaardetijd van de samenstellende radioactieve deeltjes, moet de veiligheid van de gedeponeerde tailings bewaakt worden voor zeer lange tijdsperioden.

Uranium RecourcesOp basis van huidige niveaus van gebruik zouden we genoeg uranium hebben voor gebruik in kerncentrales voor ongeveer 50 jaar (WISE, 2003; NEA-IAEA, 2004; WNA, 2004c). Als we het wereldwijde kernenergiegebruik enkel maar zouden verdubbelen zouden de voorraden uranium slechts 25 jaar meegaan. Als we alle elektricitiet die momenteel voortgebracht wordt door fossiele brandstoffen zouden vervangen door kernenergie dan zou er net genoeg economisch bruikbaar uranium zijn voor gedurende 3 à 4 jaar.

Natuurlijk is de totale voorraad uranium veel groter dan dit. NEA en IAEA schatten dat de totale conventionele voorraden zo’n 14,4 miljoen ton bedragen. Op dit moment is het te duur om deze voorraden te ontginnen omdat de uraniumprijs niet hoog genoeg is in verhouding tot de kosten voor de ontginning hiervan.

Als de uraniumprijs verhoogt zullen ook deze reserves op economisch leefbare manier kunnen ontgonnen worden. Maar dan zal ook meer energie nodig zijn om dit uranium te ontginnen en te verrijken, met alle bijkomende milieueffecten hiervan, en dit moet bovendien ook afgewogen worden tegenover de hoeveelheid energie die voortgebracht wordt door dit uranium in de kerncentrales. Bron: Mother Earth (PDF)

Zie ook: Greenpeace Video Over de Kernramp in Tsjernobyl: “20 Years Ago Chernobyl” – Kernenergie Schone, OnVeilige en OnBetaalbare Stroom met Kernafval: Stop The Nuclear Madness – Nederlandse Rode Kruis opent Rekening 6868 voor Japan – Ook Giro 99 Open voor Japan  – Humanitaire Gemeenschap Hulpeloos bij Kernramp by Hoogleraar Rampenstudies Thea Hillhorst – Battle of The Grids: Kernenergie- en Kolencentrales Overbodig, Voorrang voor Duurzame Energie – Ik Heb Schoon Genoeg van Kernenergie? U Ook? Teken Dan Direct De Petitie

4 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  7 april 2018 om 16:42 | Permalink

  Belgische Kernreactoren Gaan Uiterlijk in 2015 Dicht

  De Belgische regering heeft een belangrijke stap gezet; er ligt een akkoord om eindelijk werk te gaan maken van een moderne, schone energietoekomst. In dat kader is ook besloten dat uiterlijk in 2025 alle zeven kerncentrales gesloten worden.

  Maar.. dat betekent ook dat de twee gevaarlijkste centrales, Tihange 2 en Doel 3, (de scheurtjesreactoren) nog jaren openblijven. Dat is onaanvaardbaar. En dus gaat WISE daar wat aan doen. Vanaf half april heeft WISE een nieuwe campaigner in dienst die zich helemaal gaat richten op het eerder sluiten van deze twee centrales.

  In Europa staan tientallen sterk verouderde kerncentrales. Die moeten allemaal zo spoedig mogelijk dicht, maar Tihange 2 en Doel 3 springen er toch uit. Dit zijn de belangrijkste bezwaren:

  De reactorvaten zitten vol scheuren. Het is onduidelijk of ze er altijd al waren of dat ze gelijdelijk aan groter worden.
  De centrales zijn meer dan 40 jaar oud en vallen steeds vaker onverwacht uit.
  Onder sterke invloed van de eigenaar van de centrales, Electrabel, worden de centrales tegen wil en dank opengehouden. De winst is voor de eigenaren, het risico voor de bevolking.
  Het moederbedrijf Engie wil eigenlijk wel af van de kerncentrale en overweegt Electrabel af te splitsen.
  Duitsland, Nederland en Luxemburg hebben een duidelijk signaal gegeven; ze willen dat de centrales gesloten worden. De Belgische regering weigert halsstarrig te luisteren naar haar buurlanden.

 2. Erik van Erne zegt:

  29 juli 2019 om 14:41 | Permalink

  Europees Hof Fluit Verlenging Doel 1 en 2 Terug

  Het Europees Hof van Justitie oordeelt dat België voor de levensduurverlenging van Doel 1 en 2 de milieu-impact had moeten onderzoeken. De kerncentrales moeten echter niet dicht.

  Eind 2015 besliste de federale regering-Michel om de levensduur van Doel 1 en 2, twee van de oudste kerncentrales van België, met tien jaar te verlengen tot 2025. Dat gebeurde zonder bijkomend onderzoek naar de ­gevolgen voor het leefmilieu en zonder inspraakprocedure voor de burgers.

  Het Europees Hof van Justitie oordeelde vandaag dat zo’n milieueffectenrapport (MER) wel degelijk nodig was. De hoogste rechtbank van de Europese Unie voegt er wel aan toe dat de kerncentrales open kunnen blijven, ‘indien het ernstige en reële risico bestaat dat de elektriciteitsbevoorrading wordt onderbroken’.

  De uitspraak komt er nadat de Bond Beter Leefmilieu (BBL) ­tegen de levensduurverlenging naar het Grondwettelijk Hof stapte. In 2017 ­besliste dat Hof om aan het Europees Hof van Justitie te vragen of de levensduurverlenging een milieueffectenrapport vereist.

 3. Erik van Erne zegt:

  18 december 2019 om 13:37 | Permalink

  Atom, mon amour: France’s Faith In Nuclear Energy by DW Documentary

  Hardly any country seems to love atomic energy more than France. It’s the world champion of nuclear power, and generates around 75 per cent of its electricity in nuclear power plants. Warnings about potential risks tend to fall on deaf ears.

  In some cases, just getting involved in protests against nuclear involves its own risks. Jean-Paul Simon is a farmer from Cirfontaine, who ended up in court because he lent farming equipment to people protesting against nuclear power. The farmer’s equipment was seized by authorities. Jean-Paul Simon is still waiting for its return.

  The country’s oldest power plant is in Fessenheim on the border to Germany. The Fessenheim plant has been involved in more ‘incidents’ than any other in France. But residents seem largely untroubled. And apart from plans to distribute iodine pills and information leaflets that look pretty out-of-date, the city appears to be ill-prepared to cope in the event of a serious accident.

  How come France has such faith in nuclear power? This documentary takes viewers across the country and features both supporters and opponents. It takes a look at how in France children appear to be raised to take atomic for granted – nuclear power plants near the Loire river, for example, organize children’s activities such as candle making in the shadow of the cooling towers.

 4. Erik van Erne zegt:

  1 januari 2021 om 00:52 | Permalink

  Hoe werkt een kerncentrale? by ENGIE Belgium

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (696)
 • Agenda (3.357)
 • Biologisch (119)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (889)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (527)
 • Design (238)
 • Dieren (179)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.440)
 • Educatie (352)
 • EEN-Armoede (253)
 • Energie en Besparing (3.689)
 • Europa (29)
 • Evenementen (203)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (318)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (38)
 • Greenwashing (120)
 • Hergebruik-Kringloop (329)
 • Iets anders (418)
 • Int. Samenwerking (194)
 • Investeren (147)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.722)
 • Licht (395)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (172)
 • Milieu (757)
 • MVO (113)
 • Natuur (787)
 • Nederland (40)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (127)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (234)
 • Vakantie (86)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (51)
 • Vervoer en OV (1.660)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (309)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Schouders Onder Schoon: Hoe Ontstaat Zwerfafval En Hoe Pakken We Het Aan? by Rijkswaterstaat
 • The Problem With Solar Energy in Africa by Real Engineering
 • De Elektrische Volkswagen ID. 5 SUV Coupé En De Elektrische Volkswagen ID.5 GTX
 • MeeMetDeStroom Energietransite Vlaanderen Communicatiecampagne: Zuiniger, Slimmer, Groener
 • Orkney Balfour Ziekenhuis: Het Eerste Zero-Energie Ziekenhuis in Schotland
 • Zonnedak Century Aluminium Vlissingen Met 9.000 Zonnepanelen by Zeeuwind
 • Nederlanders Vinden Dat Regering Meer Moet Doen Aan Energietransitie by Windunie
 • The Rise Of Solar Power In The World: Faster Then Expected by CNBC
 • Kingdom of Bhutan: Only Country in the World That Does Not Kill The Planet by Innovative Techs
 • Gokken Met Miljarden Euro’s Voor Waterstof by Nieuwsuur
 • China’s Energy Crisis: Why Is China On The Edge Of The Abyss by Innovative Techs
 • Natuurlijk: Het Congres Voor Natuurinclusief Bouwen In Overijssel
 • Autoshow 100% Auto-Live In Rotterdam: Aandacht Voor Elektrische Auto’s In Electrified Paviljoen
 • The Barry Callebaut Chocolate Box Lokeren: Grootste, Duurzaam Chocolade Magazijn Ter Wereld
 • Why Dutch Bikes Are Better And Why You Should Want One
 • Gouden Cirkel Award Provincie Noord-Brabant: Bedrijven Die Uitblinken In Circulair Ondernemen
 • Een Op De Tien Nieuwe Auto’s In EU Is Volledig Elektrisch: 29,8% Is Semi-Elektrisch
 • Eneco Energysquare: Kanaal Z – Z-Energy
 • AM Driving Business Awards: Kia Niro Zakenauto Van Het Jaar 2022 – Skoda Enyaq iV Beste Nieuwkomer
 • Bomen Planten Tijdens Treevember: Elk Weekend Een Tree Fest
 • Links

  Milieunet op..