Kabinet Wil Minder CO2-Uitstoot Kolen Energiecentrales: Eén Of Twee Kolencentrales Gaan Dicht
Geschreven op 19-4-2020 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing22 december 2021: Nederlandse kolencentrales mogen de komende jaren op niet meer dan 35% van hun maximale capaciteit draaien.
Dit zorgt op korte termijn voor een forse vermindering van CO2-uitstoot bij kolencentrales van circa 6-7 megaton.
De wetswijziging Verbod op Kolen gaat in per 1 januari 2022 en geldt tot einde 2024.
Met deze productiecapaciteit blijft de leveringszekerheid gewaarborgd, ook in tijden van weinig energieproductie uit zon en wind.
Staatssecretaris Ye?ilgöz-Zegerius: “Vanaf 2030 zijn er geen kolencentrales meer in Nederland. Deze 3-jarige productiebeperking levert een belangrijke bijdrage aan de CO2-reductie op korte termijn. En naast de recent aangekondigde sluiting van de Onyx centrale in Rotterdam, pakken we nu door met het reduceren van broeikasgassen bij de overige kolencentrales.”
De productiebeperking voor de drie kolencentrales in Nederland levert een belangrijke bijdrage aan de uitvoering van het Urgenda-vonnis. Naar verwachting is de CO2-uitstoot in de jaren daarna namelijk voldoende gereduceerd. De eigenaren van de kolencentrales worden door de overheid financieel gecompenseerd voor de verloren inkomsten van de gereduceerde elektriciteitsproductie tot en met 2024.
Update 9 december 2020: Kabinet Neemt Extra Maatregelen Om CO2-Uitstoot Te Verminderen: Sluiting Kolencentrale
Update 26 april 2020: Kabinet Neemt Maatregelen Voor Extra CO2-Reductie
19 april 2020: Het Kabinet wil de energieproductie van drie overgebleven kolencentrales, twee op de Maasvlakte en een in de Eemshaven, dit jaar flink verminderen om de CO2-Uitstoot in Nederland te verlagen.
Daarbij is sluiting van één of meer kolen energiecentrales een serieuze optie. Daarmee moet het CO2-doel uit het Urgenda-vonnis alsnog worden gehaald: voor het einde van dit jaar minimaal 25 procent minder uitstoot van broeikasgassen vergeleken met 1990.
De inzet van het kabinet is dat de capaciteit van twee centrales wordt teruggeschroefd tot 25 procent van de totale capaciteit, in combinatie met de sluiting van de derde centrale. Welke kolencentrale uiteindelijk dicht gaat, is nog niet bekend.
De kolencentrales zijn relatief nieuw, ze werden in 2015 en in 2016 opgeleverd. Het gedeeltelijk sluiten van de centrales is onderdeel van een totaalpakket om de CO-uitstoot terug te brengen. Zie: Minister Jaqueline Cramer Kiest Weer Voor Kolencentrales
Verantwoordelijk minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat) heeft groen licht gekregen om de eigenaren uit te kopen en een sociaal plan voor de werknemers op te stellen.
Deze overeenkomst wordt naar verwachting de komende weken door Eric Wiebes bekendgemaakt. Aanvankelijk zouden de plannen voor 1 april naar buiten komen, dat was de wens van de Tweede Kamer. Door de coronacrisis heeft Wiebes alleen iets meer tijd nodig, maar wel met het doel om het doel van het Urgenda-vonnis te halen.
Eind vorig jaar stemde het parlement in dat deze drie kolencentrales in 2030 definitief de deuren moeten sluiten. Zie ook: Sluiting Drie Kolencentrales Eemshaven, Maasvlakte en Rotterdam In 2020 Mogelijk En Betaalbaar