google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Is Uw Groene Stroom Echt Groen? Een Test Met Verrassende Uitkomst by Greenpeace

Geschreven op 17-4-2011 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 16 november 2020: De energietransitie is ingezet. Ook grote energiebedrijven beseffen stilaan dat hernieuwbare energie de enige weg vooruit is. Maar als ze écht groen willen zijn, moeten ze onmiddellijk veel meer gaan investeren.

Dat blijkt uit de analyses van mijngroenestroom.be, het jaarlijkse klassement van energieleveranciers door Greenpeace. Aan de top van het klassement zijn er geen grote verrassingen. Alle coöperaties behalen een topscore en blijven dus de beste keuze.

“Ook dit jaar is de conclusie van mijngroenestroom.be duidelijk. Wie echt zeker wil zijn van groene stroom, moet overstappen naar een leverancier met een score van minstens 15/20. De verschillende coöperaties blijven ons klassement aanvoeren en zijn de perfecte keuze voor wie een positieve impact wil hebben op de energietransitie”, zegt Mathieu Soete van Greenpeace.

De energietransitie is definitief ingezet en gaat sneller dan ooit. Dat beseffen ook de grote spelers als Engie-Electrabel en Total-Lampiris die hun investeringen steeds meer verschuiven naar hernieuwbare energie. Maar tegelijkertijd blijven ze nog inzetten op onbetrouwbare kernenergie (Engie) en vervuilende gascentrales (Total). Om te kunnen stijgen in het klassement zullen ze veel meer en sneller moeten inzetten op hernieuwbaar, en voor eens en voor altijd afscheid nemen van fossiele en nucleaire technologie.

Verschillende energieleveranciers geven aan dat het steeds moeilijker is om windmolens op land te plaatsen, De langdurige procedures, wijzigende wetgeving en lokale protesten zorgen ervoor dat windprojecten vertraging oplopen of helemaal niet kunnen ontwikkeld worden.

“Windenergie op land is cruciaal voor een snelle energietransitie en windprojecten met directe participatie door de burger bieden vele voordelen voor de lokale economie. We roepen de regionale overheden dan ook op om snel de hindernissen binnen de huidige procedures weg te werken en samen met de provinciale en lokale besturen een positief klimaat voor nieuwe windprojecten te creëren”, zegt Mathieu Soete.

Opvallend dit jaar is de lagere score van Eneco. Dit komt door de sterke groei in zakelijke klanten, voornamelijk voor de Nederlandse markt. Deze bedrijven, winkels of kantoren verbruiken een stuk meer energie dan de huishoudens en spelen dus een belangrijke rol in de energietransitie. Eneco moet op korte termijn grote hoeveelheden stroom aankopen op de energiemarkt om deze bedrijven voldoende elektriciteit te kunnen leveren. Dit heeft helaas een nadelige invloed op de score. Toch bieden deze contracten voor Eneco de nodige financiële zekerheid om volop te blijven investeren in hernieuwbare energie en zo op termijn ook deze grote klanten van groene stroom te kunnen voorzien.

Er zijn ook een aantal nieuwelingen in het klassement van mijngroenestroom.be. Bolt is de hoogste nieuwkomer dankzij het platform dat een brug wil bouwen tussen lokale energieproducenten en de consument. De stimulans die Bolt hiermee aan deze kleine producenten geeft om te blijven investeren, is echter moeilijk hard te maken, en het bedrijf heeft zelf geen investeringsplannen, waardoor het niet de top van het klassement behaalt.

De andere twee nieuwe energieleveranciers, Antargaz en Vlaamse Energieleverancier, zijn de zoveelste traders op de Belgische markt, die louter grijze stroom van de markt doorverkopen aan de consument. Zij dragen weinig bij aan de energietransitie en behalen daarom een zwakke score in het klassement.

Groene Stroom17 april 2011: Groene stroom is niet altijd zo groen als de leveranciers beweren. Heel wat Belgische leveranciers verklaren dat ze 100% groene stroom aanbieden terwijl ze in werkelijkheid uw geld investeren in steenkool of nucleair.

Hebt u een 100% groen contract? Dan verwacht u ongetwijfeld dat uw elektriciteit afkomstig is van hernieuwbare bronnen zoals zonne- of windenergie. Logisch, zo lijkt het toch, maar de werkelijkheid is anders. In samenwerking met Test-Aankoop maakte Greenpeace een ranking op van alle Belgische energieleveranciers om aan de consument duidelijk te maken wie in welke mate echt groene stroom aanbiedt.

De meest algemeen aangenomen definitie van groene elektriciteit is elektriciteit die is geproduceerd op basis van hernieuwbare energiebronnen. In de praktijk sluit dit dus de productie van elektriciteit uit op basis van fossiele brandstoffen en van kernenergie. Maar in zijn klassement hanteert Greenpeace Belgium een ingewikkelder definitie. Sommige bronnen van elektriciteit zijn wel hernieuwbaar maar niet duurzaam. Daarom geven wij bepaalde biomassa zoals palmolie een negatieve score in onze beoordeling. De productie van palmolie, zelfs al is die gecertificeerd (bijvoorbeeld via de RSPO), is immers verantwoordelijk voor een groot deel van de ontbossing in landen als Indonesië. Zoiets beschouwen wij dus niet als groene energie.

Zie ook: Greenpeace Graadmeter voor Energiebedrijven klopt voor geen meter – Is het nou groene stroom of niet ? – Gebrek aan kennis bij consument rond groene stroom – Is Uw Groene Stroom Echt Groen? Een Test Met Verrassende Uitkomst – TenneT vergroent stroom van netverlies – Dreigend tekort aan Groene Stroom – Energie Dichtbij: Herkomst Groene Stroom Steeds Belangrijker by Greenchoice – Het Eerste Echt Groene Gas voor Huishoudens by Greenchoice

3 Reacties

  1. Peter zegt:

    17 september 2013 om 12:12 | Permalink

    Hoe rendabel zijn de windmolenparken eigenlijk. Veel wordt met subsidie aangelegd anders kan het niet uit. En is de stroom die daarmee wordt opgewekt wel echt groene stroom ? Als die windmolens onderdelen van aluminium hebben (en dat lijkt me logisch) worden die onderdelen al gemaakt door 1 van de meest vervuilende industrieën in Nederland. Wanneer mag een bedrijf zich eigenlijk ‘groen’ noemen? Iedereen wil die naam wel hebben. Als je dat imago kan kopen door bepaalde stroom te importeren is dat mooi makkelijk.

  2. Frits zegt:

    13 oktober 2015 om 14:03 | Permalink

    Groene stroom of sjoemelstroom: wat is het verschil?

    Dertig procent van alle stroom in Nederland wordt als groen verkocht, maar slechts tien procent van alle stroom die in Nederland wordt geproduceerd is écht groen. Hoe werkt dat?

    Alle groene stroombronnen, zoals biomassa, windmolens en zonnepanelen, krijgen bewijzen, ook wel ‘groene certificaten’, voor de stroom die ze produceren. Energieleveranciers kopen die om te bewijzen dat ze groene stroom leveren aan jou. Alleen bieden de leveranciers meer groene stroom aan, dan we in Nederland hebben. Daar hebben ze een truc voor bedacht. Ze kopen namelijk ‘groene certificaten’ uit andere landen, vooral Noorwegen. Daar hebben ze alléén maar groene stroom. Geen Noor die een certificaat nodig heeft om dát te geloven. Daardoor heeft Noorwegen een enorme berg certificaten over waar ze niks mee doen.

    Nederlandse energieleveranciers kopen deze certificaten massaal op voor een paar euro per jaar, terwijl de stroom in Noorwegen blijft. Ze verkopen aan jou dus groene stroom, terwijl het eigenlijk grijze stroom is. Zo denk jij dat je goed bezig bent, maar komt er geen zonnepaneel of windmolen bij! We worden genept dus!

  3. Erik van Erne zegt:

    28 mei 2018 om 13:01 | Permalink

    Grijze Stroomleverancier Sterft Uit by WISE

    Nog maar vier stroombedrijven die in Nederland actief zijn leveren alleen grijze stroom: Gazprom, Robin Energie, Naked Energy en Scholt. Twee derde van de 42 stroomleveranciers die WISE onderzocht heeft leveren uitsluitend groene stroom. Hierbij zetten de meesten in op windenergie. Vijf jaar terug bestond het merendeel van de groene stroom nog uit (grotendeels Noorse) waterkracht, door WISE omgedoopt tot sjoemelstroom.

    Elk jaar in mei maken de Nederlandse energieleveranciers verplicht bekend hoe hun stroometiket er uit ziet; een overzicht van de bronnen waarmee de stroom is opgewekt. Het stijgend aantal leveranciers dat alleen nog groene stroom levert stemt op het eerste gezicht hoopvol maar Nederland bungelt nog steeds onderaan als het gaat om de opwekking van duurzame stroom. Slechts 12,5% van alle in Nederland geproduceerde elektriciteit kwam in 2017 uit hernieuwbare bronnen als wind, zon en biomassa.

    De paar energiebedrijven die nog wel veel grijze stroom leveren bedienen een heel groot deel van de markt. Dit zijn de grote jongens, bedrijven als Nuon, Essent en Engie. Minder bekend zijn de grijze leveranciers die uitsluitend aan zakelijke klanten leveren zoals Gazprom, Scholt en Robin Energie.

    Daarnaast speelt de import van groene stroom certificaten (garanties van oorsprong) een grote rol: het merendeel van de groene stroom die in Nederland wordt verkocht is vergroend met buitenlandse certificaten. Veel ogenschijnlijk groene stroomleveranciers kopen de goedkoopste grijze stroom op de stroombeurs in en vergroenen die door er spotgoedkope certificaten uit het buitenland aan toe te voegen.

    Met ruim 40 leveranciers wordt de markt steeds onoverzichtelijke voor de consument. Het stroometiket geeft enig inzicht en biedt enig houvast. Wie de energietransitie echt wil versnellen wordt klant bij een echt groen energiebedrijf dat vrijwel uitsluitend Nederlandse groene stroom maakt en verkoopt.

    Zie: Overzicht van alle Nederlandse Stroometiketten

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (4)
  • Agenda (3.460)
  • Biologisch (121)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (946)
  • Communicatie (382)
  • Cradle to Cradle – Circulair (1)
  • Design (245)
  • Dieren (182)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (10)
  • Educatie (353)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.809)
  • Europa (29)
  • Evenementen (211)
  • Geluid (27)
  • Gezondheid (324)
  • Goed Doel (122)
  • Green Deal (43)
  • Greenwashing (123)
  • Hergebruik-Kringloop (1)
  • Iets anders (459)
  • Int. Samenwerking (195)
  • Investeren (151)
  • Joe Biden – Barack Obama (119)
  • Kerst (125)
  • Klimaat (1.751)
  • Licht (403)
  • Lucht (35)
  • Mensenrechten (176)
  • Milieu (1)
  • MVO (2)
  • Natuur (823)
  • Nederland (46)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (158)
  • Oud & Nieuw (133)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (247)
  • Vakantie (73)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (52)
  • Vervoer en OV (1.844)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (317)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
  • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
  • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
  • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
  • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
  • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
  • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
  • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
  • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
  • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
  • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
  • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
  • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
  • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
  • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
  • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
  • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
  • Links

    Milieunet op..