Groene Stroom of Sjoemelstroom: Is Het Nou Groene Stroom of Niet?
Geschreven op 24-9-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingOpeens is er een heleboel commotie over groene stroom. Is het nou echte groene stroom of worden we massaal voor de gek gehouden in Nederland. Ik heb de term volksverlakkerij al weer gehoord. Oplichting wordt het ook al genoemd.
Opmerkelijk dat onze minister van Milieu, Jacqueline Cramer, (nog) geen antwoord had op de gestelde kamervragen. Opmerkelijk want het is al oud nieuws. In april schreef ik er al over. Het is eigenlijk heel simpel.
De meeste groene stroom leveranciers wekken zelf geen of nauwelijks groene stroom op en al zeker niet in Nederland. Om toch groene stroom te kunnen verkopen zijn deze leveranciers afhankelijk van de inkoop in het buitenland. Met name in landen waar men in feite teveel groene stroom heeft.
Dat is ook lekker goedkoop, want er is een overvloed aan certificaten beschikbaar, waardoor de prijs voor een MegaWatt-uur groene stroom maar een paar euro kost. De Nederlandse energiebedrijven kopen maar liefst 21% van alle beschikbare certificaten op in het buitenland.
Gelukkig zijn er ook nog leveranciers van groene stroom die wel zelf zorgen voor de opwekking van duurzame energie, die wel investeren in echte duurzame energie in Nederland !
Ook over wat er uit uw stopcontact komt is veel verwarring. Het antwoord is simpel. Alle opgewekte stroom komt uiteindelijk terecht in hetzelfde (Europese) netwerk. Groene, grijze en zwarte stroom vloeien bij en door elkaar. De stroom uit uw stopcontact is dus een mix van alle stroom waarmee het netwerk wordt gevoed.
Waar ging het mis? Ooit was het allemaal goed bedoeld. Het plan was simpel. Voor iedere afnemer van groene stroom zou een energiebedrijf gaan zorgen voor de inkoop van de benodigde hoeveelheid groene stroom voor die afnemer. En daar ging het mis. De bedoeling was dat die energiebedrijven dan zelf voor die opwekking zouden gaan zorgen. Bij voorkeur in Nederland.
Daar kwam niets van terecht. Stroominkoop in het buitenland bleek veel handiger. Kernenergie uit Frankrijk, energie van waterkrachtcentrales in Zwitserland en Scandinavië en stroom uit grote windmolen parken. Iets later werd het nog handiger voor de energiebedrijven. Men kon gewoon groenestroomcertificaten kopen. Geweldig want die zijn weer een stuk goedkoper. Zie ook: Dreigend tekort aan Groene Stroom !
Ben heel benieuwd naar de uitkomsten van wat we nu al het Grote Groene Stroom Debat kunnen noemen. Denk dat de energiebedrijven heel handig met de gestelde regels zijn omgegaan en op die manier dikke winst hebben gemaakt. Die winst gaat natuurlijk naar de aandeelhouders en dat zijn bij veel energiebedrijven nog steeds veel overheden. Diezelfde overheden die zo hun best doen om duurzame energie in te kopen en die er naar streven om klimaatneutraal te worden. En dat kun je ook weer heel makkelijk bereiken met certificaten.
Oplichting? Lijkt mij niet. Volksverlakkerij lijkt mij ook een groot woord. Ik zou het eerder een soort Greenwashing willen noemen. Zie ook: Greenpeace Graadmeter voor Energiebedrijven klopt voor geen meter
Zie ook: Duurzaamheid Staat Hoog op de Agenda: Grote Gemeenten Kiezen Massaal voor Kolenstroom – Gesjoemel met Prestaties Lampen in Europa: Europese Commissie is op de Hoogte, maar Doet Niets
Tags: Duurzaam
Rob Kouwenberg zegt:
24 september 2008 om 12:50 | Permalink
Tja, er worden heel veel mooie praatjes verkocht. “Wij kunnen de stroom extra goedkoop aan u leveren, want wij kopen Noorse waterkracht.” Dat doen verkopers nu eenmaal.
Windunie houdt het simpel: gewone Nederlandse windstroom tegen een faire prijs. Winduniestroom klopt als een bus, en doorstaat met glans ieder onderzoek over groene stroom. Met Milieukeur.
Voor meer reacties van Windunie op alle mitsen en maren zie ons gehele opiniestuk op:
http://nieuws.windunie.nl/archive/2008/09/23/berichtgeving_over_groene_stro
Agnes zegt:
25 september 2008 om 08:53 | Permalink
Cramer kwam gisteren verontschuldigingen aanbieden. Allemaal een beetje half en tegen de meug. Het zal met het hoogleraarlijke ethos te maken hebben. Ex-minister Veerman (Landbouw, CDA) had het, en minister Plasterk (Onderwijs, PvdA) heeft het ook: zo’n attitude van kom-op-zeg-ik-ben-je-knechtje-niet. En dat nu is een vergissing. De gekozen volksvertegenwoordiging is écht de baas. Officieel.
Hele artikel: http://weblogs3.nrc.nl/politblog/2008/09/25/cramers-kramp/
Hans zegt:
7 januari 2009 om 08:30 | Permalink
Stroom met groene strik is nog geen groene stroom
Het blijkt dat drie aanbieders volledig duurzame stroom (uit zon, wind, water of biomassa) aanbieden: de Nederlandse Energie Maatschappij (NL Energie), de Windunie en Greenchoice. De eerste draait volledig op water, de tweede op wind, de laatste op een mix van water, wind en biomassa.
Zie het hele artikel in De Volkskrant:
http://www.volkskrant.nl/economie/article1116211.ece/Stroom_met_groene_strik_is_nog_geen_groene_stroom
Verder blijkt uit het artikel dat alle aanbieders van groene stroom nog heel ver verwijderd zijn van 100% duurzame energie levering. In veel gevallen is sprake van een heel klein groen stroompje dat als het ware apart wordt gehouden en onder aparte merknaam wordt verkocht. Gewoon een mooi marketing trucje.
Frederique de Keuleneaar zegt:
5 juni 2009 om 09:40 | Permalink
Electrabel verdient grof aan gratis CO2-rechten
De Belgische elektriciteitsproducenten hebben vorig jaar 328 miljoen euro verdiend door CO2-rechten die ze gratis kregen toch door te rekenen aan hun klanten. Dat staat in een rapport van energiewaakhond CREG dat De Morgen, De Tijd en De Standaard konden inkijken.
De studie van de CREG is een opvolger van een eerdere berekening. Toen kwam de regulator tot de conclusie dat de Belgische stroomproducenten van 2005 tot 2007 ruim 1,2 miljoen euro aan gratis gekregen uitstootrechten hadden doorgerekend in de elektriciteitsprijs. De nieuwe berekening toont aan dat de omstreden gratis doorrekening ook vorig jaar plaatsvond. Inmiddels staat de teller op 1,5 miljard euro. De stroomproducenten moesten een deel van de CO2-rechten zelf kopen, maar het grootste deel kregen ze gratis en leverde woekerwinsten op. Die ’windfall profits’ hebben eerder al bakken kritiek geoogst.
De grote energieverbruikers, die het hardst getroffen werden, eisten een compensatie. Omdat Electrabel de berekeningen van de CREG betwist, is daar tot dusver niets van in huis gekomen. De NMBS [Belgische spoorwegen] trok naar de rechtbank om een schadevergoeding te eisen.
http://www.metrotime.be/nlnewsbelga.html?telexid=43643091
bart zegt:
29 september 2009 om 20:39 | Permalink
laatst rondleiding in electrabelcentrale gehad. Zij stoken met de grootste en goedkoopste troep aan steenkool dat uit de oostbloklanden komt. Groene stroom is een lachertje, iedere stroomopwekker leverd aan een centrale opslag ergens in de buurt van Zwolle en zij distribueren het via via aan de huishoudens. Elke stroomopwekker krijgt continu door hoeveel megawatt hij op dat moment moet leveren.
Erik van Erne zegt:
23 maart 2010 om 11:05 | Permalink
‘Vergroenen grijze stroom goedkoper dan groene stroom’ Vergroenen van grijze stroom is goedkoper en eenvoudiger dan het inkopen van groene stroom inkopen. Dat zegt Jeroen Setz, eigenaar van Wattanders (energie-inkoop), in Energiebeurs Bulletin.
‘Vergroenen’ van grijze stroom kan door elektriciteit uit fossiele bronnen apart in te kopen in combinatie met de aanschaf van garanties van oorsprong, dat een bewijs vormt voor de productie van duurzame energie. ‘Veel bedrijven zijn zich nauwelijks bewust van deze mogelijkheid, maar het is goedkoper dan de inkoop van groene stroom bij een energieleverancier’, zegt Jeroen Setz.
Ernst zegt:
6 maart 2013 om 00:19 | Permalink
Op 13 april 2013 organiseert de Organisatie voor Duurzame Energie een debat over “Eigen Groene Stroom, Eerst?!” in Culemborg om 12 uur. Zie voor meer informatie op de website van ODE. Sprekers: Peter Niermeijer (RECS), Sible Schone (Hier.nu) en Peer de Rijk (WISE). Komt dat horen…
Erik van Erne zegt:
17 februari 2018 om 12:53 | Permalink
Zondag met Lubach by VPRO: Groene stroom
Volgens het rapport Energiemonitor 2017 gebruikt inmiddels 69% van de consumenten groene stroom. Dat klinkt goed, maar het is niet waar. Aan de hand van vijf groene stroomschokken laat Arjen zien dat ons energieverbruik in Nederland helemaal niet zo groen is en dat het met allerlei boekhoudkundige trucs slechts lijkt alsof we bezig zijn met het redden van het klimaat.
Zie ook: Zondag met Lubach by VPRO: Moeten We Misschien Iets Minder Vlees Een? – Zondag met Lubach by VPRO: De Vinkjes van Unilever – Zondag met Lubach by VPRO: Oostvaardersplassen – Zondag met Lubach by VPRO: Alle Huizen Moeten Voorzien Zijn van een Energielabel – Zondag met Lubach by VPRO: Homeopathie – Zondag met Lubach by VPRO: Vuurwerk – Gemeenten Tevreden Over Vuurwerk Maatregelen – Zondag met Lubach by VPRO: Groentepatenten en Monsanto – Even Nederland Voorstellen aan The 45th President of the USA Donald Trump by Zondag met Lubach
henkz zegt:
17 februari 2018 om 21:13 | Permalink
Als je duurzaam wil zijn, denk aan de Trias energetica: eerst besparen, dan duurzaam en wat dan nog overblijft zo efficient mogelijk met fossiel. Bespaar dus eerst zo veel mogelijk door b.v. “goed huishouden” (geen apparaten aan die je niet gebruikt, gordijnen dicht etc.), isoleren van je huis (dak-, muur-, vloerisolatie, denk ook aan radiatorfolie), en wek zelf op met zonnepanelen of zonneboiler. Kijk op de volgende websites voor besparing tips:
http://www.hetkanwel.net/2015/06/18/48-eenvoudige-manieren-om-zelf-energie-te-besparen/
https://hier.nu/hier/pagina/10-bespaartips-elektriciteit
https://hier.nu/hier/pagina/10-bespaartips-gas
https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/
https://www.slimwoner.nl/informatie/tips/simpele-tips
Groene stroom afnemen heeft geen zin, de overheid bepaalt de energiemix door middel van vergunningen en subsidies, niet consumenten of energieleveranciers. Je levert al zelf een bijdrage aan groene stroom door de opslag duurzame energie. Deze wordt gebruikt voor financiering van SDE+, de belangrijkste subsidie voor duurzame energie. De opslag betaalt iedereen, of je nu grijze of groene stroom afneemt. De SDE+ heeft elk jaar een vastgesteld budget en de aanvragen zijn elk jaar hoger dan het budget.
Voorstanders beweren dat als je van een leverancier groene stroom afneemt dit zal leiden tot meer opwek van groene stroom. Het beste bewijs waarom dit niet zo is, is dat de grootste offshore windparken in Nederland gebouwd gaan worden voor de laagste subsidie door Shell en DONG ondanks (of juist dankzij) dat ze niet aan particulieren/kleine bedrijven in Nederland leveren. Er wordt beweerd dat als niemand groene stroom afneemt, de duurzame producenten de stroom niet kwijt kunnen. Dit is absoluut niet waar. In Nederland heeft groene stroom voorrang op het net. Dat betekent dat je als duurzaam project, je altijd je stroom kwijt kunt. Als je geen PPA (Power Purchase Agreement) hebt, kun je de stroom via de APX (Amsterdam Power Exchange = openbare energiebeurs) verkopen. Ook wordt beweerd dat er een gebrek aan investeerders is voor groene stroom. Een interview met Jeroen de Haas haalt beide beweringen onderuit: https://www.nrc.nl/nieuws/2016/12/29/beleggers-staan-in-de-rij-om-te-investeren-in-windparken-5957730-a1538850 Er zijn genoeg investeerders voor nieuwe projecten en klanten zijn er ook al, voordat de bouw gestart is.
Het idee dat groene stroom afname leidt tot meer productie komt niet van leveranciers. Op de websites van verschillende leveranciers staat hier niets over vermeld. Er staat alleen dat je stroom afneemt van BESTAANDE duurzame energieprojecten. Zie bijvoorbeeld:
https://www.eneco.nl/kies-uw-stroom-en-gas/groene-stroom/
https://www.greenchoice.nl/groene-energie/stroom/
https://www.qurrent.nl/ons-verhaal
https://www.engie-energie.nl/energieprijzen/Groene-stroom
Energieleveranciers kunnen ook helemaal niet garanderen dat als je hun klant wordt, dat er dan meer duurzame opwekking plaatsvindt: een investering in een windmolen is pas na minimaal 12 jaar terugverdiend en dan kan een klant allang weer zijn overgestapt. Alternatief is dat je zelf meeïnvesteert, echter daar zitten ook veel nadelen aan. Zie https://www.consumentenbond.nl/community/forum/consumentenzaken/energie/winddelen-greenchoice en http://geldengroen.net/index.php/kennis/16-energie/127-winddelen-geven-een-goed-gevoel-maar-leiden-ze-ook-tot-verduurzaming-en-tot-klinkende-munten
Groene stroom draagt, hoe mooi het ook klinkt, niets bij. De leverancier wordt er beter van en de elektriciteitsmix voor andere gebruikers wordt minder groen. De leveranciers zijn commerciële bedrijven met winstoogmerk. Geen enkele ervan heeft een CBF keurmerk. Sterker, ik denk dat mensen er alleen maar nonchalant van worden: “Oh, staat mijn tv de hele dag aan, geeft niks, ik heb toch groene stroom”. In Nederland heeft een derde van de huishoudens groene stroom: https://nl.wikipedia.org/wiki/Groene_stroom Echter, slechts 2% van de woningeigenaren is geïnteresseerd in isoleren van de woning…zie: http://www.fluxenergie.nl/maxime-verhagen-huiseigenaren-zien-noodzaak-energiebesparing/ Oftewel er zijn heel veel huishoudens die denken dat met groene stroom afnemen ze al duurzaam genoeg zijn, terwijl dat duidelijk niet zo is. Op de website https://www.nrc.nl/nieuws/2015/11/28/wat-u-zelf-kunt-doen-om-het-klimaat-te-redden-1560994-a579907 kun je zien wat je voetafdruk is en kun je zien hoe je het beter kunt doen. Wat opvalt: gebruik groene stroom staat er niet bij….
Bespaar, wek zelf op maar trap niet in groene stroom. Als je toch nog iets extra’s wilt doen: geef dan geld aan natuurorganisaties. Koop bijvoorbeeld bij Natuurmonumenten een boom : http://winkel.natuurmonumenten.nl/koop-een-boom#_ga=1.226949469.1332699497.1469731253 Dan weet je zeker dat er iets concreets en goeds met je geld wordt gedaan.
Erik van Erne zegt:
28 mei 2018 om 12:59 | Permalink
Grijze Stroomleverancier Sterft Uit by WISE
Nog maar vier stroombedrijven die in Nederland actief zijn leveren alleen grijze stroom: Gazprom, Robin Energie, Naked Energy en Scholt. Twee derde van de 42 stroomleveranciers die WISE onderzocht heeft leveren uitsluitend groene stroom. Hierbij zetten de meesten in op windenergie. Vijf jaar terug bestond het merendeel van de groene stroom nog uit (grotendeels Noorse) waterkracht, door WISE omgedoopt tot sjoemelstroom.
Elk jaar in mei maken de Nederlandse energieleveranciers verplicht bekend hoe hun stroometiket er uit ziet; een overzicht van de bronnen waarmee de stroom is opgewekt. Het stijgend aantal leveranciers dat alleen nog groene stroom levert stemt op het eerste gezicht hoopvol maar Nederland bungelt nog steeds onderaan als het gaat om de opwekking van duurzame stroom. Slechts 12,5% van alle in Nederland geproduceerde elektriciteit kwam in 2017 uit hernieuwbare bronnen als wind, zon en biomassa.
De paar energiebedrijven die nog wel veel grijze stroom leveren bedienen een heel groot deel van de markt. Dit zijn de grote jongens, bedrijven als Nuon, Essent en Engie. Minder bekend zijn de grijze leveranciers die uitsluitend aan zakelijke klanten leveren zoals Gazprom, Scholt en Robin Energie.
Daarnaast speelt de import van groene stroom certificaten (garanties van oorsprong) een grote rol: het merendeel van de groene stroom die in Nederland wordt verkocht is vergroend met buitenlandse certificaten. Veel ogenschijnlijk groene stroomleveranciers kopen de goedkoopste grijze stroom op de stroombeurs in en vergroenen die door er spotgoedkope certificaten uit het buitenland aan toe te voegen.
Met ruim 40 leveranciers wordt de markt steeds onoverzichtelijke voor de consument. Het stroometiket geeft enig inzicht en biedt enig houvast. Wie de energietransitie echt wil versnellen wordt klant bij een echt groen energiebedrijf dat vrijwel uitsluitend Nederlandse groene stroom maakt en verkoopt.
Zie: Overzicht van alle Nederlandse Stroometiketten
Erik van Erne zegt:
23 oktober 2021 om 14:08 | Permalink
Marcel van Roosmalen over groene stroom
Onze Druktemaker stapte over op groene stroom. Hij kwam van een koude kermis thuis. ‘Groene stroom is nep. Uw stroom is dezelfde stroom als die van de vervuilende buurman.’