Iedereen Kan Het Dak Op: Ook Zonnestroom Voor Sociale Huurders by Greenchoice En D2E
Geschreven op 10-7-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingHet overgrote deel van de Nederlanders met een laag inkomen woont in een sociale huurwoning. Vanwege de kosten is verduurzaming voor hen vaak nog een ‘ver-van-mijn-bed-show’.
Duurzame energieleverancier Greenchoice en Delen Duurzame Energie brengen daar verandering in. De organisaties gaan voor het eerst samen collectieve zonnestroomprojecten op geschikte daken van woningcorporaties realiseren, waaruit sociale huurders direct financieel voordeel kunnen halen.
De huurders kunnen meedoen zónder de verplichting om vooraf geld in te leggen.
Greenchoice en Delen Duurzame Energie (D2E) slaan de handen ineen. Voor elke woningcorporatie die geschikte daken aanbiedt voor het opwekken van zonnestroom, richt D2E een lokale energiecoöperatie op en financiert de opwekinstallatie. De energiecoöperatie start vervolgens een postcoderoosproject. In zo’n project krijgen lokale bewoners, in dit geval de huurders van de betreffende woningcorporatie, de mogelijkheid gezamenlijk een bijdrage te leveren in de opwek van duurzame energie. In ruil hiervoor zijn ze tot maximaal 10.000 kWh vrijgesteld van energiebelasting.
De samenwerking tussen Greenchoice en D2E is direct gestart. Nog dit jaar willen de organisaties tussen de 300 en 500 deelnemers aansluiten bij verschillende projecten. Er zijn al toezeggingen van zes woningcorporaties en één gemeente. Samen is daar ruimte voor ongeveer 200.000 zonnepanelen, die genoeg stroom opleveren voor ongeveer 20.000 sociale huurders.
Normaal gesproken investeert een deelnemer in een postcoderoosproject vooraf in een aantal zonnepanelen. Hij krijgt daar een belastingvoordeel op zijn energierekening voor terug. In de nieuwe samenwerking tussen Greenchoice en D2E kunnen sociale huurders meedoen aan het project en belastingvoordeel ontvangen zónder zelf geld in te leggen. In plaats daarvan betalen zij via hun maandelijkse energierekening contributie aan de energiecoöperatie, die daar onder andere de rente en aflossing van de zonnepanelen van betaalt. Het voordeel is dat het maandelijkse bedrag van de energierekening direct lager is dan het huidige maandelijkse bedrag.
“Voor een grote groep sociale huurders is de investering vaak een belangrijke reden om wel of niet te verduurzamen”, zegt Marieke van den Hoek, commercieel directeur van Greenchoice. “Wij vinden dat iedereen mee moet kunnen doen in de energietransitie, dus ook mensen zonder brede beurs. Met deze slimme constructie is er geen financiële inleg vooraf nodig, dus verlagen we de drempel ook voor die groep om mee te doen. Omdat de energiebelasting die je via de postcoderoosregeling terugkrijgt, hoger is dan de contributie voor de energiecoöperatie, houden de deelnemers geld over.”
Voor de deelnemers verrekent Greenchoice op hun energienota de opgewekte en verbruikte stroom, de energiebelasting en de contributie aan de energiecoöperatie.
Zie ook: Greenchoice Publiceert Eerste Duurzaamheidsverslag: Nederland Samen Groener Maken – Hoofdkantoor Greenchoice Met 160 Zonnepanelen: Van Energielabel F Naar Energielabel A – Greenchoice Goedkoopste Groene Energieleverancier: Ik zeg Doen – Baas Over Je Eigen Energie by Greenchoice: De Groenste Energie is Je Eigen Energie – Gratis Tien Zonnepanelen op Het Dak voor Greenchoice Klanten met een Eigen Huis: ZonVast – Baas Over Je Eigen Energie by Greenchoice: De Groenste Energie is Je Eigen Energie – Greenchoice Goedkoopste Groene Energieleverancier: Ik zeg Doen – Het Eerste Echt Groene Gas voor Huishoudens by Greenchoice – Waterland All Weather Terminal VCK Logistics in Amsterdam Met 1.890 Zonnepanelen by KiesZon – Energie Dichtbij: Herkomst Groene Stroom Steeds Belangrijker by Greenchoice –Greenchoice Neemt Belang in DuurzaamInvesteren: Samen Decentrale Energietransitie Versnellen – Greenchoice Neemt Belang In Energie Transitie Groep (Huismerk Energie – Groene Stroomfabriek) – Rotterdamse Energie Coöperatie Wil 10.000 Zonnepanelen op Rotterdamse Daken by Greenchoice – WindVanger: Eigen Stroom van een Windmolen by Greenchoice – ZonHuur: Nederland Wek Op! Zonnepanelen Huren by Greenchoice – Van Nelle Fabriek Kiest Voor 100% Duurzame Energie by Greenchoice – Greenchoice Neemt Qurrent Over Van Stichting Doen: Versterking Duurzame Energiemarkt – We Generate: Het Energiebedrijf van de Toekomst by Stichting DOEN – Gemeente Amsterdam Kiest Voor 100% Groene Duurzame Energie by Greenchoice – Zonnedak Berkmortel in Sint-Oedenrode Met 1600 Zonnepanelen by Solisplan En Greenchoice – Greenchoice Wil Potentieel Aan Lege Daken In Nederland Benutten Voor Zonnepanelen – Greenchoice, Windunie en ABN AMRO Kopen Windpark Greenport Venlo Van Etriplus – Greenchoice en HomeQgo Gaan Samenwerken En Helpen Consumenten Met Verduurzaming Huis – GreenGood: Wasmachine, Droger, Vaatwasmachine Voor Studentenhuizen by Greenchoice En Bundles – Maak Je Dak Groen Met Een Sedumdak Van De Sedumshop by Greenchoice – Greenchoice En Jedlix Starten Project Slim Laden Elektrische Auto’s – Windpark De Veenwieken In Overijssel Met Tien Windmolens by Greenchoice en Windunie – Grote Megabatterij Voor Opslag Groene Energie Windmolenpark Hartelkanaal by Greenchoice – Sustainable Brand Index 2019: Greenchoice Meest Duurzame Energiemerk Van Nederland
Erik van Erne zegt:
19 december 2019 om 13:26 | Permalink
Woningcorporaties by Zondag met Lubach
Woningcorporaties zijn van oudsher door de overheid betaalde organisaties, die moeten zorgen voor goedkope huurwoningen voor mensen met een laag inkomen. Maar eind vorige eeuw werd van alles geprivatiseerd, ook de sociale woningbouw. Nu woningcorporaties semi-zelfstandig zijn wil er wel eens iets mis gaan. Dat overkwam ook ex-bestuursvoorzitter Hubert Möllenkamp van woningcorporatie Rochdale. Er blijkt met het geld van sociale huurders allerlei luxe gekocht te worden en Arjen illustreert om hoeveel geld het nu eigenlijk gaat.