I am one world – De wereld rond in de Mobile Solar Studio
Geschreven op 7-1-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Duurzaam, Energie en Besparing, Goed Doel, Int. SamenwerkingDe wereld rond in de Mobile Solar Studio. Leven en werken in een voertuig op zonne-energie. Met onderweg een uitwisseling van culturen die mensen samenbrengt, vanuit de gedachte dat we een zijn. De menselijke maat in een globaliserende wereld. Creatief en avontuurlijk.
iamoneworld is een duurzaam project: de Mobile Solar Studio is grotendeels zelfvoorzienend. Tien zonnepanelen en een windturbine geven energie om te rijden, leven en werken. Realisatie van het voertuig vindt plaats in samenwerking met Soios uit Maashees (NB). Soios produceert sinds 2003 voertuigen op zonne-energie.
Er wordt bij ontwerp en bouw van het voertuig zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame, ecologische materialen en waar mogelijk gewerkt vanuit C2C (Cradle to Cradle) ontwerpprincipes. Het verbruik van energie en water is laag. Dus LED’s voor de verlichting en een toilet dat geen water verbruikt, de Nonolet. De Mobile Solar Studio maakt nauwelijks geluid. En produceert helemaal geen uitlaatgassen. Het voertuig haalt een snelheid van 25km/uur.
Communicatie en creatie staan in het dagelijks leven van iamoneworld centraal. In ontmoetingen met mensen, landschappen en culturen ontstaan ervaringen die de creativiteit prikkelen. Zo geeft iamoneworld vorm aan een nieuwe, bewuste wereld en brengt deze dichterbij met fotografie, video en muziek (samen muziek maken!). Content wordt gedeeld via internet. Dankzij geavanceerde satelliet-apparatuur kan zelfs op de meest desolate plekken content ge-upload worden. Op de iamoneworld site bij create! zijn werken gratis te bekijken en/of te downloaden. In de online shop kan een T-shirt, foto of boek gekocht worden (binnenkort). De winst komt ten goede aan de realisatie van het project.
Een belangrijke manier om het project te realiseren is de verkoop van shares (aandelen). Aandeel in de letterlijke zin van het woord, het hebben van een aandeel in. Met als doel het creĆ«eren van waarde. Koop een aandeel en ontvang een kunstwerk. Voor 2008 zijn er werken van Jeroen Kooijmans, Elspeth Diederix, Maarten de Man, Noor Bongers en Ingrid van den Boogaard te verkrijgen. En…kom je naam op het voertuig schrijven voor vertrek! De aandelen zijn persoonlijk en genummerd. Op de site komt een lijst met aandeelhouders waar je deel van kunt uitmaken. De shares voor 2008 worden binnenkort vrijgegeven. De opbrengst komt volledig ten goede aan de bouw van het voertuig. Voor meer informatie over shares, klik hier. Voor meer informatie over andere manieren om bij te dragen, klik hier.
Onderweg kunnen bezoekers een stukje meerijden voor een paar uur. Plaatselijke kunstenaars, musici, een vertaler, antropoloog, journalist, verdwaalde lifter etc. Ook is het mogelijk een aantal dagen te verblijven in het Solar Motel (extra bed in het voertuig :-). Vergoeding vindt plaats op basis van de ervaren waarde in plaats van een vaststaande prijs. Tijdens de reis worden tevens interessante projecten bezocht. Denk daarbij bv aan Eden Project (Engeland) en projecten waarbij C2C een belangrijke rol speelt (China).
De Mobile Solar Studio valt onder de categorie landbouwvoertuigen. Met een snelheid van 25 km per uur wordt het dus zeker geen race om de wereld! Toch is deze snelheid juist perfect als je mensen wilt ontmoeten; snelwegen zijn verboden terrein. Geschatte reistijd voor het hele traject is zo’n vier jaar. Geplande vertrek is in april 2009. Een indicatie van de route vind je hier.
iamoneworld: eenheid, duurzaamheid, creativiteit, samenwerken, muziek, gifteconomie, waarde, passie, communicatie, delen, reizen, mobiliteit, bewustzijn, digitale media, energie, internet.
Een vruchtbare voedingsbodem voor het ontstaan van de toekomst!
iamoneworld is een initiatief van Ingrid van den Boogaard. Bron: iamoneworld
yvon stevers zegt:
19 april 2012 om 19:06 | Permalink
Hee lieve Ingrid,
Ik las dat je een geslaagde oxpo hebt gehad in de Verkadefabriek en in de Willem II… Ben je er nog? Ik wil je n.l. per post een uitnodiging sturen, maar heb je adres niet…
Liefs
Yvon