google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Houtstook door Particulieren: Tien Stooktips om Overlast door Houtrook te Voorkomen

Geschreven op 3-11-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Houtrook_vergiftigd_milieuHet gebruik van open haarden, inzethaarden en houtkachels voor het geheel of gedeeltelijk verwarmen van woningen neemt de laatste jaren toe. Ook is er een toename van het gebruik van houtstook in tuinen (terraskachels e.d.), tuinhuisjes en schuren. Ongeveer 20% van de Nederlandse huishoudens bezit een houtkachel of open haard.

Het stoken van hout kan voor de omwonenden overlast opleveren in de vorm van geurhinder, gezondheidseffecten en roetneerslag, samengevat als stookoverlast. Zo’n 10- 12% van de Nederlanders ondervindt geurhinder door houtstook in hun directe omgeving en veel burgers ondervinden schadelijke gezondheidseffecten van houtrook. In de meeste situaties waarin hout wordt gestookt door particulieren is de stookoverlast beperkt tot een aanvaardbaar niveau of niet aanwezig.

Tien stooktips om overlast door houtrook te voorkomen (bron toolkit VVM):

1. Zorg voor de juiste grootte van uw kachel in verhouding tot de ruimte die u wilt verwarmen. In veel gevallen heeft een kachel een te grote capaciteit. Het wordt dan al snel te warm tijdens het stoken, waardoor u het vuur gaat temperen (smoren). Hierdoor komen er veel meer schadelijke stoffen vrij omdat sprake is van onvolledige verbranding. Op Internet zijn verschillende sites met een rekentool of een grafiek waarmee u de benodigde capaciteit kunt berekenen, in de praktijk is het beter om een specialist in te schakelen hiervoor. Deze specialist kan uw situatie als geheel beoordelen en u adviseren.

2. Laat uw schoorsteen en rookkanaal goed afstemmen op uw haard of kachel. Met een goed afgestemde en geïsoleerde schoorsteen en rookkanaal worden de rookgassen op de juiste manier afgevoerd. Dit is belangrijk voor uw eigen gezondheid en voor het voorkomen van schoorsteenbranden. Laat een gecertificeerde installateur / erkend bedrijf bepalen of uw schoorsteen en rookkanaal geschikt is. Een rookkanaal dat te laag is, of dicht in de buurt van omliggende panden is aangebracht, kan een oorzaak zijn van overlast omdat de houtrook zich niet goed kan verspreiden. Ook een regenkap op het rookkanaal kan de uitstroom van de rookgassen belemmeren een reden zijn voor een slechte verspreiding.

3. Laat minstens één keer paar jaar uw schoorsteen vegen door een erkend vakman. Regelmatig uw schoorsteen laten vegen voorkomt problemen, ook voor uw eigen veiligheid.

4. Maak een houtvuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes. Het vuur aanmaken met vloeibare stoffen is uit den boze. Een goede methode is beginnen dik hout op de as, daarop losse houtjes en aanmaakblokjes en steek dit aan. Volg de vulinstructies van de kachelleverancier of fabrikant. Stapel het hout losjes, zodat de lucht er goed bij kan.

5. Stook alleen droog, onbehandeld hout. Alleen gekloofd hout, dat minimaal twee jaar buiten onder een afdak te drogen heeft gelegen en niet te dik is (max. 7 cm), is geschikt voor uw open haard of houtkachel. U herkent droog hout aan scheuren en loszittende schors. Het stoken van nat hout zorgt voor onvolledige verbranding. Bovendien geeft nat hout veel minder warmte af en leidt het stoken van nat hout eerder tot roetaanslag en schoorsteenbranden. Stook geen hout dat geverfd, gebeitst of geïmpregneerd is. Ook sloophout, multiplex en spaanplaat zijn niet geschikt. Hierbij kunnen (zeer) schadelijke stoffen, zoals chloorverbindingen, PAK’s en zware metalen vrijkomen.

6. Stook niet bij windstil of mistig weer. Door gebrek aan wind of bij mist blijven rookgassen om het huis hangen. Dit is schadelijk voor uw gezondheid en voor die van uw buren. Een windkracht van minder dan 2 op de schaal van Beaufort wordt beschouwd als windstil weer.

7. Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt. Bij het stoken komen schadelijke stoffen vrij. Bovendien verbruikt een open haard veel lucht. Een houtkachel verbruikt veel minder lucht dan een open haard. Ventileer de woning voortdurend door een raam of deur op een kier te zetten tijdens het stoken.

Houtrook8. Zorg voor volledige luchttoevoer. Zet de uitlaatklep naar de schoorsteen volledig open als u begint met stoken. Goede houtkachels zijn voorzien van regelbare kleppen, waarmee de luchttoevoer kan worden geregeld. Zet ook deze kleppen volledig open tijdens het stoken. Als het vuur te heet wordt, kunt u minder brandstof toevoegen. Verminder dan niet de luchttoevoer. Deze omstandigheden zijn met een open haard niet te realiseren.

9. Controleer regelmatig of u goed stookt. U kunt eenvoudig zelf controleren of u goed stookt. Loop even naar buiten om de kleur van de rook uit uw schoorsteen te controleren. Kleurloze rook wijst op een goede verbranding. Gekleurde rook (wit, grijs, zwart, blauw) duidt er op dat de verbranding slecht is. De vlam in de houtkachel moet heldergeel zijn en niet flakkeren. Een oranje, onregelmatige vlam duidt op een niet volledige verbranding. Verbeter bij donkere rook of oranje vlammen de luchttoevoer.

10. Laat een houtvuur vanzelf uitbranden. Als u een houtvuur tempert door de luchttoevoer te verminderen, komen veel schadelijke stoffen vrij. Laat het vuur daarom vanzelf uitbranden.

Er is momenteel geen landelijke wetgeving voor houtrook en de verwachting is dat die er ook niet binnen afzienbare tijd zal zijn. Oplossingen moeten dus vooral lokaal worden gezocht. Om stokers, gehinderden en gemeenten te helpen om samen het probleem op te lossen heeft de de Vereniging van Milieuprofessionals (VVM) een toolkit (PDF) opgesteld.

Zie ook: Brandveiligheid tijdens Kerst en Oud & Nieuw – Brand in Huis: Een Serie Leerzame Video’s! Komt u veilig buiten? Wat doet u?

8 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  24 december 2015 om 07:36 | Permalink

  Voorkom schoorsteenbranden en rookoverlast tijdens de feestdagen

  De feestdagen zijn traditioneel de tijd dat houtgestookte haarden en kachels weer tot leven komen na een lange ongebruikte periode. Daarmee stijgt ook het aantal schoorsteenbranden en rookoverlast voor omwonenden.

  Verkeerd stookgedrag leidt onherroepelijk tot problemen. Een slechte haard of de kachel teveel afgeremd stoken (gesmoord) bijvoorbeeld geeft onvolledige verbranding met overmatige uitstoot en roetvorming. Dat vergroot de kans op schoorsteenbranden.

  Goed stookhout moet aan voorwaarden voldoen. Wat is een geschikte brandstof? Schoon, droog hout van polsdikte en geen behandeld hout als spaanplaat of multiplex. In het algemeen geldt: loofhout is beter dan naaldhout omdat er geen hars in zit. Nat hout komt niet op temperatuur met als gevolg onvolledige verbranding. En verbrand geen papier, karton of plastic. Dat geeft veel rookoverlast en stoken doe je voor jezelf, niet voor de buurt.

  Hoe aanlokkelijk het misschien ook is, een mistige Kerstavond is geen goed moment om een houtkachel of haard aan te steken, omdat de rook dan extra lang blijft hangen. Het SVG-stookalert geeft informatie per provincie over de omstandigheden om te stoken.

  Code Groen: De verwachte weersomstandigheden geven prima omstandigheden om uw haard of kachel te stoken. Er staat in dat geval een windje en het is niet mistig.

  Code Oranje: De verwachte weersomstandigheden zijn zodanig dat u even op wat zaken moet letten. Al jaren geldt als advies niet te stoken bij mist of windstil weer. Hoewel windstil weer voor een moderne kachel minder of zelfs geen problemen oplevert, is het wel degelijk een punt van aandacht. Vooral in een wat oudere, niet gerenoveerde stooksituatie.

  Bij mist of windstil weer is het namelijk moeilijker voldoende trek in uw schoorsteen te genereren. Dat is vooral bij een oudere kachel of schoorsteen (zeer)?nadelig voor de verbranding. ?De rook en rooklucht blijven dan ook nog eens in en om uw huis hangen en dat beïnvloedt uw gezondheid en die van uw woonomgeving. ?Ook is het vanwege mogelijke overlast slecht voor de relatie met uw buren en niet in de laatste plaats slecht voor het milieu.

  Als er sprake is van genoemde beperkende omstandigheden in uw woonomgeving dan adviseren de leden van het Sfeerverwarmingsgilde u de houtkachel niet te stoken en te kiezen voor alternatieve verwarmingsbronnen.

 2. Ben zegt:

  15 januari 2016 om 12:39 | Permalink

  Meldpunt rookoverlast wil graag meldingen ontvangen uit de samenleving aangaande houtrookoverlast van houtkachels, vuurkorven of open haarden.

 3. Erik van Erne zegt:

  24 februari 2018 om 13:50 | Permalink

  Verzekeraar adviseert houtkachels in woningen met rieten dak niet te gebruiken

  Univé roept bewoners van woningen met rietgedekte daken op om houtgestookte haarden en kachels even niet te gebruiken. Het risico op een woningbrand is volgens de verzekeraar momenteel levensgroot.

  Droog weer, matige vorst en koude oostenwind zorgen voor gortdroge daken. Een vonkje is genoeg.

 4. Erik van Erne zegt:

  13 maart 2018 om 14:49 | Permalink

  Platform Houtrook en Gezondheid Waarschuwt Voor Gevaren bij Gebruik Houtkachels

  Het stoken van hout in kachels en open haarden moet ontmoedigd worden. Dit kan door publieksvoorlichting te doen over de schadelijke effecten ervan voor gezondheid en milieu en door overlast aan te pakken. Ongeveer 10 procent van de Nederlandse bevolking zou last hebben van houtrook.

  Dit advies geeft het Platform Houtrook en Gezondheid aan Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Bij het platform zijn meerdere partijen aangesloten, waaronder de gemeenten Amersfoort, Utrecht en Groningen, vijf GGD’s, het RIVM en het Longfonds.

  Het gebruik van openhaarden, inzethaarden, kachels, vuurkorven en barbecues neemt de laatste jaren toe. Ze worden gebruikt voor het verwarmen van woningen, voor de sfeer of voor recreatief gebruik. Ongeveer 10% van de Nederlandse huishoudens bezit bijvoorbeeld een houtkachel of openhaard. Het stoken van hout kan voor omwonenden overlast opleveren in de vorm van geurhinder, gezondheidsschade en roetneerslag. Om overlast of gezondheidsschade als gevolg van het stoken van hout en andere vaste brandstoffen door particulieren te voorkomen en/of te verminderen, is mede op initiatief van de Rijksoverheid het Platform Houtrook en Gezondheid ingesteld.

  Het Platform Houtrook en Gezondheid is samengesteld uit een brede vertegenwoordiging van partijen uit het veld van onderzoek, maatschappelijke organisaties, ondernemers en overheid. Bij het platform zijn meerdere partijen aangesloten, waaronder de gemeenten Amersfoort, Utrecht en Groningen, vijf GGD’s, het RIVM en het Longfonds. Het platform heeft diverse oplossingsrichtingen in kaart gebracht om overlast of gezondheidsschade als gevolg van het stoken van hout door particulieren, te voorkomen dan wel te verminderen.

 5. Erik van Erne zegt:

  21 december 2020 om 13:56 | Permalink

  Rotterdam Start Campagne Wat loop je nou te stoken?! Tegen Rookoverlast

  Op maandag 21 december start de campagne “Wat loop je nou te stoken?!”. Met deze campagne wil de gemeente Rotterdammers bewust maken van de effecten die houtkachels, open haarden en vuurkorven hebben op de luchtkwaliteit en gezondheid. In humoristische filmpjes geeft de campagne tips over verantwoord stoken en het voorkomen van overlast.

  Houtrook is vooral in de wintermaanden op sommige plekken in de stad een probleem, licht wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) toe. “Houtkachels en vuurkorven geven veel mensen plezier in de winter, maar ze kunnen ook onbedoeld een grote bron van overlast zijn. Door verkeerd stoken of stoken op mistige of windstille dagen kan veel hinder door houtrook ontstaan. Met praktische tips willen we overlast voorkomen.”

  Gezicht van de campagne is de bekende Rotterdamse cabaretier Richard Groenendijk. Met een knipoog wijst hij in verschillende filmpjes Rotterdammers op de overlast die houtstoken kan veroorzaken. In de filmpjes staan de stooktips centraal. Bijvoorbeeld de tip om eerst de stookwijzer te checken voordat je je open haard aan doet. Bij ongunstig weer blijft de rook namelijk hangen en zorgt voor overlast voor de buren. Of de tip om gebruik te maken van de ‘Zwitserse methode’, waarmee minder rook ontstaat en het hout beter brandt.

  Speciaal voor de momenten dat er beter niet gestookt kan heeft de gemeente het ‘Rotterdamse Pakkie’ laten maken. Het Rotterdams Pakkie is een groene oversized hoodie die de Rotterdammer warm houdt op koude winteravonden. Het Pakkie is van gerecycled materiaal en is geproduceerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Rotterdammers kunnen dit heerlijk warme Pakkie winnen door een foto van hun stookgedrag te plaatsen op Facebook en Instagram met de hashtag #watloopjenoutestoken.

 6. Marie de Jonge zegt:

  26 februari 2021 om 12:21 | Permalink

  Inderdaad goed om je te verdiepen in rookgasafvoersystemen. Zo worden gassen op de juiste manier afgevoerd en heb je geen problemen met schadelijke stoffen in je woning. Ook is het verstandig om je te laten adviseren over de aanleg van een kanaal, zodat je omgeving zo weinig mogelijk last kan hebben wanneer je stookt.

 7. Erik van Erne zegt:

  5 oktober 2021 om 15:43 | Permalink

  Stoken? Denk aan uw buren!

  Veel mensen vinden een houtvuurtje gezellig. Maar de rook brengt schadelijke stoffen in de lucht en kan voor overlast zorgen. Dat is voor niemand gezond. Laat het vuur daarom liever wat vaker uit. En als u stookt, stook dan zo schoon mogelijk.

 8. Marleen Pientka zegt:

  5 oktober 2021 om 18:10 | Permalink

  Goed hout stoken bestaat niet. Wetenschappelijk gezien is het niet mogelijk hout volledig te laten verbranden tot CO2 en water H2O. Altijd komen er schadelijke chemische stoffen vrij

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (458)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Links

  Milieunet op..