google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Hier Opgewekt: Het Evenement voor Lokale Duurzame Energie Initiatieven in Nederland

Geschreven op 30-9-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Hier OpgewektUpdate 10 maart 2022: Koning Willem-Alexander is op woensdag 30 maart aanwezig bij de 10e editie van het evenement ‘HIER opgewekt’ in Bussum.

Het thema van de bijeenkomst over de toekomst van lokale duurzame energie is ‘Lokaal, het nieuwe normaal’.

De Koning woont een deel van het plenair programma bij waarin wordt teruggeblikt op energie initiatieven van de afgelopen tien jaar en vooruit wordt gekeken naar de volgende stappen naar het energiesysteem van de toekomst.

Tijdens het plenaire deel wordt de Lokale Energie Monitor 2021 gepresenteerd. Deze rapportage geeft inzicht in lokale energie-initiatieven, het aantal energiecoöperaties en hun projecten en activiteiten.

Aansluitend spreekt de Koning met de initiatiefnemers van collectieve zon- en windprojecten en van projecten op het gebied van de warmtetransitie. Ook gaat Koning Willem-Alexander in gesprek met een aantal medewerkers van klimaatstichting HIER over onder meer landelijke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, over het organiseren van energieprojecten en over investeren in de staat van het klimaat.

HIER opgewekt is een platform voor het delen en ontwikkelen van kennis over de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame brandstoffen zoals zon en wind. Buren die samen met elkaar of met hun dorp of stad aan de slag willen met bijvoorbeeld het lokaal opwekken van energie of aardgasvrij wonen, kunnen hun ervaringen delen en via HIER opgewekt informatie en inspiratie ophalen over de lokale energietransitie. HIER opgewekt is een initiatief van klimaatstichting HIER, die mensen in beweging brengt om iets te doen aan het klimaatprobleem.

14 oktober 2021: De 10e editie van het evenement HIER Opgewekt, staat in de planning voor vrijdag 18 maart 2022  in Spant, Bussum. Op vrijdag 18 maart 2022 vindt de 10e editie van het Evenement HIER opgewekt plaats: het grootste landelijke evenement over lokale duurzame energie in Nederland. We komen dan eindelijk weer fysiek bij elkaar, in congrescentrum Spant in Bussum. 

19 augustus 2020: Woensdag 18 tot en met vrijdag 20 november 2020 vindt de negende editie van HIER opgewekt plaats.

Vanwege de coronacrisis wordt de negende editie een beetje anders dan je gewend bent.

Hier Opgewekt 2020 wordt een hybride evenement van drie dagen. De sessies vinden grotendeels online plaats, aangevuld met offline sessies in klein gezelschap op locatie.

29 november 2019: De productie van duurzame energie door burgercollectieven is in 2019 met bijna 70% toegenomen.

Er is nu 119 MWp aan collectief zonvermogen en 193 MW aan collectieve wind in eigendom van energiecoöperaties, opgeteld genoeg stroom voor ruim 235.000 huishoudens.

Op korte termijn staat een groei van nog minstens 70% op de planning. Het aantal lokale energiecoöperaties in Nederland is in 2019 toegenomen met 69 naar 582.

Minstens 85.000 Nederlanders nemen deel aan de energietransitie via deze energiecoöperaties. Dat blijkt uit de vijfde Lokale Energie Monitor.

Met de Lokale Energie Monitor meet HIER opgewekt al vijf jaar de impact van lokale energiecoöperaties in Nederland. De Lokale Energie Monitor is een gezamenlijke uitgave van HIER opgewekt en RVO. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Anne Marieke Schwencke, met medewerking van regiopartners.

Zie ook: Lokale Energie Monitor 2019: Samen Energie Opwekken Ongekend Populair by Hier Opgewekt

31 augustus 2019: Vrijdag 29 november 2019 vindt de achtste editie van het Evenement HIER opgewekt plaats: het grootste landelijke evenement over lokale duurzame energie. Met 900 bezoekers en een ruime keuze aan deelsessies belooft het een energieke dag. Dit jaar vindt het evenement wederom in Spant! in Bussum plaats. U kunt zich hier aanmelden.

Zie ook: Lokale Energie Monitor 2018: Samen Energie Opwekken Ongekend Populair by Hier Opgewekt

22 juni 2018: Op vrijdag 23 november vindt het evenement HIER Opgewekt 2018 plaats: hét evenement voor en door lokaal duurzaam. Met 900 bezoekers en ruim dertig sessies verdeeld over diverse themalijnen is de zevende editie van HIER Opgewekt het grootste landelijke evenement voor lokale duurzame energie-initiatieven in Nederland.

Dit jaar vindt het evenement wederom in Spant! in Bussum plaats. U kunt zich hier aanmelden.

24 november 2017: Zie: Lokale Energie Monitor 2017: Samen Energie Opwekken Populair by Hier Opgewekt

18 november 2017: Vrijdag 17 november vond het evenement HIER Opgewekt plaats. Met ruim 900 bezoekers en meer dan dertig sessies is het evenement HIER Opgewekt het grootste landelijke evenement voor lokale energie-initiatieven in Nederland. Tijdens het evenement werden de cijfers van de Lokale Energie Monitor 2017 gepresenteerd.

10 juni 2017: Hier Opgewekt, hét evenement voor en door lokaal duurzaam. Informatie, inspiratie en ontmoeting vindt dit jaar plaats op vrijdag 17 november 2017 in Spant! in Bussum.

Jaarlijks vindt in november hét evenement HIER Opgewekt plaats. Met ruim 900 bezoekers en tientallen sessies is het evenement HIER Opgewekt het grootste landelijke evenement voor lokale energie-initiatieven in Nederland. Het staat bol van ontmoeting, informatie én inspiratie.

Op 18 november 2016 vond de vijfde editie van het evenement HIER Opgewekt plaats. Bekijk onderstaand filmpje voor een sfeerimpressie van deze dag.

30 september 2015: Op vrijdag 20 november vindt in de Fokker Terminal in Den Haag voor de vierde keer HIER opgewekt plaats. Dan komen initiatieven, VvE’s, gemeenten, corporaties, provincies en serviceverleners weer bij elkaar om elkaar te ontmoeten en ervaringen en kennis te delen. Met 900 bezoekers is het HIER opgewekt het grootste landelijke evenement voor lokale energie-initiatieven in Nederland.

HIER opgewekt biedt een boeiend programma dat zich zal richten op de drie cruciale vraagstukken van lokale initiatieven. Hoe organiseren we lokale betrokkenheid en verbinden we ons met medebewoners? Hoe realiseren we een project en maken we van ons initiatief een financieel sterke, sociale onderneming? Hoe werken we samen met gemeenten, netbedrijven en andere partners?

Deelfacetten van deze vragen komen terug in ongeveer 35 deelsessies, waar deelnemers in verschillende rondes gedurende de dag een sessie kiezen, passend bij hun kennisbehoefte. Voorafgaand aan de sessies begint de dag begint met een korte plenaire sessie met inspirerende keynote-speakers. Door de hele dag heen is er gelegenheid tot speeddaten, kennismaking met elkaar én met partners en sponsoren. Wel even aanmelden.

Zie ook: Het Netwerk e-Lokaal: Bundeling van Krachten Lokale Duurzame Energie Initiatieven –  Raad van Advies voor Lokaal Duurzaam Energiebedrijf – De P-NUTS Awards 2010: Texel Energie: Texel zelfvoorzienend – Steeds meer lokale duurzame energiebedrijven met een mini-energiecentrale – Een baanbrekende visie voor het totale energiesysteem van Nederland? – Huismerk Energie: 100% Lokale Duurzame Energie uit Nederland – The First SunForest in the World: Krijgt Nederland het eerste Zonnebos ter Wereld ? – Lokale Duurzame Energie Initiatieven Goed voor 90 MegaWatt Duurzame Energie – Huismerk Energie: 100% Lokale Duurzame Energie uit Nederland

– LDEB MeppelEnergie: Lokaal Duurzaam EnergieBedrijf Woonwijk Nieuwveense Landen in Meppel
– LDEB Nieuwveense Landen: Het Lokaal Duurzaam Energiebedrijf i.o. in Meppel
– Het Groene Net: Lokaal Duurzaam Energiebedrijf i.o. Sittard-Geleen, Beek en Stein
– We Generate: Het Energiebedrijf van de Toekomst by DOEN
– LDEB ROVA: Het Lokaal Duurzaam Energiebedrijf i.o. in Winterswijk
Duurzame Energie Veenendaal Oost (DEVO)
– De Waterkrachtcentrale Dommelstroom: Groene Stroom uit de Dommel
– Energiefabriek 013: Lokale Duurzame Energie in Tilburg Voor en Door Tilburgers
– De Zonnefarm van Bedrijventerreinen Nijmegen Zuid (BNZ): Laadpalen voor Elektrische Auto’s
– Zonne-Energie in de Utrechtse Waarden: Veertig Miljoen kWh Duurzame Energie
– De Energieneutrale Wijk Locatie Valkenburg op Marine Vliegkamp Valkenburg in Katwijk
– De ZonneWIJde Breda op Bedrijventerrein Steenakker in Breda by Breda DuurSaam
– ZonOpZorg: Doe Mee en Investeer in de 512 Zonnepanelen voor Zorghuis De Benring in Voorst
– Het Grootste Drijvend Zonnepark van Nederland: Zonnepark Bergerden in Lingewaard
– Drijvende Zonnepanelen Op Industrieterrein Westpoort in Groningen by Sunfloat
– De Groene Delta van Nijmegen: Zonnepark Nijmegen – Van Kolencentrale naar Duurzame Energie
– Solarpark Azewijn: Zonnepanelen op de Vuilstortplaats in Azewijn
– Bedrijventerrein ABC Westland Agri & Food in Poeldijk Krijgt 16000 Zonnepanelen op de Daken
– Duurzame Energie voor Twee Basisscholen by Leudal Energie: 204 Zonnepanelen op het Dak
– Gemeentehuis Voorst Voorzien van 400 Zonnepanelen by EnergieRijk Voorst
– De Grootste Zonnecentrale van Leiden met 285 Zonnepanelen op het Dak van Nieuwe Energie
– Zonnepark Barendrecht Vaanplein Langs de A15 bij Afrit Vaanpark Met 1500 Zonnepanelen
– SamenZon Tynaarlo: Zonnepanelen Langs de A28 bij Tynaarlo
– Plan Delta voor 50000 Zonnepanelen aan de Ceresweg in Tholen Krijgt Vergunning
– Peter van den Brand Varkens in Hoeven: 866 Zonnepanelen op Daken van de Stallen
– Caravan-Hilton in Zeewolde: 9000 Zonnepanelen op de Caravanstalling by Energieplusdak
– Zonnepark de ‘Griene Greide’ in Garyp met 27.000 Zonnepanelen Goed voor 7 MW
– Boer Kiest Zon II Project: Ruim 140.000 Zonnepanelen voor de Agrarische Sector by Boer Kiest Zon
– Zonnepark SADC Groene Hoek in Hoofddorp met 125.000 Zonnepanelen by SolarEnergyWorks
Zonnepark Scaldia in Vlissingen en Borssele met 220.000 Zonnepanelen by Solarfields
– Zonnepark Avri Geldermalsen Met 34.000 Zonnepanelen Op Oude Afvalberg by Solarfields
– Zonnepark De Kie in Franeker Met 29.008 Zonnepanelen by Solarfields
– Plannen Voor Groot Zonnepark op Geluidswal Veldhuizen A12 bij Utrecht
Sunport Delfzijl met 116.400 Zonnepanelen
– Eneco Zonnepark Ameland met 23.000 Zonnepanelen
– Zonnepark XXL op het TT Circuit Assen met 21.000 Zonnepanelen
– Zonnepark Ketelsteeg Zaltbommel met 14.454 Zonnepanelen by Energie van Hollandsche Bodem
– Zonnepark De Grift met 17.000 Zonnepanelen op Bedrijventerrein De Grift in Nijmegen
– Zonnepark Welschap met 12.000 Zonnepanelen op Militaire Vliegbasis Eindhoven
Zonnepark Tienbunderweg in Enschede met 11.000 Zonnepanelen by Twence en Solarcentury
– Solarpark Azewijn: 35.000 Zonnepanelen op de Vuilstortplaats in Azewijn by Pfixx Solar
– Plan Delta voor 50.000 Zonnepanelen aan de Ceresweg in Tholen by Eneco
– Zonnepark Torenweg in Middelburg met 55.000 Zonnepanelen by GroenLeven
– Zonnepark Flevokust Haven in Lelystad Met 74.000 Zonnepanelen by ENGIE
– Zonnepark Nyrstar Budel met 170.000 Zonnepanelen by Solarcentury
– Zonnepark Duurkenakker in Menterwolde Krijgt 215.000 Zonnepanelen by Sunvest
– Zonnepark Achterdiep in Hoogezand-Sappemeer met 320.000 Zonnepanelen by PowerField
– Secta 2 op Het Zonneveld in Schipsluiden: Met de Zon Meedraaiende Zonnepanelen by Solarfield
– De Buurtmolen in het Friese Herbaijum: Groene Stroom voor 460 Huishoudens by Qurrent en EWT
– Subsidie Voor Groningse Windparken Oostpolder, Westereems III en Oostpolderdijk by Innogy
– Windpark Hollandse Kust Noord Kavels I en II: Advies Voor Ondergrondse Netwerk Verbinding
– Windpark Hollandse Kust Zuid I en II: Chinook (Nuon Vattenfall)
– Offshore Windpark Borssele: 94 Windturbines Goed voor 752 MW by Siemens en Ørsted
– Het Gemini Offshore Windpark in Gebruik Genomen: 600 MW Duurzame Wind Energie
– Het Prinses Amalia Windpark levert Topprestaties
– Het Eneco Windpark Luchterduinen: 56% meer Nederlandse Windenergie op Zee
– Windparken Boven de Wadden: Groningen Wil 10 Gigawatt aan Windparken boven Waddeneilanden
– Stadsbedrijven aan de Tractieweg van Gemeente Utrecht Voorzien van 1834 Zonnepanelen
– Zonnedak Distributiecentrum Venlo Met 28.000 Zonnepanelen by KiesZon
– Zonneweide Anna’s Hoeve Op Dak Bufferbak Rioolwaterzuivering in Hilversum
– Zonnepark Hoogveld-Zuid in Uden Met 43.000 Zonnepanelen by TPSolar
– Drijvende Eilanden Met Zonnepanelen op de Haarrijnseplas in Utrecht
– Zonnepark Met 30.000 Zonnepanelen Op Voormalige Vuilstort Armhoede in Lochem by TPSolar
– Zonnepark Transberg Met 25.000 Zonnepanelen op Voormalige Vuilstort in Dordrecht by TPSolar

– Achilles 1894 in Assen Plaatst Zonnepanelen en Zonnecollectoren voor Zonneboilers op het Dak
– Het Zonnedak op Tennispark Kralingen: Crowdfundingsproject Succesvol Afgesloten
– Euroborg Groningen Wordt Meest Duurzame Stadion van Europa: 1092 Zonnepanelen Geplaatst
– Amsterdam ArenA Gaat Zonnedak Realiseren met 4200 Zonnepanelen
– Zonnedak Volendam: 1059 Zonnepanelen op het Dak van het KRAS Voetbalstadion in Volendam
– AFAS Stadion van AZ Alkmaar Krijgt 1725 Zonnepanelen
– KYOCERA Stadion van ADO Den Haag Krijgt 2900 Zonnepanelen op het Dak
– Het Nieuwe Thialf in Heereveen: Halvering Energieverbruik en 5000 Zonnepanelen op het Dak
– 1500 Zonnepanelen op Sporthal de Tulp, Sporthal de Korf en Sport- en Recreatiecomplex Wasbeek
– Stadion Galgenwaard in Utrecht Voorzien van 3380 Zonnepanelen by De Solar Store
– HONE Daglichtsysteem Zwembad Den Hommel Utrecht: Nanotechnologie Verwarmt Zwembadwater
– Nac Breda Krijgt 1.944 Zonnepanelen op Dak Rat Verlegh Stadion in Breda
– Zonnedak Zwembad De Fakkel in Ridderkerk met 510 Zonnepanelen by De Groene Stroom
– Zonnedak Met 340 Zonnepanelen Voor Honk- en Softbal Club Amsterdam Pirates
– Zonnedak Sportcentrum De Uithof Den Haag Met 8.000 Zonnepanelen by GroenLeven

Één Reactie

 1. Erik van Erne zegt:

  14 oktober 2021 om 15:22 | Permalink

  Webinar verduurzamen historische gebouwen by HIER i.s.m. RCE

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (459)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
 • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Links

  Milieunet op..