google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Offshore Windpark Borssele III en IV: 77 Windturbines (732 MW) by Blauwwind Consortium

Geschreven op 14-11-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 18 februari 2021: Het Blauwwind consortium van aandeelhouders van het in de Noordzee gelegen windpark Borssele III en IV, zal tijdens een feestelijke online ceremonie op 18 februari bekendmaken dat het windpark volledig operationeel is.

Het windpark heeft een capaciteit van 731,5 MW en bestaat uit 77 door Vestas geproduceerde V164-9.5 Megawatt turbines. De officiële ingebruikstelling vond plaats op 6 januari 2021, waarmee de bouw van het windpark op schema is afgerond.

“Dit is een geweldige prestatie van alle betrokken partijen”, aldus Roeland Borsboom, projectleider en CEO van Blauwwind. “We zijn erin geslaagd om de bouw van het windpark snel en zonder noemenswaardige problemen of incidenten af te ronden, ondanks de lastige omstandigheden die deels het gevolg waren van de coronapandemie. De vijf partners, de projectorganisatie en de (onder)aannemers hebben ongelooflijk goed samengewerkt. Daarnaast wil ik ook de aandacht vestigen op de vlotte samenwerking met zowel TenneT, die eigenaar is van het offshore substation Borssele Beta, als Østed, onze buren van het Borssele I en II project. Vandaag vieren we met trots de overdracht van het project aan het operationele Blauwwind team.”

“Het Blauwwind consortium, momenteel bestaande uit Partners Group (een wereldwijde vermogensbeheerder in private markten, 45%), Shell (20%), Diamond Generating Europe (15%), Van Oord (10%) en Eneco (10%), heeft de aanbesteding van het project door het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken in december 2016 gewonnen. In juni 2018 werd het project goedgekeurd en was het financieel rond en in oktober 2019 werd de eerste monopaal geplaatst. Het windpark zal naar verwachting 3.000 Gigawatt uur (Gwh) per jaar produceren, wat overeenkomt met het jaarlijkse stroomverbruik van zo’n 825.000 Nederlandse huishoudens. Shell Energy Europe Limited en Eneco hebben contracten afgesloten om ieder 50% van de geproduceerde stroom te gaan verkopen. Het onderhoud en de operationele werkzaamheden zullen worden uitgevoerd vanaf een permanent bemand zogenoemd service operations vessel dat Oostende als thuisbasis zal hebben.

8 december 2020: Het Deense energieconcern Ørsted heeft zijn helft van het offshore windpark Borssele (kavels 1+2) volledig in gebruik genomen. De realisatie van het 752 megawatt (MW) grote windpark werd in juli 2016 vergund. De daadwerkelijk bouw startte begin 2020 in een wereld zonder pandemie en is ondanks corona binnen 9 maanden voltooid. Mooie prestatie!

De combinatie Blauwwind meldde gisteren dat ook op de andere helft (kavels 3+4, samen 732 MW) de laatste turbine inmiddels staat. Nog even testen en dan draait Windpark Borssele op vol vermogen, goed voor zo’n 5% van het Nederlandse elektriciteitsverbruik.

8 april 2019: Windpark Borssele 1+2 van Ørsted krijgt kunstmatige riffen voor kabeljauw. Ørsted creëert bij het windpark geschikte leefomgevingen en voedplaatsen voor zowel jonge als volwassen Atlantische kabeljauw (als paraplusoort).

Ørsted heeft nauw samengewerkt met onderzoekers van Wageningen Marine Research (WMR) in het ontwerp van de kunstmatige riffen. Vier van deze kunstmatige, harde substraatpijpriffen worden volgend jaar geplaatst tijdens de bouw van het windpark. WMR gaat het ecologische effect van het project monitoren in de jaren na de installatie.

Elk van de vier 4 kabeljauwriffen heeft een diameter van ongeveer 10 meter en is tussen de circa 0,5 en 3 meter hoog. De gebruikte betonnen buizen hebben verschillende diameters om complexiteit in het rif te verwerken. Dit zal ook een habitat creëren voor andere en kleinere soorten dan alleen de kabeljauw. De kabelpijpriffen worden in 2020 geïnstalleerd.

Het monitoringprogramma wordt van 2021 tot 2023 uitgevoerd door onderzoekers van WMR. Monitoring gebeurt via het verzamelen van data over het gedrag van de Atlantische kabeljauw met behulp van akoestische telemetrie in combinatie met akoestische tags. De resultaten van de monitoring worden openbaar gemaakt nadat het programma is voltooid.

30 juni 2018: Het Blauwwind consortium heeft aangekondigd dat de financiering van de Windparken Borssele III en IV in de Noordzee rond is. Dit luidt de start in van de bouw en inbedrijfstelling van 77 V164 9,5 MW windmolens van MHI Vestas met een totale capaciteit van 731,5 MW, goed voor het energieverbruik van zo’n 825.000 huishoudens.

De totale productie per jaar wordt naar verwachting 3.000 gigawatt uur (GWh). In het vierde kwartaal van 2019 starten de bouwwerkzaamheden en de productie gaat begin 2021 van start. Zie ook: Groene Stroom Windpark Borssele III/IV Op Zee Zo Goed Als Uitverkocht by Eneco

De leden van het Blauwwind consortium zijn Partners Group (45%), Shell (20%), DGE, dochter van Mitsubishi Corporation (15%), Eneco Groep (10%) en Van Oord (10%). Het consortium heeft met Shell en Eneco Groep overeenkomsten afgesloten (Power Purchase Agreements) waarin is vastgelegd dat zij voor een periode van 15 jaar allebei 50% van de door de windparken gegenereerde energie gaan afnemen.

8 april 2018: Het consortium Two Towers is de winnaar van de tender voor het innovatiekavel Borssele V in de Noordzee. Het is de verwachting dat het windpark met een vermogen van 19 MW vanaf 2021 voldoende duurzame stroom levert voor ruim 25.000 huishoudens.

Windmolens die vorming van oesterbanken stimuleren en het ecosysteem van de Noordzee verbeteren. Een innovatief montagesysteem tussen de mast en de fundering, zodat windmolens langer meegaan en minder onderhoud nodig hebben. Een verbeterde coating, die windmolens beter beschermt en kostenefficiënter maakt. Dat zijn de innovaties die Two Towers gaat testen met twee windmolens.

Het innovatiekavel, een proefgebied tussen de al eerder gegunde kavels Borssele I en III, biedt de mogelijkheid om nieuwe, al ver ontwikkelde technieken in de praktijk te testen en te demonstreren aan windparkbouwers wereldwijd. Zo wordt een bijdrage geleverd aan de kostprijsreductie van windenergie op zee, de kennisopbouw en concurrentiepositie van Nederland. Voor het testen van de innovaties krijgt het Two Towers consortium bestaande uit van Van Oord Renewable Finance, Investri Offshore en Green Giraffe Holding een innovatiesubsidie van maximaal 15 miljoen euro. Daarnaast krijgt het voor de geleverde stroom een maximale subsidie van 35 miljoen euro.

Door de afwezigheid van bodemverstorende activiteiten, zoals sleepnetvisserij, kunnen zich in de buurt van windmolens nieuwe ecosystemen ontwikkelen. Om dit natuurproces te stimuleren worden op het innovatiekavel oesterbanken aangelegd. De oesterbanken voorkomen erosie van de bodem rond de fundering van de windmolens en helpen het herstel van het maritieme ecosysteem in de Noordzee. Op de bodem komen stenen van diverse soorten en afmetingen die de stroming van het water en het omwoelen van de bodem beperken, zodat er een ideale leefomgeving voor oesters ontstaat. De stenen zijn verrijkt met kalkhoudend schelpmateriaal; een goede basis voor de oesters. Bij de aanleg worden oesters in verschillende levensstadia toegevoegd, die zich vervolgens vermeerderen en verspreiden door de Noordzee. Goed nieuws voor de oesters, maar niet voor culinaire liefhebbers, want de oesterbanken worden niet geoogst en blijven op het rif om de zeebodem verder te herstellen en het ecosyteem te ontwikkelen.

Een innovatieve klemverbinding tussen de fundering en de mast maakt de bouw van windmolens gemakkelijker en goedkoper. Een op aluminium gebaseerde bescherming zorgt voor een hogere levensverwachting van de mast en heeft minder onderhoud nodig. Daarnaast zal een innovatief coatingsysteem worden toegepast waardoor corrosie op een efficiënte, veilige en milieuvriendelijke manier wordt bestreden De levensduur en het rendement van investeringen wordt hierdoor verhoogd.

Two Towers heeft aangegeven in 2020 te starten met de bouw en het windpark in 2021 gerealiseerd te hebben met twee turbines van 9.5 MW. Hiermee krijgt het windpark een totaal geïnstalleerd vermogen van 19 MW.

8 januari 2018: De Partners Group treedt toe tot het Borssele III/IV Blauwwind consortium. De overeenkomst is het resultaat van een door consortiumleden Shell, Diamond Generating Europe, een 100% dochter van Mitsubishi Corporationen, en Eneco Groep volgens planning uitgevoerde evaluatie inzake de wijze waarop het Borssele III/IV project het best gefinancierd kan worden.

Partners Group heeft veel ervaring met het ondersteunen van wind op zee en wind op land projecten op locaties over de hele wereld, zoals recent in Australië en Duitsland.

De windparken Borssele III en IV zullen naar verwachting ongeveer 3.000 GWh per jaar gaan produceren, wat overeenkomt met het elektriciteitsverbruik van zo’n 825.000 huishoudens. De windparklocaties bevinden zich op een afstand van 22 kilometer van de Zeeuwse kust.

Partners Group bezit nu een aandeel van 45% in het Blauwwind Consortium. Shell 20%, DGE 15%, Eneco Groep 10% en Van Oord 10%. Shell en Eneco Groep zullen ieder de helft van de door Windpark Borssele III en IV te produceren duurzame energie afnemen.

6 juli 2017: Siemens Gamesa en Ørsted (voorheen DONG Energy) hebben een overeenkomst getekend voor de levering van 94 8-MW-windturbines voor het offshore windpark Borssele 1 en 2. De overeenkomst omvat naast de levering tevens het onderhoud van de turbines. Het windpark wordt 22 kilometer uit de kust van de provincie Zeeland op een diepte van 14 tot 38 meter gebouwd en heeft een oppervlak van 128,3 km2.

De 8-MW winturbine is gebaseerd op het bestaande offshore-platform met direct drive generator van Siemens Gamesa dat zich al ruimschoots in de praktijk heeft bewezen. In de 6 tot 8 MW-klasse zijn al meer dan 200 windturbines met directe drive generatoren geïnstalleerd en in gebruik genomen in offshore-windparken.

De elektriciteitsproductie van één enkele Siemens Gamesa 8-MW windturbine is voldoende om meer dan 10.000 Nederlandse huishoudens van elektriciteit te voorzien. De totale opbrengst van het 752-MW grootte project zal voldoende zijn om het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van een miljoen huishoudens af te dekken.

Siemens Gamesa en DONG Energy hebben al eerder samengewerkt bij diverse offshore-windparken, zoals London Array, West of Duddon Sands en Westermost Rough in het Verenigd Koninkrijk, het Anholt-project in Denemarken en bij Borkum Riffgrund 1 en Gode Wind 1 en 2 voor de Duitse kust.

Kavel 5 wordt aangewezen als locatie voor een windpark met een totaal opgesteld vermogen van minimaal 6 MW en maximaal 20 MW. In het windpark Borssele 5 worden uitsluitend turbines met, per turbine, een minimaal nominaal vermogen van 6 MW geplaatst.

Zie ook: Het grootste windpark van Europa en het grootste windpark van de wereld – Het Eneco Windpark Luchterduinen: 56% meer Nederlandse Windenergie op Zee – Het Prinses Amalia Windpark – Het Gemini Offshore Windpark – Eneco Windpark Delfzijl Noord –  Het Norther Windpark by Elicio en Eneco – Meewind: Investeren in Duurzame Windenergie Parken Belwind 1, Northwind en Nobelwind – Belwind gaat er komen: 330 MegaWatt duurzame energie erbij

12 december 2016: Het tweede gedeelte van het offshore Windpark Borssele 3 en 4 wordt gebouwd door een consortium onder leiding van Shell. In het consortium zitten Van Oord, Eneco, Mitsubishi-dochter DGE en Shell. Ieder bedrijf heeft zijn eigen inbreng. Shell organiseert de bouw van Borssele 3 en 4. De windturbines worden bestelt bij Vestas de Deense fabrikant van windturbines. Van Oord zal de windmolens installeren. Energieleverancier Eneco neemt de groene stroom af. DGE zorgt voor de financiering van het hele project.

Naast Borssele 3 en 4 zullen er nog drie windmolenparken worden aangelegd voor de kust van van Zuid- en Noord-Holland. Deze offshore windmolenparken zullen in 2017, 2018 en 2019 worden uitgegeven. Ze komen te liggen ter hoogte van Noordwijk en Egmond.

Windpark Borssele

14 november 2015: Mooi hoor. In de komende jaren wordt gestart met weer een aantal nieuwe windparken voor de Nederlandse kust. In december 2015 staat de tender voor het Windpark Zone Borssele 1 en 2 op het programma. Ben benieuwd wie deze windparken gaat realiseren.

Het Rijk wil kavelbesluiten nemen voor twee windparken op zee bij Borssele in kavels 1 en 2. Beide zijn circa 350 MW groot en liggen in het windenergiegebied Borssele zoals aangewezen in het Nationaal Waterplan. Dit gebied ligt buiten de 12 mijlszone voor de kust van Zeeland.

Nadat de voorbereiding van de kavelbesluiten voor kavels 1 en 2 in gang is gezet, start nu de voorbereiding van de kavelbesluiten voor kavels 3 en 4. De verwachting is dat aanvragen per najaar 2016 mogelijk is.

Kavel 5 beteft een innovatie kavel, dat bestaat  uit maximaal twee windturbines en komt te liggen binnen de grenzen van kavel 3, dan wel kavel 4. Kavel 5 zal een eigen regeling krijgen.

Wie alles wil weten over de aanleg van het elektriciteitsnet op zee voor het geplande offshore windpark Borssele kan sinds terecht op een speciale website Net op zee Borssele met allerlei informatie over de voorbereidingen, de planning en de impact van dit windpark voor de Zeeuwse kust. Als alles volgens plan verloopt, gaat Windpark Borssele 1 in 2019 en Windpark Borssele 2 in 2020 stroom leveren aan het net.

Zie ook: Het Gemini Offshore Windpark: Funderingen Buitengaats en Zee-Energie Geplaatst – Het Prinses Amalia Windpark levert Topprestaties – Het Eneco Windpark Luchterduinen: 56% meer Nederlandse Windenergie op Zee – Meewind: Investeren in Duurzame Windenergie Parken Belwind 1, Northwind en Nobelwind – Belwind gaat er komen: 330 MegaWatt duurzame energie erbij ! – Het Norther Windpark by Elicio en Eneco: Het Grootste Offshore Windpark van België – Windpark Hollandse Kust Zuid I en II: Bedrijfsleven Gaat Zonder Subsidie Op Zee Bouwen

7 Reacties

 1. Kees zegt:

  29 september 2017 om 15:13 | Permalink

  HSM Offshore Bouwt TenneT’s Tweede Borssele Platform Voor Windparken op Zee

  TenneT heeft HSM Offshore uit Schiedam gecontracteerd voor de bouw van het offshore transformatorstation (platform) Borssele Beta. HSM was, met de contractering voor het platform Borssele Alpha in februari van dit jaar, al de beoogde partij voor deze opdracht. De platformen zijn een onmisbare schakel in het aansluiten van te bouwen windparken op zee bij Borssele.

  HSM Offshore draagt voor TenneT zorg voor de engineering, de constructie, transport, installatie, de aansluiting en het testen van beide offshore platformen.

  Borssele Alpha en Beta hebben beide een aansluitcapaciteit van 700 MW (megawatt) voor windparken op zee. Platform Alpha moet gereed zijn in 2019, platform Beta in 2020. TenneT, netbeheerder op land en op zee, realiseert een net op zee met een capaciteit van minstens 3.500 MW via vijf offshore aansluitingen. Van 2019 tot 2023 gaat er volgens een gestandaardiseerd concept jaarlijks een aansluiting in bedrijf met een capaciteit van 700 MW.

 2. Orvin zegt:

  3 oktober 2017 om 16:16 | Permalink

  DONG Energy becomes Ørsted as it abandons fossil fuels and focuses on renewable energy

  Danish DONG Energy announced that it has fully abandoned power generation from oil and gas, and is changing its name to Ørsted to pledge its commitment to clean energy technologies. DONG Energy used to stand for Danish Oil and Natural Gas, and as Thomas Thune Andersen, Dong chairman said, it does not longer represent what the company now is.

  The company sold its upstream oil and gas business, and has announced that it will stop all use of coal. Last week, it completed the divestment of its upstream oil and gas business to the global manufacturer of petrochemicals INEOS, with the 430 employees transferred to the new owner.

  After the company holds a general meeting on October 30th to approve the change of name, it will be called Ørsted, which is inspired by the Danish scientist Hans Christian Ørsted who discovered electromagnetism in 1820, laying the foundation of how today’s world is powered.

  Ørsted vision will be a world that runs entirely on green renewable energy, and the company’s contribution will be to develop more offshore wind farms, bioenergy plants and waste-to-energy solutions.

 3. Erik van Erne zegt:

  6 augustus 2018 om 18:42 | Permalink

  Eerste Onderstel Windmolengebied Borssele Met Succes Geplaatst

  Zondag 5 augustus is het circa 55 meter hoge en 2730 ton zware onderstel voor het windmolengebied Borssele I vanuit de werf van HSM in Schiedam naar haar definitieve locatie gevaren. Direct daarna is het op de zeebodem plaatsen van het jacket van start gegaan. In de vroege ochtend van maandag 6 augustus is het jacket met succes geplaatst.

 4. Erik van Erne zegt:

  31 mei 2019 om 17:46 | Permalink

  Hollandse Wind uit Windpark Borssele III/IV voor Stedin by Eneco

  Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in de bedrijfsvoering van Stedin, aldus Judith Koole, COO van Stedin.

 5. Erik van Erne zegt:

  31 mei 2019 om 17:47 | Permalink

  Hollandse Wind uit Windpark Borssele III/IV voor Microsoft by Eneco

  Ernst-Jan Stigter, directeur Microsoft Nederland vertelt waarom zij kiezen voor wind uit Borssele III/IV.

 6. Erik van Erne zegt:

  31 mei 2019 om 17:49 | Permalink

  Hollandse Wind uit Windpark Borssele III/IV voor DSM by Eneco

  Hollandse Wind uit Borssele III/IV voor duurzame koploper Koninklijke DSM.

 7. Erik van Erne zegt:

  31 mei 2019 om 17:51 | Permalink

  Hollandse Wind uit Windpark Borssele III/IV voor Royal Schiphol Group by Eneco

  Door samenwerking stimuleren Royal Schiphol Group en Eneco de transitie naar een duurzame economie.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (457)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Links

  Milieunet op..