Het Nationaal Energietraineeship: Trainees Gaan Aan De Slag Met De Energietransitie
Geschreven op 6-1-2022 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingDe jeugd heeft de toekomst en wil een bijdrage leveren aan een duurzamere maatschappij. Ze snappen dat een integrale aanpak en vergaande samenwerking tussen overheden en organisaties uit de energiesector, mobiliteit, gebouwde omgeving en industrie nodig is om de doelen uit het Klimaatakkoord te realiseren.
Binnen het Nationale Energietraineeship werkt op dit moment een groep jonge ambitieuze talenten iedere vrijdag samen aan projecten. Ze leren op deze manier over grenzen kijken, grenzen van organisaties, grenzen van rollen en functies, hun eigen grenzen. Samen vormen ze een netwerk over de gehele keten.
Het Nationaal Energietraineeship zorgt voor kwalitatief hoog opgeleide en getrainde professionals die de energietransitie gaan realiseren. Het traineeship stoomt ze klaar tot integrale denkers, die samenwerken en één groot hecht netwerk vormen. Dit leidt tot synergie in de gehele keten, binnen en tussen branches, regionale spelers en organisaties.
Het Nationale Energietraineeship is een speciaal voor het werkveld van de energietransitie ontwikkeld programma van twee jaar. De trainees werken in die periode vier dagen per week bij één van deelnemende organisaties. De vijfde dag is de traineedag. Dan werkt de trainee aan persoonlijke ontwikkeling door trainingen, intervisie en coaching. Hierbij wordt o.a. aandacht besteed aan communicatievaardigheden, timemanagement en projectmanagement. Ook onderwerpen zoals vitaliteit en systemisch denken zijn een belangrijk onderdeel van het traineeprogramma. Traineedagen worden regelmatig afgesloten met een gastspreker, een expert uit het werkveld van de energietransitie die ervaringen deelt met de trainees.
Daarnaast leren de trainees samen met hun medetrainees integraal samen te werken aan uitdagende projecten bij de deelnemende organisaties. Naast hun eigen organisatie leren de trainees hierdoor ook de andere organisaties binnen het werkveld van de energietransitie kennen. Hierdoor ontwikkelen ze inzicht in de verschillenden belangen en werkwijzen van de diverse organisaties. De focus ligt op het ontwikkelen van een integrale aanpak van de vele vraagstukken in de energietransitie.
Sommige dingen maken pas echt indruk als je ze zelf ervaart. Daarom gaan de trainees met elkaar onder andere een ‘nul op de meter’-woning bekijken, ze nemen een kijkje in een gas- en/of kolencentrale. Ze gaan ervaren hoeveel geluid een windmolen maakt en bezoeken zonnevelden. We laten ze ontdekken hoe waterstof wordt gemaakt en hoe CO2 wordt afgevangen.
De trainees organiseren zelf het Nationaal Energie Congres. Hier ontmoeten alle betrokken partijen elkaar en gaat de hele keten in gesprek over de integrale aanpak die nodig is om deze transitie vorm te geven.