Industrieterrein vd Toekomst: Duurzaam Industriepark Cranendonck in Schitterend Natuurgebied
Geschreven op 28-5-2011 - Erik van Erne. Geplaatst in Duurzaam, Energie en Besparing, NatuurIn Budel staat een enorm zwaar industrieterrein. Hier wordt maar liefst 1% van alle energie in Nederland gebruikt om het product zink te maken.
Er is een wedstrijd geweest waarin studenten werden uitgedaagd om dit industrieterrein te verduurzamen. Joris putman ging voor het Green Dream District ging op bezoek bij Nyrstar.
Het was natuurlijk niet de bedoeling van het filmpje, maar zoals Joris Putman het zelf zegt: in dit prachtige natuurgebied ligt dit zware industrieterrein en ik vraag mij dan direct af hoe is het mogelijk. Wie heeft er ooit toestemming gegeven voor de vestiging van zware industrie in een schitterend natuurgebied. Wie heeft dat op zijn geweten?
Onbegrijpelijk dat dat allemaal kan. Sterker nog, men is nu van plan om nog fors wat bedrijven te vinden die zich naast energieslurper Nyrstar gaan vestigen op het Duurzaam Industriepark Cranendonck (DIC). in dit schitterende gebied. Dit zink producerende bedrijf verbruikt evenveel energie als de hele stad Eindhoven, tegelijk komt er veel warmte vrij en Nyrstar wil die vrijkomende warmte gaan benutten bij andere bedrijven.
Donderdag 21 april 2011 heeft - zoals dat officieel heet – de aanwijzing van beschermd dorpsgezicht voor Budel-Dorplein plaatsgevonden. Dat betekent dat Budel-Dorplein gezien wordt als een uniek en waardevol erfgoed, dat voor de toekomst behouden moet blijven. In het ontwerp bestemmingplan voor het Duurzaam Industriepark Cranendonck (DIC ) dat later dit jaar in procedure gaat, wordt rekening gehouden met de beschermde status. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) wil dat het historische industriële karakter zichtbaar blijft. Voor het DIC heeft dat concreet gevolgen voor de inrichting van de driehoek. Het RCE stelt hier de eis dat de lijnen (straten) van de oorspronkelijke plattegronden herkenbaar blijven. Die plattegronden zijn begin 1900 gemaakt door de gebroeders Dor, stichters van de zinkfabriek en bouwers van Budel-Dorplein.
In het ontwerp bestemmingsplan voor het DIC zijn de lijnen al ingetekend. Het ontwerp voldoet daarmee aan de eisen van het RCE en het beschermd dorpsgezicht. Hoe die lijnen in de toekomst ingevuld gaan worden, wordt niet voorgeschreven. Wat dat betreft zijn er veel mogelijkheden, bijvoorbeeld in de vorm van gebouwen, straten, paden, een kunstwerk, een groenstrook, een bomenrij, water of nog iets heel anders. In de uitwerking van de inrichtingsplannen zullen daarvoor alternatieven worden uitgewerkt.