Het Grootste Drijvend Zonnepark van Nederland: Zonnepark Next Garden (Bergerden) Lingewaard
Geschreven op 18-9-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing1 september 2018: Mooi hoor. Afgelopen vrijdag is het drijvende zonnepark met 6.150 zonnepanelen officieel geopend.
Het project is bijzonder omdat de panelen op water drijven en het park niet is aangelegd door de overheid of het bedrijfsleven, maar door Lingewaarders zelf. Door middel van crowdfunding wisten de initiatiefnemers van Lingewaard Energie genoeg geld op te halen om het park te realiseren.
24 maart 2018: Na een lange aanloop is op 18 januari 2018 dan eindelijk de spade de grond ingegaan voor de bouw van het Drijvende Zonnepark Lingewaard. De civiele aannemer van Dalen uit Huissen is voortvarend aan de slag gegaan. In 2 dagen tijd is de duiker aangebracht en bijna de gehele keerwand op zijn plek gezet.
Ondanks een kleine tegenslag door de vondst van kabels die volgens tekening niet op deze plek hadden mogen liggen, is er stevig doorgewerkt. Voor komende week staat het storten van de fundering gepland. Deze fundering is benodigd voor de transformator die later door Liander wordt geplaatst. Via deze transformator zal straks de zonnestroom op het openbare net worden gezet.
Bij de installateur zijn de eerste pallets met zonnepanelen gearriveerd. Nog dit jaar drijven er 6.150 zonnepanelen op het gietwaterbasin.
4 september 2017: Zo, we zijn bijna twee jaar verder en de realisatie van het grootste drijvende zonnepark van Nederland met 6.150 zonnepanelen is weer een stapje verder. De tuinbouwbedrijven in Next Garden (voorheen Bergerden) zijn akkoord met de aanleg op het centrale gietwaterbassin van het glastuingebied.
Onder de naam Next Garden presenteren glastuinbouwgebied Bergerden, herstructureringsgebied Huissen-Angeren en bedrijventerrein Agropark in de gemeente Lingewaard zich sinds vorig jaar als één tuinbouwcluster.
18 september 2015: Lingewaard Energie gaat het eerste grote drijvende zonnepark in Nederland realiseren waarmee duurzame energie wordt opgewekt voor 350 huishoudens in de gemeente Lingewaard in Oost-Gelderland.
In December 2014 hebben meer dan 50 personen een toezegging gedaan om te investeren in het nog te bouwen zonnepark op het gietwaterbassin van Gietwaterbedrijf Bergerden in Lingewaard. Daarmee is de eerste 25% van de investeringskosten van het park gedekt. Met deze toezegging is in 2014 een subsidie aangevraagd bij de provincie Gelderland. De komende maanden gaat men vervolgstappen zetten om te komen tot realisatie van het project in het voorjaar van 2016.
Als alles volgens plan verloopt en de financiering helemaal rond komt, gaat men in het tuinbouwgebied Bergerden in het hart van de gemeente Lingewaard aan de slag om een drijvend zonnepark aan te leggen in het circa 3,5 hectare groot gietwaterbassin, dat de centrale voorziening van gietwater voor alle tuinders in het gebied verzorgt. In de eerste fase worden in volgens de huidige plannen ongeveer 1500 zonnepanelen gei?nstalleerd.
Drijvende zonnepanelen hebben als voordeel dat zij een hogere opbrengst genereren. In Nederland zijn inmiddels enkele kleinere systemen gerealiseerd.
Zie ook Drijvende Zonnepanelen Op Industrieterrein Westpoort in Groningen by Sunfloat – Drijvend Met de Zon Meedraaiend Rond Zonnepanelenveld in de Eisenhowerplas in Elst– Nationaal Consortium Zon op Water Gaat Drie Drijvende Zonneparken van 100 MW Realiseren – Zeventien Gemeenten Regio Arnhem-Nijmegen: Duurzame Energie by De Groene Stroomfabriek – Zon op Zee: Drijvend Zonnepark op Noordzee – Floating Solar-at-Sea by Oceans of Energy
Tags: Duurzaam
Erik van Erne zegt:
8 december 2020 om 15:12 | Permalink
Ondergrondse Warmtebel Voor Tuinbouwgebied NEXTgarden In Lingewaard?
Op de rol staan windturbines, power-to-heat en zonthermie. De ambitie van de gemeente en de tuinders is om het energieverbruik door tuinbouwbedrijven en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen nog verder terug te brengen. Daarvoor loopt nu een onderzoek naar hogetemperatuuropslag (HTO).
Om pieklasten in de winterse warmtevraag met zomerse warmteoverschotten uit restwarmte, geo- of zonthermie in te vullen, loopt nu een onderzoek naar hogetemperatuuropslag.
De achtergrond daarvan is dat de warmtevraag in de glastuinbouw verloopt volgens het ‘badkuipmodel’, dat wil zeggen in de winter hoog, in de zomer laag en daartussen af- en oplopend. Een bron die constant warmte aanbiedt, zoals restwarmte uit de industrie of aardwarmte, leidt in de zomer tot een warmteoverschot.
Bij zonthermie geldt dat nog meer, omdat de warmte dan juist in de zomer vrijkomt. Opslag van de zomerwarmte om deze in de winter te gebruiken, zou vraag en aanbod gedurende het jaar beter in balans kunnen brengen en het totale warmteverbruik verminderen doordat het overschot aan warmte niet meer verloren gaat. Daarnaast kan het de CO2-uitstoot verminderen doordat gasverbruik in piekperiodes niet meer nodig is.
Met € 11/GJ lijkt HTO, afgezien van aardgas, financieel een aantrekkelijke optie. Dit omdat het geschikt kan zijn voor een lastig in te vullen pieklast, waarvoor verder alleen duurdere opties beschikbaar zijn, zoals overdimensionering van andere installaties. De techniek werkt volgens hetzelfde principe als warmtekoudeopslag, alleen gaat het bij HTO om boven- of ondergronds opgewarmd water van hogere temperaturen, namelijk 70-90°C tot maximaal 125°C.
Het aantal HTO-projecten neemt vanwege de energietransitie toe. In Nederland zijn al verschillende projecten uitgevoerd, onder andere bij de aardwarmte-installatie van cressenkwekerij Koppert Cress in Monster en bij auberginekwekerij Gebr. Van Duijn in Steenbergen, die het combineert met een biomassacentrale.
Dat betekent niet dat de techniek in heel Nederland toepasbaar is, omdat de bodem overal anders is. Om HTO veilig, betrouwbaar en kosteneffectief en binnen de wettelijke kaders toe te passen, is meer kennis en onderzoek nodig. TNO doet daarvoor onderzoek binnen het Europese project Heatstore.