Het Fietspad van de Toekomst: SolarPath – Zonnepanelen Fietspad Bij N225 Rhenen by Easypath
Geschreven op 26-1-2020 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing23 september 2021: Om innovatieve ideeën op te halen over de toekomst van het fietspad én om met de regio in gesprek te gaan, schreef de provincie Utrecht eind 2019 de prijsvraag ‘Het Fietspad van de Toekomst’ uit.
Drie prijswinnende bedrijven hebben afgelopen jaar de kans gekregen om hun idee in de praktijk uit te voeren op de N225.
De opvallende blauwe Bliksemsnelle Baan van winnaar KWS Infra is in het najaar van 2020 uitgeprobeerd. Het blauwe pad was aangelegd tussen Doorn en Leersum en gaf snelle fietsers de kans om makkelijker in te halen.
De Bliksemsnelle Baan bestond uit een fietsvriendelijke berm met grasbetontegels, een grijze baan waarop de single fietser kan rijden en een blauwgekleurde baan om in te halen.
Uit de monitoring en evaluatie blijkt dat de Bliksemsnelle Baan ervoor zorgde dat alleenrijdende fietsers inderdaad meer naar buiten gingen rijden (69% van de niet elektrische fiets reed op de zwarte buitenbaan. Voor de blauwe baan reed 50% op dit deel van het fietspad), waardoor er meer ruimte ontstond om in te halen.
De gemeten gebruikservaring was echter overwegend negatief: veel fietsers vonden het pad te smal voor dit concept. Hoewel de blauwe baan weer weg is, blijft de provincie aan de slag met het achterliggende vraagstuk: hoe zorgen we dat alle soorten fietsers met verschillende snelheden prettig kunnen fietsen?
Bij bedrijventerrein Remmerden tussen Elst en Rhenen, ligt de pilot ‘Boomveer’ van winnaar boomkwekerij Ebben. Boomveren zijn lichtgewicht bomen die niet met hun wortels in de bodem staan, maar in een technische constructie die nauwelijks ruimte vraagt.
Deze pilot heeft als doel om de fietsbeleving te bevorderen door bomen te plaatsen op een locatie waar dat nu niet kan: op de pilotlocatie liggen veel kabels en leidingen in de grond waardoor een normale boom niet geplaatst kan worden. Fietsers krijgen ook op deze plaats bescherming tegen wind en zon door de boomveren.
Daarnaast wordt onderzocht of de boomveren stroom kunnen opwekken. De boomveren blijven minimaal twee jaar staan. Ondertussen wordt monitoring uitgevoerd over de bovengenoemde aspecten.
De derde pilot ‘UpCycling’ van winnaar Movares wordt niet op straat uitgevoerd. Het doel was het ontketenen van een kentering in het denken, met als ultieme vertaling dat de fiets letterlijk centraal komt te staan in de kernen langs het Fietspad van de Toekomst en dat daarmee het doorgaand autoverkeer zal afnemen.
In het afgelopen jaar heeft Movares met de provincie gewerkt aan een uitwerking van dit idee. Een aantal belangrijke onderdelen van het uiteindelijke voorstel waren: een licht slingerende baan van circa vijf meter breed met gele kantmarkering voor auto én fiets, een adviessnelheid van 15 km/uur, voorrang verlenen aan fietsers en fietsers niet inhalen en een totale experimentperiode van twee weken van het concept.
Hoewel de uitwerking veel interessante aanknopingspunten biedt om de fiets een prominentere plek te geven op de N225, zal er geen experiment op straat plaatsvinden. De belangrijkste reden daarvoor is de risico’s rond verkeersveiligheid: er rijdt veel autoverkeer op de N225 dat geen goede alternatieve route heeft. Het versmallen van de weg en mengen van auto’s en fiets zorgt ervoor dat grotere voertuigen elkaar niet goed kunnen passeren en dat één of enkele fietsers gevolgd gaan worden door een rij van auto’s.
De provincie blijft fietsinnovatie stimuleren via het Fietspad van de Toekomst. Bij bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheden in de regio Utrecht veel expertise en innovatieve kennis over fietsen aanwezig. Door meer samen te werken, nieuwe projecten te starten en kennis uit te wisselen stimuleren we innovaties voor slim, duurzaam en veilig fietsen. Zo komt Utrecht steeds meer op de kaart als internationaal fietskennis- en innovatiecentrum.
26 januari 2020: In de week van 3 februari 2020 start de provincie Utrecht met het aanbrengen van zonnepanelen op een stukje fietspad van 25 meter langs de N225 bij Rhenen, ter hoogte van Remmerden.
Het is een proef om te kijken of fietspaden kunnen bijdragen in de opwekking van duurzame energie.
De werkzaamheden duren tot en met 20 februari en worden uitgevoerd door Easypath. Voor fietsers is er tijdens de uitvoering een korte omleidingsroute ter plaatse.
Het stukje fietspad bij Rhenen maakt deel uit van Het Fietspad van de Toekomst, langs de N225, tussen Utrecht Science Park en Wageningen. Hier kunnen nieuwe ideeën en innovaties worden toegepast en getest om het fietsen nog aantrekkelijker te maken. De provincie Utrecht trapt af met het aanbrengen van zonnepanelen in het fietspad over een lengte van 25 meter. Het gaat om panelen met geïntegreerde elektrische verwarming. De opgewekte energie wordt gebruikt om het fietspad te verlichten en om het te verwarmen in de winter om gladheid tegen te gaan. Dit laatste komt de verkeersveiligheid ten goede en voorkomt dat er gestrooid moet worden waarbij er zout op de weg en in de bermen achterblijft.
In december 2019 is een prijsvraag uitgeschreven om ideeën aan te dragen om het fietsen nog leuker en aantrekkelijker te maken. Bedrijven en particulieren kunnen hun ideeën voor Het Fietspad van de Toekomst nog tot en met 3 februari 2020 inzenden. De inzenders maken kans op mooie prijzen en de beste ideeën worden uitgevoerd in de vorm van een pilot op of langs Het Fietspad van de Toekomst, langs de N225 tussen Utrecht Science Park en Wageningen.
De proef met de zonnepanelen levert een bijdrage aan de ontwikkeling van duurzame energie uit weginfra. Bij een positieve uitkomst, kunnen zonnepanelen op fietspaden een belangrijke bijdrage leveren aan de reductie van het gebruik van fossiele brandstoffen en het verduurzamen van de provinciale infrastructuur. Doordat de zonnepanelen zich op de bestaande wegverharding bevinden, is er sprake van dubbel ruimtegebruik. Er hoeft geen landbouw- of natuurgrond te worden gebruikt en het landschap wordt niet aangetast. Deze zomer legt de provincie ook zonnepanelen aan op het fietspad langs de N417 bij Maartensdijk, over een lengte van 350 meter. Het gaat hier om een grootschalige proef waarbij de provincie ervaring wil opdoen met de aanleg en het rendement van zonnepanelen en met het meerjarig onderhoud ervan.
Easypath brengt duurzame prefab betonnen fietspadelementen met geïntegreerde zonne-energiepanelen op de markt onder de merknaam SolarPath. De betonnen fietspadelementen worden voorzien van een toplaag met zonnecollectoren. De energie die het fietspad opbrengt, zal gebruikt worden om omliggende gebouwen, woningen, openbare ruimten, straatverlichting en signalering van stroom te voorzien. De toplaag met zonnecollectoren voldoet aan de wetgeving en is voldoende stroef om ook onder natte omstandigheden voldoende grip te bieden aan fietsers en eventueel wandelaars.
Zie ook: De Wattway Solar Road: De Zonnepanelen Energiemat op de N401 bij Kockengen by BAM Infra – SolaRoad in Krommenie: Eerste Energie Opwekkend Fietspad van Nederland by Ooms – SolaRoad Levert Stroom Voor Openbare LED-verlichting Bedrijvenpark Stepelo-De Greune in Haaksbergen – Solar Roadways: een weg met ingebouwde Solar Road Panels – Reparatie SolaRoad N218 Bij Spijkenisse Niet Mogelijk: Pilot Beëindigd by Provincie Zuid-Holland – Fietspad in Lab op Straat met 100% Gerecycled HERA Asfalt by KWS Infra van VolkerWessels – A Road in Northwest England Made From Recycled Plastic by MacRebur – PlasticRoad by KWS Infra van VolkerWessels: De Duurzame Weg van Gerecycled Plastic – Tweelaags Zeer Open Asfalt Beton (ZOAB) van Hergebruikt Asfalt by KWS Infra van VolkerWessels –Can plastic roads help save the planet? – De Duurzame Provinciale Weg N272 in Noord-Brabant: Renovatie met BioBased Materialen – Berijdbare Zonnepanelen Nu Ook Op Rijksweg Getest by BAM Infra