Het Energielabel voor CV-Ketels, Boilers, Geisers, Warmtepompen, Zonneboilers en HR-e ketels
Geschreven op 5-10-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingVanaf 26 september 2015 krijgen nieuwe toestellen voor verwarmen en warm water volgens de Europese richtlijnen een verplicht Energielabel om aan te geven hoe efficiënt ze met energie omgaan.
Toestellen die voor 26 september 2015 op de markt zijn gekomen, hebben geen Energielabel.
Er zijn verschillende typen toestellen: CV-ketels, boilers, geisers, warmtepompen, zonneboilers en HR-e ketels. Als deze toestellen gecombineerd worden in een pakket of bijvoorbeeld met een slimme thermostaat dan krijgt niet alleen het toestel, maar ook het totale pakket een energielabel.
In Nederland worden voornamelijk HR-ketels met een zuinig A-label verkocht. Door een HR-ketel te combineren met een slimme thermostaat, een zonneboiler of een warmtepomp kan met het systeem zelfs label A+++ gehaald worden. Een slimme thermostaat bij een zuinige cv-ketel helpt mensen extra bij het besparen op hun stookkosten. Slimme thermostaten zijn thermostaten die werken met een bewegingssensor, op afstand bedienbaar zijn of thermostaten met zoneregeling, waarbij de temperatuur per ruimte afzonderlijk te regelen is. Een slimme thermostaat maakt verwarmen naar behoefte makkelijker en is snel terugverdiend.
Voor elk type toestel is een apart Energielabel met daarop de energie-efficiëntieklasse aangeduid met de letters A tot en met G. Voor warm watertoestellen is A het meest energiezuinig, voor verwarmingstoestellen A++ en voor pakketten A+++. In verloop van tijd kunnen de energie-efficiëntieklassen op het label wijzigen, omdat zuinigere energieklassen erbij komen en een aantal van de onderste energieklassen komen te vervallen. Naast de energie-efficiëntie vind je nog meer kenmerken terug op het label, zoals de hoeveelheid warmte die geproduceerd wordt (warmteafgifte) en de hoeveelheid geluid dat het toestel maakt (geluidsniveau).
Apparaten zijn veel zuiniger geworden sinds de introductie van het energielabel in 1992. De groep apparaten met energielabel A is daardoor gegroeid en de verschillen in energiezuinigheid tussen de apparaten met energielabel A ook. Er zijn apparaten die onder het oude energielabelsysteem energielabel A kregen, maar die inmiddels relatief onzuinig zijn. Daarom heeft de Europese Unie de energielabels herzien. Vergelijken is tijdens de overgangsperiode lastiger.
Bovenop energielabel A komen drie nieuwe energielabelklassen: A+, A++, en A+++ (zuinigst). Het maakt voor het energieverbruik flink uit welke klasse je kiest. Zo is een koelkast met label A+++ twee keer zo zuinig als een koelkast met label A+.
Zie ook: EU: Energielabel voor Huizen Min of Meer Verplicht – Het Energielabel Woning, Energielabel Gebouw en het Energieprestatiecertificaat (EPC) – EU: Het Energielabel voor autobanden verplicht in 2012 – Nieuw EU Energielabel voor televisies, koelkasten, diepvriezers en wasmachines – Hoe zit het met jouw Energielabel? De landelijke milieutest