Het Energie Positieve BREEAM Outstanding Kantoorgebouw van Alliander in Duiven
Geschreven op 2-11-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-Klussen, Energie en Besparing5 juni 2018: Het door VolkerWessels Vastgoed volledig gerenoveerde bedrijfsgebouw van Alliander in Duiven is door de Dutch Green Building Council (DGBC) onderscheiden met het hoogst mogelijke BREEAM-NL duurzaamheids Oplevercertificaat: BREEAM-NL Outstanding.
Het is de eerste keer dat het hoogst mogelijke BREEAM-NL Outstanding duurzaamheids Oplevercertificaat is toegekend voor een ver-nieuwbouwproject.
Het project is uitgevoerd door een consortium van VolkerWessels Vastgoed, RAU architecten, Innax/HOMIJ en Boele & van Eesteren. Het consortium verzorgt tevens voor tenminste 15 jaar het volledige beheer en onderhoud en garandeert daarbij de energiepositiviteit.
Vóór de renovatie was deze locatie een verzameling kleurloze jaren ’80 gebouwen geschikt voor 600 medewerkers, erna een innovatieve, duurzame en energiepositieve werkomgeving waar 1.650 mensen in een aantrekkelijke omgeving samenwerken.
Met de renovatie en nieuwbouw heeft het consortium voor Alliander op innovatieve en duurzame wijze zo’n 1.650 medewerkers op bedrijventerrein Nieuwgraaf in Duiven gehuisvest. Bij deze re-creatie van het gebouw stonden vijf thema’s centraal: het nieuwe werken, circulariteit, energie positiviteit, relatie met gebied (later stichting ‘Groene Alliantie’ genaamd) en integraliteit.
Door middel van ‘co-creatie’ tussen de opdrachtgever en het consortium is het ontwerp bepaald voor een complex van vijf bestaande gebouwen, die werden uitgebreid en overkapt door een ‘klimaatkas’ met een zwevend dak. Hierbij is maximaal gebruik gemaakt van de bestaande gebouwen en aanwezige materialen.
Het gebouwencomplex is nu energiepositief, want het voorziet in meer dan haar eigen energiebehoefte en draagt daarmee positief bij aan haar omgeving welke is gegarandeerd voor een periode van 15 jaar. Bij de bouw van het complex worden grondstoffen en materialen maximaal circulair toegepast. Er is sprake van tenminste 80% circulaire grondstoffen. Dit is vastgelegd in het materialenpaspoort en wordt toegevoegd aan het publieke grondstoffen register: Madaster.
12 november 2015: Vandaag opent Alliander het volledig gerenoveerde bedrijfsgebouw in Duiven nabij Arnhem. Vóór de renovatie was dit een verzameling kleurloze jaren ’80 gebouwen geschikt voor 600 medewerkers, erna één innovatief en duurzaam energiepositief complex waar plaats is voor meer dan 1500 mensen.
Het is de eerste keer dat na een renovatie het hoogst mogelijke BREEAM Outstanding ontwerp duurzaamheidscertificaat is toegekend. Het project is uitgevoerd door een consortium van VolkerWessels Vastgoed en RAU Architecten.
2 november 2015: Voor de huisvestingsopgave wilde Alliander een icoonproject realiseren. Alliander’s visie op duurzaamheid is dat je moet investeren in wonen, werken, reizen, produceren en consumeren op een manier dat toekomstige generaties niet worden opgezadeld met de nadelige gevolgen van onze keuzes. Practice what you preach!’
Netbeheerder Alliander betrekt eind 2015 een uniek, extreem duurzaam pand in Duiven. De toekomstige vestiging in oost-Nederland bestaat uit vijf oude kantoren die worden getransformeerd tot een energieleverend complex. De renovatie is bijna volledig circulair. Dat wil zeggen dat zoveel mogelijk van het materiaal opnieuw wordt gebruikt of wordt verwerkt tot grondstoffen voor andere producten. Van de bestaande constructies wordt 85 procent hergebruikt. Ook het overgrote deel van het sloopmateriaal (90 procent) wordt gerycled. De wc-potten en wasbakken zijn schoongemaakt en opnieuw geïnstalleerd. Gebruikte werkkleding van monteurs kreeg een tweede leven als geluidsisolatie van het gebouw. En pallethout is letterlijk voor de verbrandingsoven weggehaald om als gevelbekleding te dienen. Het bewerken van sloopafval tot bruikbaar bouwmateriaal, zoals bitumen en beton, gebeurt op locatie in speciaal ontworpen installaties. CO2-uitstoot door vervoer wordt daardoor tot een minimum beperkt. Er geldt een zogeheten zero waste-richtlijn voor alle betrokkenen. Onvermijdelijk afval wordt gemeten en gelabeld voor gescheiden verwerking. De grondstoffen zijn geregistreerd in een ‘grondstofpaspoort’. Daardoor is het mogelijk, dat als het pand – of delen ervan – in de toekomst overbodig worden, het netjes gedemonteerd kan worden en de materialen elders hergebruikt kunnen worden.
Het gebouw is energiepositief: het wekt meer energie op dan het zelf nodig heeft. Dat kan door een slimme klimaatbeheersing, warmte- en koudeopslag, een met zonnepanelen overdekt parkeerterrein en twee windmolens op het terrein. Een speciaal dak met transparante luchtdruk-kussens en levende, groene binnengevels dragen bij aan de CO2-neutrale energiehuishouding van het complex. Het is de eerste keer in Nederland dat de renovatie van een bestaand kantorencomplex aan de meest strenge duurzaamheidseisen wordt onderworpen. Doel is om als eerste renovatieproject in Nederland de BREEAM-certificering outstanding te bereiken.
Omdat Liander kiest voor Het Nieuwe Werken zullen 1550 mensen in Duiven kunnen werken. Het netwerkbedrijf kiest bewust voor duurzame renovatie uit het oogpunt van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Minstens zo belangrijk is de voorbeeldfunctie van het gebouw. Voor het project is een consortium opgericht met als belangrijkste partners Volker Wessels Vastgoed en architectenbureau RAU. Het consortium is samengesteld na een innovatieve, geheel transparante aanbesteding, waarbij Liander marktpartijen nadrukkelijk heeft gevraagd om op basis van duurzame ambities in te schrijven. Het lopende bouwproces is gebaseerd op zogeheten co-creatie. Alle inzichten en ervaringen worden in volledige openheid gedeeld. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt dit streven, en beschouwt het complex in Duiven als één van de belangrijke pilot-projecten voor duurzaam bouwen in ons land.
Zie ook: De Alliander Sustainability Challenge: Goed Idee, De Groenkampioen, De Groene Salarisstrook – GroeneDaad.NL: De Allergroenste Nationale Kantorenwedstrijd van Nederland by Alliander – Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) by Alliander
Zie ook: Crossdock Distributiecentrum van TNT Express Eindhoven krijgt Breeam Excellent Certificaat – Het duurzaamste gebouw van Nederland: TNT Post CO2-neutraal pand in Veenendaal – TNT Green Offices: TNT Hoofddorp volledig CO2-neutraal – UKP NESK Project: Nieuw Hoofdkantoor TNT Green Office – TNT Express Hoofdkantoor in Hoofddorp: Een Duurzaam Gebouwd Duurzaam Gebouw – Park 20|20: Cradle to Cradle Kantoorpand FOX Vakanties met BREAAM Excellent Score – Schiphol Duurzaam: TransPort, het Eerste LEED Platinum Kantoorgebouw van Nederland – The Edge Zuidas, Amsterdam by OVG: World’s Most Sustainable Office Building
Innovatieprogramma Energiesprong is een aanjager: een innovatieprogramma dat Platform31 tot eind 2015 uitvoert.
Energiesprong lanceerde een oproep onder de titel ‘Kantoren vernieuwen naar energieneutraal’. Dit is een innovatieprogramma voor renovatieprojecten in de kantorensector waar een energiebesparing van minimaal 60% ten opzichte van het huidige gebruik gerealiseerd kan worden. Doel van het programma is om alle partijen in de huisvestingsketen van kantoren in beweging te krijgen om een grootschalige toepassing van duurzame energie en een forse reductie van het gebruik van fossiele brandstoffen te realiseren.
In maart starten zeven studies voor een technische onderbouwing van kantoorrenovaties met een energiereductie van 60%. Voor deze oproep in februari zijn 18 aanvragen voor haalbaarheidsstudies binnengekomen bij het programma Energiesprong; zeven daarvan zijn gehonoreerd voor financiering.
- Chiba Heerlen Dit gebouw uit 1993 is onderdeel van de onderwijscampus van de Open Universiteit Nederland (OUNL). De OUNL wil de eerste emissievrije, groene universiteit zijn.
- Dunea Zoetermeer Kantoorpand aan het Plein van de Verenigde Naties in Zoetermeer. De coalitie onderzoekt de mogelijkheden voor renovatie naar energielabel A+.
- Grontmij Alkmaar Het kantoorpand uit 1997 met huidig energielabel D, wil naar label A.
- Triodos Vastgoed Het doel voor het kantoorpand aan de Stationsweg in Groningen uit 1994, is om snel, in een half jaar tijd, te renoveren van label G naar A+.
- Tropicana Rotterdam Dit voormalig zwemparadijs wordt gerenoveerd naar kantoren met leisure. Het kantoorgedeelte beslaat 70% en men onderzoekt de mogelijkheden voor renovatie met 60% energiereductie.
- Spanbroeks Schoonste, kantoorcomplex De laagbouw uit 1980 wordt gerenoveerd. Er worden 3 scenario’s onderzocht, 60 %, 100% en 120% energiereductie.
- MAS ARBOS in Oss Dit monumentale pand uit 1883 wordt gerenoveerd, men onderzoekt de mogelijkheden voor een energiereductie van 60%. De huurder, bouwbedrijf Berghege, bouwt zelf mee
Nederland op weg naar Energieneutraal Bouwen in 2020 – Lokaal Energieneutraal: Op Weg naar een Energieneutrale Gebouwde Omgeving – Energieneutraal Stadhuiskwartier in Deventer: Duurzame Warmte en Koude, Verlichting en Water – Passief Bouwen en Passief Renoveren: Energieneutraal Wonen Kan Echt – Energiezuinig Renoveren Hoe Doe Je Dat?: Grote Sprong of Meerdere Stappen? – Hier Opgewekt: Lokale Energie Initiatieven in Nederland – Op Weg Naar Een Klimaatneutrale Gebouwde Omgeving 2050 by CE Delft – De Excellente Gebieden: 19 Voorbeeldgebieden voor Zeer Energiezuinige Nieuwbouw
Tags: Duurzaam
Erik van Erne zegt:
2 november 2015 om 09:48 | Permalink
Gasterra Kantoorpand in Groningen van Energielabel G naar A+
Tijdens de renovatie wordt rekening gehouden met het zo min mogelijk produceren van afval. Daarom is er voor gekozen de spouwmuur niet extra te isoleren. Hiervoor zou namelijk al het bestaande metselwerk volledig vervangen en gesloopt moeten worden. In plaats daarvan zal er bij alle kantoorafdelingen HR+++ (triple) glas en bij de centrale, vide HR++ beglazing aangebracht worden. Het autogebruik wordt sterk ontmoedigd. Dit heeft grote kans van slagen omdat de locatie heel dicht bij het station is. Er zullen ook aansluitingen komen voor elektrische auto’s.
Erik van Erne zegt:
2 november 2015 om 09:51 | Permalink
Spanbroeks Schoonste, kantoorcomplex: Een energieleverend gebouw
In een technische haalbaarheidsstudie is onderzoek gedaan naar drie scenario’s voor het renoveren van dit kantoorpand: 60 tot 120% energiereductie in vergelijking met een forfaitair gebruik. Uiteindelijk is gekozen voor een energieleverend gebouw met een energiereductie van maar liefst 150%. Er wordt een innovatief regelsysteem toegepast op basis van vraag en aanbod (heatmatcher). De laagbouw krijgt een flexibele indeling die ruimte biedt aan enerzijds kantoorwerkplekken en anderzijds bijeenkomsten. In het pand zal een kenniscentrum komen waarin de energieopwekking en energiestromen inzichtelijk worden voor klanten, studenten en andere geïnteresseerden.
Erik van Erne zegt:
2 november 2015 om 10:29 | Permalink
Anders Werken en Bouwen in Duiven: Circulariteit – Verbinden – Energie – Minder, Slimmer en Groener Reizen – Duiven, daar krijg je energie van! – Duiven verkennen – Duiven, de eerste werkdag