Het Eerste Energie-Neutraal Huis in Amsterdam: Woonhuis 2.0 by FARO
Geschreven op 21-4-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-Klussen, Energie en BesparingNa het succes van een energie-efficiënte woning op Steigereiland, heeft FARO voor een tweede versie de lat hoger gelegd. Woonhuis 2.0 is energie-neutraal en wordt volgens de normen van Cradle to Cradle gebouwd. De CO2-reductie is 100%.
Dit wordt bereikt door de woning op passiefhuis-niveau te brengen met een isolatiewaarde van Rc=10 door middel van drievoudige beglazing, volledige kierdichting en een WTW installatie. Het isolatiemateriaal is organisch. De geïntegreerde photovoltaïsche cellen in de luifel en de windmolens leveren voldoende elektriciteit om naast de nominale elektriciteitsbehoefte ook de naverwarming van het water te voorzien. Een zeer grote boiler van 2m3 zorgt voor grote accumulatie van energie. De WTW installatie en de hoge ventilatievoud in combinatie met 3-voudig glas garanderen een hoog comfort. De aanvoer van lucht geschiedt direct van buiten maar wordt eerst opgewarmd door een twee meter onder de woning ingegraven Sole grondwarmtewisselaar. Extra energie voor ruimteverwarming en tapwater wordt geleverd door warmwater collectoren. Deze zijn in de kroonlijst van de gevels geïntegreerd. De temperatuur wordt zo nodig opgevoerd door middel van een luchtwater warmtepomp. Elektra wordt geleverd door twee DonQi windturbines en 6m2 PV panelen.
De diepe ligging van de horizontale ramen voorkomt een te veel aan zoninstraling. De grote glasvlakken hebben regelbare zonwering. Voor de toiletten en wasmachine wordt regenwater gebruikt. De houten gevel wordt niet geïmpregneerd maar gebrand naar een oude Japanse traditie. De verbrande toplaag maakt verduurzaming door schilderwerk of impregneren overbodig. Hier zijn animaties door Archimago te vinden van de belangrijkste energieneutrale principes.
Benutting van de windenergie
Als de wind waait produceren de twee windmolens stroom, die direct in het huis gebruikt kan worden. Een eventueel overschot wordt aan het net teruggeleverd en bij minder wind weer verbruikt. Het stroomnet werkt hierbij als buffer.
Passieve koeling dmv zomernachtventilatie
Indien de temperaturen in de zomer boven het gewenste niveau uitlopen kunnen inbraakveilige kleppen in de gevel en het dak worden opengezet. Deze zorgen ervoor, dat de koele nachtlucht het huis op een aangenaam niveau afkoelen.
Hemelwaterhergebruik
Het regenwater van het dak wordt opgevangen en opgeslagen in een cisterne in de tuin. Dit regenwater wordt gebruikt voor de WC-spoeling en de wasmachine.
Duurzame ventilatieinstallatie
Voor het ventileren wordt een WTW ventilatiesysteem gebruikt, dat de warmte van de retourlucht aan de toegevoerde lucht geeft, zonder deze te mengen (HR- techniek). Als extra ondersteuning werkt een aardwarmte collector horizontaal in de bodem, die de toegevoerde lucht in de winter voorverwarmd en in de zomer af kan koelen.
Duurzame verwarmingsinstallatie
De zon verwarmd via vacuüm buiscollectoren in de dakranden het verwarmingswater in een groot opslagvat. Hieruit kan de opgeslagen warmte naar de vloerverwarming geleidt worden en voor het warm tapwater gebruikt worden.
Gebruik van passieve zonnewarmte
De grote openingen in de gevels maken het benutten van de zonnewarmte mogelijk. Indien een overmaat aan zontoetreding plaatsvindt, zal de zonwering gebruikt worden. De diepe negges weren de zon voor de basisbehoefde.
Bron: FARO
daan Osinga zegt:
8 december 2009 om 15:47 | Permalink
Klinkt allemaal erg ingewikkeld, slechts twee voudige vragen :
1. Wat is de inhoud van de woning (in m3)
2. Wat heeft deze woning gekost incl alle voorzieningen
Bram Boterman zegt:
22 februari 2010 om 10:14 | Permalink
inderdaad een prachtig initiatief, maar ik zou ook graag willen weten of het “uit kan”. op welke termijn heeft dit een toekomst in de commerciele woningmarkt? voor alsnog is mijn ervaring dat de consument liever minder betaald voor een standaard (energiezuinige) woning dan meer voor een extreem zuinige woning(op een kleine doelgroep na).
Jan soetens zegt:
1 maart 2011 om 21:43 | Permalink
hallo,
Wat zijn de kosten van een WTW Ventilatiesysteem voor een woning van 500 m3.
Wat zijn de kosten voor een Don q1 windturbine.
Groeten Jan Soetens.