EU Gloeilamp Verboden Per 1 September 2012 En Heffing Op De Spaarlamp Verdwijnt Eindelijk
Geschreven op 17-10-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing, LichtZie ook:Europese Ecodesign-Richtlijn: Verbod Op TL-buizen Per 1 September 2021- Vervangen Door LED
Update 11-05-2011: Vier van de vijf kapotte gloeilampen werd in 2010 vervangen door een een spaarlamp of een ledlamp en per huishouden waren er in 2010 tien energiezuinige lampen aanwezig in tegenstelling tot 2009 toen waren dat er slechts vier.
Zie ook: EU Stelt Verbod op Halogeenlamp uit tot 1 Januari 2018
Dat staat in het jaarverslag over 2010 van het voormalige ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM). Per 1 september 2012 mogen er in de EU-landen helemaal geen gloeilampen meer worden verkocht aan consumenten. Lampen van 100 en 75 watt gingen al in de ban. In 2016 is het ook gedaan met de halogeenlampen.
30-08-2010: Zo, we gaan de tweede fase in van het gloeilampverbod in de EU. Dat betekent dat vanaf 1 september 2010 ook de gloeilampen van 75 watt en hoger uit de winkel verdwijnen. Als alternatief voor de gloeilamp zijn er inmiddels volop spaarlampen en een steeds groter aanbod van led-lampen te koop. Veel energiezuiniger en ze gaan veel langer mee dan een gloeilamp. Ze zijn er in soorten en maten. Denkt u er nog wel even aan dat een kapotte spaarlamp moet worden ingeleverd bij het Klein Chemisch Afval of bij de winkel, waar u een nieuw lamp gaat kopen. Per 1 september 2012 mag er in heel Europa geen enkele gloeilamp meer wordenverkocht en in 2016 is het ook gedaan met de halogeenlampen. Zie: De publiekscampagne Zuinig Licht, Heldere Keuze: Start September 2010 - Light+Building 2018: World’s Leading Trade Fair For Lighting and Building Services Technology
17-10-2008: Europa gaat sneller dan gedacht. Men heeft begin oktober besloten om de gloeilamp per 2010 te gaan verbieden in heel Europa. Dat is op zich goed nieuws en een verstandig besluit dat navolging verdient De exacte datum is nog niet bekend en er komt zo goed als zeker toch een fasering om de gloeilamp helemaal uit te bannen. De meest energieverbruikende gloeilampen (van 100 Watt) moeten al na 1 september 2009 uit de winkels verdwijnen. Met enkele tussenstappen zal per 1 september 2012 in heel Europa geen enkele gloeilamp meer verkocht mogen worden. De meeste typen halogeenverlichting blijven tot 2016 toegestaan. LED-verlichting is binnenkort zo ver ontwikkeld dat het, naast spaarlampen, als alternatief kan dienen.
De European Lamp Companies federation (ELC) heeft inmiddels zelf een voorstel voor een geleidelijke uitfasering van inefficiënte lampen opgesteld. Helaas is nog niet bekend wat het voorstel exact is. Ik zie toch aankomen dat het er in de praktijk op neerkomt dat de gloeilamp pas op zijn vroegst in 2012 weg is uit de Europese winkels. Beter laat dan nooit, lijkt mij wel van toepassing.
In Europa werden in het jaar 2007 1,8 miljard gloeilampen verkocht. Overschakelen op energiezuinige verlichtingsoplossingen zal dan ook een aanzienlijke impact hebben. Door de nu voorgestelde uitfasering zullen consumenten een forse bijdrage leveren aan het reduceren van het energieverbruik en zelf de klimaatverandering bestrijden met het voorkomen van 23 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar. Bovendien kunnen consumenten op deze manier een besparing op energiekosten realiseren tot 150 euro per lamp. Een gemiddeld huis bevat circa 20-40 lichtpunten. Bron: Philips
10-10-2008: Mooi hoor ! Als alles volgens plan verloopt zijn u en ik eindelijk verlost van de waanzinnig, belachelijke heffing van maar liefst 66,1% op spaarlampen uit China. Lang werd dat tegengehouden door Philips en Osram. Later was Philips voor en bleef Osram tegen, waardoor het afschaffen van die importheffing alsmaar werd uitgesteld. Nu ook Osram het licht heeft gezien, kan dan eindelijk die heffing weg. Ben benieuwdWie had het over de macht van het bedrijfsleven?
Nou ja, laat maar zitten. Waar het om gaat is dat de prijs van spaarlampen binnenkort omlaag gaat. Volgens staatsecretaris Frank Heemskerk van EZ zou dat op 18 oktober 2008 een feit moeten zijn. En daar hebben u en ik nou eindelijk iets aan.
Je zou zo zeggen dat nu ook het moment is aangebroken om die ouderwetse gloeilamp helemaal uit de Nederlandse winkels te halen. Al in mei 2007 wilde minister Jacqueline Cramer de gloeilamp verbieden. Het wordt tijd om dat voornemen nu heel snel uit te voeren. Philips was daar al voor en ik vermoed dat ook Osram niet langer bezwaar zal maken tegen zo’n besluit. Ierland ging ons al voor in Europa. Daar wordt de gloeilamp verboden per 1 januari 2009.
In België is Greenpeace al enige tijd actief met de actie Weer de Peer - Kies voor Spaarlampen en Spaar Geld en het Klimaat. Inmiddels zijn er al wat toezeggingen van grote winkelketens om dat te gaan doen. Niet nu, niet morgen, niet volgend jaar, maar pas in 2010 of 2011. Dat schiet natuurlijk niet op.
Zou toch een stuk handiger zijn als die ontzettend ouderwetse gloeilamp in heel Europa wordt verboden. Wie kan daar nou nog tegen zijn? Ach, wie weet wordt er al aan zo’n Europees verbod op de gloeilamp gewerkt en horen we daar binnenkort meer over. Maar verwacht u dan niet dat het snel zal gaan. Dat is niet echt gebruikelijk voor Europese maatregelen.
Ik schat zo ergens tussen 2012 en 2018.
Hans van der Knaap zegt:
12 augustus 2011 om 16:15 | Permalink
Beste Walter,
Uit onderzoek blijkt dat de meeste spaarlampen bij de bouwmarkten en supers verkocht worden van 6000 branduren. Dit is een aanbiedings prijskwestie. Zij gaan geen goede spaarlampen van 10.000 branuren en meer aanprijzen want dan raken ze hun goedkoop imago kwijt. Het is dus allemaal Chinese import van zes- duizend branduren en zelfs van 3ooo uur.
Productie met eletriciteit uit bruinkoolcentrales en vervoer per schip met zware stookolie. Het wordt tijd dat er in China een gewoon, naar onze maatstaven, loon gaat gelden dan is de spaarlamp onverkoopbaar.
walter zegt:
15 augustus 2011 om 13:44 | Permalink
Beste Hans,
Natuurlijk blijft dit een probleem echter wanneer een 13 watt CFL 3000 branduren heeft komt dit neer op 1.9 Kg C02 (average energy mix LCA software) . Gloeilamp 60 watt 3000 uur 8.8 kgco2. productie + vervoer+ verpakking van spaarlamp is 0.8 Kg C02 per lamp. Dit weet ik niet van de gloeilamp maar laten we dat dan verwaarlozen dan zie je nog steeds dat de life cycle voor 3000 uur van de gloeilamp 8.8 kgco2 is en dat van de spaarlamp 2,7. zoals gezegd gebruiksfase van een lamp heeft de grootste invloed.
walter zegt:
15 augustus 2011 om 13:52 | Permalink
Ben op het moment bezig met onderzoek naar de milieu druk van LED technologie t.o.v. traditionele verlichting bronnen. Dit doe ik vanuit een Life cycle perspectief of in moderne woorden Cradle to Grave. Het idee hierbij is dat je alle fasen van een product meeneemt in de analyse dus grondstof extractie> productie> distributie > gebruik en onderhoud > end of life verwerking. Het kwik blijft een probleem maar mogelijk komt binnenkort ook hier een verbod op.
walter zegt:
15 augustus 2011 om 14:03 | Permalink
als je dan gaat kijken naar de total cost of ownership TCO en je gaat uit van 3 x 1euro gloeilampen (1000h) en een spaarlamp (3000h) dan mag de spaarlamp 6,20 euro zijn en dan speel je quitte, nu zie je goed dat wanneer je een spaarlamp koopt van een gerenomeerd merk die wel zijn branduren haalt dit zich op den duur uitbetaalt. (hangt uiteindelijk wel af van je time preference)
William zegt:
18 april 2012 om 21:00 | Permalink
Misschien scheelt een spaar/led lamp in stroom kosten, maar een gloeilamp geeft veel warmte en die warmte is absoluut niet nutteloos want die warmte kun je gebruiken om je huis te verwarmen. Dat scheelt weer stook kosten. Het licht van de gloeilamp is ook nog eens natuurlijker en om iets te verbieden dat NIET in efficiënt is, dat gaat echt te ver. je betaalt uiteindelijk zelf die gloeilamp en die electrisiteits kosten niet de overheid. Dus je zou zelf moeten kunnen bepalen of je een gloeilamp, spaarlamp of led lamp wil of niet.
EricDelft zegt:
20 november 2012 om 23:15 | Permalink
Een spaarlamp is veel slechter voor het milieu dan een gloeilamp omdat er het giftige kwik inzit en er natuurlijk miljoenen mensen zijn die de lamp gewoon in de vuilnisbak gooien . Een achtelijke beslissing van de EU waar Nederland mee is begonnen . Over een tijdje krijgen we dan ook misschien massa depressie in Nederland door die zure spaarlampen verlichting .
Hans van der Knaap zegt:
22 november 2012 om 11:17 | Permalink
Er wordt nog steeds met twee maten gemeten. De spaarlamp komt voor 90% uit China en die productie rekenen we niet want dat geeft hier geen Co2 belasting. We rekenen nog steeds op een besparing van 80% die in de praktijk slechts 60% is. 8 maanden van het jaar komt de warmte ten goede aan onze stookkosten. Die rekenen we ook niet. De spaarlamp is de grootste milieuvervuiler die er in ons huishouden bestaat. We moeten aan twee kanten dit probleem aanpakken. Een betere spaarlamp en LED lamp die geen milieuvervuiling geeft tijdens het gebruik en een 100% recycling,geen gevaarlijk afval meer.