De Haagse Hogeschool Wint Nationale Energie Toekomst Trofee 2009
Geschreven op 3-2-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Bouwen-Klussen, Energie en BesparingUpdate 4 november 2009: De Haagse Hogeschool is de winnaar van de NET-Trofee 2009. Deze prijs voor het beste initiatief op het gebied van energiezuinig wonen en werken in Nederland is vandaag uitgereikt door Bert van Delden, plaatsvervangend directeur-generaal Wonen, Wijken en Integratie, tijdens het Meer Met Minder congres De markt in beweging. Aan de NET-Trofee is een bedrag van 25.000 euro en een kunstwerk verbonden.
De jury, bestaande uit de finalisten van vorig jaar, prijst vooral de wijze waarop De Haagse Hogeschool haar onderwijsfilosofie in dit project heeft vertaald en geïntegreerd met maatschappelijke doelen. Dat maakt het project volgens jurylid Truus Sweringa, directeur van Oost-Flevoland Woondiensten en winnaar van 2008, tot een uitstekend voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Voor de studenten van De Haagse Hogeschool zal duurzaamheid een vanzelfsprekend onderdeel zijn bij het ontwikkelen van hun latere beroepsvaardigheden. In die zin werpen de investeringen in dit duurzame gebouw in meerdere opzichten langdurig hun vruchten af.”
De Haagse Hogeschool realiseerde met het gebouw van de Academie voor Technology, Innovation & Society en de Academie voor ICT & Media, de duurzaamste (hoge)school van Nederland. De nieuwe dependance in Delft, met een vloeroppervlak van bijna 15.000 m2, is voorzien van onder meer warmtepompen, zonnecollectoren in de rijbaan en het parkeerdek en zeer energiezuinige verlichting. Een innovatief regelsysteem stuurt de energievraag optimaal. Dit gebeurt met sensoren die continu de temperatuur, het CO2-gehalte en het energieverbruik in alle ruimtes meten. Al deze duurzame technieken leiden tot een forse besparing van circa 55.000 euro per jaar op de energiekosten en een reductie van de CO2-uitstoot met 65%.
“Met een Energie Prestatie Coëfficiënt van 0,59 heeft de Haagse Hogeschool een prestatie van formaat neergezet”, zegt jurylid Sweringa. “Met een slimme combinatie van nieuwe technieken en een geavanceerd regelsysteem is de dependance in Delft geheel ‘state of the art’, en daarbij ook nog toekomstbestendig omdat rekening is gehouden met te verwachten nieuwe duurzame opties.” Bijzonder is volgens Sweringa ook dat studenten in het nieuwe gebouw van De Haagse Hogeschool opgeleid worden tot specialisten op het gebied van schone energie en duurzaamheid. Die combinatie is uniek in Nederland.
Hans Gubbens, als projectadviseur betrokken bij de bouw van de dependance in Delft, is verrast en blij met de prijs. “Het is goed om te zien dat zo’n langlopend project wordt beloond met zo’n belangrijke prijs. We hebben er veel tijd en energie in gestoken: ruim zeven jaar geleden startte de voorbereiding van de nieuwbouw. Er is toen bewust gekozen voor de inzet op duurzaamheid. En we zijn trots op het resultaat.” Momenteel worden in het gloednieuwe gebouw de laatste puntjes op de ‘i’ gezet, want binnenkort wordt er hoog bezoek verwacht in Delft. Op 19 november zal premier Balkenende, als voorzitter van het Innovatieplatform, het gebouw officieel openen.
Ook over de overige twee finalisten, gemeente Wijchen en woningcorporatie Aramis AlleeWonen was de jury enthousiast. De Gelderse gemeente Wijchen realiseerde een sportzaal die minimaal 40% zuiniger is dan vergelijkbare sporthallen, dankzij een geavanceerd gebouwbeheersysteem. “De gemeente heeft behoorlijk moeten pionieren om allerlei aanloopproblemen te overwinnen en vond uiteindelijk een firma die het systeem kon bouwen en laten functioneren”, zegt Sweringa. De inspanningen zijn beloond: 40% energiebesparing, lage beheerkosten en tevreden gebruikers. “Een geweldig resultaat en een mooi voorbeeld voor andere gemeentelijke sporthallen en multifunctionele gebouwen.”
Aramis AlleeWonen wil in Roosendaal 246 bestaande woningen duurzaam renoveren met de energie-efficiënte passiefhuis-technologie. Doel is een forse energiebesparing te realiseren en een reductie van de CO2-uitstoot met 60%-80%. Om te onderzoeken wat de beste manier is om tot een optimaal resultaat te komen, heeft Aramis AlleeWonen drie proefwoningen gerealiseerd. Volgens de jury gaat Aramis AlleeWonen bij het renoveren van haar woningbestand niet over één nacht ijs. “Met de proefwoningen verkent Aramis AlleeWonen de mogelijkheden hoe ver je kunt gaan bij woningrenovatie. Het resultaat van het proefproject is veelbelovend en heeft al bijgedragen aan de verdere verdieping van inzichten over energiezuinig renoveren”, aldus Sweringa. Bron: ANP
29 september 2009: Dertien inspirerende projecten op het gebied van energiezuinig wonen en werken maken nog kans om de Nationale Energie Toekomst-Trofee 2009 te winnen. De uiteindelijke winnaar van de prijs, die dit jaar voor de vijfde keer wordt uitgereikt, wordt op 4 november bekend gemaakt tijdens het Meer Met Minder-Congres in Rotterdam. Aan de NET-Trofee is een bedrag van 25.000 euro en een kunstwerk verbonden.
De genomineerde projecten zijn gekozen uit een totaal van 38 inzendingen. Ze zijn afkomstig uit alle hoeken van Nederland en verdienen zonder meer het predicaat inspirerend en verrassend. Uit de dertien projecten kiest de jury half oktober drie finalisten.
Zo doet bouwbedrijf Van Rhenen mee met Natuurcafé La Porte, de verbouwing van de voormalige stationsrestauratie Driebergen-Zeist tot energieneutraal multifunctioneel restaurant, VVV en bezoekerscentrum. Bijzonder is de draaideur in het restaurant die elektrische energie opwekt. Harrie Kiekebosch en de stichting Natuurlijk zijn genomineerd met ’t Natuurlijk Huus, een ecologische woning annex educatief centrum in Raalte.
De dertien genomineerden voor de NET-Trofee 2009 zijn:
Woningcorporatie De Woonplaats, Enschede: Bouwde een appartementencomplex met 18 zeer energiezuinige woningen, als één van de eersten in Nederland volgens het passiefhuisconcept. Deze woningen onderscheiden zich door een hoogwaardig en aangenaam binnenklimaat en een zeer laag energieverbruik. Innovatief is het ‘ademende raam’, een compact ventilatiesysteem met warmtewisselaar. Emissiereductie is bijna 1300 kilo CO2 per woning per jaar.
Bouwbedrijf Van Rhenen, Driebergen: Vormde de voormalige stationsrestauratie Driebergen-Zeist om tot multifunctioneel restaurant, VVV en bezoekerscentrum, aan de voet van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Streven is op termijn volledig energieneutraal te worden. Bijzonder is de draaideur van het gebouw, die energie opwekt zodra bezoekers de deur bij binnenkomst in beweging zetten.
Gemeente Wijchen, Wijchen: Realiseerde een sportzaal die minimaal 40% zuiniger is dan vergelijkbare sporthallen, dankzij een geavanceerd gebouwbeheersysteem. De wensen van de gebruikers van de sporthal (o.a. scholen, verenigingen) worden geprogrammeerd en in werking gezet door de elektronische sleutel die iedere gebruiker krijgt. Doordat gebruikers niet meer verlichting, verwarming, ventilatie en douchefaciliteiten krijgen dan ze zelf noodzakelijk vinden, is de sporthal veel zuiniger.
Stichting Natuurlijk, Raalte: Bouwde ’t Natuurlijk huus, een ecologische woning annex educatief centrum. Bij de bouw is gekozen voor de meest natuurlijke oplossing, dus zo ecologisch en duurzaam mogelijk. Arbeid en (duurzame) materialen komen uit de regio. Zon, wind en aardwarmte leveren stroom en basiswarmte voor het water. Doel: overdragen en inspireren dat een ‘natuurlijk levensstijl’ dé manier van energiebesparing is.
Haagse Hogeschool, Delft: De Haagse Hogeschool zette een nieuwe dependance neer in Delft, ‘de meest duurzame hogeschool van Nederland’. Onder meer warmtepompen, collectoren in de rijbaan en het parkeerdek, zeer energiezuinige verlichting en een innovatief regelsysteem dat de energievraag optimaal stuurt, zorgen voor een forse besparing op de jaarlijkse energiekosten: circa 55.000 euro. De reductie van de CO2-uitstoot is 65%.
LSI project investment, Rotterdam: Renoveerde het voormalige PTT-postsorteercentrum in het centrum van Rotterdam, Central Post, tot een duurzame inspirerende werkomgeving voor bedrijven in ‘Rotterdam Central District’. De vloeroppervlakte is flink vergroot door extra verdiepingen tussen de 7 bestaande verdiepingen te plaatsen; onder meer thermisch geïsoleerd glas en energiezuinige verwarming en koeling zorgen voor een CO2-reductie van 40%.
CoP Energie & VvE’en, Amersfoort: Een Amersfoorts VvE-project, dat zich in eerste instantie richtte op het bereiken van energielabel A voor 5 naoorlogse portiekflats. Onder meer door vloer- en spouwisolatie en het plaatsen van HR++-glas, willen de initiatiefnemers een gemiddelde energiebesparing van 60% realiseren. Het project heeft geleid tot de oprichting van een Community of Practice ‘Energie & Vereniging van Eigenaren’, met als doel VvE’en te bewegen tot energiebesparing.
Woningstichting Openbaar Belang, Zwolle: Renoveerde een flatgebouw met 103 wooneenheden duurzaam, van energielabel E naar A, om daarmee drie vliegen in één klap te slaan: energiebesparende maatregelen zoals isolatie verhogen het woongenot, zorgen voor lagere woonlasten én zijn goed voor het milieu. Voor het verwarmen van het tapwater is voor 240 m2 aan zonnecollectoren aangelegd. De CO2-reductie bedraagt 24 ton per jaar, zittende bewoners besparen 30% op de stookkosten.
Aramis AlleeWonen, Roosendaal Realiseerde 3 duurzame ‘proefwoningen’, die gemiddeld 1000-1200 m3 gas per woning per jaar besparen. De traditionele rijwoningen, waarvan er in Nederland vele duizenden staan, zijn verbouwd volgens de principes van het passiefhuisconcept, waarbij isolatiemaatregelen handig zijn benut om de woningen ook een frisse, moderne uitstraling te geven. Uiteindelijk moeten in totaal 264 bestaande woningen duurzaam worden gerenoveerd, hetgeen moet leiden tot een CO2-reductie van 60%-80%.
Wonen Zuidwest Friesland, Zuidwest Friesland: In de periode 2004-2009 is het totale woningbestand van de corporatie van 2155 woningen gerenoveerd, in 2 steden en 15 dorpen in Zuidwest Friesland. Daarbij is veel aandacht gegeven aan isolatie, en zijn gaskachels en geisers vervangen door HR-ketels. Van de woningen heeft nu 85% energielabel C of hoger. Dat betekent ook winst voor de huurders, in een regio die relatief veel lagere inkomens heeft: de gemiddelde woonlasten liggen 75 euro per maand lager.
FARO Architecten, Amsterdam/Lisserbroek: Bouwde op het Steigereiland in het Amsterdam IJburg een zeer energiezuinig huis volgens de principes van passiefhuis en ‘cradle to cradle’, grotendeels in massief hout. De energiezuinigheid is onder meer gerealiseerd door 85 mm dikke panelen die zijn opgebouwd uit 3 lagen en een Rc-waarde van maar liefst 8-10,0 garanderen. Het regenwater wordt opgevangen, gefilterd en hergebruikt, waarvoor een tank van 5500 liter in de tuin is aangelegd.
Rabobank Stad en Midden Groningen, Groningen: Wijkvernieuwing in de stad Groningen: kopers van oude, voormalige huurwoningen (rond 1920) in de Oosterparkwijk worden aangespoord hun woningen duurzamer te maken: van energielabel G naar label E of zelfs B. Onder meer woningcorporatie Nijestee, de gemeente Groningen en de Rabobank participeren in het project, via aantrekkelijke koopregelingen, een speciale KlimaatHypotheek en een DuurzaamheidsBox.
Gemeente Bronckhorst, Hengelo Gelderland: Zette een multifunctioneel, duurzaam gebouw neer: het meest energiezuinige gemeentehuis van Nederland. Het gebouw is geïsoleerd met 250 mm gevelisolatie, het glas is driedubbel dik en met gas gevuld. Ook ligt er voor 500 m2 zonnecellen op het dak. Als gevolg van alle energiemaatregelen verbruikt het gebouw 64% minder energie dan een standaard kantoorgebouw.
3 februari 2009: De inschrijving voor de jaarlijkse NET-Trofee (Nationale Energie Toekomst Trofee) is weer van start gegaan. Vanaf nu kunnen gemeenten, bouwbedrijven, woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars zich inschrijven en zo meedingen naar dé landelijke prijs voor energiebewust wonen en werken.
De NET-Trofee wordt jaarlijks toegekend aan een bouw- of verbouwproject dat uitblinkt in een energiezuinige aanpak. Het gaat hierbij om slimme energiezuinige projecten of initiatieven die een bijdrage leveren aan de CO2-reductie. In 2007 won het Wereld Natuur Fonds en vorig jaar ging Woningcorporatie Oost Flevoland Woondiensten met de prijs naar huis.
De NET-Trofee past bij uitstek in het programma ‘Schoon en Zuinig’, waarin zeven ministers samenwerken om de CO2-uitstoot terug te dringen. De winnaar van de NET-Trofee ontvangt een kunstwerk en een geldprijs van € 25.000 voor een nieuw energiezuinig project. Bij de NET-Trofee draait het niet alleen om de nieuwste innovatieve technieken, maar ook om vernieuwende projecten. Voor de jury spelen naast het energiebesparingsresultaat ook brede toepasbaarheid en een onconventionele aanpak een grote rol. Daarnaast telt ondernemerschap: in hoeverre loopt de projectverantwoordelijke voorop met het project?
Alle projecten die energiezuinige renovatie en bouw stimuleren, komen in aanmerking voor de NET-Trofee. Het winnende project heeft een inspirerende voorbeeldfunctie voor andere organisaties om ook aan de slag te gaan met energiezuinig wonen en werken. In 2008 won de woningbouwcorporatie Oost Flevoland Woondiensten te Biddinghuizen met de duurzame renovatie van 85 woningen. Een heel goed voorbeeld voor andere woningbouwcorporaties om de woningvoorraad duurzaam te maken en de aandacht die daar bij is voor de leefbaarheid in een wijk. De uitreiking van de NET-Trofee 2009 zal in juni 2009 plaatsvinden. De datum en de locatie worden in de loop van 2009 bekendgemaakt.