Grootste Waterstof Elektriciteitscentrale ter Wereld in Antwerpen by Nedstack
Geschreven op 15-2-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingGeweldig. Vooral dat grootste ter wereld. Geen idee of dat echt zo is, maar het klinkt in elk geval leuk. Mooi dat een Nederlands bedrijf de opdracht heeft gekregen om een grote waterstof elektriciteitscentrale te gaan bouwen.
Dit project is het bewijs van de enorme potentie die de brandstofceltechnologie heeft en van de enorme stappen die zijn gemaakt; het is het resultaat van gericht onderzoek en goede demonstratieprojecten. Ik weet zeker dat dit project veel mensen zal verrassen, aldus Frank Denys, waterstof expert bij Agentschap NL Energie en Klimaat.
Inderdaad verrast het mij zeer dat dit project niet in Nederland wordt uitgevoerd, maar in de haven van Antwerpen. Internationale samenwerking is mooi, maar waarom kan dit nou niet in Nederland?
Verder is het volgens mij allemaal wat minder uniek dan Agentschap NL het voorstelt. Zie: Energiecentrale op Waterstof in Venetië ! - De eerste waterstof gestookte energiecentrale ter wereld !. Toch mooi al die duurzame ontwikkeling.
In opdracht van chemieconcern Solvin bouwt het Nedstack een centrale met een elektrisch vermogen van 1 megawatt. Eerder bouwde NedStack met een EOS Demo-subsidie een eerste, kleinere centrale in Delfzijl. Zie: Wereldprimeur – Eerste Waterstof Energiecentrale staat in Delfzijl !
Bij Solvin komt waterstof vrij als restproduct uit elektrolyse voor vinylproductie (PVC). In de centrale, gebouwd met de door NedStack ontwikkelde PEM-brandstofceltechniek (Proton Exchange Membrane), wordt het waterstof omgezet in elektriciteit, warmte en waterdamp. Efficiënt, schoon en stil – en in te zetten voor een optimaal gesloten kringloop van energie.
NedStack mikt op een piekcapaciteit van 1,7 megawatt, maar in de praktijk zal de gemiddelde productie 1 megawatt bedragen. Ter vergelijking: de centrale die NedStack in 2007 voor Akzo Nobel bouwde heeft een gemiddeld vermogen van 50 kilowatt. De nieuwe centrale wordt dus liefst twintig keer groter.
Volgens Frank Denys, waterstof expert bij NL Energie en Klimaat, biedt de primeur van NedStack mogelijkheden tot verdere ontwikkeling. “De centrale in Antwerpen is een enorme stap vooruit. De installatie van Akzo Nobel in Delfzijl was het resultaat van vele jaren onderzoek door NedStack en ECN. Inmiddels heeft die centrale meer dan 13.000 bedrijfsuren gemaakt en een schat aan gegevens opgeleverd.
Dat nú al gewerkt wordt aan een centrale die twintig keer zoveel vermogen krijgt, zegt veel over de heersende ambitie.” De in Antwerpen toe te passen brandstofcelmodules zullen eerst getest worden in de installatie in Delfzijl, die behalve als productie-eenheid ook als proeftuin fungeert.
Volgens Denys steekt Solvin zijn nek uit door vol overtuiging voor elektriciteit uit waterstof te kiezen. “Deze miljoeneninvestering versnelt de ontwikkeling enorm en is een mooie opstap naar meer en vooral grootschaliger projecten. Het laat zien dat brandstofcellen niet alleen in auto’s of boten toepasbaar zijn, maar dat er ook slimme toepassingen zijn in de chemische industrie of bij energiecentrales.
Zie ook: 2010: Het Jaar van de Duurzame Energie - Dé Nationale Waterstof Coalitie DutchHy - De waterstofeconomie !
Frank Denys zegt:
16 februari 2010 om 09:55 | Permalink
>Verder is het volgens mij allemaal wat minder uniek dan Agentschap NL het >voorstelt. Zie: Energiecentrale op Waterstof in Venetië ! - De eerste >waterstof gestookte energiecentrale ter wereld !
De energiecentrale in Venetie wordt gevoed met waterstof. De waterstof en zuurstof worden via een gasturbine omgezet in elektriciteit en waterdamp. Het unieke in antwerpen is het gebruik van de PEM brandstofcel technologie.
http://tecnet.pte.enel.it/depositi/tecnet/articolisegnalati/1426/36531-hydrogen_venice.pdf
http://fuelcellsworks.com/news/2009/08/17/enel-first-hydrogen-fuelled-power-now-
Erik van Erne zegt:
16 februari 2010 om 11:22 | Permalink
@Frank,
Dank voor de toelichting. Blijft toch jammer dat we in Nederland nog geen grote waterstof elektriciteitscentrale hebben.