Grootschalige inpassing van windenergie is technisch geen probleem
Geschreven op 2-4-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingDe grootschalige inpassing van windenergie in onze elektriciteitsvoorziening is technisch prima mogelijk. Het bestaande elektriciteitssysteem kan de variaties in vraag en windaanbod ook in de toekomst op elk moment opvangen, zolang er gebruik wordt gemaakt van actuele windvoorspellingen. Verder hoeven er geen voorzieningen voor energieopslag te komen.
Dit zijn de belangrijkste conclusies van mijn proefschrift, dat ik, Bart Ummels, aan de TU Delft met succes heb verdedigd. Lees verder bij OliNo
De mooie conclusie van Bart wil ik u niet onthouden: De inpassing van windenergie in het Nederlandse elektriciteitssysteem kan zorgen voor een vermindering van de productiekosten van 1,5 miljard euro per jaar en een afname van de CO2-uitstoot met 19 miljoen ton per jaar. Daar kunnen kolen en gas niet tegenop!
Bron: OliNo
Mooi, dan is er ook al helemaal geen financieel argument meer om onze elektriciteitsvoorziening met kolen en gas nog duurder te maken door te gaan proberen om CO2 af te vangen en op te slaan. Laat staan dat we zo nodig nieuwe kolencentrales moeten bijbouwen.
Investeren in windenergie of andere vormen van duurzame energieopwekking is de juiste weg naar een duurzame samenleving. Gek eigenlijk dat Nederland heel erg weinig doet om de mogelijkheden van Blue Energy, Tidal Energy, Wave Energy, River Energy, Marine Energy te benutten. Je zou toch zeggen: water hebben we genoeg, waarom daar niet wat meer gebruik van maken.
Oh, ja, weet er iemand hoe het zit met deze extra miljoenen voor duurzame energie ?