Groeten uit Stralend Zeeland van Greenpeace
Geschreven op 5-2-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Energie en BesparingUpdate 3 maart 2010: Dat niet alle Zeeuwen blij zijn met de nucleaire ambities van hun energiebedrijf blijkt ook uit de resultaten van een opinieonderzoek dat Greenpeace liet uitvoeren door het onderzoeksbureau GfK.
Uit dit onderzoek blijkt dat 84 procent van de Zeeuwen positief is over windenergie, een energievorm die Delta totaal links laat liggen. Daarnaast is 92 procent positief over zonne-energie en ziet slechts 40 procent kernenergie als een acceptabele manier om energie op te wekken.
Delta zadelt Zeeland straks niet alleen op met nog meer kernafval en een nog groter risico op een kernramp, ook het financiële risico van de kerncentrale komt op het bordje van de Zeeuwen terecht. De bouwkosten van een kerncentrale zijn torenhoog.
5 februari 2010: Greenpeace lanceert de campagne ‘Groeten uit stralend Zeeland’. Een set ansichtkaarten geeft aan hoe de plannen voor een tweede kerncentrale de toeristische toekomst van Zeeland dwarsbomen. Greenpeace informeert de Zeeuwen over het kernenergiestandpunt van de verschillende politieke partijen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart.
De kaarten worden verspreid in de gemeenten Middelburg, Vlissingen, Goes en Borsele. De ansichtkaarten zijn ook beschikbaar als e-card.
Het Zeeuwse energiebedrijf Delta heeft plannen voor een tweede kerncentrale, vijf keer zo groot als kerncentrale Borssele. Zeeland zal worden opgescheept met vijf keer zoveel kernafval en een nog groter risico op een kernramp. Ook het financiële drama zal op het bordje van de Zeeuwse belastingbetaler terecht komen. Kerncentrales zijn peperduur en het is nog maar de vraag of Delta geld zal verdienen aan een tweede Borssele.
De Zeeuwse gemeentes en de provincie zijn eigenaar van Delta. Iedere Zeeuw zal het daarom in de portemonnee voelen als Delta in verlies gaat leiden door de bouw van een tweede kapitaalverslindende kerncentrale. Maar iedere Zeeuw kan ook via de gemeente de nucleaire ambities van Delta dwarsbomen en voorkomen dat miljarden Zeeuws gemeenschapsgeld in een bodemloze put verdwijnen.
Wat vinden de landelijke politieke partijen van kernenergie? De informatie over partijstandpunten is gebaseerd op verkiezingsprogramma’s, kamerdebatten, e-mails en brieven van lokale afdelingen van deze partijen.
Frank Zweegers zegt:
5 februari 2010 om 14:26 | Permalink
Erg pakkend! En erg jaren 50. Goede campagne Green Peace!
Marianne zegt:
7 februari 2010 om 18:45 | Permalink
In Zeeland zijn ze boos. De reacties op de nieuwe Greenpeace-campagne Stralend Zeeland zijn niet erg positief. Zowel toeristisch recreatief Zeeland - Carla Schönknecht - als bestuurlijk Zeeland - Karla Peijs - zijn niet blij. Schönknecht vindt de campagne ‘niet leuk’ en Peijs noemt hem ‘voorbarig’ en ‘stemmingmakerij’. http://tinyurl.com/ybv7pak
Erik van Erne zegt:
17 februari 2010 om 18:52 | Permalink
D66 Zeeland heeft na lang wikken en wegen de knoop doorgehakt. De Zeeuwse vertegenwoordigers van de partij zijn tégen de bouw van een tweede kerncentrale in Borssele.