google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Jolande Sap Nieuwe Fractievoorzitter GroenLinks: Een Beter Milieu Begint bij Jezelf

Geschreven op 15-4-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

groenlinks-utrecht.gifUpdate 14 februari 2011: Het kabinet bracht naar buiten dat de bouw van een nieuwe kerncentrale in Nederland omstreeks 2015 kan beginnen. Volgens Jolande Sap is het een doodsteek voor de doorbraak van schone energie om naast de geplande kolencentrales, nu ook de bouw van een kerncentrale toe te staan. Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil dinsdag opheldering van minister Verhagen in de Tweede Kamer.

Zie ook: Bouw Nieuwe Kerncentrale in 2015 van Start

31 januari 2011: Ongelofelijk maar toch echt waar. Jolande Sap is akkoord gegaan met een politietrainingsmissie in Afganistan. Na veel afwegingen heeft de fractie besloten het minderheidskabinet te steunen. De GroenLinks achterban heeft zich de afgelopen weken al verschillende keren uitgesproken tegen de missie, maar die afkeur legt Jolande Sap gewoon naast zich neer. Volgende week heeft de partij een congres waar de leden moties kunnen indienen om de missie af te keuren. In de uitzending bij Pauw & Witteman zegt Jolande Sap dat de leden welliswaar hun afkeuring kenbaar kunnen maken, maar dat het besluit niet meer kan en zal worden teruggedraaid. ‘Dit besluit is genomen en dat is definitief’, aldus Jolande Sap. Bron: Joop 

17 december 2010: Zo, het tijdperk Femke Halsema als fractievoorzitter bij GroenLinks is afgesloten. GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema legt per direct haar functie neer en verlaat de politiek. Dat meldt de NOS. Ze wordt na het kerstreces opgevolgd door Tweede Kamerlid Jolande Sap, die gisteren unaniem door de fractie is gekozen tot leider.

Jolande Sap GroenLinksFemke, bedankt. Een goed besluit. Ik wens Jolanda Sap heel veel succes en hoop dat onder haar leiding het wel gaat lukken: GroenLinks in de Regering van Nederland. Wordt wel eens tijd en het is hoog tijd voor een echt groene, duurzame koers in ons land.

Hoop ook dat Jolanda gelijk even gaat kijken hoe het hoofdkantoor in Utrecht kan worden aangepast, zodat het ook een duurzaam, groen kantoor is, passend bij de idealen van GroenLinks. Een Beter Milieu Begint nog steeds bij jezelf.

“Van kinds af aan ben ik allergisch voor onrecht en dol op cijfers. Ik besloot econoom te worden om beter te begrijpen waarom mensen de koek zo oneerlijk verdelen. En werd gesterkt in mijn overtuiging dat economische zelfstandigheid cruciaal is om je eigen keuzes te kunnen maken. De strijd voor emancipatie en tegen uitsluiting werd een kernthema in mijn werk en leven. Mijn visie en vechtlust zijn in de afgelopen 20 jaar gegroeid: in de emancipatieraad, als hoofd inkomensbeleid bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en als directeur van Expertisecentrum LEEFtijd. Passie voor het kwetsbare, oog voor het haalbare. Dat tekent mij ten voeten uit. GroenLinkse idealen van zelfontplooiing, eerlijk delen en duurzaamheid verdienen het gerealiseerd te worden. Daar wil ik me vanuit de Tweede Kamer opnieuw sterk voor maken.”, aldus Jolande Sap

23 april 2010: Zo, bij GroenLinks maakt men zich ook op voor de Tweede Kamerverkiezingen. Femke Halsema heeft dispensatie gekregen en mag nog wat langer doorgaan. Ongetwijfeld vanwege de uitstekende resultaten behaald in het verleden. GroenLinks krijgt verder versterking van Liesbeth van Tongeren, die van GreenPeace naar GroenLinks gaat.

Zie ook: Tweede Kamerverkiezingen 2010: StemWijzer, KiesKompas, StemmenTracker en GoogleInsight

15 april 2008: GroenLinks: ‘Woningen kunnen zuiniger’. GroenLinks wil dat de gemeente Utrecht afspraken gaat maken met de corporaties over het verbeteren van de energieprestaties van woningen. ,,Huizen in Utrecht kunnen vele malen zuiniger worden”, aldus fractievoorzitter Marry Mos. ,,Dat bespaart huurders veel geld en het verlaagt veel uitstoot van broeikasgassen.”

Een kleine belronde van GroenLinks naar de drie grote woningbouwcorporaties in Utrecht maakt duidelijk dat zij niet staan te springen om initiatieven van bewoners. Bron: GroenLinks

Dat is natuuurlijk heel goed gezien van GroenLinks. Tuurlijk kunnen woningen zuiniger en tuurlijk zitten de woningcorporaties niet te wachten op initiatieven die ze niet zelf hebben bedacht. En wie gaat dat betalen? Kunnen de kosten energiebesparende maatregelen worden verwerkt in de huur? Het wachten is op de antwoorden op deze vragen of een riante stimuleringsregeling vanuit de overheid.

Het valt mij overigens op dat GroenLinks in Utrecht het altijd heel goed weet aan te geven hoe zaken vooral bij anderen geregeld zouden moeten worden. En weet u wat zo mooi is: Een beter milieu begint bij jezelf.

Daar is niets van te merken in het pand van GroenLinks. Waar mogelijk is de verlichting aan, ook als er niemand in de ruimte is. De verlichting op zich is ook al verre van energiezuinig. Ook andere apparatuur in het pand, voor zover ik dat heb kunnen zien, verdient zeker geen hoofdprijs op energiebesparingsgebied.

Misschien een goed idee voor GroenLinks om eerst zelf eens in actie te komen. Al heel veel jaren geleden sprak ik mensen bij GroenLinks er eens op aan. Een brief aan Femke Halsema leverde zelfs helemaal geen reactie op en onlangs zei ik er nog iets over toen ik in het pand was. Ja, maar wij huren, enzovoort was het antwoord.

Nou, wij huren ook, maar hebben toch zelf van alles gedaan om het energieverbruik te minimaliseren. Dat is goed gelukt in een eveneens “oud pand”. Onze energierekening beperkt zich tot een 200 euro per maand. Het kan dus wel.

Zie ook: Gemeenteraadsverkiezingen 2010: Uitslag en Zetelverdeling Gemeente Utrecht – 101 Ideeën van GroenLinks voor Klimaatbeleid gemeente Utrecht

Tags:

10 Reacties

 1. Ivo Rodermans zegt:

  15 april 2008 om 13:53 | Permalink

  De schrijver van het stuk verdient een compliment met het verlagen van de energierekening. Het cynisme waarmee hij of zij reageert op de plannen van GroenLinks voor verregaande afspraken met de corporaties en projectontwikkelaars kan ik echter niet plaatsen.

  Investeringen in de woning kunnen worden doorberekend aan de huurder. De huurder moet wel eerst toestemming geven. Een aantal corporaties werkt al volgens dit principe, zodat bijvoorbeeld zonneboilers of panelen zijn geplaatst.

  Corporaties zitten misschien niet te wachten op afspraken met derden, die zih niet zelf hebben bedacht. Maar dat ontslaat hen niet om zich daaraan te houden. De gemeente en de corporaties zijn over het algemeen partners en maken onderling afspraken, bijvoorbeeld bij herstructurering. Het convenant tussen Natuur en Milieu en Woonbron toont aan dat ook tussen anderssoortige partijen prima afspraken te maken zijn. Ook zijn er corporaties die uit eigen beweging maatregelen nemen om de energieprestatie van woningen te verbeteren.

  Rest nog één punt: het gebouw van GroenLinks. Het is kwalijk als mensen ergens het licht onnodig laten branden. Helaas hebben wij als raadsfractie we zitten in het stadhuis) niet de mogelijkheid om te controleren of in het pand van de landelijke partij iedereen wel tijdig de lichten uit doet. Maar belangrijker is nog wel, dat we grote stappen moeten maken op weg naar een klimaatneutrale gemeente. Niets doen met als argument dat individuen de lampen laten branden (en dat daar eerst eens iets aan moet gebeuren) lijkt mij niet de juiste weg.

  2 reacties samengevoegd (redactie)

 2. Erik van Erne zegt:

  15 april 2008 om 14:49 | Permalink

  Per e-mail ontving ik deze reactie, die ik na telefonisch overleg, hier plaats:

  Beste Erik,

  Dank voor je signaal. Ik zal het direct onder de aandacht brengen bij het landelijk partijbureau van GroenLinks. Het lijkt mij een goede zaak als je als partij je eigen pand op z’n minst ook energiezuinig inricht. Huurder of geen huurder.

  Met vriendelijke groet, Marry Mos, fractievoorzitter, GroenLinks Utrecht

 3. Erik van Erne zegt:

  15 april 2008 om 14:51 | Permalink

  Tot mijn niet geringe verbazing ontving ik al heel snel bericht van het landelijk partijbureau:

  Beste Marry,

  Je opmerking dat we de hand in eigen boezem moeten steken is volkomen terecht. Daarom heeft duurzaam ondernemen, en dus ook de zuinigheid van het pand, mijn absolute aandacht (staat als aandachtspunt in ons werkplan voor dit jaar). Ik kom zelf van Milieu Centraal en had al snel door dat we een boel kunnen verbeteren aan het pand en overigens meer dingen in onze bedrijfsvoering.

  We hebben een energie- en milieuscan gedaan, hebben zonnepanelen op het dak en een discussie over onze kantoorhuisvesting staat in de planning voor dit en volgend jaar. Ik denk overigens dat dit pand behoorlijk wat investering vraagt om het echt energiezuinig te maken, en aangezien we het huren en het een monument is, betekent dit dat we goed in overleg moeten hoe we dit aanpakken en ook dat niet alles mogelijk is. Misschien moeten we wel naar een ander pand ooit om echt zuinig te kunnen zijn. Verder zijn we overigens bezig met duurzaam bankieren, is onze catering overwegend biologisch en hebben we een OV-fiets abonnement voor afspraken buiten de deur.

  Kortom, het heeft mijn aandacht, maar juist het pand vraagt wel wat tijd en investering. Ik ben overigens wel benieuwd vanuit welke hoedanigheid Erik van Erne jou hierop aanspreekt en hoe hij tot zijn analyse komt. Is hij in ons pand geweest en heeft hij specifieke dingen gezien ? Ik zou het op prijs stellen als je hem zelf zou willen beantwoorden. Als hij wil, kan hij me benaderen.

  Hartelijke groeten, Voline van Teeseling, Directeur Landelijk Bureau GroenLinks

 4. Erik van Erne zegt:

  15 april 2008 om 15:02 | Permalink

  Tuurlijk heb ik direct contact opgenomen met Violine en de hoe weet ik dat nu vraag beantwoord: Ik woon al ruim 55 jaar op de Oudegracht, zo’n drie panden van het GroenLinks pand vandaan en ook ken ik het gebouw van binnen.

  Verder heeft Violine aangegeven er druk mee aan de slag te zijn, ze is overigens pas november vorig jaar directeur. Prima dus dat e.e.a gelijk door haar is opgenomen in het werkplan 2008.

  Het pand ken ik maar al te goed. In mijn jeugd speelde ik er nog en later kwam ik er altijd toen Gadella er zat. Ben het helemaal met Violine eens dat zo’n monument beperkingen met zich meebrengt. Soms moet je iets gewoon niet doen. Dat geldt overigens voor heel veel monumentale panden.

  Ben er van overtuigd dat het in het GroenLinks pand wel goed komt. Nu de rest van de huurpanden in Utrecht nog even. Daar ging het GroenLinks tenslotte om. Ook daar kan ik het van harte mee eens zijn.

 5. Erik van Erne zegt:

  15 april 2008 om 15:41 | Permalink

  @Ivo,
  U hebt gelijk dat de toon wat cynisch is, maar soms kies ik gewoon voor iets anders, begrijpt u wel gezien de naam van onze weblog.

  Ben het natuurlijk helemaal eens met de oproep van GroenLinks. Ben er ook van overtuigd dat er enorm veel energie te besparen valt. Helaas zijn daar geen echt goede subsidieregelingen voor. Bovendien is de pot maar matig gevuld.

  Ten aanzien van het gebouw ben ik het met u eens. Het lijkt mij geen zaak dan wel taak van de raadsfractie om te gaan controleren of iedereen de lichten uit doet, maar het lijkt mij wel goed dat iedereen bij GroenLinks het licht uit doet als er niemand meer in de ruimte is. Kleine moeite en gauw energie bespaard.

  Voor meer energiebespaartips (elke week een nieuwe) kunt u hier terecht en voor effectieve communicatie kan ik u onze Licht op Energie muurkranten van harte aanbevelen.

 6. Erik van Erne zegt:

  7 juni 2010 om 07:38 | Permalink

  Bevlogen speech van Femke Halsema GroenLinks op het Het Grote Verkiezingsgala in Poptempel Paradiso Amsterdam

 7. Erik van Erne zegt:

  6 februari 2011 om 07:15 | Permalink

  Femke Halsema neemt afscheid op het GroenLinks congres: ze is trots, ongelofelijk trots

  Femke Halsema nam 5 februari afscheid van het GroenLinks-congres, nadat ze in december afscheid nam als fractievoorzitter van de Tweede Kamerfractie.

 8. Erik van Erne zegt:

  29 maart 2011 om 00:01 | Permalink

  GroenLinks wil referendum over kernenergie

  GroenLinks is tegen nieuwe kerncentrales die volgens de partij wind- en zonnestroom uit de markt drukken. ‘Nederland heeft geen kernenergie nodig: we exporteren stroom. Tel daar de hoge kosten, de veiligheidsrisico’s en de problemen met kernafval bij op en de keuze is snel gemaakt.’

  Wat Van Tongeren betreft gaat ook de kerncentrale in Borssele dicht in afwachting van de resultaten van de Europese veiligheidstoets, de stresstest die is aangekondigd na de problemen met de kerncentrale in het Japanse Fukushima.

 9. Erik van Erne zegt:

  11 september 2016 om 14:05 | Permalink

  GroenLinks by Zondag met Lubach

  GroenLinks presenteerde deze week zijn verkiezingsprogramma en lijsttrekker Jesse Klaver liet zich duidelijk inspireren door de Verenigde Staten.

 10. Erik van Erne zegt:

  21 mei 2019 om 14:36 | Permalink

  GroenLinks Gaat Landelijk Partijbureau Aan De Oudegracht In Utrecht Verkopen

  Het landelijke partijbureau GroenLinks op de Oudegracht 312 (midden foto met groene deur) staat te koop. De partij wil het monumentale pand inruilen voor een duurzamere locatie. Lotte Jeursen, woordvoerder van GroenLinks laat weten dat de partij nog geen nieuw pand heeft gevonden, maar dat de partij waarschijnlijk later dit jaar verhuist.

  Het pand stamt uit 1858 en telt drie verdiepingen en een kelder. GroenLinks kocht het gebouw in 2011 voor ruim 2 miljoen euro. Hoeveel de partij er voor wil hebben is nog niet duidelijk. Ook heeft de partij op dit moment nog geen ander onderkomen gevonden.

  Het gebouw aan de Oudegracht wordt gebruikt voor cursussen, opleidingen en bijeenkomsten voor leden van GroenLinks uit het hele land. Jeursen: “We willen in ieder geval centraal in het land blijven, want het pand fungeert als vergaderplek voor veel lokale afdelingen maar het mag wel wat efficiënter en duurzamer. Dat we in Utrecht blijven ligt voor de hand, maar het is geen vereiste.”

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (7)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.804)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (451)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.842)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Duurzaam De Toekomst In Met Een Duurzame Leefomgeving
 • Jouw Huis Verduurzamen? Zo Betaal Je Dat!
 • Zero Emissie Truck Debat: De Transitie Naar Zero-Emission In De Trucksector
 • Mobiliteitsbeeld 2022: Actualisatie Verkenning Gebruik Openbaar Vervoer 2022-2026 by KiM
 • Koningin Máxima Op Werkbezoek Bij Stichting Petje Af
 • Tony Chocolonely: Eerlijike, Heerlijke Chocoladerepen Met Een Verhaal by Greengiving
 • Koning Willem-Alexander Opent Internationaal Elaad Testlab Voor Elektrische Voertuigen In Arnhem
 • De 200ste Windmolen Bij Unilin Insulation in Seneffe by ENGIE
 • De Relatie Tussen Attitudes En Reisgedrag En Het Verband Met De Coronapandemie by KiM
 • Essay: Interacties Tussen De Netwerken Voor Energie, Mobiliteit En ICT by KiM
 • Snellaadpalen Voor Elektrische Auto’s Bij Jumbo Supermarkten En La Place Restaurants by PowerGo
 • Dutch Cups Leverancier Van Herbruikbare Glazen Krijgt 205 Zonnepanelen Op Het Dak
 • Lelystad Stimuleert Gebruik Herbruikbare Bekers Met Statiegeld Op Evenementen by GreenCups
 • Den Bosch Wil Herbruikbare Bekers Bij Evenementen: Jazz in Duketown, Vuelta, Carnaval
 • LeidseKoplopers Willen Herbruikbare Bekers Op Kantoren In Leiden
 • Links

  Milieunet op..