Groene Waterstof Productie, Waterstof Opslag En Waterstoftankstation In Nieuwegein by Hysolar
Geschreven op 11-10-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingHysolar werkt in Nieuwegein aan de productie en levering van groene waterstof. Om dit te realiseren wordt in 2022 een 2 MW elektrolyser gebouwd.
Het waterstoftankstation is in de zomer van 2021 gerealiseerd. Het tankstation levert waterstof op een druk van 350 bar voor vrachtwagens en bussen en op 700 bar voor personenauto’s.
Het tankstation is gelegen op de locatie van Jos Scholman Aannemersbedrijf in Nieuwegein. De waterstofproductie volgt de vraag en stijgt binnen enkele jaren naar 250 ton per jaar. Dit is voldoende voor het dagelijks gebruik van ongeveer 750 personenauto’s of 25 bussen. Aannemingsbedrijf Jos Scholman wordt de eerste grote afnemer van groene waterstof uit Nieuwegein.
Vrijdag 8 oktober is het gloednieuwe waterstoftankstation van Hysolar/Greenpoint in Nieuwegein officieel geopend. Personenauto’s, bussen en vrachtwagens kunnen hier allemaal terecht.
De start van het waterstoftankstation van Hysolar/Greenpoint sluit naadloos aan bij het Convenant waterstof in mobiliteit provincie Utrecht’, dat inmiddels door bijna 100 organisaties is ondertekend.
Toepassing van groene waterstof zit nog in de pioniersfase, maar gezien het belang van de energietransitie en beperking van emissies (denk aan stikstof, fijnstof) staan – geheel toepasselijk – alle lichten op groen. Voor de verdere opschaling en uitrol van het systeem blijft verdere innovatie cruciaal. Daar werken de partners in Hysolar hard aan mee. Gericht op het streven naar maximaal rendement én duurzaamheid onderzoeken we nu al hoe de restwarmte die vrijkomt bij de productie van waterstof lokaal ingezet kan worden. Een stap om het totale systeem nog duurzamer te maken.
De elektriciteit die nodig is voor de waterstofproductie komt gedeeltelijk van het aangrenzende 9 MWp zonneveld. Voor een aantrekkelijke waterstofprijs is voldoende gebruik van de elektrolyser belangrijk. Als de zon niet schijnt wordt groene elektriciteit ingekocht vanaf het openbare net. Mogelijk worden er in de toekomst windturbines gebouwd waarmee meer groene waterstof met lokaal opgewekte energie wordt geproduceerd.
Tijdens de productie van waterstof komt op deze schaalgrootte ook bruikbare warmte vrij. De afgelopen vier jaar heeft een consortium met o.a. Allied Waters, KWR en TU Delft het Power-to-X concept ontwikkeld. Volgens dit concept slaan we deze warmte op in de bodem om later te gebruiken, zodat niets verloren gaat. De warmte kan namelijk worden geleverd aan bedrijven en woningen in de verderop gelegen wijk Rijnhuizen.
Hysolar realiseert een, voor Nederland en daarbuiten, toonaangevend H-Flex project door integratie van groene waterstofproductie, waterstofopslag, waterstoftankstation en de mogelijkheid tot het gebruik van restwarmte.
In Nieuwegein bereidt Hysolar de productie van groene waterstof voor. Dit zal gebeuren met behulp van een electrolyser op basis van lokaal opgewekte elektriciteit van zonnepanelen, en wellicht in de toekomst van windturbines. Elektrische energie wordt opgeslagen in de vorm van waterstof.
Hier ligt het aanknopingspunt voor het onderzoeksproject H-Flex. De Nieuwegein-locatie biedt namelijk een uitstekende basis om kansrijke optimalisaties uit te testen. Els van der Roest, onderzoeker bij KWR, somt ze moeiteloos op ‘We testen innovatieve batterijsystemen om de electrolyser ook ’s nachts te laten draaien op zonnestroom, we ontwikkelen een systeem om de restwarmte die vrijkomt nuttig in te zetten, en we onderzoeken hoe we het systeem op gelijkstroom in plaats van wisselstroom kunnen laten draaien. Deze kennis gebruiken we straks om onze software te verbeteren met het uiteindelijke doel het elektriciteitsnetwerk stabieler te maken.’ Ron Bol, specialist groene waterstof bij Hysolar vult aan ‘Uiteindelijk wordt niet alleen het netwerk stabieler, er wordt elektriciteit gebruikt die anders onbenut zou blijven’.
Doelstelling van het H-Flex project is oplossingen te ontwikkelen die ook elders in het land toepasbaar zijn. Groene waterstof is tenslotte een schone energiebron met tal van toepassingen. Zo werkt Hysolar samen met lokale energie-initiatieven. We onderzoeken in Noord-Holland de vervanging van aardgas in een historische binnenstad en we kijken in Overijssel naar de inzet van groene waterstof voor een binnenvaartschip met elektrische aandrijving.
Zie ook: Hydrogen Hub Amsterdam NZKG: Transitie Naar Waterstof Versnellen - Industrie in Het Noordzeekanaalgebied (NZKG) Wil CO2-Uitstoot Halveren in 2030 – NZKG Jaarcongres: Energietransitie Welke Kansen Kunnen Wij Benutten? – Ontwikkelstrategie brengt stappen naar energieneutraal NZKG in beeld – De Waterstof Backbone in Nederland: Vijf Industriële Clusters Met Elkaar Verbinden by Gasunie
De Nederlandse Waterstof & Brandstofcel Associatie (NWBA): De Opvolger Van DutchHy – De Waterstofeconomie by Jeremy Ripkin: The Hydrogen Economy – Conferentie Nederland Waterstofland: Groene Waterstof van Water en Duurzame Energie – The European Union Hydrogen Highway – De Schone Waterstof Bus Van GVB Amsterdam – Een Fluisterstille Boottocht door de Amsterdamse Grachten: De Waterstofboot Nemo H2 – Gemeente Groningen Kiest voor Waterstof Voertuigen: Afvalwagen, Veegwagen en Personenauto’s – Vier Kilometer Pijpleiding Voor Groene Waterstof by Groningen Seaports en Pipelife – Twee Van Hool A330 Waterstofbussen Voor RET Rotterdam – Duwaal N-H: Tweezijdige Ontwikkeling van de Waterstofketen Van Wind tot Wiel by HYGRO – Waterstoftankstation H2 Wave op Industriepark Kleefsewaard in Arnhem – Duurzame Havencoalitie Lauwersoog: Subsidie Voor Waterstof in Schepen by Provincie Groningen – Symposium WaterStof, Wat Kun Je Ermee En Wat Niet? by Pioniers van de Toekomst – Waterstofevent Is Waterstof Uw Toekomst: Kansen Voor Tankstations & Mobiliteit by NWBA – De Waterstof Backbone in Nederland: Vijf Industriële Clusters Met Elkaar Verbinden by Gasunie – Provincie Gelderland Stimuleert Ontwikkeling Groene Waterstof: Uitvoeringsstrategie Waterstof – Provincie en gemeente Groningen doen mee met waterstofcoalitie – Waterstof Coalitie Wil Vliegende Start Waterstof Economie: 3-4 GW Groene Waterstof – Groene Waterstof Is Een Aantrekkelijke Aanvulling Op Wind- En Zonne-energie – Waterstof, Onze Nieuwe Energie? Documentaire Van Anic van Damme by National Geographic – The Truth About Hydrogen: De Waarheid Over Waterstof by Real Engineering – Waterstofevent Is Waterstof Uw Toekomst: Kansen Voor Tankstations & Mobiliteit by NWBA – Waterstof Project HY3: Onderzoek Opschaling Groene Waterstof In Nederland En Duitsland – Nieuw Waterstof Binnenvaartschip Antonie In Ontwikkeling Dankzij 4 Miljoen Euro Subsidie – Gasunie Start Proef Met Opslag Groene Waterstof In Ondergrondse Zoutlagen In Groningen – Conferentie Nederland Waterstofland: Groene Waterstof van Water en Duurzame Energie – Koning Willem-Alexander Opent Waterstofinstallatie HyStock In Veendam – Onderzoek Productie Groene Waterstoffabriek In Eemshaven Groningen by RWE En Innogy – NortH2: Windparken In De Noordzee En Productie Groene Waterstof In De Eemshaven Groningen – Subsidie Voor Groningse Windparken Oostpolder, Westereems III en Oostpolderdijk by Innogy – NUON Magnum Energiecentrale in de Eemshaven Gaat Gebruik Waterstof Onderzoeken