Groene Technologieën 3.0: Rijksvastgoedbedrijf (RVB) Vermindert Energieverbruik Met 25%
Geschreven op 24-7-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingHet Rijksvastgoedbedrijf gaat met verschillende maatregelen en innovaties het gebruik van energie verminderen. Bijvoorbeeld door kantoren efficiënter te gebruiken en klimaatinstallaties te optimaliseren.
Tussen 2008 en 2020 wordt op die manier het energiegebruik met in totaal 25% teruggedrongen. De energie die wordt ingekocht, is afkomstig van duurzame bronnen, waardoor de uitstoot van CO2 wordt verminderd.
De komende tijd onderzoekt het Rijksvastgoedbedrijf met het Programma Groene Technologieën 3.0 innovatieve technologieën die bijdragen aan de benodigde energiebesparing en CO2-vermindering. Zo investeert ze als eerste in de mogelijkheid om energie te halen uit levende planten.
De komende jaren test het Rijksvastgoedbedrijf duurzame innovaties, die het energieverbruik van een bestaand kantoor verminderen en tegelijkertijd het comfort van de gebruiker verbeteren. Samen met de markt wordt een innovatieagenda opgesteld, waarin innovatiekansen gepresenteerd worden. Er wordt ingezet op innovaties die gericht zijn op vier peilers. Duurzaamheid: het Rijksvastgoedbedrijf streeft naar een energieneutrale portefeuille en wil meewerken aan een circulaire economie. Beveiliging: in een veilige omgeving de dienstverlening van publieke taken verbeteren. Flexibliteit: met flexibel vastgoed kan groei en krimp beter worden opvangen en kan beter aan de behoeften van gebruikers worden voldaan. Smart Building: een duurzame, veilige en prettige werkomgevingen creeëren door een bewust gekozen inrichting en door (digitale) technologie slim toe te passen.
Vanaf 2019 moeten nieuw te bouwen overheidsgebouwen in Europa vrijwel energieneutraal zijn. De energie die nog nodig is, moet afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen. Het Rijksvastgoedbedrijf volgt hiermee het Nationaal Plan bijna-energieneutrale gebouwen (BENG). Het Rijksvastgoedbedrijf was ook één van de ondertekenaars van het op 10 juli gesloten Betonakkoord.
In het Energieakkoord van 2013 staat hoe de overheid zorgt dat de hoeveelheid duurzame energie in Nederland: 16% in 2023. Hierover hebben overheid, werkgevers, vakbeweging en natuur- en milieuorganisaties afspraken gemaakt. In de Energieagenda staan de afspraken tot 2050. De Rijksministerraad keurde op 16 september 2016 het Klimaatakkoord van Parijs goed. Volgens het Klimaatakkoord moet al het (Rijks)vastgoed uiterlijk 2050 beschikken over een energieneutrale energievoorziening.
Zie ook: Rijkskantoor De Knoop: Duurzame Transformatie Knoopkazerne tot Kantoor en Vergadercentrum - De Energieneutrale Wijk Locatie Valkenburg op Marine Vliegkamp Valkenburg in Katwijk - Zonneakker Met 4.048 Zonnepanelen Op Militaire Kampement De Vliehors op Vlieland - Een Circulaire Economie in Nederland: Een Economie Zonder Afval - Zonnepark Welschap met 12.000 Zonnepanelen op Militaire Vliegbasis Eindhoven - Rijksvastgoedbedrijf (RVB) Gaat 2.000 Laadpunten Voor Elektrische Auto’s Realiseren