Groene Stroom Windpark Borssele III/IV Op Zee Zo Goed Als Uitverkocht by Eneco
Geschreven op 27-5-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingEind dit jaar begint voor de Zeeuwse kust de bouw van een nieuw windpark: Borssele III/IV. De wieken draaien naar verwachting in 2021.
Eneco neemt de helft van de opgewekte stroom af, vergelijkbaar met het gemiddelde jaarlijkse stroomverbruik van alle huishoudens in Amsterdam. En dat deel is al zo goed als uitverkocht, nog voordat de bouw begonnen is.
Zo goed als alle groene stroom die Eneco vanaf 2021 afneemt van het nog te bouwen windpark op zee, Borssele III/IV, is al verkocht aan grote zakelijke afnemers. Het duurzame energiebedrijf sloot langjarige overeenkomsten af met onder andere Microsoft, Stedin, DSM en Royal Schiphol Group. In totaal gaat het om 1,5 terrawattuur aan groene stroom, vergelijkbaar met het verbruik van ruim 400.000 huishoudens. De groene stroom van de windparken in aanbouw laten straks onder meer de Nederlandse datacenters van Microsoft, de Nederlandse vestigingen van DSM en de luchthavens van Royal Schiphol Group draaien. Netbeheerder Stedin vangt met de groene stroom een groot deel van haar netverliezen op.
Het offshore windpark Borssele III/IV wordt gebouwd door het consortium Blauwwind, dat bestaat uit Eneco, Shell, Van Oord, Mitsubishi-dochter DGE en het Zwitserse Partners Group. Het park levert naar verwachting in 2021 haar eerste stroom aan het Nederlandse net. Eneco neemt de helft van de totale productie van Borssele III/IV. De andere helft neemt Shell af via een langjarige overeenkomst. Eerder sloot Eneco grote overeenkomsten voor groene stroom met onder meer de Nederlandse Spoorwegen, Unilever en Google.
Zie ook: Offshore Windpark Borssele III en IV: 77 Windturbines (731 MW) by Blauwwind Consortium – Treinen NS Rijden voor 100% op Duurzame Energie van Nieuwe Windparken by Eneco – Unilever Gaat Voor 100% Duurzame Stroom by Eneco – Sunport Delfzijl met 116.400 Zonnepanelen: Duurzame Stroom voor Google Data Center by Eneco – Eneco Windpark Delfzijl Noord: Duurzame Stroom voor Nieuw Datacenter van Google – Royal Schiphol Group Kiest voor 100% Duurzame Windenergie Van Windpark Autena by Eneco – Microsoft Koopt Nederlandse Winenergie Van Windpark Borssele III En IV by Eneco – DSM Nederland Kiest Voor 100 Procent Duurzame Energie by Eneco – Eneco Levert Stedin 400 Miljoen Kilowattuur Hollandse Windenergie – Radboud Universiteit en Radboudumc Kiezen Vanaf 2024 Voor 100% Groene Stroom by Eneco – Schiphol Trade Park: Het Meest Duurzame Circulaire Bedrijvenpark Van Europa by Eneco – Gemeente Den Haag Kiest Per 1 januari 2019 Voor 100% Duurzame Energie by Eneco en OM
Erik van Erne zegt:
5 september 2019 om 17:09 | Permalink
Platform Borssele Alpha: Eerste Stopcontact Op Zee Klaar Voor Gebruik
De gecoördineerde aanleg van een elektriciteitsnet op zee door TenneT is een belangrijke pijler onder het succes van windenergie op zee, naast de succesvolle subsidievrije tenders voor de windparken. De tijdige oplevering door TenneT voedt het vertrouwen bij windparkontwikkelaars dat ook toekomstige delen van het net op zee tijdig gereed zullen zijn. Een ander voordeel van de aanleg door TenneT is de goede afstemming met het hoogspanningsnet op land dat ook onder beheer van TenneT is. Daardoor kunnen problemen door gebrek aan transportcapaciteit zoveel mogelijk worden voorkomen. Met behulp van de Rijkscoördinatieregeling hebben het Rijk, TenneT en overige belanghebbenden samengewerkt aan een goede ruimtelijke inpassing van de verbinding tussen het windpark en het landelijk hoogspanningsnet.
In het Klimaatakkoord staat dat in 2030 70% van onze elektriciteitsverbruik duurzaam is (wind of zon). Dat komt neer op in elk geval 84 TWh. Meer dan de helft daarvan komt van windparken op zee (49 TWh). De overige 35 TWh komt uit windparken op land en zonneparken op land. Windenergie op zee is niet alleen belangrijk voor de elektriciteitsbehoefte van huishoudens en bedrijven. Ook de industrie heeft windstroom hard nodig om de huidige fossiele brandstoffen en grondstoffen te kunnen vervangen door ‘groene moleculen’, zoals waterstof uit elektrolyse met stroom uit windparken.
De komende jaren zal de hoeveelheid stroom die windparken op zee leveren sterk toenemen – er breekt als het ware een oogsttijd aan. Momenteel staan er windparken in zee met een totaalvermogen van ongeveer 1 gigawatt (GW). In 2023 staat er voor minimaal 4,5 GW vermogen. Dat is 16% van de elektriciteitsproductie. In 2030 zal er ca. 11 GW aan windparken op zee staan. Deze leveren dan 40% van ons elektriciteitsverbruik en beslaan minder dan 3% van de Nederlandse Noordzee. Tussen de windturbines (die circa 1 km uit elkaar liggen) is ruimte voor medegebruik, zoals kweek van zeewier en visserij op krabben en kreeften. De plannen voor windparken tot 2030 liggen vast in de routekaart windenergie op zee. Zie: Windenergie Op Zee 2030: Windparken Hollandse Kust West, Wadden-Eilanden en IJmuiden Ver