google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Groene Energie Of Toch Niet?

Geschreven op 26-2-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Groene energie is energie die op een natuurlijke, hernieuwbare wijze wordt opgewekt. Zo zorgen zonnepanelen met behulp van de zon voor duurzame energie en kunnen er bijvoorbeeld ook windmolens ingezet worden om uiteenlopende huishoudens van groene stroom te voorzien.

Alle opgewekte duurzame energie komt eerst terecht in een energienetwerk, om vervolgens door energieleveranciers als groene stroom geleverd te worden aan diverse huishoudens.

Steeds meer consumenten kiezen ervoor om deze vorm van duurzame energie af te nemen. Overstappen naar een duurzame energiemaatschappij gebeurt de laatste tijd steeds vaker. Dit komt omdat consumenten bewuster worden en graag bijdragen aan een beter milieu. Daarnaast levert het ook op economisch vlak voordelen op wanneer meer mensen gebruik maken van groene energie. De windparken met windmolens zorgen bijvoorbeeld voor extra werkgelegenheid. Een andere reden is dat consumenten zich gaan beseffen dat overige bronnen van energie, zoals kolen en olie, op een gegeven moment uitgeput zullen raken.

Helaas is groene energie niet altijd zo groen als we zelf denken. Zo is er steeds meer grijze stroom in omloop die op papier groen is gemaakt. In werkelijkheid is deze stroom helemaal niet zo groen als men doet denken. Dit gesjoemel met energie komt op steeds grotere schaal voor. De energie bestaat uit de goedkoopste, niet duurzame energie, die gecombineerd wordt met een goedkoop groene stroom certificaat. Deze certificaten komen uit het buitenland en worden ook wel De Garanties van Oorsprong certificaten (GvO’s) genoemd. Wanneer een energieproducent een GvO in het bezit heeft, kan het bedrijf bepaalde subsidies van de overheid ontvangen.

In eerste instantie zou er gedacht kunnen worden dat een GvO aantoont dat de energie wel degelijk is opgewekt met behulp van de natuurlijke elementen van moeder aarde. Toch beweren de voorstanders van groene energie dat deze certificaten niets garanderen. Milieuorganisatie Wise Nederland beweert dat de Nederlandse stroom voor 42 procent als groene stroom wordt verkocht. Hiervan is slechts 11 procent afkomstig van milieuvriendelijke bronnen. De rest van de ‘groene stroom’ is afkomstig van producenten die grijze stroom opwekken. Er wordt volgens Wise dus op grote schaal gesjoemeld met onze groene energie. 

Elk willekeurig land kan GvO’s koppelen aan elke vorm van stroom, dus ook aan stroom die helemaal niet zo groen is. Hierdoor beginnen consumenten en organisaties zich steeds vaker af te vragen wat de garantiebewijzen dan eigenlijk nog waard zijn. Eigenlijk zijn de GvO’s vooral geschikt om aan de overheid te laten zien en vervolgens extra subsidie te ontvangen. Deze subsidies worden gegeven omdat de overheid graag het gebruik van groene stroom wil stimuleren. De producenten krijgen een subsidie voor de ‘groene energie’, maar dragen in werkelijkheid niets bij aan een groenere wereld.

Groene energie wordt steeds populairder. Op dit moment is deze vorm van energie zelfs zo populair dat de vraag het aanbod overstijgt. Dit is dan ook de reden dat de handel in groene energie certificaten wel erg aantrekkelijk wordt. Iedereen wil graag groene energie afnemen, maar de energieproducenten hebben helaas niet voldoende groene energie. De oplossing is grijze stroom in combinatie met een GvO, waardoor grijze stroom opeens groene stroom wordt.

Door het sjoemelen met groene energie wordt het voor de Nederlandse consument wel erg lastig om nog te controleren of de groene energie die zij afnemen ook daadwerkelijk wel zo groen is. Toch kunnen milieubewuste consumenten zelf iets doen om te ontdekken of hun groene stroom ook echt afkomstig is van een duurzame bron. Door te achterhalen waar de groene stroom precies vandaan komt, kan een consument soms zelf uitzoeken of er sprake is van sjoemel energie of niet. Op deze manier kunnen consumenten het heft in handen eigen nemen en bijdragen aan een groenere wereld waar geen sprake is van gesjoemel met energie.

3 Reacties

 1. Bert zegt:

  2 maart 2018 om 13:25 | Permalink

  EasySwitch Zet Streep Door Vergroende Energiecontracten: Energie is écht duurzaam of niet

  Energieverlijkingssite EasySwitch lanceert vandaag het label duurzame keuze en maakt vanaf nu alleen nog onderscheid tussen duurzame en niet duurzame energie.

  EasySwitch neemt hiermee afstand van sjoemelstroom: grijze stroom die door middel van certificaten wel groen genoemd mag worden maar geen bijdrage levert aan de verduurzaming van Nederland.

  EasySwitch steunt Carbonkiller. Op dit moment hebben we in Europa een emissiehandelssysteem dat de industrie verplicht om te betalen voor de CO2 die zij uitstoten: zij moeten emissierechten kopen. Een emissierecht geeft het recht om 1 ton CO2 uit te stoten. Er zijn echter zoveel emissierechten te koop dat de prijs heel laag is en het voor bedrijven heel goedkoop is om vervuilend te blijven. WISE en Greenchoice willen dat de politiek het aantal verkrijgbare emissierechten vermindert en de prijs ervan verhoogt zodat bedrijven worden gestimuleerd om te gaan investeren in duurzame alternatieven. Om hier aandacht voor te vragen hebben zij een platform gelanceerd, genaamd Carbonkiller, waarbij burgers en bedrijven zelf emissierechten kunnen kopen om deze vervolgens te vernietigen.

 2. Freek zegt:

  3 maart 2018 om 12:14 | Permalink

  Groene Stroom: 5 misverstanden by Consumentenbond

  Kies je voor groene stroom, dan draag je bij aan een beter milieu. Dat klinkt logisch, maar in de praktijk is het niet zo simpel. Hoe zit het nou precies met groene stroom?

  Als je groene stroom afneemt krijg je dezelfde stroom uit het stopcontact als je buren die ‘gewone’ stroom hebben. Er is maar één stroomnet en hier gaat alle stroom doorheen.

  Groene stroom is groen, allemaal goed voor het milieu: Nee, daar zijn flinke verschillen in. Elektriciteit is groen als die is opgewekt uit energiebronnen: die niet bijdragen aan klimaatverandering; die schoon zijn, dus geen luchtvervuiling veroorzaken; die niet uitgeput raken; die bij de winning het landschap en leefomgeving niet aantasten.

  Windolens en zonnepanelen
  Stroom uit windmolens en zonnepanelen is groen, want onuitputtelijk en er komen geen schadelijke gassen vrij. Natuurlijk heeft de productie van de molens en panelen zelf wel schadelijke effecten. Maar over de hele levenscyclus van een wind- of zonnepark zijn de schadelijke effecten veel lager dan bij alle andere vormen van energieopwekking.

  Biomassa
  Bij stroomopwekking uit biomassa hangt het ervan af. Biomassa kan bijvoorbeeld hout(afval) zijn, of mest. Als het inderdaad afvalhout is, dan is er wel sprake van groene stroom, maar vanuit het oogpunt van duurzaamheid is een ander gebruik van het hout nog beter. Deze stroom krijgt dan ook niet de maximale duurzaamheidsscore in ons onderzoek van energieleveranciers.

  Elke verbranding van hout levert bovendien luchtvervuiling op, al is dat bij grootschalige centrales beter te beperken dan bij hout stoken in woningen. Het speciaal voor brandhout kappen van oerbossen is natuurlijk sowieso niet duurzaam. Het telen van gewassen, speciaal om als biomassa in stroom om te zetten, ook niet. De landbouwgrond had immers ook voor voedselproductie kunnen worden gebruikt.

  Ook mestvergisting is meestal niet groen, omdat er materiaal bij moet worden gemengd om de vergisting goed te laten verlopen. Dit materiaal is meestal geschikt als veevoer. Vergisting van rioolslib, waar weinig anders meer mee gedaan kan worden, is daarentegen wel een duurzame vorm van stroomopwekking.

  Waterkracht
  Waterkracht beschouwen we als duurzaam als het kleinschalig is, zodat het geen negatieve invloed heeft op ecosystemen. Grootschalige waterkrachtcentrales leveren wel officieel ‘groene stroom’, maar verstoren soms de visstand en ecosystemen.

  Kernernergie
  Kernenergie wordt door sommigen ook als duurzaam gezien, omdat er nauwelijks CO2 bij vrijkomt. Maar het levert ook radioactief afval op, waar tot nu toe geen echte oplossing voor is, en dat vele duizenden jaren gevaarlijk blijft. Ook bestaat nog steeds het gevaar van nucleaire ongelukken, met zeer grote – onverzekerbare – gevolgen. En de grondstof uranium is niet onuitputtelijk.

  Kolencentrales
  Kolencentrales leveren de meest vervuilende stroom. De CO2-uitstoot is zeer hoog en de centrales brengen ook veel luchtverontreinigende en ongezonde stoffen, zoals kwik, stikstofoxiden, zwaveloxiden en fijnstof in de lucht.

  Aardgas
  Aardgas is niet onuitputtelijk, en verbranding ervan zorgt voor CO2-uitstoot. Gascentrales zijn dus niet heel groen. Maar gas is nu nog wél nodig om op de lange termijn naar duurzame energieopwekking toe te gaan. Als het bijvoorbeeld even niet waait, moet een andere energiebron dat kunnen opvangen. Een gascentrale is hiervoor geschikt en stoot ‘slechts’ de helft aan CO2 uit in vergelijking met een kolencentrale (en minder vervuilende stoffen: geen fijnstof en zwaveldioxide, minder stikstofoxiden dan kolen).

 3. Simon zegt:

  28 mei 2018 om 13:01 | Permalink

  Grijze Stroomleverancier Sterft Uit by WISE

  Nog maar vier stroombedrijven die in Nederland actief zijn leveren alleen grijze stroom: Gazprom, Robin Energie, Naked Energy en Scholt. Twee derde van de 42 stroomleveranciers die WISE onderzocht heeft leveren uitsluitend groene stroom. Hierbij zetten de meesten in op windenergie. Vijf jaar terug bestond het merendeel van de groene stroom nog uit (grotendeels Noorse) waterkracht, door WISE omgedoopt tot sjoemelstroom.

  Elk jaar in mei maken de Nederlandse energieleveranciers verplicht bekend hoe hun stroometiket er uit ziet; een overzicht van de bronnen waarmee de stroom is opgewekt. Het stijgend aantal leveranciers dat alleen nog groene stroom levert stemt op het eerste gezicht hoopvol maar Nederland bungelt nog steeds onderaan als het gaat om de opwekking van duurzame stroom. Slechts 12,5% van alle in Nederland geproduceerde elektriciteit kwam in 2017 uit hernieuwbare bronnen als wind, zon en biomassa.

  De paar energiebedrijven die nog wel veel grijze stroom leveren bedienen een heel groot deel van de markt. Dit zijn de grote jongens, bedrijven als Nuon, Essent en Engie. Minder bekend zijn de grijze leveranciers die uitsluitend aan zakelijke klanten leveren zoals Gazprom, Scholt en Robin Energie.

  Daarnaast speelt de import van groene stroom certificaten (garanties van oorsprong) een grote rol: het merendeel van de groene stroom die in Nederland wordt verkocht is vergroend met buitenlandse certificaten. Veel ogenschijnlijk groene stroomleveranciers kopen de goedkoopste grijze stroom op de stroombeurs in en vergroenen die door er spotgoedkope certificaten uit het buitenland aan toe te voegen.

  Met ruim 40 leveranciers wordt de markt steeds onoverzichtelijke voor de consument. Het stroometiket geeft enig inzicht en biedt enig houvast. Wie de energietransitie echt wil versnellen wordt klant bij een echt groen energiebedrijf dat vrijwel uitsluitend Nederlandse groene stroom maakt en verkoopt.

  Zie: Overzicht van alle Nederlandse Stroometiketten

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (697)
 • Agenda (3.360)
 • Biologisch (119)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (893)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (529)
 • Design (238)
 • Dieren (179)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.443)
 • Educatie (352)
 • EEN-Armoede (253)
 • Energie en Besparing (3.698)
 • Europa (29)
 • Evenementen (203)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (319)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (38)
 • Greenwashing (120)
 • Hergebruik-Kringloop (329)
 • Iets anders (418)
 • Int. Samenwerking (194)
 • Investeren (147)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.723)
 • Licht (396)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (172)
 • Milieu (757)
 • MVO (113)
 • Natuur (788)
 • Nederland (40)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (127)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (234)
 • Vakantie (86)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (51)
 • Vervoer en OV (1.668)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (309)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Eerste Vlucht Met Waterstof Vliegtuig In 2024 Van Rotterdam Naar London by ZeroAvia
 • CO2-Uitstoot Shell Zal Komende Tien Jaar Stijgen Met Ruim 4% In Plaats Van Dalen
 • KNMI Klimaatsignaal ’21: Zeespiegel Stijgt Sneller, Meer Zon, Meer Extreme Buien by KNMI
 • Afvalfonds Verpakkingen Awards 2022: Recycleketen Verpakkingen Sluitend Maken
 • Vodafoon Eco-SIM Kaarten: Vodafone Maakt Sim-Cards Voortaan Kleiner En Van Gerecycled Plastic
 • Circulair Bouwen In De Metropoolregio Amsterdam (MRA): Future Or Tradition by C-Bèta
 • Drijvend 330 MW Mar de Ágata Windmolenpark Andalusië, Spanje by BlueFloat Energy En Sener
 • Drijvend 1,3 GW Parco Eolico Marino Windmolenpark In Puglia, Italië by Odra Energia
 • Drijvend 1GW Parc Tramuntana Windmolenpark In Golf de Roses Catalonië, Spanje by BlueFloat Energy En Sener
 • Alaska Air En ZeroAvia Ontwikkelen Waterstof Elektrisch Vliegtuig Met 76 Zitplaatsen
 • Fiido X Folding Electric Bike: Electric Bicycle With Folding Mechanism by Fiido
 • De Nieuwe Elegante Elektrische Range Rover Komt in 2024 by Land Rover
 • Nautilus Eco-Resort: Triple Zero Ecotoerisme – Zero-Energy, Waste, Poverty by Vincent Callebaut
 • Zes Scholen Van Stichting Sarkon En Twee Scholen Van SBBK Stappen Over Op LED by Saled
 • The European Commission’s Pollinator Park by Vincent Callebaut
 • Energy Conservation: Seven Methods For Energy Conservation
 • Monteurs VodafoneZiggo Rijden in Utrecht Elektrische Bakfiets Met Zonnepanelen by SunRider
 • State Of The Energy Union: Meer Stroom Uit Duurzame Dan Uit Fossiele Bronnen In EU In 2020
 • New Chinese Shouhang 100 MwP Solar Power Plant by Innovative Techs
 • SnappStory: Het Eerlijke Verhaal Achter 10 Jaar SnappCar by Victor van Tol En Anka Jacobs
 • Links

  Milieunet op..