google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Greenpeace Graadmeter voor Energiebedrijven Klopt Voor Geen Meter

Geschreven op 2-10-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Overzicht energiebedrijvenUpdate: 7 mei 2011 Nee, geen update meer van de Greenpeace Graadmeter voor Energiebedrijven.

Sinds 2009 is er geen update meer verschenen, maar bij Energie & Water Net kwam ik een vergelijkbaar onderzoek tegen dat ik graag even onder uw aandacht wil brengen.

Greenchoice en de Noord-Hollandse Energiecoöperatie (NHEC) zijn de schoonste elektriciteitsbedrijven van Nederland. Zij verkopen stroom die voor 100% duurzaam is opgewekt. Delta en Anode (cijfers 2009) zijn de vieste bedrijven, als het aandeel duurzame energie als maatstaf wordt genomen.

In de tabel staan de bedrijven gerangschikt op basis van het aandeel duurzame energie (schoon) in het totaal van de geleverde stroom. De cijfers zijn verkregen door naar de zogenaamde stroometiketten over 2010 te kijken.

Overigens geeft het overzicht geen volledig beeld geeft. Het maakt nogal wat uit of een energiebedrijf de duurzame stroom zelf opwekt of koopt of dat er eigenlijk allen maar groencertificaten (garanties van oorsprong) uit het buitenland worden gekocht waarmee de stroom wordt vergroend en het energiebedrijf zelf eigenlijk niets doet om extra productie van groene stroom te stimuleren.

Nederland heeft zelf nauwelijks waterkrachtcentrales, maar toch is het aandeel waterkracht in de stroometiketten opvallend hoog. Dat kan door groencertificaten aan te kopen in landen als Noorwegen en Zweden. Die zijn ook ontzettend goedkoop. Het zou dus een stuk beter zijn als er naast de huidige categoriën op het stroometiket een nieuwe categorie bijkomt: groencertificaat. Dan is direct duidelijk dat een energieleverancier als Oxxio zelf geen groene stroom opwekt, maar gewoon grijze stroom vergroend met groencertificaten.

Zie ook: Is het nou groene stroom of niet ? – Gebrek aan kennis bij consument rond groene stroom – Is Uw Groene Stroom Echt Groen? Een Test Met Verrassende Uitkomst – TenneT vergroent stroom van netverlies – Dreigend tekort aan Groene Stroom !

Renewable energy-Greenpeace Graadmeter 200927 oktober 2009: Zo, we zijn weer een jaartje verder en dus is het tijd voor een update van de Greenpeace Graadmeter voor Energiebedrijven. De ranglijst laat zien dat energiebedrijven volop blijven investeren in kolencentrales en kernenergie. Na de overnamegolf op de Nederlandse energiemarkt staat er nog maar één energieproducent in het groen.

Net als vorig jaar scoort Eneco het best. Essent, dat vorig jaar nog positief uit de Graadmeter kwam, is door de overname van RWE in het rood terecht gekomen. Door de plannen voor een gigantische nieuwe kerncentrale gaat Delta het hardst achteruit en eindigt daarmee net onder de Duitse kolenstroomgigant E.ON, die net als vorig jaar als meest vervuilende energiebedrijf de ranglijst aanvoert. Bron: Greenpeace

CO2 and radiactive-Greenpeace Graadmeter 2009Nou, het blijft een vreemde ranglijst, zolang niet alle Nederlandse Energieleveranciers worden meegenomen in het onderzoek. Kwam dit jaar nog wel een aardige tabel (PDF) tegen die ik u zeker niet wil onthouden. Geeft de CO2-emissies en de hoeveelheid radiactief afval weer per energiebedrijf. Weet u in elk geval waar u aan toe bent bij de wel genoemde energiebedrijven.

Ik blijf het zeggen: deze Graadmeter klopt echt voor geen meter. De stroomleveranciers die wel 100% groene stroom leveren, die ook nog eens bijna helemaal in Nederland wordt opgewekt, staan niet in de Graadmeter omdat ze nauwelijks energie produceren of investeringen doen. Greenpeace geeft nog wel aan dat deze groenestroom leveranciers een prima keuze zijn als u een nieuwe energieleverancier zoekt of wilt overstappen naar een leverancier die uitsluitend duurzame energie levert.

duurzame-energie-in-nederland.bmp2 oktober 2008: Greenpeace Nederland heeft onlangs de Graadmeter voor Energiebedrijven gepubliceerd met als doel het inzichtelijk maken van het beleid van de Nederlandse energiebedrijven. Op zich mooi, maar dat levert wel een hele vreemde graadmeter op. Een graadmeter die vooral gebaseerd is op plannen en niet op de huidige situatie.

eneco.bmpZo komt men tot de conclusie: De bedrijven in het groen, Essent en Eneco, bewijzen dat het ook anders kan. Deze bedrijven investeren het meest in schone energie en produceren meer schone energie dan gemiddeld. Maar ook deze bedrijven kunnen nog verbeteren. En dat is toch wel heel erg vreemd als we even naar het plaatje kijken van de energiemix van Eneco. Dan kom ik niet verder dan slechts 9,3%. Essent scoort volgens de graadmeter minder goed maar komt toch tot 42%. Ook de conclusie dat EoN de slechtste is, klopt niet met de huidige situatie (10,2% groene stroom), maar heeft volgens mij meer te maken met de actie van Greenpeace om de voorgenomen bouw van een kolencentrale door Eon te voorkomen.

Op zich ben ik het daar helemaal mee eens, maar deze Graadmeter klopt echt voor geen meter. De twee stroomleveranciers die wel 100% groene stroom leveren, die ook nog eens bijna helemaal in Nederland wordt opgewekt, staan niet in de Graadmeter omdat ze nauwelijks energie produceren of investeringen doen. Greenpeace geeft nog wel aan dat deze groenestroom leveranciers een prima keuze zijn als u een nieuwe energieleverancier zoekt of wilt overstappen naar een leverancier die uitsluitend duurzame energie levert.

Kortom een hele vreemde Graadmeter.

Tags:

6 Reacties

 1. Dirk zegt:

  2 oktober 2008 om 11:33 | Permalink

  Ben het met jullie eens. En het klopt dat Windunie gewoon stroom opwekt in Nederland dus het raar dat zij er niet bij zitten. Ook ik plaats dus kanttekeningen bij het onderzoek. Maar zoals bij ieder onderzoek is het natuurlijk lastig om de juiste variabelen te kiezen en deze meetbaar te maken. Dus ik zie de barometer meer als indicatie voor inspanningen die energiebedrijven doen om groene stroom te produceren. En zo’n barometer maakt zaken wel inzichtelijker voor de consument waardoor producenten er automatisch meer aandacht aan gaan geven. http://www.duurzaamthuis.nl/wie-is-de-groenste-energieleverancier

  Dirk
  Duurzaam Thuis

 2. Egon zegt:

  7 januari 2009 om 08:17 | Permalink

  Over die ‘vreemde’ conclusie: heb je rekening gehouden met de twee verschillen: dat wat energiebedrijven produceren in Europa en dat wat ze leveren in Nederland? Over de productie wordt een conclusie getrokken en niet over het plaatje dat jij laat zien, de levering van energie in Nederland.

 3. Erik van Erne zegt:

  7 januari 2009 om 08:28 | Permalink

  @Egon
  Dat klopt, maar dat levert nog steeds een heel vreemd beeld op bij de Graadmeter. Daar komen de drie 100% duurzame energie produceten die ons land kent niet in voor. Dat noem ik dus vreemd.

  Zie ook: Is het nou groene stroom of niet ? en Dreigend tekort aan Groene Stroom !

 4. Egon zegt:

  10 januari 2009 om 10:03 | Permalink

  @Dirk
  Dat ben ik helemaal met je eens en vind ik ook vreemd. Ik vind wel dat je dat op basis van de juiste cijfers die conclusie van Greenpeace moet weerleggen. Nu ontstaat er weer een beeld dat Eneco slechts een heel klein beetje groen produceert, terwijl 44% van hun huidige totale productiecapaciteit in Europa uit duurzame bronnen komt. Dat is niet niks, toch? Het is nog steeds 2x zo weinig als relatief WindUnie in Nederland(100%), maar in MegaWatt is Eneco weer een stuk groter. Ze mogen van mij best wel een applaus en veel klanten hiervoor krijgen, zodat de totale energiesector meer verduurzaamt. Jammer is weer dat op basis van hun huidige investeringen in centrales die 44% gaat zakken naar een geschatte 29%.
  Ik kies in ieder geval voor degenen met Milieukeur: Greenchoice en Windunie.

 5. Berend zegt:

  19 juni 2012 om 12:05 | Permalink

  Vreemd verhaal dit. Een ware teleurstelling dat een organisatie als Greenpeace niet inziet dat waterkracht gewoon een farce is.
  Deze moet je gewoon niet meenemen in de berekeningen! Alleen NL GvO’s moeten meetellen. Dan vallen Eneco en Greenchoice door de mand.
  Bedrijven als Windunie en NHEC zijn dan gewoon de groenste. Zonder fratsen.

 6. Erik van Erne zegt:

  28 mei 2018 om 13:17 | Permalink

  Grijze Stroomleverancier Sterft Uit by WISE

  Nog maar vier stroombedrijven die in Nederland actief zijn leveren alleen grijze stroom: Gazprom, Robin Energie, Naked Energy en Scholt. Twee derde van de 42 stroomleveranciers die WISE onderzocht heeft leveren uitsluitend groene stroom. Hierbij zetten de meesten in op windenergie. Vijf jaar terug bestond het merendeel van de groene stroom nog uit (grotendeels Noorse) waterkracht, door WISE omgedoopt tot sjoemelstroom.

  Elk jaar in mei maken de Nederlandse energieleveranciers verplicht bekend hoe hun stroometiket er uit ziet; een overzicht van de bronnen waarmee de stroom is opgewekt. Het stijgend aantal leveranciers dat alleen nog groene stroom levert stemt op het eerste gezicht hoopvol maar Nederland bungelt nog steeds onderaan als het gaat om de opwekking van duurzame stroom. Slechts 12,5% van alle in Nederland geproduceerde elektriciteit kwam in 2017 uit hernieuwbare bronnen als wind, zon en biomassa.

  De paar energiebedrijven die nog wel veel grijze stroom leveren bedienen een heel groot deel van de markt. Dit zijn de grote jongens, bedrijven als Nuon, Essent en Engie. Minder bekend zijn de grijze leveranciers die uitsluitend aan zakelijke klanten leveren zoals Gazprom, Scholt en Robin Energie.

  Daarnaast speelt de import van groene stroom certificaten (garanties van oorsprong) een grote rol: het merendeel van de groene stroom die in Nederland wordt verkocht is vergroend met buitenlandse certificaten. Veel ogenschijnlijk groene stroomleveranciers kopen de goedkoopste grijze stroom op de stroombeurs in en vergroenen die door er spotgoedkope certificaten uit het buitenland aan toe te voegen.

  Met ruim 40 leveranciers wordt de markt steeds onoverzichtelijke voor de consument. Het stroometiket geeft enig inzicht en biedt enig houvast. Wie de energietransitie echt wil versnellen wordt klant bij een echt groen energiebedrijf dat vrijwel uitsluitend Nederlandse groene stroom maakt en verkoopt.

  Zie: Overzicht van alle Nederlandse Stroometiketten

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (458)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Links

  Milieunet op..