Green Deal H2-Wijken: Praktische Toepassing Waterstof Als Warmtevoorziening In Woonwijken
Geschreven op 17-3-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingOverheden en partijen uit de sector hebben de Green Deal ‘H2-Wijken: Naar praktische toepassing van waterstof als warmtevoorziening in woonwijken’ gesloten.
Hoe kan waterstof veilig en duurzaam worden ingezet voor verwarming in de gebouwde omgeving? In de Green Deal spreken partijen af om samen de ontwikkeling van waterstofwijken in de praktijk te verkennen.
Aan de hand van leerprojecten in de wijk Erflanden en het dorp Stad aan ’t Haringvliet in de gemeenten Hoogeveen en Goeree-Overflakkee worden inzichten en ervaringen opgedaan over de voordelen en voorwaarden voor het gebruik van waterstof in de gebouwde omgeving.
Nederland gaat over op duurzame energie. In het Klimaatakkoord is daarom afgesproken om naast elektriciteit uit zon en wind ook in te zetten op duurzame gassen zoals waterstof voor de verduurzaming van de energievoorziening. Waterstof is tot 2030 nog niet beschikbaar in de gebouwde omgeving, en na 2030 is het onzeker of groene waterstof voldoende voorradig en betaalbaar is om in de gebouwde omgeving toe te passen.
Desalniettemin biedt het kansen. Om goed voorbereid te zijn, voor als er voldoende groene waterstof komt, is in het Klimaatakkoord afgesproken om tijdig en op kleine schaal praktijkervaring op te doen met waterstof in de gebouwde omgeving. De Green Deal H2-Wijken vloeit voort uit deze afspraak. De deal is erop gericht om door middel van leerprojecten (zogenaamde H2-Wijken) kennis en ervaringen op te doen over de rol die waterstof mogelijk op termijn kan spelen in woningen en andere gebouwen. Hierdoor komen mogelijke knelpunten en oplossingen tijdig in beeld.
De eerste stap die de Green Deal partijen zetten is het inventariseren van bestaande knelpunten en het uitwerken van mogelijke oplossingsrichtingen op basis van de kennis die de partijen inbrengen. De resultaten van deze inventarisatie maken duidelijk onder welke voorwaarden naar verwachting in 2025 met de uitvoering van de eerste leerprojecten kan worden gestart.
De wijk Erflanden in Hoogeveen en Stad aan ’t Haringvliet op Goeree-Overflakkee zijn hiervoor aangewezen binnen het Programma Aardgasvrije Wijken. Over de ervaringen in deze en eventueel andere leerprojecten wordt jaarlijks gerapporteerd als onderdeel van de Green Deal. Ook zullen alle partijen zich inspannen om gedurende de leerprojecten actief kennis, ervaringen en best-practices uit te wisselen.
De Green Deal is ondertekend door de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Economische Zaken en Klimaat en Infrastructuur en Waterstaat, de provincies Zuid-Holland en Drenthe, de gemeenten Hoogeveen en Goeree-Overflakkee, Stedin Netbeheer B.V., N.V. Rendo en de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie. Daarnaast worden 24 relevante stakeholders betrokken als kennispartners. Het is mogelijk voor nieuwe partijen om toe te treden tot deze Green Deal. Verzoeken daartoe kunnen binnenkort worden ingediend bij het secretariaat van het nog op te richten kernteam, dat zal worden ondergebracht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Zie ook: Green Deals: Ruimte voor Groene Initiatieven uit de Samenleving - Green Deal Groene Groei: Nederland Op Weg Naar Een Duurzame Economie - Waterstofwijk Wagenborgen:: Jaren ’70-Woonwijkje In Eemsdelta Schakelt Over Op Waterstof - H2Kansenkaart De Waterstof Kansenkaart Van Oost-Nederland: Kansen En Initiatieven by Kiemt - Van der Veen Erf In Nijstad-Oost Hoogeveen: Eerste Waterstof Wijk Van Nederland by Live Free
Green Deal Scholen: Duurzame, Gezonde en Betaalbare scholen – Green Deal Nederland op Weg naar Duurzame Zorg – Energiebesparing en duurzaam inkopen in het hoger onderwijs – Green Deal: Olifantgras in Omgeving Schiphol Als Biomassa Grondstof Voor Duurzame Energie – De Green Deal 010: Zero-Emission Transport in de Binnenstad van Rotterdam in 2020 – Green Deals: Ruimte voor Groene Initiatieven uit de Samenleving – Green Deal Verduurzamen Voedselconsumptie by Dutch Cuisine: Verduurzaming Versnellen – Green Deal Warmtenet Metropoolregio Amsterdam voor Verduurzamen Woningen – De Green Deal Zero Emission Stadslogistiek – Green Deal Event 2015: De Green Deal Efficiënte Elektrische Aandrijfsystemen (EEA) – De Green Deal 1000 hectare nieuwe stedelijke natuur – Green Deal Smart Energy Cities Levert Wijkaanpak Op – Green Business Club Utrecht Centraal Ondertekent Green Deal Zero Emission Stadslogistiek – Green Deal Marktordening Warmtetransporten: Warmtesysteem by Warmtealliantie Zuid-Holland – Green Deal Trias Onderzoeksboring Westland: Verrassende Resultaten Onderzoeksboring Westland – Green Deal Participatie Van De Omgeving Bij Duurzame Energie Projecten: Grotere Slaagkans – Green Deal Circulair Inkopen 2.0 – Meerwaarde: De Oogst van 3 Jaar Green Deal Circulair Inkopen – Green Deal Decentrale Duurzame Warmte- en Koudetechnieken: 6.000 Warmtepompmonteurs – Green Citydeal EnergieRijk Den Haag: Overheidsgebouwen In Den Haag Energieneutraal In 2040 – Green Deal Autodelen II: 100.000 Deelauto’s En 700.000 Gebruikers In 2021 – Green Deal Duurzame Zorg Voor Een Gezonde Toekomst – Green Deal Natuurinclusieve Landbouw In Groen Onderwijs – Green Deal Groene Daken Legacy: Verder Als Nationaal Daken Plan – Green Deal Aquathermie: Warmte En Kou (Thermische Energie) Uit Verschillende Waterbronnen – Green Deal Sportvelden: Gebruik Chemische Middelen Stoppen Is Niet Haalbaar In 2020 – Green Deal Binnenvaart, Zeevaart En Havens: Uitstoot CO2 En Schadelijke Stoffen Verminderen – Green Deal Circulaire Festivals Voor Internationale Evenementenindustrie – Green Deal Circulair Denim: Denim Deal Van Vervuilende Denimindustrie Naar Schone Spijkerbroek