Anders Bekeken

Gratis Energiezuinige Pharox LED-Lampen Voor Deelnemers Postcodeloterij by Lemnis Lighting

Geschreven op 6-2-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing, Licht Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

pharox2.jpgUpdate 2 november 2009: Meer dan 1 miljoen Nederlanders hebben hun gratis LED-lamp al opgehaald bij de Albert Heijn. In de komende twee weken zullen de andere 1,5 miljoen huishoudens die een bon hebben ontvangen hun lamp gaan ophalen. De actie eindigt op zaterdag 14 november. 

6 oktober 2009: Albert Heijn wil graag een bijdrage leveren aan acties die duurzame verlichting stimuleren. Daarom kunnen deelnemers van de Nationale Postcode Loterij van woensdag 21 oktober tot en met zaterdag 14 november 2009 gratis een LED lamp ophalen een Albert Heijn winkel.

6 februari 2009: De Nationale Postcode Loterij zal dit najaar alle tweeëneenhalf miljoen deelnemers gratis een energiezuinige, dimbare LED-lamp met een verbruik van slechts 6 Watt,  vergelijkbaar met een 60 Watt gloeilamp, aanbieden De NPL doet dat samen met het Wereld Natuur Fonds (WNF) om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Deze groots opgezette campagne moet Nederland vertrouwd maken met de nieuwe generatie duurzame verlichting.

LED-lampen vormen een duurzaam alternatief voor de gloeilamp en de spaarlamp. De LED-technologie is echter nog niet zo bekend als binnenhuis-verlichting. Met deze publiekscampagne willen de twee organisaties Nederlanders over de streep  trekken. Premier Balkenende krijgt op 5 februari de eerste set LED-lampen aangeboden tijden het jaarlijkse Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij.

Wanneer alle deelnemers aan de Postcode Loterij hun lamp gebruiken, levert dat alleen al gedurende de totale levensduur van de lampen (25 jaar) een maximale besparing op van ruim 900 miljoen kilo CO2. Dat is vergelijkbaar met de jaarlijkse CO2 -uitstoot van 100.000 gemiddelde Nederlandse huishoudens. Het doel van de publiekscampagne is om de Nederlanders te overtuigen van de kwaliteit en de klimaatwinst van de LED-lamp. Zie ook: Lemnis Lighting: Pharox Led-lampen doen wat ze beloven

Wanneer particulieren op grote schaal zouden overschakelen op LED-verlichting, geeft dat structureel een aanzienlijke daling van het elektriciteitsgebruik en dus van de CO2 uitstoot van ons land. De 6 Watt dimbare LED-lamp is 90 procent zuiniger dan een gloeilamp met vergelijkbare lichtopbrengst, en 50 procent zuiniger dan een spaarlamp. Ook zorgt de LED-lamp voor minder afval; hij gaat even lang mee als 50 gloeilampen of 8 spaarlampen. LED-lampen bevatten bovendien geen toxische stoffen, en kunnen – in tegenstelling tot de spaarlamp – bij het huishoudafval.

Het Wereld Natuur Fonds juicht het gebruik van de LED-lamp toe. Algemeen directeur Johan van de Gronden: “Klimaatverandering is één van de grootste bedreigingen voor de natuur en de mens. De impact ervan is zo groot, dat we snel, concreet en praktisch moeten handelen om de uitstoot van broeikasgas tegen te gaan. Deze technologie geeft mensen de kans om in hun eigen huis op een simpele manier direct bij te dragen aan het tegengaan van klimaatverandering.”

clinton-foundation.bmpLater dit jaar zal de Nationale Postcode Loterij alle details rond de cadeau-actie bekend maken. Alle deelnemers van de loterij worden persoonlijk geïnformeerd. Boudewijn Poelman, directievoorzitter van de NPL: “Bij zijn bezoek aan de Postcode Loterij in 2006, riep de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton maatschappelijke organisaties op om nieuwe technologie die het klimaat ten goede komt, te stimuleren. Deze oproep heeft de loterij ter harte genomen.” Zie ook: De ‘Wat LED je?’ campagne van de Postcodeloterij en WNF

Producent en leverancier van de LED-lampen die de Postcodeloterij weg zal geven, is het bedrijf Lemnis Lighting. Mede-oprichter Ruud Koornstra: “Ons bedrijf wil bijdragen aan de noodzakelijke overgang naar een duurzame wereld. Dat kan alleen samen met andere partijen. Ik ben er trots op dat wij met vereende krachten zoveel Nederlanders kennis kunnen laten maken met de groenste lamp ter wereld.” Bron: WNF

Zie ook: World Economic Forum roept Lemnis Lighting uit tot Technology Pioneer 2009 Snel overstappen op LED-lampen Een overzicht van leveranciers van LED-verlichting – De energiezuinige LED TL-buis ! December, de Maand van de LED-verlichting – LED’s make things better!

222 Reacties

 1. Frans Kousen zegt:

  6 december 2012 om 10:41 | Permalink

  Ook wij waren blij met de LED lamp van de postcodeloterij. Op pakjesavond sprong het glas van de lamp spontaan kapot. De hele tafel lag vol met glasscherven. Geluk was er niemand geraakt door de scherven. Het is een schandaal dat een LED lamp met een levensduur van 25 jaar al na 3 jaar kapot gaat. Wij hebben 3 jaar geleden ook LED lampen erbij gekocht. Die investering zal ik nooit terug verdienen als ze al na 3 jaar kapot gaan. Als de leverancier achter zijn produkt staat dan moet hij iedereen een nieuwe lamp verstrekken en een garantietermijn geven van minimaal 5 jaar.

 2. E. Versteegt zegt:

  6 december 2012 om 10:48 | Permalink

  Dat moet inderdaad echt niet kunnen!

  Heb je het al gemeld bij de fabrikant? (lemnis).

 3. Erwin zegt:

  14 juni 2013 om 13:44 | Permalink

  De ‘oude’ postcodeloterij lampen worden nu gedumpt bij de Albert Heijn op IJburg / Amsterdam. Voor de ‘helft’ nog wel, nu slechts 15 euro… :-( Ze hebben blijkbaar ergens een een paar dozen gevonden en proberen deze 3000k (brrr) lampen nu aan iemand te slijten voor de hoofdprijs…

 4. Ellen zegt:

  4 december 2013 om 12:06 | Permalink

  Nou dan heb ik nog “geluk” gehad: mijn PC ledlamp heeft 3 1/2 jaar dienst gedaan als ganglamp (brandt nooit in de zomer, in de winter hooguit halfuur per dag)…

 5. Piet.S zegt:

  4 december 2013 om 13:27 | Permalink

  Eigenlijk heb ik geen klagen, heb er zo’n 8 in huis van de eerste zending. Eén maal een defect gehad en is prima gratis opgelost. Ik zou er best nog een paar van die over lampen willen hebben. Maar niet voor 15 euro bij AH.

 6. E Versteegt zegt:

  4 december 2013 om 14:11 | Permalink

  Ik heb ze destijds niet van de postcodeloterij gehad maar zelf gekocht, 2 stuks (eentje van Lemnis, eentje van Lemnis onder AH merk). Doen het beide ook nog, hoewel eentje een roze gloed begint te krijgen.

  Toch heb ik ze nu op de ‘onbelangrijke’ plaatsen in huis hangen. De ledlampen van tegenwoordig zijn echt pakken beter dan deze dingen waar het hier over gaat (verbazingwekkend dat er nog steeds mensen op reageren). Deze lampen waren destijds de eerste met een dergelijke lichtopbrengst maar de kwaliteit van bv. Philips en Ikea lampen van nu is veel beter, ook qua licht.

 7. Ellen zegt:

  4 december 2013 om 16:19 | Permalink

  Het was niet mijn bedoeling om weer een uitgebreide discussie in gang te zetten… Kwam hier alleen even kijken omdat ik dacht dat die lamp 25 (!) jaar mee zou gaan. Ik gooi hem weg en koop een spaarlamp :)

 8. Smas Zon zegt:

  27 juli 2015 om 22:39 | Permalink

  Ik was een van de Gelukkige die een setje van 5 lampen heeft gekregen en die ene die ieder lid kreeg.
  vier van de zes doen het nog.
  2 zijn er kapot , waar van 1 het een jaar volgehouden heeft en de 2e heeft het 6 jaar volgehouden.
  kwa licht op brengst mag er door een ieder gegogeld , beredeneerd en gerekend worden , maar ze geven niet meer licht dan 40 watt ongeveer.
  of de andere 4 lanpen de 25 jaar vol gaan maken , ik denk het niet.

 9. Bartr zegt:

  26 december 2015 om 10:48 | Permalink

  Na 6 jaar heeft de lamp het begeven, bijkeuken, in een plafondbol, elke morgen van 6 tot 8 en ‘s avonds van 17 tot 23 uur gemiddeld, in de zomermaanden wat minder vanwege langer licht en vakantie, in de wintermaanden wat langer, gemakshalve reken ik 11 maanden, 8 uur per dag en 6 jaar, dan kom je globaal uit op zo’n 21000 branduren, de lichtopbrengt was tot het eind toe prima, zeker meer lichtopbrengst dan een 40 Watt gloeilamp.

 10. Eymert Versteegt zegt:

  26 december 2015 om 12:33 | Permalink

  En dat in een gesloten armatuur. Niet gek!

  Overigens zijn de huidige ledlampen die in de winkels liggen alweer vele malen beter qua lichtopbrengst, efficiëntie en lichtkwaliteit.

 11. j. kampman zegt:

  30 juli 2016 om 14:06 | Permalink

  mijn ledlamp ging deze week ook stuk, gelukkig geen kortsluiting.postcodeloterij bedanktvoor de lamp met zoweinig branduren.

 12. Jan Jacobs zegt:

  19 augustus 2016 om 09:54 | Permalink

  Mijn lamp ging vandaag ook stuk 7jaarx8uur/dagx300dagen= 16800 uur
  Dus 25000-16800=8200 uur minder dan opgave fabricant

 13. Leonardo zegt:

  16 augustus 2017 om 00:35 | Permalink

  Ik heb deze lamp gebruikt op een donkere overloop waar hij sinds december 2009 continu heeft gebrand. Hij is nog steeds niet kapot maar ik heb hem nu toch vervangen omdat ik dat koude licht steeds meer zat werd en een nieuwe ledlamp met 2700K lichttemperatuur inmiddels voor een paar Euro te koop is. Het totaal aantal branduren dat ik tot nog toe heb gehaald met deze Pharos lamp van de postcodeloterij uit december 2009 is 7,8 jaar x 365 dagen x 24 uur = 68.328 en hij is dus nog steeds niet kapot. (maar geeft nog wel steeds dat net iets te koude licht)

 14. Gerard zegt:

  21 september 2017 om 13:38 | Permalink

  Mijn lamp heeft het vandaag ook begeven. Hing in de gang, heeft zijn branduren echt niet gemaakt

 15. Walther zegt:

  5 december 2017 om 12:14 | Permalink

  Die postcode led lamp kwam destijds goed van pas ter vervanging van een grote globelamp die veel stroom gebruikte. En op de dimmer werkte de Pharox prima. Tot 2 weken geleden de lamp even flikkerde. Toen in een ander armatuur gezet, zonder dimmer. Het flikkeren werd steeds erger en de lampvoet gloeiend heet! De verpakking heb ik nog: levensduur meer dan 25 jaar (4 u p.dag). Nou die branduren heeft ie lang niet gemaakt en de levensduur van ‘meer dan 25 jaren’ volgens de verpakking klopt ook niet. In die periode heb ik overal in huis de oude gloeilampen vervangen door led. Werken nog steeds!

 16. Frans Huijsing zegt:

  25 maart 2018 om 12:27 | Permalink

  Mijn ledlamp begeeft het, hij gaat flikkeren en wordt warm. Ik herinnerde mij de Postcodeactie en ging zoeken wanneer dat was ( en ik dus mijn lamp kreeg).
  Bij ons zit de lamp in de staande schemerlam in de huiskamer. Daar brandde hij zeker 5 uur per avond. Als ik dan reken vanaf de ontvangstperiode en uitga van 40 weken per jaar inclusief de dagen dat het langer licht is, dan kom ik op een gebruiksduur van bijna 11.000 branduren(. Dat is in een tijd van 9 jaar, dus geen 25 jaar. Maar ik kijk naar de gebruikte uren, deze zeggen me meer dan een gebruiksperiode, en dan ben ik zeer tevreden.

 17. hans zegt:

  14 april 2018 om 09:42 | Permalink

  nu pas heeft de lamp het begeven en dat na 9 jaar terwijl hij, op onze overloop, zeker 8-10 u per dag gebrand heeft gedurende ongeveer 300 dagen per dag. het aantal branduren is dus circa 25000 u. Prima lamp geweest dus

 18. J.A.J. Huddleston Slater Eppo Strips Eindhoven zegt:

  25 mei 2018 om 18:21 | Permalink

  Mijn Postcodeloterij lamp is [Lemnis,Pharox] 24-05-2018 spontaan ontploft, gelukkig in de gang met de deuren dicht en niemand in de buurt, overal glasscherven en de electronica ook eruit geknald, niet tegeloven, ook ik haal verreweg de beloofde tax niet, bedankt sinterklaasje, bedankt voor weer een ultiem geluks moment, met goede afloop, de groeten allemaal, groeten van, Jos.

 19. Hindri zegt:

  7 december 2018 om 16:33 | Permalink

  Kun je deze led lampen ook dimmen

 20. Eymert zegt:

  7 december 2018 om 16:48 | Permalink

  Ja, maar aan die informatie heb je denk ik niet meer zo veel. Dit is inmiddels zo lang geleden dat deze lampen allang zijn opgevolgd door enorm veel betere lampen.

  Ga naar een willekeurige bouwmarkt of grotere supermarkt en je vindt een breed assortiment aan ledlampen van o.a. Philips, waarvan vele ook dimbaar zijn. Sommigen dimmen zelfs netals halogeenlampen naar een meer oranje kleur toe.

 21. Mark zegt:

  6 mei 2019 om 18:07 | Permalink

  Gisteren heeft de lamp het begeven. Hij zat in buitenverlichting die met het daglicht meeschakelt. Ik schat dat de lamp gemiddeld zo’n 10 uur per dag gebrand heeft. De lamp is indertijd meeverhuisd en had al wat branduren. Ik schat dat de lamp zo’n 25000 uur gebrand heeft. De lamp van 6W is nu vervangen door een kleiner exemplaar van IKEA die meer licht geeft voor slechts 3W.

 22. Flonk zegt:

  31 juli 2019 om 20:09 | Permalink

  Mijn Postcode Loterij lamp heeft het na bijna 9 jaar en naar schatting 17.000 branduren begeven.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (652)
 • Agenda (3.144)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (118)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (805)
 • Communicatie (375)
 • Cradle to Cradle – Circulair (494)
 • Design (233)
 • Dieren (176)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.289)
 • Educatie (346)
 • EEN-Armoede (253)
 • Energie en Besparing (3.356)
 • Europa (29)
 • Evenementen (175)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (305)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (30)
 • Greenwashing (117)
 • Hergebruik-Kringloop (318)
 • Iets anders (370)
 • Int. Samenwerking (192)
 • Investeren (136)
 • Kerst (152)
 • Klimaat (1.655)
 • Licht (374)
 • Lucht (34)
 • Mensenrechten (169)
 • Milieu (748)
 • MVO (109)
 • Natuur (733)
 • Nederland (22)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (125)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (25)
 • Sport (221)
 • Vakantie (80)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.335)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (301)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Twentebad In Hengelo Krijgt 922 Zonnepanelen Op Het Dak: Op Weg Naar Aardgasvrij In 2020
 • Landelijk Klimaatstaking Op Scholen In Nederland: We’ve Got It From Here by Eco-Schools
 • Vijf Duurzame Steden In Europa: Zurich, London, Wien, Stockholm, München by Natuur&Milieu
 • Entree Awards 2019: Vijftig Genomineerde Horecabedrijven Zijn Bekend
 • Voorlichtingscampagne EnergieRealisten: Consumenten Informeren Over Energietransitie by Enexis
 • De Elektrische MG ZS-EV Comfort And Luxury SUV by MG
 • The Global SDG Awards 2019: 17 Awards To Transfrom Our World
 • Subsidie Voor Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (Nice) by Provincie Drenthe
 • Rotterdam Wil Meer Windparken In De Haven En Op De Noordzee
 • Blue Tech Park Las Vegas Valley, Nevada: Een Energieneutrale Stad In De Woestijn
 • Gasmonitor 2019: Nederlandse Huishoudens Gaan Massaal Elektrisch Koken by Natuur&Milieu
 • Waste2Wear Ocean Fabrics: Modieuze Textiel Uit Opgeviste Plastic Flessen
 • Duurzaamste Hotel Van Nederland: Van der Valk Leeuwarden Met BREEAM Excellent
 • De aCar: De Slimme Elektrische Mini-Truck by Evum Motors
 • Grootste Zonnedak Van België Met 27.104 Zonnepanelen Op Gebouw ArcelorMittal Gent by Eneco
 • Plattelandspioniers In Nederland by VPRO Tegenlicht
 • Overzicht Elektrische Mobiele Bouwmachines by Natuur&Milieu En BMWT
 • RoadPrinter Eco: De Elektrische Bestratingsmachine by RP Systems 
 • VM301 Greenline: De Elektrische Bestratingsmachine by Probst
 • Mobility-as-a-Service (MaaS) Onder De Loep: Keuzevrijheid En Reisadvies Op Maat by KiM
 • Links

  Milieunet op..