Gemeente Kampen: Project Energiezuiniger Wonen voor Huiseigenaren by DWA
Geschreven op 13-9-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-Klussen, Energie en BesparingVanaf 1 september 2010 is het voor iedere inwoner van de gemeente Kampen die een eigen woning bezit die voor 1996 is gebouwd, mogelijk om subsidie bij de gemeente aan te vragen, wanneer men door middel van een verbouwing, energiebesparende maatregelen treft aan het huis. De actie loopt tot eind 2012.
Pieter Treep, wethouder van onder andere duurzaamheid en energie, is enthousiast over de regeling: “We bieden de mensen een eenmalige kans om door een onafhankelijke professionele energieadviseur in beeld te laten brengen welke maatregelen voor hun woning rendabel zijn. Niet alleen weet men naderhand wat er aan verbeteringen mogelijk is, maar – belangrijker – ook wat het oplevert”.
In principe geldt dat wie het eerst komt, die het eerst maalt. Ongeveer 8000 woningen in de gemeente Kampen zijn gebouwd voor 1996. Wat betreft het budget (400.000 euro voor de subsidies en 400.000 euro voor de duurzaamheidlening) is de verwachting dat iedereen die zich dit jaar meldt, ook geholpen kan worden met een aantrekkelijk aanbod. De gemeente stelt zelf (behalve voor zaken die al via een landelijke regeling gesubsidieerd zijn) een subsidie ter beschikking van 20% van de investering. Bovendien is via de gemeente een duurzaamheidlening beschikbaar, waarbij tegen een rente (die ongeveer 3% onder de marktrente ligt) geld geleend kan worden voor de uitvoering van energiebesparende maatregelen.
De service van de adviseur gaat verder dan alleen advies. Om de drempel voor bewoners zo laag mogelijk te houden, neemt de energieadviseur desgewenst de mensen alle zorgen uit handen: de subsidieaanvragen (bij rijk en gemeente) worden door hen geregeld en ze vragen eventueel ook offertes op en beoordelen deze. Verder levert de adviseur een verslag van de inventarisatie van de woning en wordt een beschrijving gegeven welke maatregelen per situatie rendabel zijn. Voor dit werk en het rapport betaalt de woningeigenaar een eigen bijdrage van 200 euro. De overige kosten zijn voor rekening van de gemeente. Bij dat bedrag zit het energielabel voor de woning in. Het verslag omschrijft duidelijk welke maatregelen nodig zijn om de woning met twee labelsprongen te verbeteren. DWA installatie- en energieadvies is door de gemeente ingehuurd om geïnteresseerden van advies te voorzien. Bron: DWA
Hermans Techniek Energy BV zegt:
13 september 2010 om 16:22 | Permalink
Geachte heer Treep,
Hierbij informatie over de Thermomax en Varisol zonnecollectoren die wellicht interessant kunnen zijn voor één van uw gemeenteleden. Thermomax zonnecollectoren zijn van 100% Europese makelij en zijn één van de meest efficiënte zonnecollectoren op de markt. Momenteel zijn er drie types collectoren zodat er voor elke toepassing een geschikt systeem kan worden samengesteld. Dit systeem zal voorzien in ca. 70% van de warm waterbehoefte per jaar en heeft een gemiddelde opbrengst van ca. 675 kWh/2,5 Gj per m² per jaar. Op uw verzoek sturen wij u gaarne documentatie toe.