google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Friesland aan de LED-verlichting: ‘Ik Stap Oer!’

Geschreven op 18-2-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

ik-stap-oer-led.bmpFriesland moet aan de LED-verlichting is al langer geleden bekendgemaakt met de aankondiging van de campagne Better LED as Net. Van die campagne heb ik helaas nooit iets kunnen terugvinden.

Ik neem aan dat de nieuwe campagne in feite de eerder genoemde campagne is, maar nu met een andere slogan: Ik Stap oer!

De Provincie Fryslân start in samenwerking met de Friese Milieu Federatie, Poiesz-supermarkten, energiebedrijf E-ON, de Leeuwarder Courant en Omrop Fryslân de campage ‘Ik Stap Oer!’. De campagne start 4 maart en duurt tot 20 mei. Olympisch turner Epke Zonderland wordt het gezicht van de campagne.

Doel van de campagne is dat alle inwoners van Friesland hun lampen thuis gaan vervangen door LED-lampen. Waarom? Omdat de LED-lamp een duurzame lamp is, en dus beter voor het milieu. De LED-lamp ziet er hetzelfde uit als de gloeilamp. Hij is alleen veel zuiniger, hij gebruikt 80 tot 90 procent minder stroom dan de gewone gloeilamp. En hij gaat bovendien veel langer mee dan de oude, vertrouwde en energieslurpende gloeilamp en zelfs de spaarlamp. Daarnaast geeft de LED-lamp hetzelfde licht en sfeer als de gloeilamp.

Energiecoördinator Bouwe de Boer van de Provincie Fryslân is er van overtuigd dat 2009 het jaar van de LED verlichting wordt. ‘Bedrijven, overheden, instellingen zijn enthousiast over de energiezuinige LED-verlichting. Nu de particulieren nog. We willen heel Friesland aan de LEDverlichting krijgen, omdat het beter is voor het milieu.’

ik-stap-oer.jpgFriesland is de eerste provincie in Nederland die het initiatief neemt in het gebruik van LED verlichting. Onder de noemer ‘Ik Stap Oer’ moeten alle Friezen enthousiast worden gemaakt om een LED lamp aan te schaffen. Het streven is dit jaar 250.000 LEDlampen in de Friese huishoudens te krijgen. De lampen worden tegen een sterk gereduceerd tarief aangeboden bij Poiesz-supermarkten. En daarnaast zijn er leuke prijzen te winnen. De verjaardagskalender energiebesparing in het Fries: Jierdeiskalinder Enerzjybesparring

LED-lampen zijn geen lampen in de klassieke zin. Ze bevatten geen gloeidraad en werken niet zoals tl-buizen. Een LED is een elektronische component die licht uitzendt. Dit principe wordt al langer in verschillende producten gebruikt. In de afstandsbediening bijvoorbeeld, displays en verkeerslichten. Maar ook de bekende fietslampen zijn gemaakt van LEDs. Vanaf dit jaar is de LED-lamp ook verkrijgbaar als schroeffitting en wordt daarmee de ideale lamp voor in huis. Bron: Blik op Nieuws

Zie ook: Snel overstappen op LED-lampen Gratis energiezuinige LED-lampen voor deelnemers Postcodeloterij Fryslân gaat voor LED-verlichting – Better LED as net ! Vergeet de spaarlamp maar – de Pharox LED-lamp komt eraan De Philips MASTER LED-lampen Een overzicht van leveranciers van LED-verlichting

27 Reacties

 1. Henk Veenstra zegt:

  19 februari 2009 om 15:08 | Permalink

  Je kunt het ook ECHT ANDERS bekijken op het weblog ONLINERS-FRIESLAND of ONderLINERS-NEDERLAND in het I-DOC.LED-FRIESLAND

 2. Bert Miedema zegt:

  20 februari 2009 om 19:57 | Permalink

  Jammer dat deze actie laat op gang komt, het had veel eerder gekunt dan was er nu al duizende KWh bespaart geweest en dan was de inkoop ook nog eens beter geweest door de Dollar koers.Dit hadt ook leuker voor het Klimaatstraatfeest geweest.

  Met een vriendelijke energie groet Bert Miedema

 3. Frits zegt:

  22 februari 2009 om 10:27 | Permalink

  Kampanje foar LED-lampe

  Alle Fryske húshâldens moatte dit jier in enerzjysunige LED-lampe oanskaffe. Dat is alteast it ambisjeuze doel fan de Fryske Miljeufederaasje en de provinsje. De kommende jierren ferdwynt de âlderwetske gloeilampe út de winkel.

  Om Friezen oerstappe te litten op it nije type lampe set op 4 maart in grutte publykskampanje út ein mei as boechbyld turner Epke Zonderland.

  Sjoch nei it fragmint http://www1.omropfryslan.nl/Player.aspx?t=vn&fn=HB21BI01.wmv

 4. Erik van Erne zegt:

  5 maart 2009 om 06:55 | Permalink

  4 maart 2009: Friese LED-campagne ‘Ik Stap Oer!’ officieel van start

  Met de overhandiging van de eerste LED-lampen aan minister Jacqueline Cramer (VROM) en Olympisch turner Ekpe Zonderland is de Friese campagne ‘Ik Stap Oer!’ officieel van start gegaan. Elf weken lang kunnen Friezen tegen een sterk gereduceerd tarief LED-lampen aanschaffen. Fryslân is de eerste provincie in Nederland die het initiatief neemt in het gebruik van LED verlichting.

 5. Klaas zegt:

  14 maart 2009 om 16:21 | Permalink

  De aangeboden lampen die 5 keer zo lang zouden meegaan als spaarlampen worden geleverd met een garantie van 7 dagen, let wel bij normaal gebruik.
  Op de meeste spaarlampen krijg je garantie van 6 jaar!

  Wat moet ik nu denken van deze actie?

 6. Erik van Erne zegt:

  15 maart 2009 om 09:00 | Permalink

  @Klaas
  Dat lijkt mij belachelijk. Een garantie van 1 week. Moet dat niet 7 jaar zijn? Dat zou je verwachten bij een LED-lamp.

  Welk merk lampen zijn het? Kunnen we even navraag doen bij de leverancier. Ik neem aan dat het een Pharox LED-lamp is of de Philips Master LED.

 7. Henk Veenstra zegt:

  21 maart 2009 om 19:07 | Permalink

  Wel, Klaas.
  Het gaat om uit China per kerosineslurpend vrachtvliegtuig vervoerde lampen.
  Daarvan worden de doosjes verwisseld voor een ander doosje met daarop de fantasienaam TIPARO. Meer over de actie is te vinden op het volkskrantweblog ONLINERS in de editie onliners + lichtpuntje.
  Henk.

 8. Stefan zegt:

  30 maart 2009 om 12:33 | Permalink

  Helaas, dit blijkt een ondoordachte actie geweest:

  De campagne ‘Ik stap oer’ van de provincie Friesland moet alle Friezen aan de LED verlichting helpen. Maar de lampen die daar voor zijn geselecteerd zijn van slechte kwaliteit en leiden tot meer problemen dan ze oplossen. Dat stelt LedNed, de enige ledfabrikant met een KEMA-keurmerk. Het bedrijf doet een dringend beroep op de Provincie Friesland om in het belang van de ledindustrie in het algemeen en de Friese consument in het bijzonder per direct te stoppen met de misleidende campagne. LedNed had de Provincie van te voren nadrukkelijk gewaarschuwd dat hun ledlampen van zeer slechte kwaliteit waren, waardoor grootschalige netvervuiling zou optreden. Onafhankelijk onderzoek heeft dit nu bevestigd.

 9. Erik van Erne zegt:

  30 maart 2009 om 20:03 | Permalink

  @Stefan

  Dat klinkt niet goed. Kun je dit nader toelichten. Door wie is het onderzoek gedaan? Waar stelt LedNed dit? Er is nergens informatie te vinden.

 10. LightBoy zegt:

  31 maart 2009 om 08:58 | Permalink

  LedNed roept Provincie Friesland op per direct te stoppen met misleidende “ik stap oer” led-campagne

  HELMOND, 27 MAART 2009 ­LedNed, de enige ledfrabrikant met een KEMA-keurmerk, doet een dringend beroep op de Provincie Friesland om in het belang van de ledindustrie in het algemeen en de Friese consument in het bijzonder per direct te stoppen met de misleidende `Ik stap oer’ campagne. LedNed had de Provincie van te voren nadrukkelijk gewaarschuwd dat hun ledlampen van zeer slechte kwaliteit waren, waardoor grootschalige netvervuiling zou optreden. Onafhankelijk onderzoek heeft dit nu bevestigd. Dit is schadelijk voor het consumentenvertrouwen en dus schadelijk voor de ledindustrie.

  Ledverlichting is een nieuwe ontwikkeling op lichtgebied. Ongeveer 20% van het energiegebruik gaat op aan verlichting, en 75% van de verlichting in Europa is zeer inefficiënt. Zo zet een traditionele gloeilamp slechts 5% tot 10% van de gebruikte energie om in licht, en de rest wordt verspilt in warmte. De ledindustrie is nu dermate ver ontwikkeld dat ledverlichting een volwaardig alternatief is geworden voor gloei- en spaarlampen.

  Ledlampen zijn het zuinigste, voordeligste en milieuvriendelijkste alternatief voor alle vormen van huis-, kantoor- en straatverlichting. Ledlampen besparen tot 60% op TL- en spaarlampen en tot 95% op traditionele lampen, zijn veel milieuvriendelijker, en bieden zelfs een betere lichtkwaliteit. Ledlampen zijn er in alle soorten en maten, en passen op alle bestaande lichtfittingen. Ledlampen worden bijzonder milieuvriendelijke geproduceerd, en bevatten ­ in tegenstelling tot spaarlampen — geen kwik.

  Toch zijn niet alle ledlampen hetzelfde. Zoals bij elke nieuwe ontwikkeling, zijn er cowboys op de markt die via goedkope import uit China snel hun slag proberen te slaan met inferieure producten. Naast het feit dat ze snel kapot gaan, is het grootste risico van inferieure ledlampen het fenomeen van “blindstroom”. Zulke ledlampen verbruiken meer stroom dan noodzakelijk, alleen is die stroom niet zichtbaar op de energiemeter. In de praktijk kan dat oplopen tot zes maal het aangegeven wattage. Hierdoor worden niet alleen de verwachte energiebesparingen teniet gedaan ­ want het energiebedrijf staat in een mum van tijd bij de gebruiker op de stoep om een blindstroommeter te installeren ­ maar blindstroom kan ook schadelijk zijn voor het energienet.

  Dit is ook het geval met de ledlampen die worden verkocht via de “Ik stap oer” campagne van de Provincie Friesland. Vestigingsmanager Thom Deutekom van Elektrokern Schuurman uit Drachten heeft op 26 maart de ledlampen van de Provincie getest met professionele apparatuur. De conclusies van de heer Deutekom liegen er niet om:

  “Na het koppelen van de led aan de apparatuur slaat het scherm uit. Op het scherm is te zien dat de ‘blindstroom’ omhoog schiet terwijl het vermogen van de led lamp wel omlaag gaat. Als er meer led lampen in een circuit worden gehangen, schiet de blindstroom verder omhoog. `De harmonische vervuiling wordt groter naarmate er meer leds zijn’ ziet Deutekom. Bij een gewone gloeilamp is hiervan geen sprake. `Als heel Friesland overstapt op de led lamp dan kunnen we grote problemen verwachten’ aldus Deutekom. Door de harmonische vervuiling worden de kabels in de straat warmer en kunnen er computerstoringen ontstaan. `Ook is de kans groot dat transformatoren overbeladen raken of dat beveiligingssystemen spontaan aanslaan door vervuiling in het net. Deutekom denkt dan ook dat de Provincie Fryslân veel te snel geld heeft gestoken in de promotie van de led zonder van alle ‘ins en outs’ op de hoogte te zijn.”

  Bron: http://www.waldnet.nl/wn/nieuws/24481/De_donkere_zijde_van_ledverlichting.html

  Ook LedNed was door de Provincie Friesland benaderd met het verzoek mee te doen met de campagne. Maar de aanbestedingseisen van de Provincie maakten het onmogelijk om ledlampen te produceren die voldeden aan het KEMA CE keurmerk dat LedNed als enige ledfrabrikant bezit. LedNed heeft de Provincie destijds nadrukkelijk gewaarschuwd dat hun aanbestedingseisen zouden leiden tot een inferieur product dat niet alleen snel kapot zou gaan maar ook blindstroom zou genereren.

  “De consument wijsmaken dat hij energie kan besparen met een inferieure ledlamp terwijl je weet dat zo’n ledlamp blindstroom veroorzaakt is zeer slecht voor het consumentenvertrouwen en dus de ledindustrie,” aldus André ten Bloemendal, Commercieel Directeur van LedNed. “Hiermee benadeelt Friesland niet alleen de consument, maar ook ledproducenten zoals LedNed die heel veel tijd en geld hebben gestoken in het ontwikkelen van ledlampen die wel de beloofde kwaliteit en energiebesparingen leveren, en waar we als enige fabrikant een KEMA keurmerk voor hebben gekregen.”

  Omdat LedNed dit soort schadelijke ontwikkelingen verwacht had, heeft het vorig jaar al het initiatief genomen om een (inter)nationaal normeringsinstituut op te richten, waarin onafhankelijke instanties en gerenommeerde fabrikanten gezamenlijk minimale kwaliteitseisen vaststellen waar de consument op kan rekenen. LedNed verwacht dat dit instituut op korte termijn tot overeenstemming komt over de voorwaarden.

  In de tussentijd roept LedNed de Provincie op per direct te stoppen met deze misleidende campagne, en consumenten vanaf vandaag alleen nog goede ledlampen aan te bieden. Als de Provincie dat niet doet, zal LedNed een klacht indienen bij de consumentenbond.

  http://www.lichtnet.net/News/70/3/

 11. LightBoy zegt:

  31 maart 2009 om 09:03 | Permalink

  De donkere zijde van led-verlichting

  Via de actie Ik stap oer wil de provincie Fryslân dat elk Fries gezin een led lamp koopt. In de campagne steekt de provincie zo’n 150.000 euro om de leds te promoten. De lamp wordt nog duur verkocht maar het levert een besparing op de energierekening. Het streven is dat er binnen een jaar 100.000 leds verkocht worden om mede hierdoor de meest duurzame regio van Europa te worden. De led kent echter niet alleen voordelen. Mocht Friesland massaal op de led overstappen, welke door de provincie Fryslân gepromoot wordt, dan is de kans groot dat er zekeringen gaan springen.

  Op de bedrijvencontactdagen in het WTC in Leeuwarden nam vestigingsmanager Thom Deutekom van Elektrokern Schuurman uit Drachten de proef op de som. Deutekom kocht voor 9.99 euro een led bij de Poiesz en ging het Chinese product testen met professionele apparatuur. De resultaten kunnen worden gezien als verrassend.

  Harmonische vervuiling
  “Besparen van energie is heel mooi maar met led zijn er nogal wat consequenties” weet Deutekom. Na het koppelen van de led aan de apparatuur slaat het scherm uit. Op het scherm is te zien dat de ‘blindstroom’ omhoog schiet terwijl het vermogen van de led lamp wel omlaag gaat. Als er meer led lampen in een circuit worden gehangen, schiet de blindstroom verder omhoog. “De harmonische vervuiling wordt groter naarmate er meer leds zijn” ziet Deutekom. Bij een gewone gloeilamp is hiervan geen sprake.

  Storingen
  “Als heel Friesland overstapt op de led lamp dan kunnen we grote problemen verwachten” aldus Deutekom. Door de harmonische vervuiling worden de kabels in de straat warmer en kunnen er computerstoringen ontstaan. “Ook is de kans groot dat transformatoren overbeladen raken of dat beveiligingssystemen spontaan aanslaan door vervuiling in het net. Deutekom denkt danook dat de provincie Fryslân veel te snel geld heeft gestoken in de promotie van de led zonder van alle ‘ins en outs’ op de hoogte te zijn.

  Provincie is op de hoogte
  Energiecoördinator Bauwe de Boer laat in een reactie weten dat de provincie Fryslân sinds anderhalve week op de hoogte is van het probleem dat de led lamp harmonische vervuiling veroorzaakt. “Vorige week is er al een gesprek geweest met de betreffende leverancier van deze led om te kijken of het werkelijk een probleem is in de praktijk. De Boer benadrukt dat de vervuiling zich voordoet op micro niveau en dat ook andere apparatuur deze vervuiling kan veroorzaken. “En ook de spaarlamp kende deze problematiek.”

  ‘Het gaat nergens over’
  “Het is dus geen uniek probleem, deze netvervuiling. Zolang het gaat om een paar lampen per huis dan gaat het dus nergens over” benadrukt Bauwe de Boer. Hij ziet wel in dat er problemen kunnen ontstaan als het hele provinciehuis vol zou worden gehangen met leds. “Het is in elk geval goed dat we het op tijd weten om er zo voor te zorgen dat we het als overheid signaleren en vervolgens gaan oplossen.”

  http://www.waldnet.nl/wn/nieuws/24481/De_donkere_zijde_van_ledverlichting.html

 12. Fries zegt:

  31 maart 2009 om 09:07 | Permalink

  ‘Ledlamp Ik stap oer is stroomverspiller’

  De ledlampen die worden verkocht in het kader van de provinciale campagne ‘Ik stap oer’, zijn lang niet zo goed voor het milieu als wordt beweerd. Dat zegt ledfabrikant LedNed uit Helmond op basis van onafhankelijk onderzoek.

  LedNed verwijt de provincie misleiding. Gedeputeerde Hans Konst wil ,,zo snel mogelijk” duidelijkheid van de twee lampenleveranciers.

  De levering is in handen van de bedrijven Tiparo in Leeuwarden en Lemnis Lighting in Almere. Beiden laten hun lampen maken in China. Volgens branchegenoot Ledned is de kwaliteit daardoor zo belabberd dat de lampen veel meer stroom gebruiken dan de meter aangeeft.

  Onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven en tests van de Drachtster verlichtingsgroothandel Elektrokern Schuurman laten los van elkaar zien dat de lampen van Tiparo en Lemnis minimaal twee keer zoveel stroom verbruiken als beide leveranciers beweren. Deze zogeheten ‘blindstroom’ komt voort uit het spanningsverschil tussen de lamp en het stroomnet.

 13. Frys zegt:

  31 maart 2009 om 09:11 | Permalink

  Mooglik rjochtsaak oer LED’s

  LED-lampeprodusint Tiparo stapt mooglik nei de rjochter. It bedriuw leveret lampen foar de provinsjale kampanje Ik stap oer. In oare LED-produsint, LedNed, hat sein dat de lampen fan Tiparo mear enerzjy brûke as op it doaske stiet. Boppedat soene se foar skea soargje kinne oan apparaten en oan it enerzjynetwurk as elk oerstapt op dat type lampen.

  Frou Timmermans fan Tiparo ûntstriidt de negative berjochten. Neffens har sit konkurrint LedNed derachter.
  LedNed seit yn in reaksje dat it bedriuw in klacht yntsjinnet by it Consumentenbond. Neffens LedNed wurde minsken mislaat troch Tiparo en kollega-produsint Lemnis. http://www1.omropfryslan.nl/

  Radio: http://www1.omropfryslan.nl/Player.aspx?t=an&fn=320cea71.WMA

 14. Erik van Erne zegt:

  31 maart 2009 om 09:20 | Permalink

  Blindvermogen is voor mij een helemaal nieuw begrip. Ik vond een vrij technische site met wat uitleg:

  http://people.zeelandnet.nl/cantalou/cosnl.html

  Op dit forum meer over de LED-lampen in Friesland:

  http://forum.pc-active.nl//viewtopic.php?p=207629#207629

 15. Lightboy zegt:

  31 maart 2009 om 21:58 | Permalink

  Jaloerse concurrent belastert goedkope ledlamp’
  LC | Gepubliceerd op 30 maart 2009, 14:37
  Laatst bijgewerkt op 30 maart 2009, 16:40

  ALMERE/LEEUWARDEN –
  Led-leverancier Lemnis in Almere wil dat de Eindhovense hoogleraar Antoon Brombacher zijn negatieve beweringen over de prestaties van de Lemnis-lampen terugneemt. Zo niet, dan overweegt het bedrijf een gang naar de rechtbank, aldus woordvoerder Ruud Koornstra.

  Lemnis levert samen met het Leeuwarder bedrijf Tiparo de lampen voor de provinciale campagne ‘Ik stap oer’. Volgens Brombacher zijn de lampen minder energiezuinig dan beweerd wordt door verlies aan zogenoemde ‘blindstroom’.

  Volgens Koornstra klopt dat niet: ,,Onze lampen zijn op dat gebied niet slechter dan spaarlampen of andere leds.” Hij spreekt van een ,,lastercampagne” van LedNed, die de kwestie eind vorige week aan het rollen bracht. Tiparo in Leeuwarden houdt het op rancune bij LedNed, dat naast de provinciale aanbesteding voor de ledlampen greep.

 16. Erik van Erne zegt:

  1 april 2009 om 08:02 | Permalink

  @Lightboy,
  Dank voor alle informatie. Het lijkt er wel op dat er hier iemand de pest in heeft dat een order naar iemand anders is gegaan. Kan mij niet voorstellen dat de lampen van Lemnis Lighting van slechte kwaliteit zijn.

  http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/?p=2840

  Eind van dit jaar worden er via de Postcodeloterij nog eens 2.500.000 van die LED-lampen uitgedeeeld. Lijkt mij goed als er duidelijkheid komt over de kwaliteit van die lampen.

  http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/?p=6501

 17. Erik van Erne zegt:

  3 april 2009 om 11:58 | Permalink

  Led-campagne verder met huidige lampen

  De provincie Friesland zet de led-campagne ‘Ik stap oer’ door met de huidige leveranciers. Op basis van nieuwe metingen, uitgevoerd in opdracht van de provincie, concluderen de partners in de campagne dat beide ledlampen voldoen aan de omschreven prestaties op de verpakking.

  De leds worden geleverd door de bedrijven Tiparo in Leeuwarden en Lemnis in Almere. Volgens gegevens van keuringsinstituut KEMA en het VSL (voorheen Nederlands Meetinstituut) is de lichtopbrengst van de lampen vergelijkbaar met die van een gloeilamp van 19 tot 25 watt.
  http://www.leeuwardercourant.nl/nieuws/economie/ecoregio/article4550564.ece/Led-campagne_verder_met_huidige_lampen

 18. Sipke Sipkema zegt:

  3 april 2009 om 22:57 | Permalink

  Wat in mislike drokte oer in ferrekt aardich inisjatityf fan ús Provinsje en Poiesz. ‘k Ha ris neimetten wat die lampen dogge.
  De iene mei de platte kop nimt 5,7 Watt, de oere 3,8 Watt. Dus gewoan goed.
  Daliks nei it oandwaan in protte ljocht en dat foar in bytsje jild.
  Net seure, gewoan brûke.

 19. Erik van Erne zegt:

  6 april 2009 om 11:24 | Permalink

  Fabrikanten van ledlampen moeten aan de voorschriften voldoen. Doen ze dat niet dan volgen sancties. Dat zei minister van Milieu Jacqueline Cramer vrijdag na afloop van de ministerraad.

  Zij reageerde daarmee op een onderzoek van nationaal metrologisch instituut VSL waaruit bleek dat de lichtsterkte van ledlampen vaak aanmerkelijk lager is dan op de verpakking staat. Met de branche zijn afspraken gemaakt over ledlampen, en iedere fabrikant moet zich aan de voorschriften houden, zei de minister. “Zo niet, dan volgen strafacties”, aldus de bewindsvrouw.

  http://www.nieuws.nl/552034

 20. Erik van Erne zegt:

  8 april 2009 om 13:43 | Permalink

  Lichtgigant Philips zit danig in zijn maag met het onderzoek van VSL naar LED-licht. Het onafhankelijke onderzoeksinstituut, onderdeel van het Delftse TNO, kwam afgelopen week na een test van vijf LEDs tot de conclusie dat het schort aan de informatie op de verpakking.

  “We zullen als grootste lichtproducent ter wereld het initiatief nemen om normen en standaarden uit te zoeken en desnoods aan te scherpen voor leds,’’ zegt Morven Mackinnon van Philips. ,,We proberen dat samen met andere goede producenten en onze brancheorganisatie te realiseren. De consument mag niet in verwarring worden gebracht door slechte LED-lampen.’’

  http://www.ad.nl/economie/3129684/Philips_zet_zich_in_voor_goede_ledlampen.html

 21. Erik van Erne zegt:

  8 april 2009 om 13:45 | Permalink

  Led-cowboys verstoren het feestje

  Het probleem met sommige, kwalitatief mindere, ledlampen is nu dat ze verhoudingsgewijs veel van die blindstroom gebruiken.

  In de wet- en regelgeving, vertelt Deutekom, is daarover niets geregeld. Alleen aan ledlampen van meer dan 25 watt worden eisen gesteld. En de ledlampen die in woningen worden gebruikt hebben meestal een veel lager vermogen.

  Daardoor is er veel ruimte voor cowboys met lampen die meer energie gebruiken, dan op de verpakking staat.

  Hoewel het op basis van de tot nog toe uitgevoerde onderzoeken onmogelijk is vast te stellen welke fabrikanten dubieuze lampen produceren, is vrijwel iedereen het erover eens dat de markt inderdaad wordt verziekt door een groot aantal cowboys.

  http://www.volkskrant.nl/economie/article1177119.ece/Led-cowboys_verstoren_het_feestje

 22. Fries zegt:

  25 april 2009 om 08:59 | Permalink

  Kleie oer ledlamp mei net mear

  De fabrikant fan ledlampen LedNed mei net mear sizze dat de ledlampen fan de provinsje net doge. Dat hat de rjochtbank yn Ljouwert bepaald. LedNed hie sein dat de lampen fan de kampanje ‘ik stap oer’ fan minne kwaliteit binne en dat se mear stroom brûke as sein waard.

  Neffens de rjochter hat it bedriuw net oantoand dat soks wier is. Dertroch is de goeie namme fan de fabrikant fan de lampen oantaast. LedNed moat in earder parseberjocht rektifisearje.
  Dat is freedtejûn dien. “Wij hebben gesuggereerd dat Lemnis (de fabrikant, red) bestaat uit cowboys die via goedkope import uit China snel hun slag proberen te slaan met inferieure producten”, sa stiet yn it parseberjocht. “Bij vonnis van 24 april 2009 heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Leeuwarden geoordeeld dat deze beschuldigingen geen grond vinden in het voorliggend feitenmateriaal en dat met het uiten van deze beschuldigingen de goede naam van Lemnis Lighting is geschaad”, sa stiet fierder yn it parseberjocht.

  LedNed sei earder benaud te wêzen dat de hiele sektor skea hawwe soe, omdat de lampen fan de provinsje net fan goeie kwaliteit wêze soene.

  http://www1.omropfryslan.nl/Mear_Nijs_58396.aspx?R=A113896

 23. Erik van Erne zegt:

  25 april 2009 om 09:22 | Permalink

  @Fries
  Dank, alhoewel ik het Fries niet echt begrijp. Heb dus maar even gezocht naar een Nederlandse vertaling.

  Rechter spreekt Leeuwarder Courant vrij in led-zaak

  De Leeuwarder Courant hoeft de berichtgeving van zaterdag 28 maart, waarin de kwaliteit van de ledlampen in de Friese campagne ‘Ik stap oer’ aan de orde wordt gesteld, niet te rectificeren. Dat heeft de Leeuwarder voorzieningenrechter bepaald.

  In het artikel beweert de Helmondse led-fabrikant LedNed dat de gebruikte lampen van slechte kwaliteit zijn en meer stroom gebruiken dan noodzakelijk is. Een van de twee leveranciers, Lemnis Lighting in Almere, spande daarop een kort geding aan tegen zowel LedNed als tegen de Leeuwarder Courant.

  De rechter oordeelde dat LedNed wel in deze krant moet rectificeren, omdat de goede naam van branchegenoot Lemnis is geschaad. LedNeds tegeneis dat Lemnis de eigenschappen van de lamp op zijn verpakking dient aan te passen, werd door de rechtbank verworpen.

  http://www.leeuwardercourant.nl/nieuws/economie/ecoregio/article4628556.ece/Rechter_spreekt_LC_vrij_in_led-zaak

 24. a.f.blom zegt:

  26 mei 2009 om 21:21 | Permalink

  heb ledlamp aangeschaft,maar de lichtsterkte is mij erg tegengevallen.
  deze lamp is naar mijn mening niet geschikt om op een plaats te gebruiken waar hij het meest nodig is ,nl een plaats om te lezen.
  daar zou ook de meeste besparing optreden.
  deze is alleen geschikt voor een schemerlamp.
  een nieuwe campagne voor het promoten van deze lampen lijkt mij pas zin te hebben als er lampen op de markt komen met een veel hogere lichtsterkte.
  vr gr.blom.

 25. Johan de Vries zegt:

  10 augustus 2009 om 16:54 | Permalink

  Hebben jullie enkele maanden geleden het programma Kassa gezien. Het is wel heel toevallig dat Lemnis en Philips de plaatsen 1 en 2 bezetten wat betreft beste ledlampen. Het is zoals altijd, de Multinationals bepalen de markt, ze kopen alles en iedereen om (Media). Philips en Lemnis kunnen (nog) niet de kwaliteit leveren die nodig is, wat doe je dan, dan zeik je de concurrentie af. Ik ben zelf al een aantal jaren met Ledverlichting bezig en weet dat de markt verziekt wordt door de cowboys. Ledned heeft een hoofddistributeur in Friesland, zij vertegenwoordigen Nederland en Duitsland. Ik heb die mensen in februari 2009 op de beurs ontmoet, wat een kennis hebben die gasten, geven je een uitstekend advies, gebruiken ook Dialux voor lichtberekening.

  Mvgr, Johan de Vries

 26. Henk Veenstra zegt:

  19 september 2009 om 08:50 | Permalink

  Ter gelegenheid van het verdwijnen van de 100 Watt gloeilamp is de consument massal gloeilampen gaan hamsteren. Tegen 1 verkochte LED staan mogelijk 10 exter verkochte gloeipeertjes.
  Een averechtse uitwerking dus van een ondaardachte en premature lED-promotie.

 27. Erik van Erne zegt:

  7 december 2009 om 09:38 | Permalink

  Als consument krijgt u in de media steeds meer te horen over de ledlamp en de spaarlamp. Een overschakeling naar deze verlichting is aanstaande, omdat gloeilampen en halogeenlampen geleidelijk uitgefaseerd worden. Dat houdt in dat ze vanaf bepaalde data niet meer geproduceerd mogen worden. Maar waar moet u als consument nu op letten bij de aankoop van LED.

  http://www.energiezuinige-verlichting.nl/led-verlichting-waar-op-te-letten-in-een-oogopslag/

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (675)
 • Agenda (3.216)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (115)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (831)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (511)
 • Design (236)
 • Dieren (177)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.341)
 • Educatie (348)
 • EEN-Armoede (251)
 • Energie en Besparing (3.501)
 • Europa (29)
 • Evenementen (197)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (308)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (31)
 • Greenwashing (120)
 • Hergebruik-Kringloop (322)
 • Iets anders (381)
 • Int. Samenwerking (191)
 • Investeren (136)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.686)
 • Licht (385)
 • Lucht (34)
 • Mensenrechten (170)
 • Milieu (749)
 • MVO (109)
 • Natuur (757)
 • Nederland (26)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (127)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (228)
 • Vakantie (83)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.482)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (302)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Zonnepark Havenbedrijf Moerdijk Met 18.570 Zonnepanelen by ENGIE En Port Of Moerdijk
 • E-Magazine SCHOON Gelanceerd Op Klimaatdag 2020: Toekomst Klimaatmasters 2020
 • Aanleg Ecoduiker Onder De A6 bij Anthony Fokkerweg by Provincie Flevoland
 • Talgo Unveils Hydrogen Powered Propulsion Vittal Train System
 • Plan Voor 300 Voetbalvelden Aan Zonnepanelen Langs Landingsbanen Schiphol Airport
 • Eerste Collectieve Zonnestroomproject Huurders Rijnhart Wonen Leiderdorp by Greenchoice
 • Elektrische Auto’s Met Subsidie Megatest by ANWB Autotest
 • Zonnepark A28 Balkendwarsweg Nabij Afrit 33 In Assen by RVB
 • Zonnedak Met 48.040 Zonnepanelen Op Hoofdkantoor Tommy Hilfiger in Venlo by IZEN
 • Nieuwe Elektrische Poolauto’s Voor Medewerkers Provincie Utrecht: Skoda E-Citigo
 • Subsidie Voor Energietransitie In Provincie Utrecht
 • Blue Innovation Awards: De Genomineerden Zijn Bekend by De Blauwe Cluster
 • De Elektrische Veegmachine e-Swingo In Rotterdam
 • Fietsfeiten Nieuwe Inzichten: Gebruik Elektrische e-Fiets Fors Gestegen by KiM
 • Give Prominence to Practice Tests and You Will Score Over 800 Points in CompTIA 220-1001 Exam
 • De Omgevingsvisie Limburg: Gezond En Duurzaam Limburg by Provincie Limburg
 • Sligro Gaat met Solar Train Stadsdistributie Verzorgen by Trens Solar Train
 • Slibdepot In De Krim Wordt Zonnepark by Pure Energie
 • Groen Licht Voor Zonnepark Bankhoef In Wychen by Pure Energie En ECL
 • Drijvend Zonnepark Met 40.000 Zonnepanelen Op Zandwinplas Balderhaar by GroenLeven
 • Links

  Milieunet op..