Freedom Energy: Een Energieneutraal Onafhankelijk Huis Bouwen by Wim Terpstra
Geschreven op 6-10-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-Klussen, Energie en BesparingBlogger Wim Terpstra: “Al jaren droomde ik samen met mijn gezin van onafhankelijkheid. En dan niet alleen op het gebied van energie.
Ook in voedsel wilden we zelfvoorzienend worden. In 2002 namen we de stap om van deze droom werkelijkheid te maken. In de loop van de jaren zijn we al ver gevorderd.
Het energieverbruik is verminderd en we eten heel het jaar van eigen land.”
Een mooi plan van zakenvriend Wim, waar ik graag aandacht aan wil besteden.
Wim Terpstra: “Het startte allemaal in 2002 met het kopen van zonnepanelen (6000Wp) voor onze vorige woning. Twee jaar later verhuisden we naar Tzum. Daar vonden wij ons droomplekje om zelfvoorzienend en onafhankelijk te worden. In ons nieuwe huis stond een oliekachel, een oud beestje. Het eerste jaar verstookten we 4500 liter olie, een gigantische hoeveelheid. Dit moest toch anders kunnen? We bouwden dit snel af naar 1000 liter per jaar.
De aanschaf van een lage temperatuurverwarming (LTV) was de eerste stap in het energie onafhankelijke zelfvoorzienende masterplan. In ons geval kozen we ervoor om Variokomp vloerverwarming aan te brengen op de begane grond. Dit is een verwarmingssysteem met een lage opbouwhoogte waardoor er bijna geen bouwkundige aanpassingen nodig waren. De kachel verbruikt in combinatie met een LTV-systeem veel minder energie.
Iets waar we al lang van droomden was een eigen kachel. Mijn ouders hadden vroeger een open haard. Houthakken was er van jongs af aan ‘ingeslagen’. Maar het nadeel van een open haard is dat veel warmte het huis weer verlaat. Dat wilden wij niet. Wij wilden een accumulerende kachel. Dus één a twee keer stoken van de speksteenkachel en dan schoorsteen dicht en wel de heerlijke stralingswarmte nog voelen.
In de woning waren twee elektrische boilers aanwezig. Deze zaten al in het huis toen wij het kochten. Ik wilde die er graag uit. Zo gezegd zo gedaan. Drie jaar geleden heb ik ze vervangen door een elektrische geiser. Het doorstroomtoestel (10.000 watt) zorgt ervoor dat water van 10 graden naar 60 graden gaat. Voor dit zware apparaat was wel een zwaardere netaansluiting nodig, maar ook dit paste binnen ons energieonafhankelijke masterplan.
Vorige zomer hebben we geïnvesteerd in zonnewarmte. Er liggen nu 4 x 18 vacuümcollectoren op het dak van onze stal. Op ons huis liggen twee vlakglas zonnecollectoren. De vacuümproducten gebruiken we voor het verwarmen van de vloerverwarming en radiatoren. De vlakglas collectoren voor het tapwater. Het was een behoorlijke klus, helemaal omdat we ervoor kozen het zelf te installeren.
Ik besefte dat het verstandig was om mijn energiehuishouden eens te analyseren. Op basis van energiefeiten kon ik immers slimmer investeren. Wij bleken vijf grootverbruikers te hebben: de elektrische geiser, inductieplaat, wasmachine, droger en nog wat kleinere verbruikers.
Om het verbruik te verminderen douchen we nu op basis van zonnecollectoren. In de winter is dat echter een probleem. Dan schijnt de zon immers een stuk minder, maar je wilt wel douchen.
Daarom hebben we een houtgestookt fornuis aangeschaft met een warmtewisselaar. Twee vliegen in één klap! Door te koken op hout hoeft de inductieplaat immers niet aan en door het koken zorgen we ervoor dat het tapwater warm wordt. We hebben dus altijd warm water en de elektrische geiser hoeft niet eens aan.
Hoe worden wij zelfvoorzienend? De punten op een rijtje: 2002: zonnestroom – 2005: lagetemperatuurverwarming – 2006: tegelkachel – 2012: volledig op Tegelkachel stoken – 2012: elektrische boilers vervangen door elektrische geiser – 2014: zonnecollectoren voor tapwater en ruimteverwarming (nog niet aangesloten) – 2014: hout gestookt fornuis – 2015: dit jaar sluiten we alles op elkaar aan – 2016: monitoring en energieopslag”. Bron: Freedom Energy
Wim zegt:
8 oktober 2015 om 16:01 | Permalink
Dankjewel Erik!
Als je in de buurt bent :-) kom je maar een keer langs.
Groeten Wim