Flexibele Zonnecellen In Vangrail N194 bij Heerhugowaard by Solliance Solar Research
Geschreven op 21-7-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingVoor het eerst ter wereld zijn er zonnecellen aangebracht op een vangrail. Het gaat om een stuk van 72 meter op een vangrail naast de provinciale weg N194 bij Heerhugowaard. Dat is genoeg om tien lantaarnpalen te kunnen voeden.
Het is een proef met flexibele folie met zonnecellen. Onderzocht wordt of op een veilige en duurzame manier energie kan worden opgewekt voor wegverlichting en matrixborden, of voor levering aan het elektriciteitsnet.
De proef duurt een jaar. Als de test slaagt, krijgen meer wegen de duurzame vangrails.
Zonnecellen kunnen naast de bekende zonnepanelen ook ingebouwd worden in flexibele folies. Deze technologie is volop in ontwikkeling en het rendement wordt steeds beter. Gedeputeerde Elisabeth Post (Mobiliteit): “Ik ben enorm trots dat wij in Noord-Holland de primeur hebben. Zonnecellen op en langs onze wegen vergroten de mogelijkheden om op nieuwe plaatsen zonne-energie op te wekken, lokaal te gebruiken en beschikbare ruimte slim te benutten.
Onlangs werd de flexibele folie met zonnecellen aangebracht in de dubbele vangrail naast de provinciale weg N194 bij Heerhugowaard. Er zijn in deze proefopstelling twee soorten folies gebruikt om de resultaten te vergelijken: met een breedte van 37 cm en 50 cm. Eind juli volgt installatie van de elektrische apparatuur en het trekken van de kabels.
De folies - de breedte varieert tussen 37 en 50 cm - zijn als modules van enkele meters aangebracht, elk met zijn eigen elektrische circuit. Als een module uitvalt, dan doet de rest het nog. Over de 72 m vangrail heeft alle folie tezamen een piekvermogen van ruim 3,3 kW, de stroom gaat naar het elektriciteitsnet, maar kan in de toekomst ook lokaal worden gebruikt, bijvoorbeeld in combinatie met een accu voor de wegverlichting.
Vorig jaar is ervaring opgedaan met een kleine pilot-opstelling. Dit gaf vertrouwen om de proef bij de N194, onderdeel van project N23 Westfrisiaweg, te bouwen. Nu is het wachten op de eerste resultaten: is en blijft er een goede elektriciteitsproductie? Blijft de folie goed functioneren langs een weg in alle seizoenen? Kunnen we de energie goed verzamelen en transporteren, ook als er bijvoorbeeld een onderdeel uitvalt? Om op deze en andere vragen antwoord te geven, is er apparatuur geplaatst die veel data verzamelt van de pilot en die doorstuurt voor analyse. Of de proef met zonnecellen op de vangrail succesvol is, wordt najaar 2019 bekend. De volgende stap is dan om een onderzoek te doen op grotere schaal, langs verschillende soorten wegen. Zie ook: Monteer zonnepanelen op vangrails van snelwegen: In Nederland is meer dan 10.000 km vangrail beschikbaar, waarop vrij snel meer dan één miljoen grote, langwerpige zonnepanelen gemonteerd kunnen worden. Deze vangrail-zonnepanelen zijn eigendom van Rijkswaterstaat en dus de overheid.
Het is bekend dat flexibele folies met zonnecellen bruikbaar zijn voor elektriciteitsproductie. Het rendement is iets minder dan van de bekende zonnepanelen. De toepassingsmogelijkheden zijn veel groter en de prestaties verbeteren snel dankzij nieuwe ontwikkelingen in materialen. De partners werken aan verschillende projecten om flexibele folies op allerlei plaatsen toe te passen. Ook wordt er gewerkt aan verbeterde productietechnieken en aan nieuwe technologieën met een hogere efficiency, waardoor zonne-energie goedkoper zal worden.
Het project wordt uitgevoerd door de provincie Noord-Holland, TNO, Solliance Solar Research, Heijmans, Femtogrid, Hogeschool van Amsterdam en wordt gesubsidieerd door de iDEEGO (innovatie Duurzame Energie en Energiebesparing Gebouwde Omgeving) regeling van de topsector Energie, gefaciliteerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Zie ook: Nationaal Consortium Zon op Infra: Grootschalige Inzet Van Zonne-Energie Op Infrastructuur - Energy Wall: Energieleverend Geluidsscherm N470 bij Keijzershof Pijnacker Zuid by BAM Infra – Solar Noise Barriers (SONOB) by Heijmans: Proef met Zonne-Geluidsscherm Geslaagd – Solar Highways: Integratie van Dubbelzijdige Zonnepanelen in een Geluidsscherm langs de A50 – The Wall, The Cockpit en The GZN Langs de A2 bij Utrecht – De Duurzame Provinciale Weg N272 in Noord-Brabant: Renovatie met BioBased Materialen