google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

EZK Energy Award 2021: Kwekerij Ammerlaan Is De Winnaar 2020 Voor Gebruik Aardwarmte

Geschreven op 8-11-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 12 oktober 2021: De EZK Energy Award Bedrijven zet organisaties die zich onderscheiden op het gebied van energiebesparing, duurzame energieopwekking en/of het gebruik van hernieuwbare warmte in de spotlights.

Om goede voorbeelden zichtbaar te maken en voorlopers in het zonnetje te zetten reikt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) sinds 2016 de Energy Award uit aan organisaties die zich positief onderscheiden op het gebied van energiebesparing, duurzame energieopwekking en/of hernieuwbare warmte.

Is uw bedrijf goed energiebesparend bezig? Of wekt uw bedrijf misschien energie op? Dan maakt u kans op de EZK Energy Award Bedrijven 2021.
Schrijf u in. De aanmelding sluit op donderdag 4 november 2021 17:00 uur.

28 januari 2021: De EZK Energy Award is dit jaar gewonnen door kwekerij Ammerlaan. De prijs wordt jaarlijks door het ministerie van EZK uitgereikt aan een organisatie die zich het afgelopen jaar heeft weten te onderscheiden op het gebied duurzaamheid.

Kwekerij Ammerlaan is uit drie genomineerde bedrijven verkozen vanwege haar unieke toepassing van aardwarmte. Steeds meer bedrijven en organisaties zijn bezig met verduurzaming. Om goede voorbeelden zichtbaar te maken en voorlopers in het zonnetje te zetten reikt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) sinds 2016 de Energy Award uit aan organisaties die zich positief onderscheiden op het gebied van energiebesparing, duurzame energieopwekking en/of hernieuwbare warmte.

De EZK Energy Award wordt jaarlijks uitgereikt aan organisaties die zich positief onderscheiden op het gebied van energiebesparing, duurzame energieopwekking en hernieuwbare warmte. De prijs wordt traditioneel uitgereikt op de laatste dag van het EZK-evenement: Partners in Energie-uitdagingen. Léon Ammerlaan nam de award en geldprijs van 25.000 euro op digitale wijze in ontvangst tijdens het EZK evenement: Partners in energie-uitdagingen.

Zie ook: Een Glazen Wereld, Met Een Warm Hart – Energie Voor Stad En Kas by Greenport West-Holland

15 december 2020: Stokman Koudum, PolyStyreneLoop en Ammerlaan The Green Innovator zijn genomineerd voor de EZK Energy Award 2020.

Zij vielen op door hun duurzame bedrijfsvoering, circulaire processen en relatie tussen techniek en maatschappelijk draagvlak. De winnaar wordt op 28 januari 2021 bekendgemaakt tijdens het EZK evenement: Partners in energie-uitdagingen.

Het winnende bedrijf krijgt onder meer een geldbedrag van 25.000 euro om bijvoorbeeld te besteden aan duurzame maatregelen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt de prijs beschikbaar.

“Met ons melkveebedrijf maken we groen gas uit 100% rundveemest”, vertelt Anton Stokman van familiebedrijf Stokman Koudum. “Door de mest dagvers te ‘oogsten’ wordt het methaangas uit de mest omgezet in zo’n 300.000 m³ groen gas. Het gas gaat naar ons dorp Koudum.”  De benodigde mest wordt geleverd door 500 koeien. Een deel van die koeien zijn van 2 naastgelegen bedrijven. Door de krachten te bundelen met de andere bedrijven is de investering economisch haalbaar en daardoor ook goed op te schalen.

De jury: “Het getuigt van durf en doorzettingsvermogen om als één van de eerste in deze sector te investeren in een toch minder rendabele techniek. Ook levert het bedrijf een belangrijke bijdrage aan de gebouwde omgeving door groen gas te leveren. Zij zijn het beste voorbeeld als het gaat om het verbinden van people, planet en profit.”

“Wij recyclen polystyreen schuim uit de bouw”, vertelt Alix Reichenecker, de circular economy manager van PolyStyreneLoop. Polystyreen (PS) schuim is een veelgebruikt isolatiemateriaal in de bouw. “Dankzij de speciale CreaSolv Technology kan ons bedrijf meer dan 99% van het PS schuim recyclen en het opnieuw  als isolatiemateriaal  aanbieden bij afnemers.” Momenteel wordt de eerste demonstratiefabriek in Terneuzen gebouwd en staat de verwachte start in 2021 gepland.

De jury: “Door het circulaire proces bespaart PolyStyreneLoop veel energie in de grondstof- en productieketen. Het bedrijf heeft een groot toepassingsgebied in de bouw- en sloopsector en is daarmee een inspirerend voorbeeld voor velen.”

Ammerlaan kweekt ruim 1 miljoen groene planten per jaar met CO2-neutraal opgewekte energie. “De opgewekte warmte is niet alleen voor ons familiebedrijf, maar ook voor 24 andere kwekers en andere gebouwen uit de omgeving”, vertelt Kayleigh Ammerlaan. Door gebruik te maken van aardwarmte bespaart Ammerlaan ruim 25.000 ton aan CO2 per jaar. Voor volgend jaar staat ook nog een investering in 1750 zonnepanelen op de planning.

De jury: “Ammerlaan viel op door de inpassing in en de verbinding met de omgeving. Zij leveren warmte aan collega-telers, appartementen in Pijnacker-Noord, het Stanislas College, een sportcentrum en een zwembad. Daarnaast belast geothermie de ruimtelijke omgeving aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld energie uit zon of wind. Geothermie is als technische oplossing niet zozeer innovatief, maar de relatie tussen techniek en maatschappelijk draagvlak en samenwerking is hier vernieuwend en uniek.”

4 februari 2020: Hotel Breeze en de gemeente Oostzaan winnen de EZK Energy Award 2019. Het energieneutrale hotel Breeze onderscheidde zich het meest positief wat betreft energiebesparing en duurzame opwekking en kreeg daarom de EZK Energy Award Bedrijven 2019.

Oostzaan kreeg de eervolle EZK Energy Award Gemeenten 2019 omdat de gemeente opvallend succesvol stuurt op energiebesparing bij bedrijven.

Jaarlijks wordt de EZK Energy Award uitgereikt aan organisaties die zich positief van anderen onderscheiden op het gebied van energiebesparing en duurzame opwekking van energie. Dit jaar is de award voor het eerst opgesplitst in een award voor bedrijven en een voor gemeenten.

Zie ook: Zero Energy Hotel Breeze in IJburg Amsterdam: Een Duurzaam Energieneutraal Hotel

6 december 2019: De genomineerden voor de EZK Energy Award 2019 zijn bekend. Koninklijke Vopak, Hotel Breeze en Bosch Beton zijn de drie genomineerden. Ze maken kans omdat ze zich positief hebben onderscheiden op het gebied van energiebesparing, duurzame opwekking en duurzame warmte.

De winnaar wordt op 30 januari 2020 bekendgemaakt op het EZK-evenement: Partners in energie-uitdagingen in Barneveld. Het winnende bedrijf krijgt onder meer een geldbedrag van 25.000 euro om bijvoorbeeld te besteden aan duurzame energiemaatregelen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt de prijs beschikbaar.

Koninklijke Vopak: “We willen verduurzamen. Schoner zijn in de dagelijkse terminals én zelf elektriciteit opwekken zijn daarvoor een mooie manier.” Aan het woord is Marcel van de Kar, director new energies bij Koninklijke Vopak over de verduurzaming van het tankopslagbedrijf. Vopak slaat wereldwijd producten op voor haar klanten, zoals olie, chemische producten en gassen. Eén van de manieren waarop Vopak duurzaam elektriciteit opwekt, is via een licht en flexibel oprolbaar zonnefolie, ontwikkeld door HyET Solar. “Het past dan ook uitstekend op onze opslagtanks”, licht energy coordinator Khalid Saleh toe. Na een succesvolle pilot in Vlaardingen wil Vopak het gebruik van de zonnefolie opschalen, in Nederland of daarbuiten. Dit betekent wereldwijd een enorm potentieel aan duurzaam opgewekte energie.

Zie ook: Zonnepark Vopak Met 320.000 Zonnepanelen Langs De A7 Bij Kolham In Midden-Groningen

Hotel Breeze in Amsterdam: “Wij willen hiermee pioniers zijn in de hotellerie” vertelt directeur van Hotel Breeze Robin Boer over de toepassing in het hotel van het Earth, Wind & Fire concept van Ben Bronsema. Dat dit is gelukt, blijkt wel uit de online bio van Hotel Breeze: ‘World’s first zero energy hotel based in Amsterdam’. Amstelius implementeerde het biomimicry-concept in het hotel aan het IJ-meer. Het simuleert de natuurlijke airconditioning van termietenheuvels. De totale verduurzaming resulteerde onder meer in een EPC van 0 én een BREEAM Excellent-certificering. Directeur van Amstelius Maarten Eldering: “Het is mooi om de grenzen van duurzame gebouwen te verleggen en zo een nieuwe standaard te zetten.”

Zie ook: Zero Energy Hotel Breeze in IJburg Amsterdam: Een Duurzaam Energieneutraal Hotel

Bosch Beton: “Het is in de basis niet moeilijk om te kiezen voor een duurzaam pand. Heb je de intentie om op een verantwoorde manier om te gaan met de wereld en vind je de juiste partijen voor de realisatie, dan is dit meer dan mogelijk”, zegt managing director Gerard van den Bosch van Bosch Beton over de verduurzaming van zijn bedrijf dat betonnen keerwanden op een slimme en schone manier produceert. Het bedrijf realiseerde in 2019 een nieuwe fabriek in Barneveld waarbij veel aandacht is besteed aan energie en duurzaamheid. Het gebouw is volledig gebouwd volgens de BREEAM-standaarden. Het bedrijf deelt de kennis met andere partijen en er zijn plannen voor verdere verduurzaming van de processen.

2 oktober 2019: De inschrijving voor de EZK Energy Award voor bedrijven is geopend. Deze award is bestemd voor bedrijven die in 2019 uitblonken in energiebesparing en het duurzaam opwekken van energie. Wilt u meedoen en kans maken op deze prijs. Aanmelden kan tot en met 1 november 2019.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt de prijs beschikbaar. Naast de EZK Energy Award krijgt de winnaar een geldbedrag van 25.000 euro en de nodige aandacht via de (sociale) media. De bekendmaking van de winnaar én de feestelijke uitreiking vinden plaats op donderdag 30 januari 2020 op het EZK-evenement: Partners in energie-uitdagingen.

Nieuw dit jaar is dat er niet één maar twee EZK Energy Award worden uitgereikt. De eerste is voor een ondernemer die zich in 2019 positief heeft onderscheiden in het besparen en duurzaam opwekken van energie. De tweede, nieuwe award gaat naar een gemeente die dit jaar een opvallend goede aanpak liet zien voor het eigen vastgoed: hoe heeft deze gemeente, voor het eigen vastgoed, aan de informatie- en energiebesparingsplicht voldaan en hoe ligt energiebesparing als beleid structureel vast?

5 februari 2019: Orchideeënkweker Ter Laak Orchids wint de EZK Energy Award 2018. Het bedrijf onderscheidt zich het meest op het gebied van energiebesparing en duurzame opwekking.

Ewalt de Koning, manager operations nam de prijs in ontvangst op donderdag 31 januari 2019 tijdens het EZK-evenement: Partners in energie-uitdagingen in Barneveld.

De drie genomineerde bedrijven waren Orange Climate Autarkis, Ter Laak Orchids en Sibelco. De winnaar krijgt onder meer een geldbedrag van 25.000 euro te besteden aan bijvoorbeeld duurzame energiemaatregelen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt de prijs beschikbaar.

Familiebedrijf Ter Laak Orchids kweekt orchideeën en verkoopt deze in heel Europa. “We hebben op één van onze locaties een DaglichtKas van 5 hectare gebouwd’, vertelt directeur Richard Ter Laak. “Deze innovatieve kas vangt energie op uit zonlicht en slaat deze op. De energie wordt uiteindelijk hergebruikt in ons totale verwarmingssysteem.” Het bedrijf bespaart hierdoor 40% aan energie en wekt met de DaglichtKas ook weer energie op.

“De totaalaanpak van Ter Laak Orchids, waaronder de mate van technologische innovatie en ingrijpende aanpassing van het kweekproces die leidden tot een forse energiebesparing, maken dat de award naar Ter Laak gaat. Hun DaglichtKas wordt niet alleen gebruikt om planten te kweken maar levert ook warmte op. Dit is interessant in Nederland én daarbuiten”, aldus UvA Professor Anwar Osseyran, CEO SURFsara en jurylid van de EZK Energy Award.

“Werk samen met goede partijen. Win informatie in, test én houd vol” luidt het advies van Ewalt de Koning aan andere ondernemers die willen investeren in energiebesparende maatregelen.10 december 2018: De drie bedrijven die kans maken op de EZK Energy Award 2018 zijn bekend. Het zijn Orange Climate Autarkis, Ter Laak Orchids en Sibelco. Ze zijn genomineerd omdat ze zich hebben onderscheiden op het gebied van energiebesparing en duurzame opwekking.

De winnaar wordt op 31 januari bekendgemaakt op het EZK Evenement: Partners in Energieuitdagingen in Barneveld. Het winnende bedrijf krijgt onder meer een geldbedrag van 25.000 euro, om bijvoorbeeld te besteden aan duurzame energiemaatregelen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt de prijs beschikbaar.

Orange Climate Autarkis past phase change materials toe in systeemplafonds voor energieopslag. Het koelen en verwarmen van ruimtes gebeurt daardoor een stuk energiezuiniger. Technisch adviseur Walter van Kampen: ‘We hebben het klimaatplafond eerst toegepast in ons kantoor en met de nieuwste variant verbruiken wij nu 30% minder energie.’ De slimme klimaatplafonds zijn in elk kantoor te plaatsen.

Familiebedrijf Ter Laak Orchids kweekt orchideeën en verkoopt deze in heel Europa. ‘We hebben op één van onze locaties een DaglichtKas van 5 hectare gebouwd’, vertelt directeur Richard Ter Laak. ‘Deze innovatieve kas vangt energie op uit zonlicht en slaat deze op. De energie wordt uiteindelijk hergebruikt in ons totale verwarmingssysteem.’ Het bedrijf bespaart hierdoor 40% aan energie en wekt met de DaglichtKas ook weer energie op.

Sibelco wint, verwerkt en maalt minerale grondstoffen tot producten voor onder meer de bouw, wegenbouw en glasindustrie. Ook drogen is deel van dit proces. Manager procesoptimalisatie Jan Janssen: ‘Voor vier drogers hebben wij een recylingsysteem dat warme schoorsteenlucht hergebruikt in de verbrandingslucht. Hierdoor is er 15 tot 20% minder aardgas nodig.’

Sibelco werkt daarnaast ook in de keten aan verduurzaming. Het bedrijf levert afval uit de glasvezelproductie in geschikte vorm weer terug aan de glasvezelproducent. Die kan vervolgens toe met minder nieuwe grondstoffen voor de volgende glasvezelproductie. Een 30% lagere CO2-emissie is het resultaat. Intussen onderneemt Sibelco initiatieven om in de toekomst aardgasvrij te kunnen werken.

21 september 2018: Onderscheidt uw organisatie zich positief van anderen op het gebied van energiebesparing of duurzaam opwekken? Dan maakt u kans op de EZK Energy Award 2018. Deze bestaat onder andere uit een geldbedrag van 25.000 euro.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt deze prijs beschikbaar.

Geef u op via het aanmeldformulier. RVO.nl legt uw aanmelding voor bij uw omgevingsdienst. Zij selecteert één bedrijf uit haar verzorgingsgebied. Door deze decentrale aanpak komen we tot een landsdekkende nominatie.

Voor de prijsvraag is een jury ingesteld die de aanvragen beoordeelt op de volgende drie criteria: een flinke verduurzaming van het energieverbruik (duurzame opwekking en/of energiebesparing), bedoeld is een aantoonbare reductie van het gebruik van fossiele brandstoffen middels energiebesparing en/of duurzame opwekking van energie binnen de eigen inrichting; meest vernieuwende of innovatieve toepassing van bestaande technieken; bredere toepasbaarheid, in welke mate inspireert de toepassing anderen om dit na te volgen.

De EZK Award 2018 wordt uitgereikt tijdens het EZK Evenement: Partners in Energieuitdagingen op 31 januari 2019.

30 januari 2018: Kloosterboer Velsen is tijdens het EZK Evenement Partners in Energie-uitdagingen op 29 januari 2018 uitgeroepen tot winnaar van de EZK Energy Award 2017. Zij ontvangen de prijs van 25.000 euro voor de duurzame uitbreiding van hun vrieshuis.

De drie genomineerde bedrijven waren:
Kloosterboer Velsen: uitbreiding vrieshuis met 15.000 m2 BREEAM 5 Sterren (Outstanding), met onder meer eigen energieopwekking met zonnecellen, gelijkstroommotoren en energiezuinige compressoren, en eigen besturingssoftware voor optimalisatie van verbruik. Zie ook: Koel- en Vrieshuis Kloosterboer Cool Port in Waalhaven Rotterdam: BREEAM Outstanding

Tempress Systems: het grootste Bi-Facial Zonnepark van Europa. Belangrijke innovatie in ontwerp en gebruik van zonnepanelen, met een hogere opbrengst en meer energiebesparing.

Rinos: kokosovens (voor het fabriceren van vloermatten) omgebouwd van gas naar elektrisch in combinatie met zonnepanelen. Creativiteit en inventiviteit in het ombouwen van oude apparatuur met een goede business case.

8 november 2017: Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat organiseert in samenwerking met RVO de EZK Energy Award 2017. Een prijs voor inspirerende voorbeelden op het gebied van energiebesparing voor ondernemingen in Nederland.

Heeft u binnen uw onderneming al een flinke slag gemaakt met energiebesparing of duurzaam opwekken? En heeft u innovatieve stappen gezet? Dan maakt u nu kans op 25.000 euro.

Op maandag 29 januari 2018 wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens het EZK evenement Partners in Energieuitdagingen in Barneveld.

Alle ondernemingen die jaarlijks minimaal meer dan 50.000 kilowattuur elektra en/of 25.000m3 gas verbruiken en daarmee vallen onder de energievoorschriften uit de Wet Milieubeheer kunnen meedoen. Bedrijven die het MEE Addendum hebben ondertekend zijn uitgesloten van deelname.

Welke maatregelen maken kans op de prijs en welke criteria gelden er? Significante verduurzaming van energiegebruik, dat wil zeggen aantoonbare reductie van fossiele brandstoffen (duurzame opwekken en/of energie besparen). Meest vernieuwende en innovatieve toepassingen van bestaande technieken. Brede toepasbaarheid, die anderen inspireert deze toepassing na te volgen. Het gaat om recente projecten die in 2016 of 2017 gerealiseerd zijn binnen de onderneming.

U maakt een aansprekend filmpje van maximaal 1 minuut waarin u uw maatregel presenteert. U kunt dit uploaden via het inschrijfformulier. Dit is niet verplicht. U kunt ook volstaan met de beschrijving van de 3 criteria via het inschrijfformulier. De EZK Energy Award 2017 staat open voor inzendingen vanaf woensdag 1 november 2017 tot en met woensdag 10 januari 2018, 12.00u.

Zie ook: Energiebespaartip van de Week – De Beste Energiebespaartip: Koop een Energiemeter Want Meten Is Weten Waar te Besparen – Smappee: ‘s-Werelds Slimste Energiemonitor Maakt Energieverbruik Inzichtelijk – Energiebesparing: Zie meer… en verbruik minder met de EnyMate – Google PowerMeter geeft inzicht in energieverbruik – Onvoldoende kennis over energiebesparing bij verhuurders en huurders

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (694)
 • Agenda (3.343)
 • Biologisch (119)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (886)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (526)
 • Design (238)
 • Dieren (179)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.430)
 • Educatie (352)
 • EEN-Armoede (253)
 • Energie en Besparing (3.672)
 • Europa (29)
 • Evenementen (203)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (318)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (38)
 • Greenwashing (120)
 • Hergebruik-Kringloop (327)
 • Iets anders (415)
 • Int. Samenwerking (194)
 • Investeren (147)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.720)
 • Licht (395)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (172)
 • Milieu (756)
 • MVO (113)
 • Natuur (784)
 • Nederland (39)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (127)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (234)
 • Vakantie (86)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (51)
 • Vervoer en OV (1.646)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (309)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • D-SAL Desalination System: Sustainable Clean Fresh Water For Millions by PERA Complexity
 • Beste Graslandboer 2021 Van Nederland En Vlaanderen: De Vijf Genomineerden Zijn Bekend
 • De Groene Cirkel Groene Gezonde Stad: Zuid-Hollandse Steden Moeten Groener Worden
 • Sugbsidieregeling Groenere En Gezondere Woonomgeving 2021-2023 In De Provincie Utrecht
 • De Mensenrechtentulp 2021: Shortlist Met 12 Genomineerden Is Bekend
 • The New MOKE: A Fully Electric Car From A Full Electric Brand by MOKE International
 • List of Noteworthy Electric Vehicles in 2022: Release Dates, Range and Prices
 • Smallest Electric Cars In 2022: Vision For The Future Of Transportation by Automative Territory
 • Webinar Wat Betekent De Europese Green Deal Voor Gewasbescherming?
 • 25 Years of a Multi Billion Dollar Maritime City Construction: Sabah Al-Ahmad Sea City In Kuwait
 • Deelslee Elektrisch Deelvervoer In Loppersum: Op Weg Naar Een Fossielvrije Gemeente
 • 50 Jaar Milieubeleid In Nederland: Met Oog Voor De Toekomst by I en W
 • Summit Duurzaamheid In Logistiek: De Rol Van Logistieke Sector In De Circulaire Economie
 • Metropoolregio Amsterdam Kiest Voor Groene, Duurzame Koers: Regio Verduurzamen
 • Windparken Prinses Elisabethzone In België Krijgen Grotere Capaciteit Van 3,5 GW
 • Energiebelasting Gaat Fors Omlaag En Heffingskorting Gaat Omhoog: 150 Miljoen Voor Isolatie
 • BeFrank en Stichting De Noordzee Starten Samenwerking: Afval Op Noordzeestrand Stoppen
 • Aardwarmte Trias Westland Springplank Voor Warmtesysteem Westland (WSW)
 • Dutch Water Week Watersport Event: Allianz Regatta Vanuit Almere
 • Agrifoodmonitor 2021: Duurzaam Voedsel Steeds Belangrijker Voor Nederlanders
 • Links

  Milieunet op..