EU Produceerde In 2020 Meer Duurzame Stroom Dan Stroom Uit Fossiele Bronnen by Ember
Geschreven op 25-1-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingDe Europese Unie heeft vorig jaar voor het eerst meer stroom opgewekt uit hernieuwbare bronnen dan uit fossiele bronnen.
Dat blijkt uit een analyse van de onderzoeksorganisaties Agora Energiewende en Ember.
Het aandeel duurzame energie was vorig jaar 38 procent en dat van fossiele energie 37 procent. Kernenergie was goed voor de resterende 25 procent.
Het gebruik van zonne- en windenergie liep op naar een kleine 20 procent, het gebruik van kolen ligt nog maar net boven 10 procent. Volgens het rapport The European Power Sector In 2020 (PDF) heeft de coronacrisis maar een beperkte invloed gehad. Als de algehele vraag naar stroom vorig jaar niet zo sterk was teruggelopen, was de trend richting duurzame bronnen nog sterker geweest.
De onderzoekers spreken van een mijlpaal in de Europese energietransitie. Ze wijzen er wel op dat die transitie niet snel genoeg gaat om het doel van 55 procent CO2-reductie in 2030 en CO2-neutraliteit in 2050 te halen.
Biomassa wordt nog steeds tot het segment energie uit hernieuwbare bronnen gerekend. Sommige experts twijfelen over hoe duurzaam deze vorm van energie echt is.
Denemarken haalt met 61% het grootste aandeel elektriciteit uit wind en zon. Nederland wordt als grote stijger genoemd. Het aandeel wind- en zonne-energie In Nederland aan de lage kant, maar liep in 2020 met maar liefst 40 procent op, vrijwel tot het Europese gemiddelde.