Energiezuinig Renoveren Hoe Doe Je Dat?: Grote Sprong of Meerdere Stappen?
Geschreven op 14-10-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-Klussen, Energie en BesparingWoningcorporaties geven vaak de voorkeur aan stapsgewijs renoveren, om in 2020 een woningvoorraad te hebben met gemiddeld Energielabel B. Er zijn echter ook succesvolle renovatieprojecten die direct de sprong maken naar Energielabel A+ of zelfs naar A++.
Dit blijkt uit twee onderzoeken van Nieman Raadgevende Ingenieurs naar energiezuinige renovatie aan de hand van 50 voorbeeldprojecten. Om het doel, een energieneutrale gebouwde omgeving in 2050, te halen, zijn er bij renovatieprojecten twee mogelijkheden: in één keer de gewenste stap maken of stapsgewijs de bestaande gebouwvoorraad verbeteren.
Het eerste onderzoek gaat over 25 energiezuinige renovatieprojecten van woningen die zijn gerenoveerd naar energielabel B of A. Bij de projecten met een label B kiezen woningcorporaties maatregelen die net voldoen aan label B, maar nog niet goed genoeg zijn voor een energieneutrale gebouwde omgeving in 2050. Het stapsgewijs verbeteren gaat uit van dit einddoel. Dit houdt in dat men bij het renoveren geen maatregelen treft die het realiseren van energieneutraliteit in de toekomst in de weg staan. Zie: de energielabel B/A renovatiewoningen.
Het tweede onderzoek beschrijft 25 zeer energiezuinige renovatieprojecten naar label A+ of A++. Bij dezzeer energiezuinige projecten (ambitie A+ en hoger) geven woningcorporaties juist de voorkeur aan een sprongsgewijze aanpak: in een keer een grote stap. Het resultaat, een energieneutrale woning, wordt direct bereikt of is in de toekomst met een beperkte aanvullende ingreep bereikbaar. Zie: de A+/A++ renovatiewoningen.
Het renoveren van de bestaande woningvoorraad is nodig om te voldoen aan de afspraken uit het Energieakkoord. Hierin is afgesproken dat in 2050 de hele gebouwde omgeving energieneutraal moet zijn. Momenteel is dit pas 0,1%.
In de twee onderzoeken leest u over de verschillende technieken voor renovatie en het proces om te komen tot een energiezuinige renovatie. Voor beide renovatiefases worden de 25 voorbeeldprojecten uitvoerig beschreven. Zie: Rapport Onderzoek energiezuinige renovatiewoningen label B/A (PDF) en Rapport Onderzoek zeer energiezuinige renovatiewoningen label A+/AA++ (PDF). De energiezuinige renovatiewoningen uit de onderzoeken zijn, naast andere goede voorbeelden, ook opgenomen in de Database Energiezuinig Gebouwd. Bron: RVO
Zie ook: Ons Huis Energieneutraal: Praktijkvoorbeelden van Bestaande Woningen by Urgenda – Het Eerste Energieleverend Huis in Wormerveer: Er Volgen Er Nog 100 – Wat is Energieneutraal, CO2-Neutraal of Klimaatneutraal? Het Einde van Klimaatneutraal ! – Nederland op weg naar Energieneutraal Bouwen in 2020 – Thuis in de Haven: De Energieneutrale Wijk op Rotterdam-Heijplaat by Van Omme & De Groot – Passief Bouwen en Passief Renoveren: Energieneutraal Wonen Kan Echt – PCS Energieneutraal by Dura Vermeer: Passief Energieneutrale Woningen – Freedom Energy: Een Energieneutraal Onafhankelijk Huis Bouwen by Wim Terpstra – Energieneutraal Bouwen by Klomps Bouwbedrijf – Groningen Vertraagt Plannen met Tien Jaar: Groningen Energieneutraal en CO2-Neutraal in 2035 – Het eerste energie-neutraal huis in Amsterdam: Woonhuis 2.0 – Het Praktijkboek Passiefhuis: Het Passiefhuisconcept voor Nieuwbouw en Renovatie
Tags: Duurzaam