Energiewerkplaats Utrecht Gaat 8,9 Miljoen Euro Investeren In Inclusieve Energietransitie by Provincie Utrecht
Geschreven op 18-11-2020 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingDe provincie Utrecht gaat via de Energiewerkplaats Utrecht 8,9 miljoen euro investeren in de Inclusieve Energietransitie via oplossingen voor het opwekken van duurzame energie in bestaande woonwijken en nieuwbouw.
Met de aanpak Inclusieve Energietransitie gaat de provincie collectieve verduurzamings- en duurzame-energieopwekprojecten met expertise en financiering ondersteunen om haalbaarheid en betaalbaarheid te garanderen.
Haalbaar betekent dat woningeigenaren toegang hebben tot financiële middelen om de eigen woning te verduurzamen of te participeren in collectieve duurzame-energieopwekking. Betaalbaar wil zeggen dat na betaling van de energielasten voldoende inkomen overblijft voor de overige noodzakelijke bestedingen. De energielasten moeten niet te hoog (>10 procent) zijn ten opzichte van het huishoudinkomen. Landelijk heeft 15 procent van de woningeigenaren onvoldoende toegang tot kapitaal om verduurzaming te financieren. In de provincie Utrecht gaat het om 6 tot 12 procent, oftewel 20.000 tot 41.000 woningeigenaren.
Bij de experimenten worden knelpunten en hobbels in de praktijk samen met de stakeholders opgelost. Ook wordt in projecten geëxperimenteerd met voorwaarden voor opschaling en kostenverlaging bij het verduurzamen van wijken. Door een provinciale garantstelling maakt de provincie het bovendien mogelijk dat Verenigingen van Eigenaren van appartementencomplexen een lening kunnen krijgen via de Economic Board Utrecht om hun complex te verduurzamen.
Gedeputeerde Huib van Essen: ‘Inclusiviteit heeft hoge prioriteit voor de provincie. Daarom zoeken we naar mogelijkheden om het verduurzamen van woningen voor iedereen haalbaar en betaalbaar te maken. Dat kan alleen door samen te leren en te experimenteren en de opgedane kennis breed te delen. Zodat de oplossingen binnen alle gemeenten kunnen worden ingezet.’
Goed voorbeeld van zo’n innovatie is volgens Utrecht de gebouwgebonden verduurzamingsdienst. Een eerste pilot hiervoor vindt plaats in de gemeente Amersfoort. Bij deze nieuwe dienst is de financiering van de verduurzaming gekoppeld aan de woning. De verduurzaming wordt door de bouwer volledig (voor-)gefinancierd. De woningeigenaar betaalt voor deze dienst maandelijks een bedrag aan de bouwer. Ook is er geen restschuld voor de woningeigenaar als de woning wordt verkocht, omdat de dienst gebonden is aan de woning en overgaat op de volgende eigenaar.
De opgedane kennis maakt de provincie via het Utrechts Kennis- en Actienetwerk toegankelijk voor onder meer gemeenten, woningcorporaties, energiecoöperaties en bewonersinitiatieven en ook landelijke netwerken. Zij kunnen deze kennis in de eigen context toepassen en zo initiatieven versnellen.
Zie ook: Subsidie Voor Woningeigenaren Om Samen Met Buurtgenoten Woning Te Verduurzamen by Provincie Utrecht - REE Utrecht: Gemeente Stelt 1,15 Miljoen Euro Beschikbaar Voor Energiebesparing Huiseigenaren – Subsidie Voor Energietransitie In Provincie Utrecht – Gemeente Utrecht Kiest Voor 100% Groene Duurzame Energie by Greenchoice – De Energieleverende Hoogbouwflat aan de Henriëttedreef in Utrecht by Inside Out Renovatie – Energie-U: WIJdeWind voor Duurzame Energie in Utrecht